30 before 30 – Update maand 5&6

De komende weken ga ik hier terugblikken op 2016 met o.a. de daarbij horende voornemens, maar nu kijk ik eerst nog eventjes naar een ander lijstje: binnen een half jaar word ik immers 30 en dus zijn er ondertussen ook zes maanden voorbij voor mijn 30 before 30-lijst.

30 before 30 (Le petit requin)

2. 30 nieuwe recepten uitproberen

Vorige update: 7/20

8. Gewokte kip met paprika, champignons, broccoli en rijstnoedels
9. Gewokte noedelschotel met kip en pindakaassaus
10. Risotto met spinazie, erwtjes en champignons
11. Rode quinoasalade
12. Pasta met geroosterde romanesco, prei en spruitjes
13. Rijstsalade met pompoen, spruitjes en veenbessen
14. Kippenragout met paprika en tagliatelle, uit: Pasta
15. Farfalle met scampi’s en snijbiet in citroencrème, uit: Pasta
16. Spaghetti met pompoen en sesamzaad, uit: Pasta
17. Tortellini met broccoli, uit: 
Pasta
18. Salade met rode kool, spruitjes, appel en granaatappel
19. Morieljes in roomsaus met tagliatelle, uit: Pasta

Met 19 nieuwe recepten lig ik halverwege heel mooi op schema voor dit doel, al ga ik nog een inhaalbeweging moeten maken om de helft uit onze eigen kookboeken (in het vet) te halen. Tijd voor wat kookboekweken, denk ik dan 😉

Spaghetti met pompoen en sesamzaad (Le petit requin)

3. Een voorstelling in de Weense opera zien

Hoewel ik bij de vorige update aangaf dat dit puntje wel in orde zou komen, omdat er twee opera’s speelden in het weekend dat wij naar Wenen gingen, bleek dat uiteindelijk toch niet zo evident: de weinige tickets die nog beschikbaar waren, bevonden zich allemaal in de duurste prijsklassen. En nu wil ik wel al heel lang eens naar de Wiener Staatsoper, maar 180 euro per persoon, mja, laat maar dan. Desondanks zagen we wel opera in Wenen, in de orangerie van Schönbrunn, en dus tel ik dit niet mee voor mijn life list (ik wil immers sowieso nog ooit terug naar Wenen), maar wel voor deze lijst.

8. 30 boeken lezen

Vorige update: 15/30

16. Jane Austen, Northanger Abbey
17. Philippe Claudel, Meuse l’oubli
18. Roald Dahl, Charlie and the chocolate factory
19. Manfred Böckl, De rode hengst van Kinsale
20. Haruki Murakami, Norwegian Wood
21. Roal Dahl, 
Matilda
22. Amélie Nothomb, Le sabotage amoureux
23. Richard McGuire, Here
24. Edel Maex, Mindfulness: in de maalstroom van je leven

Zes boeken op een half jaar, dat zal wel lukken denk ik 🙂 Ook de verhouding tussen boeken uit onze kast (in het vet) en uit de bib, zit met 11 tegen 13 goed.

9. Een duik onder 30m

Ondertussen ligt onze volgende duikreis vast: we gaan hopelijk haaien en reuzenmanta’s spotten in Zuid-Afrika (jup, opnieuw 🙂 ) en Mozambique! Behalve dat dat op zich al fantastisch is, zal het er normaalgezien ook wel voor zorgen dat ik onder de 30m diepte ga.

Bullshark (Le petit requin)
Een stierhaai, begin dit jaar in Zuid-Afrika

13. 30 opeenvolgende dagen lang elke dag 10 000 stappen zetten

Terwijl ik de vorige update schreef, besefte ik dat dit puntje niet zo evident zou worden en dus besloot ik er onmiddellijk werk van te maken. Bleek het nog best wel mee te vallen met die moeilijkheid, want uiteindelijk lukte het meteen bij de eerste poging! Ik hoop er nog een berichtje over te schrijven.

16. 30 dingen opschrijven waarop ik trots ben

Vorige update: 5/30

6. Alleen een week naar Bologna gaan
7. In een boekenwinkel info vragen over jobs en de bijhorende eisen
8. Beslissen om therapie in het Duits te starten, omdat het zo “in het echt” kan in tegenstelling tot de therapie in het Nederlands die ik tot nu toe via skype deed

Het blijft een van de moeilijkste puntjes, dit. Maar het doet mij al wel eens stilstaan bij bepaalde dingen en beseffen dat sommige niet altijd even evident zijn, terwijl ik ze toch doe. En dat was uiteindelijk toch de bedoeling hiervan…

17. 3 dingen naaien

Ik vertelde in het vorige bericht over mijn eerste naaipoging, maar aangezien daar niet echt iets bruikbaars uit voorkwam, tel ik de halve knuffeldoekjes niet mee. Volgende poging worden vermoedelijk herbruikbare wattenschijfjes.

18. 30 kaartjes versturen

Vorige update: 13/30

November en december zijn duidelijk geen populaire verjaardagsmaanden in onze familie- en vriendenkring, want ik verstuurde amper twee kaartjes in de afgelopen twee maanden.

19. 30 (niet opeenvolgende) dagen zonder internet

Vorige update: 2/30

Ahum, ik wist al dat dit puntje niet evident zou worden, maar na een half jaar amper vijf dagen internetloos doorbrengen, dat is toch wel heel triestig eigenlijk. Dringend tijd om daar eens iets aan te doen!

20. 3 creatieve projecten uitvoeren

Na de bladwijzers uit de vorige update, ging ik dit keer vooral met kerstdecoratie aan de slag, waaronder deze “kandelaars” uit glazen drankflesjes.

Kandelaars (Le petit requin)

21. 30 nieuwe plaatsen ontdekken

Vorige update: 6/30

7. Verschillende plaatsen dankzij Zürich liest, o.a. Friedhof Sihlfeld en de Wasserkirche
8. Schloss Sihlfeld
9. Arvenbüel
10. Bologna
11. Wenen

Ik ga nog een tandje moeten bijsteken in het komende half jaar, al ben ik misschien ook iets te streng door vb. alles in Bologna en Wenen samen te tellen. Anderzijds zou het wel heel makkelijk worden als ik elk nieuw plekje daar apart zou tellen 🙂

Arvenbüel (Le petit requin)
Arvenbüel

22. 6 nieuwe ingrediënten kopen en er iets mee klaarmaken

Tot nu toe kwam ik nog niet verder dan voor het eerst koken met romanesco. Snijbiet zou normaalgezien het tweede nieuwe ingrediënt worden, maar ik bleek die dag zo moe dat Johan het gerecht klaarmaakte. Ach ja, dit komt nog wel, al is het maar omdat ik nieuwe kruiden in de kast heb staan die zeker gebruikt zullen worden.

23. 30 fietstochten

Vorige update: 14/30

Zo goed als al het wandelen en lopen was voor de 10 000 stappen per dag, zo slecht was het voor dit puntje, want ik fietste amper één keer in de afgelopen twee maanden. Nu ja, een mens kan niet alles tegelijk doen én uiteindelijk heb ik halfweg deze uitdaging toch al 15x gefietst.

24. 52 yogasessies

Vorige update: 15/52

Het blijft een uitdaging om 1x per week yoga te doen, waardoor ik logischerwijs niet aan de beoogde acht, maar wel aan zes keer yoga op acht weken tijd kwam. Misschien moet ik toch maar eens een cursus overwegen om hier echt een gewoonte van te maken?

25. Italiaans leren of Spaans verbeteren

Hoewel ik oorspronkelijk dacht dat het slimmer was om eerst mijn Spaans op een deftig niveau te krijgen alvorens een nieuwe taal te leren die er zo dicht bij aanleunt, gaven financiële redenen uiteindelijk de doorslag om toch voor Italiaans te gaan. Een weekje naar Bologna is vanuit Zwitserland immers doenbaar met de bus en daardoor véél goedkoper dan een weekje Spanje (cursussen in Zwitserland zelf negeer ik momenteel, want die zijn sowieso pokkeduur). En uiteindelijk ben ik blij dat ik er voor gegaan ben, want het heeft superveel deugd gedaan om een weekje helemaal ondergedompeld te worden in een nieuwe taal. Soms vraag ik mij toch af waarom ik zo’n “technische” studie gevolgd heb, wetende hoe groot mijn liefde voor talen is…
Dat ik dit puntje schrap, wil trouwens zeker niet zeggen dat ik nu stop met Italiaans leren 🙂

Madrelingua Bologna (Le petit requin)

Uiteindelijk heb ik na een half jaar vijf puntjes volledig afgewerkt. Dat lijkt misschien weinig, maar alle puntjes waarbij ik 30x iets moet doen, vragen natuurlijk wel wat tijd en de meeste daarvan gaan eigenlijk vrij goed vooruit. De meeste andere zie ik ook nog wel zitten, al heb ik bij de wandeling boven 3000m en het stand-up paddlen wat schrik dat juni (en dus mijn verjaardag) te vroeg is om die dingen al opnieuw te kunnen doen. En die 30x pompen, dat is het enige puntje dat ik al bijna volledig opgegeven heb. Echt jong, die polsen en armpkes van mij, nikske waard! 😉

20 Comments

 1. Goed bezig! Een taal leren in het land waar ze die spreken is toch geweldig leuk, he. Wat yoga betreft merk ik bij mezelf dat sinds ik een lerares heb gevonden waar het mee klikt thuis ook aan yoga doen bijna vanzelf gaat.

  1. Ja, toen ik nog pilatesles volgde in Brussel had ik dat ook wel. En het is ook wel handig om iemand te hebben die je houdingen wat kan corrigeren, want nu weet ik niet altijd of ik houdingen wel “juist” doe. Alleen jammer dat yogalessen (in Zwitserland toch) zo duur zijn…

 2. Wauw, veel respect voor al die puntjes! Ik ben al aan het nadenken over een 33-voor-33-lijstje, maar het mijne zal toch minder ambitieus worden. Chapeau voor al je verwezelijkingen!

 3. Zoveel leuke dingen, dit samenraapsel van 30 before 30. Al heel wat verwezenlijkt, echt wel knap en veel succes alvast met de verdere afwerking Haaike.

 4. Woehoe, hier gaat mijn lijstjeshart sneller van kloppen 😉
  Toch knap hoor, al die uitdagingen die je aangaat, goed bezig!

  Een operavoorstelling stond ook op mijn 2016-lijst, het zijn er uiteindelijk twee geworden:
  Turandot van Verdi op de Bregenzer Festspiele (was echt wauw! We hebben nu het voornemen om iedere twee jaar naar Bregenz af te reizen) en de Gouden Haan van Rimski-Korsakov in het Muntpaleis (Tour & Taxis)

  1. wat zeg ik nu: Turandot van Puccini natuurlijk… foei foei

  2. Oh, die Bregenzer Festspiele klinken heel erg de moeite! En ik zie dat die van bij ons thuis relatief dichtbij liggen 😉 Wel leuk dat jullie daar een tweejaarlijkse trip van willen maken, ook wel leuk om eventueel te combineren met andere mooie steden in de buurt (Sankt Gallen bijvoorbeeld is naar het schijnt heel erg de moeite; wil er al lang eens naartoe, maar het komt er precies maar niet van 🙂

   1. Ja, dat is inderdaad het plan 🙂 Dit jaar hebben we het gecombineerd met de noordkant van de Bodensee (Meersburg, paalwoningen Unteruhldingen, Lindau…). Volgende keer willen we het graag combineren met (inderdaad!) Sankt Gallen, Konstanz en Schaffhausen (op heen-of terugreis). Maar vandaaruit naar Zürich is natuurlijk ook een optie, wie weet 😉

    1. Oh, die paalwoningen, leuk! Die wil ik ook graag eens gaan bekijken.
     Ik ben trouwens nog altijd van plan om wat over Zürich te schrijven, maar het lijkt er maar niet van te komen 🙂 Als dat nog altijd het geval is tegen dat jullie afkomen, mail mij dan zeker he, dan geef ik zo wel wat tips! (en ook altijd welkom voor een overnachting trouwens 😉

 5. Goed bezig!! Wow dat duiken, eng en spannend! Ik zou soms ook graag leren duiken, lijkt me echt machtig om te zien maar ik ben er misschien te bang voor.

  1. Goh, ik vind duiken (gelukkig 🙂 ) niet eng, integendeel net enorm rustgevend door die zalige stilte onder water. Er is natuurlijk een groot verschil tussen duiken in tropisch water (veel zicht) en vb. Zeeland of de Noordzee (waar je soms bijna letterlijk geen hand voor ogen kan zien). Waar heb je net schrik voor? Want een goede opleiding kan veel doen om die schrik weg te werken in het zwembad vooraleer je buiten gaat duiken.

  1. Hihi, merci! Valt wel mee hoor wat doorzettingsvermogen betreft (had ik dat maar wat meer, dan zou ik bijvoorbeeld misschien al CV’s uitgestuurd hebben i.p.v. te blijven sukkelen…). Het helpt heel erg dat het allemaal leuke dingen zijn 😉

 6. Oooooooooooh, ga je weer naar Zuid-Afrika? Superleuk!!!

  1. Ja, super he! ’t Was eigenlijk niet de bedoeling om zo snel weer terug te gaan, maar toen we duikbestemmingen voor die periode aan het bekijken waren met de vrienden van de duikclub kwamen we uit bij de Malediven of Zuid-Afrika/Mozambique en aangezien eentje van ons al verschillende keren naar de Malediven geweest is, zijn we voor de tweede optie gegaan. Mij hoor je alleszins niet klagen, want Zuid-Afrika vorig jaar was superhard de moeite! 🙂

  1. Bedankt! En fijn dat je hier reageert; altijd leuk om zo nieuwe blogs te leren kennen, dus ik kom zeker eens een kijkje nemen bij jou!

Comments are closed.