30 day song challenge #3: Zomer

Opdracht drie, een nummer dat je doet denken aan de zomer.

30 day song challenge

Dat kan veel kanten uitgaan natuurlijk. Ga ik voor typisch zomergevoel, catchy en vrolijk, maar daarom niet per se Γ©cht goed? Dan denk ik bijvoorbeeld aan de “klassieker” Macarena; ik was 9 toen het verscheen, dus dat was zo’n typisch nummertje waarop ik als kind met mijn nichtje of op school – hoewel, daar was het al Spice Girls wat de klok sloeg – al eens op danste). Het is pas veel later, toen ik een beetje Spaans leerde, dat ik besefte dat de inhoud van dat nummer helemaal niet zo vrolijk is, want het gaat over een vrouw die haar vriend bedriegt met twee van zijn vrienden. Ha, en wij daar maar en masse vrolijk op staan dansen 😜

De zomerse oorwurm hebben we daarmee gehad, maar ik ga toch liever voor iets anders. Andere associaties met de zomer dan maar? Als ik puur op de titel afga, dan kom ik onmiddellijk uit bij Summer of ’69 van Bryan Adams (niet slecht, maar een beetje afgezaagd). Of misschien Summer wine van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood? Heel mooi, maar niet zo vrolijk als een zomernummer mag zijn.

En dan heb ik het plots: Summertime! Het origineel is van George Gershwin, al zijn de covers van Billie Holiday en Billy Stewart waarschijnlijk bekender. Ik leerde dit nummer jaren geleden heel toevallig kennen in weer een andere coverversie. ’s Avonds vlak voor het slapen gaan, nog even doelloos zappend, kwam ik namelijk op de slotscΓ¨ne van de film Stuck on you terecht, ongeveer rond minuut 1 in dit filmpje. Ik bleef even hangen en kijk, ondertussen minstens 10 jaar later, wordt summer in mijn hoofd nog steeds heel makkelijk Summertime, and the livin’ is easy… Wat mij betreft de perfecte combinatie van vrolijke zottigheid (die brrrrrr‘s) en zomergevoel (de blazers) met toch dat tikje tristesse (in de lyrics).

11 Comments

  1. Oh, merci voor de aanvulling! Ik ben duidelijk iets te snel geweest door gewoon op “George Gerschwin Summertime” te zoeken, want George Gerschwin schreef het inderdaad voor de opera Porgy and Bess.

 1. Met Meryl Streep in haar iets jongere jaren πŸ™‚
  Ik ken het nummer niet! Maar ik zie zo de zwoele zomeravonden voor me in het park.
  Zelf doet de Buena Vista Social Club me enorm aan zomer denken.

 2. Wat hou ik van dit soort verbale wandelingen door de muziek, schitterend πŸ™‚
  Behoorlijk wat nummers die ik niet kan uitstaan (ja, sorry hΓ¨, zo ben ik dan wel weer) maar je keuze is leuk en origineel. En ik kende het niet πŸ™‚

  1. Hahaha, er is hier geen enkel verplichting om instemmend akkoord te gaan met de nummers hoor πŸ™‚ Al ben ik toch opgelucht dat de eindkeuze je goedkeuring wegdraagt πŸ˜‰

   1. Het ligt niet in mijn aard om een nummer waar ik een hekel aan heb, anders te omschrijven, maak je geen zorgen πŸ˜‰ Gelukkig zijn er veel muziekjes die ik mooi vind πŸ˜€

 3. Zelf moest ik eerst denken aan “Summer’s here” van Magnus πŸ™‚ Ik denk dat deze versie van “Summertime” de vrolijkste is die ik ooit gehoord heb! Toch eens die film opzoeken want die kende ik ook al niet

  1. En ik kende Summer’s here dan weer niet, merci voor de ontdekking! Het stomme is: ik heb de film waar dit nummer uitkomt, zelf nog niet eens volledig gezien… Al heb ik hem, met het schrijven van dit bericht, wel toegevoegd aan mijn “te kijken”-lijstje, dat gaat hopelijk helpen om het niet te vergeten πŸ™‚

 4. Met die Summertime heb ik superlang in mijn hoofd gezeten toen mijn man dat speelde op de piano. Het was wel een andere cover. Rustiger maar meeslepend en blijkbaar catchy want het lukte me toen echt niet om het uit mijn hoofd te krijgen. πŸ™‚

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.