Fashion Revolution Day 2022
24 april. Dat betekent dat het vandaag negen jaar geleden is dat in Bangladesh het gebouwencomplex Rana Plaza instortte. Hoewel al uren tevoren melding werd gemaakt van scheuren in de muren en andere winkels in het gebouw ontruimd werden, moesten de textielarbeiders – voornamelijk jonge vrouwen – aan het werk blijven. Omdat grote modemerken onhaalbare quota oplegden en de arbeid(st)ers hun doel niet meer zouden halen als ze zouden stoppen met werken. Het gevolg: een paar uur later stortte het hele gebouw in en kwamen 1100 mensen om het leven. Nog eens meer dan 2500 raakten gewond.
Negen jaar later zijn er weliswaar steeds meer (vooral kleinere) merken en winkels, die hier aandacht aan besteden, maar zijn er jammer genoeg nog steeds veel meer waar er amper iets of zelfs helemaal niets veranderd is. Nog steeds worden veel te veel textielarbeiders – velen van hen vrouwen – onvoldoende betaald om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Nog steeds blijven grote merken aan fast fashion doen, met overproductie, continue nieuwe collecties en dat alles onder het mom, dat dat is “wat de klant wil”.
Laten we dus als een klant een andere stem laten horen, laten we letten op hoeveel we kopen, waar we kopen en wie onze kleren gemaakt heeft! De internationale organisatie Fashion Revolution organiseert binnenkort een campagne om binnen de Europese Unie een wet gestemd te krijgen die leefbare inkomens verplicht maakt voor mensen die in de textielindustrie werken.
Er is tegenwoordig zoveel kleding / textiel te vinden die wél fair gemaakt is, die wél ecologisch is (of zelfs beide combineert). Getuige bijvoorbeeld op deze zondag-koersdag met slecht weer buiten (dit keer even zonder foto, want dat zou er enkel maar voor gezorgd hebben dat dit bericht weer op de lange baan geschoven zou worden):
- een joggingbroek van Hessnatur, uit biokatoen en met fairtrade label
- een t-shirt van Päälä, gekocht bij Meer dan mooi, uit bamboe en biokatoen en met fairtrade label
- een hoody van Mountain Equipment, met fairtrade label
Drie keer fairtrade, twee keer ecologisch. En dat terwijl ik gewoon zonder nadenken iets uit de kast genomen heb. Heeft mij dat iets meer gekost, dan was ik bij een grote keten binnen gewandeld? Jup, ongetwijfeld. Maar laten we wel wezen: 5 euro voor een t-shirt, dat kan voor jou als koper misschien wel tof zijn, maar het kan gewoon nooit dat je voor die prijs iedereen in de keten een fair loon kan betalen. Maar ook: fair en/of eco hoeft ook niet te betekenen dat je je blauw betaalt aan je kleding. Tegelijk is het ook belangrijk stil te staan bij waarom een “goed” kledingstuk meer kost, want dat is niet enkel de kost van de arbeiders – integendeel zelfs, want salariskosten maken vaak maar 0,5-3% van de totale kost uit -: vaak spelen ook de ecologische materialen een rol (maar wil je echt met je kleding bijdragen aan vervuiling met pesticides, microplastics etc.?), de certificaten, maar bijvoorbeeld ook het feit dat er niet zo massaal geproduceerd wordt. Grote ketens houden hun kosten per stuk lager, door gigantische hoeveelheden te laten produceren, waarvan vervolgens een groot deel (rechtstreeks of onrechtstreeks) op de afvalhoop belandt. Public Eye heeft een interessante oplijsting met de 10 favoriete excuses van grote merken.
De oplossing is er, we moeten ze gewoon omzetten:
- geen fast fashion kopen
- minder, maar kwalitatievere stuks kopen van ecologische, faire merken
- tweedehands kopen
As usual: ik word niet betaald voor dit bericht. Waar ik links plaats, is dat omdat het winkels / merken zijn die producten verkopen waar ik achter sta en omdat ik het zelf tof vind als ik op andere blogs / websites zo’n winkels en producten kan ontdekken.
Blijf dit herhalen, Haaike. Dat werkt. In ieder geval bij mij. Dank je wel!
En waar is die foto van jou in je sportkleren?
Haha, als ik er eens aan denk, kan ik die outfit nog wel eens fotograferen, maar ik ben echt een ramp in foto’s van mijzelf (laten) maken 🙂 Johan heeft op reis wel een paar foto’s genomen, dus het kan goed zijn dat ik die eens ga gebruiken om een nieuwe Fair wear Friday te maken. Makkelijker dan doelbewust foto’s maken 🙂
Grote fan van eco en fair fashion hier. Het is een hap uit mijn budget, maar de stuks zijn ook tijdloos en behouden hun kwaliteit. grote van van de Supergoods winkel in Gent waar je echt supermooie kleren kan vinden die ook nog eens te verantwoorden zijn (en ik word hier evenmin voor betaald haha)
Zo tof dat jij ook grote fan van eco en fair fashion bent!
In het Supergoods-filiaal in Gent was ik nog niet, maar wel al een keertje in Mechelen en een keertje in Antwerpen (en via online bestellingen; dat is soms praktischer als ik maar een paar dagen in België ben 🙂 ). Je betaalt er effectief wat meer voor, maar inderdaad: liever minder kwalitatieve, dan veel brol!
👏🏻👏🏻👏🏻
Zoals Christine zegt: we moeten dit blijven herhalen.
En zoals Josie zijn we ook fan van Supergoods 😀 yay!
(Hoop wel dat jouw eerste puntje van de oplossing is: geen fast fashion kopen… want fair fashion is het enige dat mijn kleerkast in komt 😊)
😘
Ahum ja, dat eerste puntje heb ik snel aangepast toen ik jouw reactie zag binnenkomen en toen ben ik helemaal vergeten je te bedanken om dat aan te geven, want inderdaad, “geen fair fashion kopen”, dat is niet de beoeling 🙂
en ik ben fan van Supergoods in Mechelen!
🙂
Hihi, zo fijn om al die Supergoodsfans te ontdekken. Bij hun filiaal in Mechelen kocht ik ooit mijn eerste paar sneakers van Ethletic, al ben ik er sindsdien jammer genoeg niet meer geweest.
En nog een voordeel als consument: ecologische kledij voelt zo zalig aan, lekker zacht. Meer dan mooi kende ik al – de Tshirts van Paäla zitten zalig – de andere twee nog niet. Altijd fijn om nieuwe webwinkels te leren kennen.
Hier is het momenteel een mix van ecologisch / Fairtrade en grotere ketens. Maar je eerste paragraaf doet me er wel bij stilstaan of ik niet nog meer bewuster kan kopen.
Ja, dat is inderdaad zo, die t-shirts zijn echt suuuperzacht (ook na een paar keer wassen en ik gebruik nochtans geen wasverzachter en droog alles op het wasrek).
Ik koop ook nog wel bij grotere ketens. Fair fashion is daar jammer genoeg amper te vinden, maar velen hebben ondertussen wel collecties uit biokatoen. Is voor mij soms een middenweg tussen toch betaalbaar, maar niet complete fast fashion. Voelt wel wat dubbel, want ja, het blijven grote ketens, maar anderzijds gaan die ook niet zomaar verdwijnen, dus hen op die manier een zetje in de juiste richting geven, is hopelijk ook wel zinvol.