30 before 30

Ik ben ondertussen al ruim twee weken 29, dus ’t wordt dringend tijd om jullie de nieuwe verjaardagsdoelstellingen te tonen waar ik mee bezig ben. 30 uitdagingen om voor mijn 30e te volbrengen, de ene al iets makkelijker dan de andere:

30 before 30 (Le petit requin)

1. Een wandeling boven 3000m

Die grens van 3000m is natuurlijk sterk bepaald door het getal 30, maar ook doordat ik op die manier een uitdagende wandeling voorgeschoteld krijg (de “normalere” zitten er eerder nog net onder), zonder meteen een Matterhorn of dergelijke op te moeten 🙂

2. 30 nieuwe recepten uitproberen

Gewoon, omdat ik graag kook en daarbij nieuwe dingen uittest. Kwestie van onze kookboeken voldoende aan bod te laten komen, voeg ik wel nog de extra voorwaarde toe dat minstens de helft van die nieuwe recepten uit eigen kookboeken moet komen.

3. Een voorstelling in de Weense opera zien

Aangezien de vriendin van mijn broer dit najaar op Erasmusuitwisseling naar Wenen gaat en wij haar uiteraard willen bezoeken, zijn de ideale omstandigheden aanwezig om dit puntje van mijn life list te schrappen.

4. 30 km lopen

Ik heb even getwijfeld om opnieuw voor een halve marathon te gaan, aangezien dat voor mij uiteraard nog altijd een stevige uitdaging is. Anderzijds is het natuurlijk wel leuk om iets hoger te mikken 🙂 . Wetende dat een marathon meer dan “iets” hoger is en dat ik 30 word, vormde 1 + 1 een logische 30km! Of ik dat op mijzelf of in wedstrijdvorm ga doen (bestaat dat eigenlijk wel als wedstrijdafstand?), dat zie ik nog wel.

5. Naar een pretpark gaan

Het kindje in mij heeft al een tijd zin om nog eens naar een pretpark te gaan en het zou kunnen dat dat stiekem een van de redenen was om dat aan Johan voor te stellen als optie voor een uitstap met zijn petekindje. Zij werd daar gelukkig al even enthousiast als ikzelf van (ah ja, kindjes onder elkaar 😉 ) en dus gaan we normaalgezien in juli naar Bobbejaanland.

6. 30 fotomappen sorteren en minstens één fotoalbum maken

Zou het misschien ooit eens lukken om een fotoalbum van een eigen reis te maken? 🙂 Wat de fotomappen betreft, leg ik mijzelf geen eisen op: of het er nu eentje is met 600 foto’s, zoals sommige submappen van onze reizen, of eentje met 10 foto’s van een toertje in de omgeving: all is well zolang er maar wat opgeruimd wordt!

7. Stand-up paddling uitproberen

Ik zie ondertussen al twee Zwitserse zomers lang mensen al staande op een surfbord over de meren peddelen en na een net-te-late poging vorig jaar (het seizoen was net afgelopen toen ik aanklopte om er eentje te huren), wil ik het nu toch echt wel eens uitproberen.

8. 30 boeken lezen

Omdat lezen altijd een van de beste manieren is om mijn hoofd te ontspannen en ik dat in het aankomend thesisjaar – in tegenstelling tot het vorige zes jaar geleden – niet wil vergeten. Net zoals bij de recepten gaat er wat extra aandacht naar onze eigen kast, want minstens 15 boeken moet ik daaruit halen.

9. Een duik onder 30m

Ga ik met het eerste puntje uit deze lijst de hoogtes opzoeken, dan mogen uiteraard ook de dieptes niet ontbreken!

10. Een hot stone massage krijgen

Stressmomenten zal het komende jaar ongetwijfeld ook genoeg kennen en naast lezen en sporten, zijn ook massages een ideaal ontspanmiddel. En die hot stones fascineren mij al langer, dat ook 🙂

11. 15 bloggers ontmoeten

Hoewel het getalgewijs mooier past, leek 30 mij – als in het buitenland wonende blogger en al 🙂 – nogal zeer ambitieus, dus ging ik voor de helft. Laat zeker een reactie achter als je zin hebt in een meetup!

12. 3 cols beklimmen

Onze inschrijving voor het Alpenbrevet betekent in mijn geval dat ik eind augustus twee cols over moet geraken. In de loop van het jaar er nog eentje aan toevoegen, zou dus hopelijk wel doenbaar moeten zijn (al vraag ik mijn eerlijk gezegd nu al af hoe ik die twee op één dag ooit voor elkaar ga krijgen…).

13. 30 opeenvolgende dagen lang elke dag 10 000 stappen zetten

Sinds Johan mij een loophorloge cadeau deed, kan ik ook mijn aantal stappen bijhouden. Op dagen waarop ik richting bibliotheek of universiteit trek, is die 10 000 meestal geen probleem, maar er zijn evengoed momenten waarop ik mij met rond de 2000 stappen eerder in een soort patattenzakmodus bevind. Genoeg reden dus om die 10 000 stappen een maand lang te proberen halen!

14. Blog in orde zetten

Vorig jaar deed ik mij voor mijn 28e verjaardag een eigen domein cadeau en daar ben ik nog steeds heel content mee. Iets minder content ben ik dan weer met het feit dat een jaar erna nog steeds niet alle berichten van mijn oude adres overgezet zijn. Dat én eindelijk eens een “over”-pagina maken (want ah ja, die op de vorige blog vond ik niet meer goed, maar er dan een nieuwe schrijven, nope, dat komt er maar niet van), zijn de doelen voor dit puntje. Als het ook nog zou lukken een header te maken (en dan liefst eentje die er iets minder amateuristisch uitziet dan de snel geknutselde afbeelding bij dit bericht…), zou het al helemaal tof zijn.

15. ’s Nachts in een meer of zee zwemmen

Ahum, derde verjaardagsdoelstellingen-keer, goede keer?

16. 30 dingen opschrijven waarop ik trots ben

Dat zelfvertrouwen nu niet bepaald mijn sterkste punt is, is niet echt een geheim. Dat dit puntje mij het meest onhaalbare van allemaal lijkt en ik ongeveer 30x op het punt gestaan heb het uit deze lijst te halen, leek mij uiteindelijk de beste reden van allemaal om het er toch in te laten staan.

17. 3 dingen naaien

Idealiter hoort hier ook een kledingstuk bij, maar aangezien ik mijn allereerste naaistapjes aan het zetten ben, ga ik starten met simpele naaisels. De herbruikbare wattenschijfjes uit Art d’Eco staan bijvoorbeeld heel hoog op mijn verlanglijstje en lijken mij een ideaal startproject.

18. 30 kaartjes versturen

Eentje in het kader van mijn life list en nog eentje waarvoor jullie hulp meer dan welgekomen is. Zin om een Zwitsers kaartje in de bus te krijgen? Stuur mij dan zeker je adres op haaike [dot] lepetitrequin [at] gmail [dot] com!

19. 30 (niet opeenvolgende) dagen zonder internet

Toen ik met Johan dit lijstje eens aan het overlopen was, probeerde hij mij vooral wat in te tomen. Behalve dan bij dit puntje, want toen ik 30 uur zei, stelde hij met een lachje voor om er 30 dagen van te maken. Hoewel ik hem eerst volledig zot verklaarde, was de verduidelijking dat hij geen 30 dagen aan één stuk bedoelde, maar verspreid over het jaar, voldoende om de uitdaging aan te gaan 🙂

20. 3 creatieve projecten uitvoeren

Ideeën genoeg voor dit: na de verjaardagskalender die ik in het give-awaypakket voor LJ stak, wil ik er graag ook eentje voor ons te maken, ik droom al een tijdje van een wereldkaart om onze reizen op aan te duiden, na twee eigengemaakte agenda’s is de zin in een derde voor 2017 groot…

21. 30 nieuwe plaatsen ontdekken

In verlenging van hetzelfde puntje vorig jaar, maar dan een tikkeltje ambitieuzer en gematigder tegelijk: ging ik vorig jaar voor zes nieuwe plaatsen, dan worden het er nu dertig. Tegelijk tellen niet langer enkel landen, steden of dorpen, maar wil ik mijzelf met dit puntje ook aanzetten tot het ontdekken van nieuwe “kleinere” plekjes: een museum in Zürich waar ik nog nooit ben binnengestapt, een park in Brussel waar ik nog nooit ging wandelen…

22. 6 nieuwe ingrediënten kopen en er iets mee klaarmaken

Nieuwe recepten uitproberen is één ding, maar daarom komen er nog niet noodzakelijk nieuwe ingrediënten op mijn bord. Dit puntje moet er voor zorgen dat dat zeker wel gebeurt. Wie weet welke keukens we na de Ethiopische dit jaar nog gaan ontdekken…

23. 30 fietstochten

Fietsen is leuk en toch komt het er te zelden van om een toertje te gaan rijden. Hoe weinig of hoeveel hoogtemeters of kilometers ook, als ik maar weer wat vaker op mijn fiets stap, is het goed!

24. 52 yogasessies

Net zoals met de doelstelling “52x lopen” twee jaar geleden, hoop ik dat dit puntje ervoor zal zorgen dat yoga definitief een gewoonte wordt. Nu doe ik het immers te onregelmatig om er veel effect van te hebben.

25. Italiaans leren of Spaans verbeteren

Jullie lazen het al in de finale update van mijn 28 before 29-lijstje: ik ben er nog niet uit of Italiaans leren (voor mijn studie) dan wel mijn Spaans verbeteren (voor Patagonië) de beste keuze is. Eerst nog die knoop doorhakken dus, maar ik heb alleszins goesting om nog eens een (half) nieuwe taal te leren!

26. 30x pompen

Buikspier-, armspier-, rugspier-, wat-dan-ook-oefeningen… allemaal goed en wel (wat niet wilt zeggen dat ik ze echt doe, maar in theorie is er geen probleem 😉 ). Maar pompen, dat is – grotendeels door mijn zwakke polsen – nu eens iets dat mij echt van geen kanten lukt. Eentje hoogstens, tegen de tweede plak ik al terug tegen de grond. In combinatie met de yoga van hierboven, waarvan ik al duidelijk gemerkt heb dat het helpt om mijn polsen te verstevigen, hoop ik eindelijk eens écht te kunnen pompen.

27. 3 klassieke muziekstukken beluisteren

Dankzij Johan leerde ik de afgelopen jaren al wat meer klassieke muziek kennen (na er jarenlang een afkeer van gehad te hebben door een Amadeus-“trauma” in de lagere school…) en het was dan ook hij die dit puntje voorstelde. Mét de voorwaarde dat ik tijdens het beluisteren niets anders doe dan dat: zitten/liggen en luisteren! Geen idee welke stukken het zullen worden (suggesties mogen altijd!), maar het is alleszins de bedoeling dat er minstens één lang stuk (genre opera van 3 uur) bij zit.

28. 9km in minder dan een uur lopen

Vijf kilometer in een half uur lopen, dat lukt mij ondertussen. Maar eens ik voorbij dat half uur moet, zakt mijn gemiddelde serieus in en dat terwijl mijn testresultaten tonen dat ik het eigenlijk wel moet kunnen. Met dit puntje wil ik mijzelf dus motiveren om wat meer op snelheid te trainen. De 10km in één uur uit mijn life list lijkt mij nog net iets te ambitieus en dus ga ik voor deze “tussenstap”.

29. 3km zwemmen

Na lopen, fietsen, wandelen en yoga mocht ook zwemmen niet ontbreken. Eén à anderhalve kilometer is geen probleem, dus hopelijk lukt het om dat aantal te verdubbelen!

30. Door jullie te kiezen uitdaging

Niet dat ik geen inspiratie meer had voor een dertigste puntje, maar het leek mij wel leuk om te horen wat jullie een goede toevoeging voor deze lijst vinden en daar dan één opdracht uit te kiezen. Wat moet ik volgens jullie dus zéker gedaan hebben voor mijn dertigste? Laat jullie maar eens gaan 😉

30 Comments

 1. Best veel hooi op je vork, maar wel mooi in thema. 🙂 Ik had in mijn 30-voor-30-lijstje ‘zomaar een cadeautje kopen voor mijn vriend’. Daar gaat Johan misschien ook akkoord mee gaan. 🙂

  1. Haha, daar zal Johan inderdaad zeker akkoord mee zijn 🙂 Ga er eens over nadenken, want op zich doen we dat wel al vrij regelmatig.

 2. Wow, dat gaat een actief jaar worden! Zoveel sportieve uitdagingen klinkt ambitieus, maar ook mooi 🙂
  Veel plezier met het realiseren ervan!

  1. Merci! ’t Is inderdaad wel ambitieus, maar aangezien sporten mij altijd veel plezier en ontspanning geeft, vond ik het nog wel kunnen 🙂

 3. Zo’n ambitieus lijstje! Om toch wat rust in te lassen zou ik er nog aan toevoegen: “30 keer uitslapen” 😉

 4. Wow, dat wordt alweer een actief jaar :-). Ik bewonder zoveel goede voornemens en je actieve levensstijl, ik kan er nog wat van leren. Ik zou misschien nog iets van pure ontspanning toevoegen. Die hot stone massage is een goed begin, maar het kan nog altijd beter :-).

  1. Hihi, sporten (en dan zeker yoga) is voor mij ergens wel pure ontspanning, maar inderdaad, echt niks doen zit niet echt in de lijst. Misschien is iets à la een dagje thermen ofzo wel een goed dertigste puntje? 🙂

 5. Ik vermoed dat je bedoelt een volledige wandeling boven de 3000m, daar kan ik je niet direct mee helpen want we komen zelf zelden hoger precies – heb mijn Endomondo van 2jaar geleden in Zwitserland gecheckt en het hoogste was de Gornergrat (3100m) maar als ik me goed herinner ligt er daar ook nog ergens een hut waar je naartoe kon wandelen, misschien kom je er dan zo wel 🙂
  Ik heb eens één dag (24u) zonder internet geprobeerd een paar jaar geleden, toen was dat al niet zo simpel en nu, vergroeid als ik ben met mijn smartphone, zou het waarschijnlijk niet lukken..
  En wauw, wat een lijst! Je bent wel streng voor jezelf, er staan heel wat uitdagingen bij… no doubt dat de lijst je genoeg inspiratie bezorgt op dagen dat ge eens efkes niet zou weten wat doen 😉 Puntje dertig: een 24u-leesmarathon houden. Dus 24u lang niets anders doen lezen lezen lezen, een dutje en eten tussendoor.

  1. Goh, op zich moet het niet perse de ganse tijd boven 3000m, want – gelijk je zegt – je komt er eigenlijk sowieso al zelden boven. Dus de hele tijd boven 3000m ofwel lager starten en minstens boven 3000m eindigen, allebei goed. Ik onthoud de Gornergrat dus! 🙂

   En die leesmarathon, goed idee! ’t Gaat nog moeilijk kiezen worden uit de suggesties 🙂

 6. Als er een blogmeet komt, wil ik zeker afkomen. Mijn eerste was heel leuk dus voor herhaling vatbaar!

  1. Ha, daar had ik nog niet bij stilgestaan: gewoon een ganse blogmeet organiseren voor dat puntje (of: nog eens, want ik organiseerde net wel een boekenmeetup); ik had eerder individuele meetups in gedachten. Maar eigenlijk wel een goed idee om zéker voldoende bloggers te ontmoeten! 🙂

 7. Pfoe, amai, ik word al moe als ik eraan denk om dat allemaal te proberen doen! Heel ambitieus, en hopelijk verwijt je jezelf niets als iets toch niet zou lukken 🙂 Heel veel plezier ermee!

  Oh en ik herinner me niet of ik je al een gelukkige verjaardag had gewenst, maar liever een dubbele dan geen enkele, dus: gelukkige verjaardag! Het wordt een plezant jaar, afgaande op al je plannen 🙂

  1. Merci!

   Johan had al een voorstel voor dat dertigste puntje om er voor te zorgen dat ik sowieso niet té perfectionistisch kan zijn: “Eén puntje uit deze lijst niet behalen”. Want ah, als ik dan alle bovenstaande puntjes haal, dan kan ik puntje 30 niet schrappen (dus “fail”) en als ik dat puntje kan schrappen, wil dat zeggen dat er een ander niet behaald is (dus “fail”) 😉

 8. Een ambitieus lijstje. Die hot stone massage: goed idee :-). 30 dagen zonder internet, zou ik heel lastig vinden. Ik wil wel 1 van de 15 bloggers voor je puntje 11 zijn. Lijkt me leuk!

  1. Oh, super! Ik contacteer je als we nog eens in België zijn; misschien kunnen we dan wel eens samen gaan fietsen of lopen (of gewoon gezellig kletsen in een cafeetje natuurlijk 🙂

   En ja, die 30 dagen zonder internet, ik merk nu al dat dat een moeilijke gaat worden. Bijna één maand ver en aantal dagen: dikke nul 🙂

   1. Ja, die is echt prachtig die Gornergrat… (droomt weg)
    Je kan de suggesties ook nog als inspiratie houden voor volgend jaar anders :p

    1. En allez lap, mijn reactie staat op de totaal verklaarde plaats; woeps.

 9. Heftige lijst, van een uitdaging gesproken 🙂 Een hot-stone-massage is zaaalig!
  Een kaartje wil ik wel krijgen, ik hou van echte post. Je kan je ook inschrijven op postcrossing dan krijg je kaartjes terug van iemand anders uit de wereld.
  30 dagen zonder internet, ik doe mee! 🙂
  Klassieke muziek is zalig, ik luister daar geregeld naar. Vooral als ik stilte en rust wil, als kan klassieke muziek ook druk zijn.

  laatste puntje: 30 wandelingen met een hond uit het asiel (dan kun je het puntje combineren met je 10.000 stappen) Leuk hé zo’n stappenteller, het motiveert me ook om nog meer te stappen.

  1. Oh, wat een zalig idee! 30 wandelingen is misschien wat veel, maar ik ga alleszins eens kijken of er hier in de buurt een asiel is 🙂
   En super dat je meedoet met 30 dagen zonder internet!

 10. Een hele boterham. Ik vond de meet-up onlangs met jou in elk geval geslaagd ivm de boekenruil :-). Ik hoor ook tot die categorie mensen, die èchte kaartjes veel leuker vind, veel persoonlijker dan een sms of mailtje. Zo’n hot stone massage is echt wel zalig kan ik je zeggen. Iets nieuws uitproberen op culinair vlak vind ik ook altijd leuk. Ik maak ook fotoboeken en doe dat tegenwoordig per half jaar, het eerste is alvast voltooid. Een vorm van creatief bezig zijn, altijd geslaagd. Ik wens jou veel succes met de verdere afwerking van jouw lijstje, Haaike.

   1. Telkens ik een aantal foto’s heb voor deze of gene gelegenheid, voeg ik die al toe aan dat fotoalbum. Op die manier is het eigenlijk goed werkbaar. 😉

 11. Wauw, wat een uitdagingen. Omwille van nummertje vijf kijk ik er heel erg naar uit om ooit een keertje tante te worden. Het lijkt me heerlijk om met een toekomstig nichtje/neefje naar een pretpark of dierentuin te gaan. Dat ze me daardoor waarschijnlijk een toffe tante zullen vinden is natuurlijk ook leuk meegenomen. 😉

  Sommige van je uitdagingen zijn voor mij niet haalbaar anderen dan weer wel. Dertig boeken lezen of nieuwe recepten uitproberen bijvoorbeeld. Elkaar een keer in het echt ontmoeten lijkt me heel erg leuk én ook je kaartjes-voornemen vind ik super. Ik ben zelf immers iemand die nog steeds fan is van traditionele post. Als ik het niet vergeet stuur ik je binnenkort een mailtje.

  1. Haha, blij dat ik niet de enige volwassene ben die kindjes handig vindt om mee naar pretparken enzo te gaan!
   En zou super zijn om je een kaartje te mogen sturen!

 12. Wat een leuke bucket list. Morgenvroeg verschijnt er op mijn blog (heel erg per toeval!) een suggestie!

Comments are closed.