28 before 29

Ik zei het gisteren al: bezig zijn met mijn 27 before 28 lijstje was zo plezant dat ik voor mijn 29e verjaardag opnieuw zo’n lijstje gemaakt heb. Deels gelijkaardige dingen, deels totaal andere.

1. Twee fotoalbums maken

Dat kunnen nog altijd de twee zijn die ik al in de vorige lijst opnam (zijnde dus van mijn Erasmus in Cottbus en van onze reis in Canada), maar ook een album van ons eerste jaar hier in Zwitserland lijkt mij wel leuk. Het zal alleszins niet liggen aan een gebrek aan thema’s of foto’s en met mijn eerste winst bij een give-away heb ik nu ook de perfecte stok achter de deur!

2. Ethiopisch koken

Vorig jaar kregen we een setje Ethiopische kruiden cadeau van mijn broer en zijn vriendin. Ook al hebben we de kruiden af en toe al in andere gerechten gebruikt, echt Ethiopisch koken is er tot nu toe nog niet van gekomen 🙂

3. Een dier adopteren

Ik heb vroeger al getwijfeld om een panda, tijger of dolfijn bij WWF te adopteren (ondertussen is de keuze aan dieren nog groter geworden) en wil er nu echt werk van maken, zodat mijn bijdrage standvastiger wordt dan af en toe eens een los bedrag.

4. Zes films bekijken

Ik kijk graag naar films, maar maak er te weinig tijd voor. De laatste keer is al een paar maanden geleden en dat terwijl er nog zoveel goede films klaarstaan.

5. Barbecueën langs de rivier of aan het meer

Onze terrasbarbecue is ook draagbaar, waardoor we hem perfect kunnen meenemen om aan de rivier of het meer te barbecueën. Het idee om dat ook effectief te doen is er al een tijdje, de uitvoering laat tot nu toe wat op zich wachten.

6. Een halve marathon lopen of aan een kwart of Olympische triatlon meedoen

Na de 15km die ik begin deze maand liep, is de goesting groot om eens een halve marathon te proberen. Tegelijk droom ik al zo’n 15 jaar van deelname aan een triatlon, omdat ik zowel zwemmen, fietsen als lopen heel graag doe. Misschien dat een kwart of Olympische versie binnen de mogelijkheden ligt?

7. 12 recepten uit kookboeken maken

Ik test regelmatig nieuwe receptjes uit, maar vind die eigenlijk altijd online, ofwel op blogs die ik volg, ofwel door wat te googelen op ingrediënten. En eigenlijk verwaarloos ik daarmee schandelijk de kookboeken die hier in de kast staan.

8. ‘s Nachts zwemmen in een meer of zee

Nog eentje van vorig jaar (en van mijn Life list). Gewoon aan denken voor het water afkoelt en dat komt wel in orde 😉

9. Spaans verbeteren

Vier jaar geleden volgde ik een basiscursus Spaans en hoewel ik toen met dat A1 Niveau wel mijn plan kon trekken, verwaterde mijn kennis nadien helemaal. Tja, een taal is nu eenmaal iets dat je moet onderhouden of waar je een heel stevige basis van moet hebben om het niet te verliezen. Nu we graag naar Patagonië willen, is het dan ook het uitgelezen moment om dat Spaans weer op te krikken, ofwel met een cursus in avondschool ofwel op mijzelf.

10. Een challenge van 30 dagen doen

Ik heb al verschillende 30 Day Yoga Challenges gedaan, maar nooit in 30 opeenvolgende dagen, terwijl het mij wel leuk lijkt om dat eens te doen. Of het nu yoga wordt, een ab challenge of deze inspirerende minimalismechallenge, dat zie ik nog wel!

11. Geheim

Ik ga niet beschrijven wat dit juist is, want degene die het gaat krijgen (of eerder: er al lang op zit te wachten) leest hier soms mee. Als het af is, horen jullie het wel 😉

12. Minstens 20 boeken uit eigen kast lezen

Ik lees tegenwoordig weer veel en daardoor heb ik ook mijn liefde voor de bibliotheek herontdekt. Logisch natuurlijk, want het zou onbetaalbaar worden anders, maar hoe meer ik naar de bib ga, hoe minder ik uit onze eigen kast lees en dat is toch wel jammer. Daarom dus het voornemen om minstens 20 eigen boeken te lezen (ook nieuwe aanwinsten tellen).

13. Een artikel voor een vaktijdschrift schrijven

Terug beginnen werken en daardoor opnieuw bezig zijn met en schrijven over erfgoed, heeft de goesting om dit toch eens te proberen opnieuw aangewakkerd. Nu zien of ik er de tijd voor vind (en gepubliceerd geraak ook uiteraard…).

14. 100 spullen weggeven/ verkopen/weggooien

Vorig jaar hield ik het nog bij 12 stuks, maar dat werden er uiteindelijk veel meer. Alleen staan hier ondertussen opnieuw twee zakken vol spullen in de weg en mogen bureau, berging en kelder eens onder handen genomen worden. Voldoende reden dus om het aantal stevig op te krikken naar 100.

15. Digitale opkuis: mails, favorieten…

Daarnaast is er ook digitaal wel wat opruiming nodig. Natuurlijk de oneindige mappen vol foto’s, maar – en die heb ik op het oog voor dit puntje – mijn favorieten, algemene documenten en hoeveelheid onbeantwoorde mails zijn (weer) uit de hand aan het lopen.

16. Foto’s selecteren om in groot formaat te printen en aan de muur te hangen

De nog in België gekochte kaders liggen hier nog steeds werkloos te wezen, dus we moeten de knoop maar eens doorhakken welke foto’s we er juist in willen!

17. Zes nieuwe steden of plaatsen bezoeken

Dat ik graag reis, is waarschijnlijk wel duidelijk en met dit puntje wil ik zorgen dat dat zeker niet stopt (as if 😉 ). Het moeten zeker geen “ver weg”-locaties zijn, ook bijvoorbeeld een daguitstap naar een nieuwe plek in Zwitserland (Bern! Berninapas!) telt mee.

18. Een kledingstuk zelf maken

Ik maakte in het afgelopen jaar voor het eerst zelf een rokje en dat was eigenlijk zo leuk dat ik nog eens iets zelf wil proberen maken. Wat juist laat ik afhangen van de nood en inspiratie van het moment.

19. Een vlog maken

Euhm ja, eigenlijk weet ik absoluut nog niet waarover ik ga vloggen, maar ’t is een van de opdrachten van projectblogboek en als ik er op andere blogs zie verschijnen, vind ik dat eigenlijk altijd wel plezant. Ideetjes zijn welkom! 🙂

20. 1500 km fietsen (koersfiets en mountainbike)

Nu onze fietsconditie al iets beter geworden is, worden ook langere tochten opnieuw haalbaar (daar waar we het in het begin soms na 30km al gehad hadden door de hoogtemeters). In dit aantal tel ik enkel mijn koersfiets- en mountainbikekilometers, de kleine tochtjes met mijn gewone fiets hou ik niet bij.

21. Mijn 250ste bericht posten

Dit bericht is het 174ste, dus in principe is 76 bijkomende berichten zeker haalbaar. Misschien doe ik dan ook wel iets speciaals om te vieren ofzo.

22. Gewicht verliezen (of mijn huidig gewicht behouden)

Mijn ideale gewicht – t.t.z. sportgewijs, mijn BMI is ok – ligt nog vijf kilogram lager dan het huidige. Tegelijk weet ik nog niet goed hoe haalbaar het zal zijn om veel af te vallen, want bij stress durf ik al wel eens compleet los zu gehen in snoeperij. Nu ik opnieuw werk, zullen ook die stressmomenten vaker voorkomen (hopelijk niet natuurlijk, maar mijzelf kennende…) en dus zal mijn gewicht behouden misschien al wel uitdagend genoeg zijn.

23. Drie keer knutselen

Op de vorige lijst stond één keer knutselen (al deed ik het wel vaker) en eigenlijk is dat zo ontspannend dat ik er opnieuw tijd voor wil maken.

24. Voorlopig motorrijbewijs halen

Vorig jaar zette ik al de eerste stappen, maar het rijbewijs zelf stelde ik uit tot ik terug een inkomen zou hebben. Dat is ondertussen het geval, al wil ik eerst nog afwachten hoe haalbaar het is om die job met extra activiteiten te combineren vooraleer ik mij inschrijf voor motolessen. Ik wil wel graag op zijn minst tegen volgend jaar het voorlopig rijbewijs in handen hebben, wat op zich enkel inhoudt dat ik een aanvraag moet indienen 🙂

25. Tijdschriften uitlezen en opruimen

Puur in aantal valt de stapel ongelezen tijdschriften hier nog wel mee, erger is echter dat daar nog nummers bijzitten van 10 jaar oud! Nu zijn erfgoedtijdschriften niet zo tijdgebonden, maar dat neemt niet weg dat het toch wel een beetje belachelijk is dat ik ze nog altijd niet gelezen heb. Als het tegen volgend jaar niet lukt om ze allemaal te lezen (op de laatst verschenen nummers na natuurlijk), dan zwier ik ze hoe dan ook weg.

26. Minstens drie keer cultuur opsnuiven (theater, rondleiding, concert…)

Omdat het plezant en leerrijk is, omdat er nog zoveel interessante musea te ontdekken zijn in en rond Zürich, omdat het al weer een tijdje geleden is dat we nog eens naar een concert gingen… Reden genoeg om tijd te maken voor cultuur!

27. 12 nieuwe soorten vegetarisch broodbeleg uitproberen

Vegetarisch broodbeleg is bij mij beperkt tot twee soorten kaas en occasioneel eens iets zelfgemaakt (nu ja, ook met vleesbeleg varieer ik heel weinig). Dat kan een pak beter en daarom will ik ongeveer één keer per maand een nieuw soort vegetarisch broodbeleg uitproberen.

28. Een architectuuruitstap doen

Ik wil al heel lang de Vitra Design Campus in Wheil am Rhein bezoeken, maar ook een uitstap die architectuur met iets anders combineert is een optie (bijvoorbeeld genieten van de thermen in Vals van Peter Zumthor of een wandeling in de buurt van de Salginatobelbrug van Robert Maillart).

6 Comments

 1. Ik ben mij ook aan het verdiepen in de wondere wereld van de spreads. Komende week staat er eentje met pijpajuin en radijs op het menu; ik ben benieuwd!
  Ik heb een jaar lang een tijger geadopteerd gehad. Nu ja, dan kreeg ik een sleutelhanger van een tijger en stortte ik elke maand een bepaald bedrag.
  Zo’n yoga challenge, ik wil dat al een tijdje proberen, ook al is die ene les die ik ooit heb gevolgd serieus tegengevallen.

  1. Hmm, klinkt goed, pijpajuin en radijs! Ga je ook receptjes delen op je blog? 🙂
   Jammer dat die ene yogales zo tegengevallen is! Was dat een online of in een “echte” klas?

 2. Leuke voornemens! Wat ik me – in awe – afvraag: hoeveel talen spreek jij eigenlijk? 🙂

  Dat van die zes films klinkt trouwens héél vreemd voor mij. Dat kàn toch gewoon geen moeilijke opgave zijn? Ik kom soms wel aan zes films per week! Gaan jullie ook nooit naar de cinema dan? 🙂

  Ik ben trouwens héél benieuwd naar je vlog! Ik zou dat ook wel willen, maar ik heb het idee dat mijn leven daarvoor niet interessant genoeg is én ik heb ook schrik om mensen op een bepaalde manier ‘teleur te stellen’. Mensen maken zich denk ik altijd een beeld van de manier waarop je praat of hoe je stem klinkt, en ik wil dat beeld om één of andere reden niet stukmaken… Of zo. 🙂

  1. Haha, mijn broer had exact dezelfde reactie bij dat aantal films. De laatste film die ik thuis bekeken heb, dateert (als ik het mij goed herinner) van ergens in november/december vorig jaar, de laatste in de cinema van in de kerstvakantie… Dus jup, moeilijke opgave voor mij! 🙂 Ik ben gewoon vaak ’s avonds te moe om nog aan een hele film te beginnen en stukjes verspreid over meerdere dagen bekijken, vind ik een beetje zonde, waardoor het er dus effectief heel weinig van komt.

   Ik spreek vier talen vrij tot heel vloeiend: Nederlands, Frans, Engels en Duits. Daarnaast heb ik dus een jaartje Spaans gevolgd, maar mijn kennis daarvan is echt zeer basic.

Comments are closed.