5 lenteboeken
’t Is lente! Het voelde gisteren weliswaar meer zo aan dan vandaag (een grijze lucht is enkel tof als er sneeuw uit valt) en blijkbaar startte de astronomische lente ook effectief gisteren (ben ik nu de enige die dacht dat de lente op 21 maart startte en niet – zoals blijkbaar het geval is – meestal op 20 maart?). In alle geval: schoon weer of niet, echte lentestart of niet, mijn boekenkast zorgt ook voor best wel wat lentegevoel. Ik koos vijf “lenteboeken” uit, die grote kans maken om de komende maanden uit de kast gehaald te worden en jullie misschien ook wat extra lentegevoel kunnen geven (de links verwijzen naar de Goodreadspagina):
De moestuin van Mme Zsazsa van Dorien Knockaert en Kim Leysen
Dit is wel evident zeker? Lente = zon = ontluikend (moestuin)groen!
Aangezien ik nog steeds niet verder raakte dan het zeer lekkere receptengedeelte van Dorien, wil ik eindelijk eens het moestuindeel van Mme Zsazsa lezen. Dit jaar zal er op ons terras weliswaar vooral isolatiemateriaal en pleisterwerk te zien zijn, maar als ik nu begin te lezen, heb ik de kloefer die dit boek toch wel is, misschien uit tegen dat de voorbereidingen voor het volgende moestuinseizoen kunnen beginnen!
Art d’Eco van Kelly Eeckhaut
Lente, dat staat bij veel mensen gelijk aan lenteschoonmaak. Bij ons is dat nu niet echt het geval, want wij spreiden dat zo’n beetje over het ganse jaar, maar dat neemt niet weg dat ook deze lente dus wel weer wat spulletjes zullen opduiken waar ik een nieuwe bestemming voor zoek. Kelly geeft in haar boek massa’s upcycling-tips en na wat geblader kriebelt het om sommige letterlijk en sommige geïnspireerd-op eindelijk uit te werken!
Shoot! van Anki Wijnen
Ik kocht dit boek eind februari toen we in Antwerpen waren en ik raakte tot nu toen niet verder dan het even snel door te kijken. Aangezien lente toch wel gelijkstaat met nieuwe energie, hoop ik die energie o.a. te kunnen wijden aan fotografie en daar zal dit boek hopelijk bij kunnen helpen. En hoe dan ook, alleen al die foto van Anki op de cover schreeuwt toch lente, niet?
Sense and Sensibility van Jane Austen
De cover is ook de reden dat dit boek de selectie gehaald heeft: fris kleurtje, bloemetjes… lente dus! En ook wel omdat ik vermoed dat er best wel wat lentekriebels aan bod zullen komen 😉
Hoofdkussenboekje voor Verliefden
Wat mij brengt bij het laatste en waarschijnlijk meest onbekende boekje uit dit lijstje. Ik haalde het van de zolder bij mijn grootmoeder en mocht het, samen met een hele stapel andere boeken, mee naar huis nemen. Het staat vol met gedichten, citaten en anekdotes over liefde. Perfect dus voor hét liefdesseizoen dat de lente toch wel is.
Jullie nog lenteboekentips?
20 reacties
-
Pingback: 5 zomerboeken – Le petit requin
-
Pingback: 5 winterboeken – Le petit requin
-
Pingback: 5 herfstboeken – Le petit requin
Ik ben eindelijk het Blogboek van Kelly helemaal aan het lezen. Telt dat ook als een lenteboek? En ik heb toch ook op school geleerd dat de lente begon op 21 maart. Waarom heeft iedereen het ineens over 20 maart? Ik ben duidelijk niet meer mee ;-).
Dat is omdat de aarde niet in een perfecte cirkelrond de zon draait, maar in een beetje een ellipsvorm. Zomer en winter starten de 21e, maar wij zijn gelukzakken op het noordelijk halfrond, want de dagen duren iets meer dan 6 maand langer dan de nachten. Door die lchte ellipsvormige baan rond de zon start de lente iets vroeger (op 19 of 20 maart) en de herfst pas iets later (meestal 22 september). Voor het gemak leren kindjes op school dat alles de 21e start, maar eigenlijk kunnen we elk jaar genieten van een extra dagje lente en zomer.
Haaike, het is je gelukt hoor, ik word meteen vrolijk van je boekenselectie!
Merci voor de verduidelijking :-).
Merci, zowel voor de uitleg als voor het compliment!
Dat ze voor het gemak de 21e nemen in de eerste jaren van het lager, dat snap ik nog, maar daarna zou dat toch mogen genuanceerd worden he. Nu ja, misschien ligt het wel aan mij dat het feit dat de zon niet in een perfecte cirkel rond de aarde draait (wat ik uiteraard wel geleerd heb) en het feit dat daarom de lente en de herfst niet op de 21e starten, gelinkt zijn, nu pas doordringt 😉
Oh ja, de cover van het Blogboek is ook heel vrolijk en “lentig”!
Oh, leuke selectie, en je foto is echt geslaagd!
Het Moestuinboek zou ik hier ook moeten beginnen lezen, maar met de baby op komst is dat een beetje op de achtergrond geraakt. Feit dat ik beter niet zelf in de aarde wroet heeft daar ook wel mee te maken natuurlijk… Dit jaar zal ik de moestuin moeten delegeren 🙂
Waarom mag je zelf niet in de moestuin werken? Kan je toxoplasmose ook krijgen door in aanraking te komen met groenten dan (en niet enkel als je ze eet)?
Nu ja, delegeren heeft wel het voordeel dat je een ander het zwaar werk kan laten doen en er nadien wel de vruchten van kan plukken 😉 Want eens bevallen mag je weer rauwe groenten eten, veronderstel ik? Of mag dat bij borstvoeding – als je dat gaat geven natuurlijk – ook niet?
Toxoplasmose wordt inderdaad overgedragen door een bacterie die in de aarde zit, en ook in rauw vlees. Van dat laatste heb ik geen last, gelukkig. Maar in de aarde wroeten kan dus gevaarlijk zijn, en als ongewassen rauwe groenten eten.
Ik ga ervan uit dat ik na de bevalling weer volop rauwkost mag eten, en het zal dan volop zomer zijn en tegen dan zijn hopelijk ook heel wat groentjes oogstklaar 🙂
Pfff amai, van die rauwe groenten had ik wel al gehoord, maar door jou besef ik nu pas hoe hard je daar mee moet oppassen: gáns de zwangerschap, zelfs niet in de moestuin werken… Je weet natuurlijk wel waarvoor je het doet en ’t is gelukkig beperkt in tijd, maar toch: moet lastig zijn!
Leuk is anders, maar better safe than sorry! Ik ben al een lijstje aan het maken van dingen die ik snel weer wil eten eens de baby er is: rucola, aardbeien, … 🙂
Ik word spontaan blij van deze mooie selectie! Dat marmereffect vind ik ook goed gelukt 🙂
Merci 🙂
Ik vroeg me al meteen af welk boek schuil ging achter die prachtige cover met bloemetjes 🙂
Hihi, toen ik Sense & Sensibility zag liggen in de boekhandel, was ik zooo blij dat ik niet al een andere editie in huis had 🙂
Ik had hetzelfde voor als Lotte. Die mooie cover gaf me meteen een lente-gevoel en ik vroeg me direct af welk boek het zou zijn. Nu ja, ik wist dat het een klassieker was – vermits ik die knappe covers al enkele keren in de winkel ben tegengekomen. Maar ik wist dus niet welke klassieker het was.
Ja, de rest van die Jane Austen-uitgaves zijn ook de moeite he! ’t Is dat mijn budget het niet toeliet om meteen de ganse box te kopen, of ze stonden hier allemaal al in de kast! Gelukkig staat de mooiste hier toch al 😉
Dat doet mij eraan denken dat ik drrringend mijn tuinboek(en) moet bovenhalen! Bij mij is het Wim, en niet mme zsazsa die al sinds vorig jaar in de kast staat te trappelen 🙂 Die cover van Jane Austen is keimooi!