5 dingen die geweldig zijn aan Zwitserland

Vorige week liet ik jullie al weten wat er zo geweldig is aan België, maar gelukkig is Zwitserland ook nogal geweldig. Opnieuw vijf dingen:

1. De natuur

Die bergen! Geef mij die bergen en ik ben content. Er middenin zitten krijgt natuurlijk de voorkeur, maar gewoon hier eventjes “onze” berg opwandelen en ik heb er al een fantastisch zicht op. Ik weet nu al dat als we hier ooit weer vertrekken, dat ik die bergen zo hard ga missen. De mogelijkheden zijn ook eindeloos: skiën, wandelen, fietsen… you name it en wij hebben de optie om dat in de meest fantastische landschappen te doen. Zijn het geen bergen, dan wel mooie meren (of meren met zicht op de bergen 😉

Wat ik misschien nog meer zou missen: de natuur vlakbij. Als ik een toertje ga lopen, dan zit ik binnen de twee minuten in een bos langs de rivier. Zalig gewoon! Daar kan het betonnen fietspad langs het kanaal in Brussel echt niet aan tippen 🙂

Aletschgletsjer (Le petit requin)
Dit bedoel ik dus…

2. Vriendelijke mensen

Mensen zeggen hier spontaan goeiedag op straat en dat is iets dat in België jammer genoeg meer en meer verdwijnt. Ok, dat je in Brussel niet tegen iedereen die je passeert iets zegt, is logisch, want dan doe je niets anders meer. Idem trouwens in Zürich centrum, maar waar wij wonen – iets erbuiten – begroeten mensen elkaar echt nog. Als ik dat dan vergelijk met het dorp waar mijn ouders wonen, dan word ik daar vaak genegeerd of wantrouwig aangekeken wanneer ik mensen begroet en dat vind ik zo jammer! Het enige nadeel is dat de onbeleefderiken hier wel echt opvallen 😉
Mensen lijken hier nog meer vertrouwen te hebben in elkaar (zo doe ik mijn fiets hier soms zelfs niet eens meer met het gewone slot vast, laat staan dat ik mijn hangslot nog gebruik), kinderen stappen bijna allemaal alleen te voet naar school i.p.v. met de auto tot voor de schoolpoort gebracht te worden (wat jammer genoeg onder druk komt te staan door expats die dat wel doen)…

3. Structuur en organisatie

Tja, de Zwitsers staan er om bekend natuurlijk, maar ze maken hun reputatie ook wel echt waar. Treinen die stipt op tijd rijden, een goed onderhouden wegeninfrastructuur… Echt waar, als het zaterdagavond bij het slapengaan begint te sneeuwen en zondagochtend om 9u zijn niet alleen alle straten, maar ook alle paadjes van voordeuren naar de straat vrijgemaakt, dan wrijf je nog eens opnieuw in je ogen om zeker te zijn dat je wel wakker bent. Ook de administratie is ongelooflijk efficiënt: onze aanvraag voor een Zwitsers rijbewijs resulteerde erin dat we twee dagen later ons rijbewijs al in de bus kregen. Van onze aanvraag voor inschrijving bij de Belgische ambassade hebben we daarentegen al een maand niets gehoord 😉
Ondanks dat ik mij aan zo’n dingen niet zo vaak ergerde in België is het verschil toch gigantisch. Ik hoop dat we bij een eventuele terugkeer even snel weer wennen aan de chaos als nu aan de structuur 🙂

4. Internationaliteit

Ik weet het, vorige week zei ik nog dat Brussel diverser is dan Zürich en nu is het hier plots internationaler? Niet zo consequent he, Peeters?
Toch wel! Want hoewel Brussel heel internationaal is, was ons sociaal leven uiteindelijk zeer Belgisch. Logisch ook, een mens heeft nu eenmaal al vrienden en gaat dus niet per se contact zoeken met expats. Hier hebben we quasi geen contact met Belgen (als ik het mij goed herinner, twee man op bijna een jaar). Niet dat ze er niet zijn, maar we gaan er niet speciaal naar op zoek. Waarom zouden we ook tenslotte? ’t Is zo’n verrijking om met mensen uit andere landen in contact te komen en onze kenissenkring hier is dan ook heel internationaal: Amerika, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Iran, Mexico, Italië… zijn allemaal vertegenwoordigd. Andere achtergronden, standpunten, talen, ’t is zo plezant om daar mee in aanraking te komen!

Zürichsee (Le petit requin)
Het meer van Zürich

5. Alles is nieuw

Ondanks dat we hier nu bijna een jaar wonen, voelt Zwitserland nog vaak aan als vakantie. Ok, die nieuwe dingen in de supermarkt zijn we ondertussen wel gewend 😉
Maar bijvoorbeeld een dagje gaan skiën in de winter of een stevige Alpenwandeling in de zomer… ’t is “maar” een daguitstap, maar het is meestal de eerste keer dat we er komen en daardoor geeft het vaak het gevoel dat we een week op verlof geweest zijn.
Ook bijvoorbeeld Basel bezoeken voelde een paar weken geleden echt aan als een citytripje, terwijl het eigenlijk neerkomt op Antwerpen of Gent bezoeken ofzo. En ’t is echt niet zo dat ik die steden zodanig goed ken dat ik er niets nieuws meer kan ontdekken, maar toch voelt het in België meer als gewoon “gaan” dan als “ontdekken”.

Basel (Le petit requin)
Ciytripje Basel

12 Comments

  1. Altijd welkom 😉
   ’t Is hier absoluut de moeite, al vrees ik dat het voor mensen die hun loon niet ook in Zwitserse frank krijgen, momenteel nogal heel duur is 🙁

 1. Die natuur binnen handbereik, ik kan me voorstellen dat je dat zou missen. Dat moet wel geweldig zijn, zo'n 'achtertuin'.

  1. Ja, dat is echt een van de zaligste dingen hier! Bij mijn ouders vroeger hadden we ook wel veel natuur in de buurt (al kan die niet tippen aan de natuur hier :-), maar zeker in Brussel zaten we heel erg tussen beton en stenen. Ik woonde daar doodgraag en zou er graag weer terug gaan wonen, maar dat was toch wel vaak een gemis; misschien ook daarom dat het hier des te meer deugd doet.

 2. Jaaaa… daar is de heimwee 🙂 Heb hem nog goed weten onderdrukken de laatste maanden. Ik mag er niet aan denken dat het nog minstens 3 jaar duurt voor ik weer naar Zwitserland op vakantie kan!

  1. Oei, nog minstens 3 jaar? Ik dacht dat het eerste plan 2016 en dan door de koers van de Zwitserse frank 2017 was?
   Ik duim alleszins voor jou dat het nog rapper kan dan nog drie jaar; indien niet, kan ik misschien wel een goedkoop (of eerder goedkoper) citytripje Zürich aanbieden met overnachting bij een halve local 😉

 3. Hihi. De reden dat we niet naar Zwitserland gaan heeft niet zozeer met de Zwitserse frank te maken, maar omdat we er dus nog maar net zijn geweest. 2016 zouden we naar Noorwegen gaan, en 2017 Patagonië (en neuuuu dat komt echt niet doordat jullie daar naartoe gaan… maar man dat ziet er daar zo schoon uit!) en eigenlijk wil ik vanaf nu gewoon andere landen, andere continenten zelfs ontdekken. En hopelijk woon ik over een paar jaar ook in Zwitserland… Nu ja wie weet wat de toekomst brengt!!! Deze zomer ga ik zelfs expres ergens in de Alpen op vakantie waarbij we niet door Zwitserland moeten rijden… want anders ben ik in staat uit de auto te springen en daar te blijven 🙂 🙂

  1. Ja, dat snap ik wel! Ik heb een beetje hetzelfde met de Ventoux: jaren schone vakanties gehad daar en ergens wil ik er doodgraag nog eens naartoe (’t is ondertussen ook wel al echt lang geleden), maar tegelijk is er nog zoveel anders te zien en te ontdekken dat het ook een beetje jammer is om altijd hetzelfde te doen.
   Maar ’t zijn bij jullie dus de Alpen en niet de Dolomieten geworden dan? Of toch nog een ander Alpenland?

 4. Al vaker naar de bergen in Frankrijk, Oostenrijk, Spanje en Duitsland geweest, maar nog nooit naar Zwitserland. Geen idee waarom. Hoogtijd om daar eens verandering in te brengen.

  1. Ik kan het alleen maar aanraden, het is hier supermooi! Met wel dat verschil met de landen die je opnoemde: ’t is een pak duurder…

Comments are closed.