Boekenstad Brussel

Boekenstad Brussel (Le petit requin)

Dat ik graag boeken koop, is geen geheim. Dat Brussel een aantal fantastische boekenwinkels herbergt, misschien ook niet. Zonder volledig te willen zijn (dan zitten jullie hier volgende week nog), schotel ik jullie acht mooie en toffe boekhandels in Brussel voor. Een Standaard Boekhandel of dergelijke moet je in dit lijstje niet verwachten, niet omdat ik er nooit langs ga, wel omdat ik meer fan ben van de vaak persoonlijkere aanpak van onafhankelijke boekhandels (en omdat iedereen de Standaard toch kent, dat ook).

De mooiste: Tropismes

Bij Tropismes zijn er enkel Franstalige boeken (zowel oorspronkelijk als vertaald) te vinden, maar ook wie daar niet van houdt, moet – ja, moet! 🙂 – deze winkel in een zijgalerij van de Sint-Hubertusgalerijen een bezoekje brengen. Het interieur, in een vroegere jazz balzaal, is namelijk overweldigend mooi, denk: stuc op de plafonds, prachtige kolommen, veel spiegels (die de winkel op foto gi-gan-tisch doen lijken terwijl hij “normaal” van afmetingen is). De volledige collectie is verspreid over drie niveaus: het gelijkvloers staat vol met literatuur, in de kelderverdieping vind je o.a. wetenschap en kunst en op de mezzanine zijn alle jeugdboeken en strips verzameld. Heerlijk om in rond te snuisteren, door de boeken, maar nog net een beetje meer door de architectuur!

Tropismes Brussel (Le petit requin)

Tropismes
Prinsengalerij 11
1000 Brussel

De grootste: Filigranes

Nog eentje in de categorie “Franse boeken” (met weliswaar een kleine selectie Engels) is Filigranes, die tussen de Wetstraat en de Belliardstraat ligt. Net door die locatie ga ik er niet zo vaak langs, maar als ik er kom is het – soms bijna letterlijk – verdwalen tussen de vele boeken. Noem een genre of een auteur en ze hebben het hier! Ideaal ook voor wie houdt van een pauze tussen de boeken, want middenin de winkel vind je een klein café en een wijnbar.

Filigranes Brussel (Le petit requin)

Filigranes
Kunstlaan 39-42
1000 Brussel

De Spaanse: Punto y coma

Wie toch al het centrum verlaat om naar Filigranes te gaan, kan evengoed met de metro nog twee haltes verder rijden en uitstappen aan Schuman. Vlakbij vind je er Punto y coma, een kleinere boekhandel, maar wel eentje boordevol Spaanse boeken. Mijn aankopen beperkten zich tot nu toe tot cursusboeken, aangezien mijn niveau niet hoog genoeg is om mij al aan Spaanse literatuur te wagen. Maar de dag dat dat lukt, krijgt deze boekhandel sowieso de eer om mij een Gabriel García Márquez in het Spaans te verkopen 😉 Kwestie van oefening vond ik het trouwens heel leuk dat mijn geknutseld Spaans mailtje en mijn gebrekkig Spaans in de winkel zelf beide keren met Spaans beantwoord werden (wat niet wilt zeggen dat de medewerkers geen andere talen spreken he).

Punto y coma Brussel (Le petit requin)

Punto y coma
Stevinstraat 15a
1000 Brussel

De reiziger: Anticyclone des Açores

Dat naast lezen ook reizen een van mijn hobby’s is, zullen jullie ook al wel weten. Dat betekent dat wij om de zoveel tijd op zoek gaan naar een nieuwe Lonely Planet of een goede reiskaart en dan is boekhandel Anticyclone des Açores de eerste (en meteen laatste) plek waar we ons toe wenden. Wie zelf niet zo’n reiziger is, maar wel reizigers in de familie heeft, vindt er trouwens ook leuke reiscadeautjes: van scratch maps tot wereldbollen, van reisdagboeken tot bewaarpotten…
Ondanks wat de naam misschien doet vermoeden (niet te onthouden, maar wel een toffe vernoeming naar een hogedrukgebied rond de Azoren), zijn hier zowel boeken in het Nederlands, Frans als Engels te vinden (en bedienen de werknemers – of toch die waar ik al contact mee had – je ook zonder problemen in die talen).

Anticyclone des Açores Brussel (Le petit requin)

Anticyclone des Açores
Wolvengracht 34
1000 Brussel

De kleinste: Sterling books

Als je toch in de Wolvengracht staat, is het maar even de straat oversteken om binnen te stappen bij Sterling books, een kleine Engelstalige boekhandel. Net zoals bij een aantal andere van de winkels in dit lijstje, vind je ook hier op sommige boeken een kleine nota van de werknemers met hun mening over het desbetreffende boek. Dat is iets wat ik heel erg kan appreciëren: het toont dat er niet gewoon verkocht, maar ook echt gelezen wordt en het helpt al wel eens om af te wijken van de platgetreden paden.

Sterling Brussel (Le petit requin)

Sterling books
Wolvengracht 23
1000 Brussel

De Engelse: Waterstones

Wie denkt aan “Engelse boekhandel” en “Brussel”, kan uiteraard ook niet rond Waterstones, het grote broertje van Sterling. Net zoals bij Filigranes is het ook bij Waterstones een geval van you name it and they have it: van de grote klassiekers tot de meest recente boeken, van science fiction tot manga… Daarnaast is er ook een hoekje van de winkel ingericht met Britse lekkernijen (niet gedacht dat ik die twee woorden nog eens samen zou typen).

Waterstones Brussel (Le petit requin)

Waterstones
Adolphe Maxlaan 71-75
1000 Brussel

De lekkerste: Cook&Book

Zaten we met de voorbije boekhandels steeds in of kort bij de Brusselse vijfhoek, dan spring ik er nu even uit om jullie mijn recentste ontdekking (dank u Emilie!) te laten zien: Cook&Book in Sint-Lambrechts-Woluwe. Verspreid over het gelijkvloers van twee gebouwen vind je hier boeken over reizen, kunst en muziek in blok A en lifestyle, literatuur, koken en de Engelstalige afdeling in blok B. Behalve dat dat op zich al een uitgebreid aanbod vormt, kan je er ook – de naam verraadt het al – eten in twee restaurants. Hoewel die twee er een pak meer lijken, aangezien het interieur per boekenafdeling wisselt: zo eet je in de kookafdeling in dit retro interieur, maar aten wij tussen de naastgelegen life styleboeken aan strakke tafeltjes in een houten structuur. Zeker in te plannen rond de lunch of het avondeten dus (de balletjes in tomatensaus zijn er trouwens een aanrader)!

Cook&Book Brussel (Le petit requin)

Cook&Book
Vrijetijdsplein 1
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

De beste: Passa Porta

Zoals een mens al wel eens durft te doen, heb ik mijn favoriet tot het laatst gehouden: Passa Porta. Ik ontdekte de winkel toen ik er vlakbij werkte en, als dat zou gaan, ik zou hem gewoon oppakken en hier in Zürich inplanten. Met een uitgebreide afdeling Nederlands, Frans en Engels, maar ook een kleiner stukje Duits, is dit een van de meer diverse winkels qua taalaanbod in Brussel. Doe daar nog een grote afdeling kinder- en jeugdliteratuur en een kelder vol non-fictie bij (oh ja, en een heel mooie poëziesectie op het gelijkvloers) bij en je weet waarom ik hier MOET langskomen wanneer ik naar België ga.
Passa Porta is naast boekhandel ook een internationaal literatuurhuis, wat inhoudt dat ze om de twee jaar in maart een boekenfestival organiseren, buitenlandse auteurs uitnodigen voor residenties en leesavonden en zelf ook auteurs uitsturen naar het buitenland (zo ging Els Beerten, wiens Een mens is genoeg ik momenteel aan het lezen ben, naar New York om er aan datzelfde boek te werken).
Maar wat er mij vooral overtuigt om telkens terug te keren, is de liefde voor het boek die er overal vanaf spat: van de kaartjes met aanbevelingen tot de medewerkster die overliep van enthousiasme toen we haar om tips voor kinderboeken vroegen. Ik hou van boeken en ik koop ze graag bij mensen die ook van boeken houden.

Passa Porta Brussel (Le petit requin)

Passa Porta
A. Dansaertstraat 46
1000 Brussel

Gewoon dat jullie het weten: ik had zin in dit lijstje; ik word niet gesponsord voor deze post (al zeg ik niet neen tegen een boekenbon 😉 ).

34 Comments

 1. Wat een leuk overzicht! Ik heb zelf jaren in Brussel gewerkt, maar ik had nooit door dat er zo’n mooie boekenwinkels te vinden waren. Vooral het interieur van Tropismes lijkt me schitterend!

 2. De Sint-Hubertusgalerijen zelf zijn natuurlijk ook al de moeite. 🙂
  Ik ken Sterling Books eigenlijk enkel van de Boekenbeurs. Ik ben daar wel altijd fan van hun aanbod, misschien moet ik er eens voor naar Brussel trekken.

 3. Super mooie lijst, ik hou ook van Passa Porta! <3

 4. Oh my, een winkel vol Spaanstalige boeken. Daar wil, nee, móét ik naartoe!

 5. Brussel ken ik niet zo goed, maar deze boekhandels zien er allemaal geweldig uit! Ik ben het meest benieuwd naar Cook & Book, misschien moet ik ook eens een uitje naar Brussel plannen…

  1. Hihi, waarom verbaast het mij niet dat Cook&Book jou het meeste aanspreekt? 🙂
   Als ik het mij goed herinner, hadden ze er zeker een paar vegetarische gerechten (al heb ik geen idee of die ook veganistisch zijn).

 6. Als ik in Brussel ben, ga ik altijd naar Tropismes 🙂 De andere winkels moet ik ook dringend eens een bezoekje brengen! Zalig overzicht!

 7. Zalig overzicht!
  Ik werk al jaren in Brussel, maar ga te weinig (lees: quasi nooit) op verkenning, zodat ik Brussel eigenlijk helemaal niet ken. Ik ben wel al in de Waterstones en Sterling books geweest, toen mijn broer me de weg wees. Alleen zou ik eerst nog eens de kaart moeten bestuderen 😉

  1. Ja, dat is wel vaker zo he, dat je de stad waar je werkt niet per se zo goed kent. Dat had ik bij mijn laatste werkgever ook: behalve de hoofdwinkelstraat waar ik door moest op weg naar het station, weet ik er nog altijd bijna niets zijn; eigenlijk wel wat jammer.
   Nu, als je op verkenning gaat: vijf van deze boekwinkels liggen kort bij Beurs/Munt, dus dat valt al wel mee qua navigatie 🙂

 8. Wat een fijn lijstje 🙂
  Aangezien ik zelf in Brussel gestudeerd heb, kende ik de meeste al (behalve Punto y coma en Cook&Book), maar het is zo tof om ze hier bijeen te zien!
  Jaaa, Passa Porta! Daar moet ik nog eens een keertje heen, da’s al zo lang geleden (zeker 7 jaar, oeps).

 9. Deze moet ik echt opslagen. Ik ben in mijn hele leven nog maar enkele keren in Brussel geweest en eigenlijk nooit in het centrum van de stad. Een vriendin en ik waren van plan om er eens een dagje naar toe te gaan en dan een hele poos rond te dwalen bij Waterstones. Mochten we daar dan toch vrij snel buiten komen dan kunnen we nog enkele winkels uit jouw lijstje opzoeken.

 10. Wauw, wat een mooie plaatjes zitten er tussen. Even noteren voor als ik eens in Brussel ben.

 11. Cook & book moet ik zeker gaan ontdekken! Merci voor de tips!

 12. shame on me: ik kom NOOIT in Brussel. wreed hé, en vooral: WHAT die boekenwinkel op de eerste foto!

  1. Goh ja, maar van waar jij woont is Brussel ook al wel een eindje he!
   Al vind ik dat je er nu toch al eens enkel voor die eerste boekenwinkel naartoe moet 😉

 13. Leuk overzicht! Die twee op de Wolvengracht ken ik nog van toen ik daar in de buurt werkte (zeker bij Anticyclone des Açores liep ik wel eens binnen om te kunnen wegdromen :-)), Ik was één keer in Passa Porta met een Brusselse vriendin die er ook heel enthousiast over is. Cook & Book vind ik er geweldig leuk uitzien, dat lijkt me wel iets voor een volgend bezoekje aan Brussel!

  1. Jaaa, gewoon al om weg te dromen zou je er binnenstappen he 🙂 Al ben ik altijd wel blij als ik er met een boek buitenstap, want dat wilt zeggen dat zo’n droom werkelijkheid gaat worden!

   1. Ja, dat is waar, al moet ik zeggen dat ik nog maar weinig boeken koop. Wij hebben zelfs niet echt een boekenkast, al komt dat laatste vooral omdat we niet kunnen beslissen wat we willen. Ik heb mijn collectie reisgidsen in dozen zitten, maar ik denk eraan het grootste deel weg te doen. Wat doet een mens nog met reisgidsen van meer dan 10 jaar oud, buiten er eens nostalgisch naar kijken :-)?

    1. Ja, reisgidsen zijn op dat gebied wel lastig, dat is waar. Enerzijds vind ik het wel handig om ze te hebben, omdat je meestal toch wel eventjes bezig bent met opzoeken en voorbereiden én dan wil je die gids ook nog mee op reis (ergo: soms te lange uitleentijd bij de bib). Maar anderzijds: als je al teruggaat naar een streek is dat meestal zodanig veel jaren later dat die gids ondertussen inderdaad achterhaald is. Ach ja, ik zie nog wel wat we met de onze doen.
     En, vraag ik mij nu plots af, zouden zo’n gidsen als Lonely Planet bestaan op e-reader? Want dat zou wel een ideale oplossing zijn eigenlijk!

     1. Ik denk dat dat wel kan. Ik heb ooit eens één hoofdstuk van een Lonely Planet als pdf gekocht toen wij La Palma bezochten en ik geen zin had om de hele gids over de Canarische eilanden te kopen.

 14. Heel mooi lijstje, en Passa Porta is inderdaad de beste! (Hoera ook voor de Passa Porta II met ramsj, eindereeksen en zo van die dingen). Een boekenwinkel die ik recenter ontdekte is Piola Libri, een mooie Italiaanse boekenwinkel/wijnbar in de Franklinstraat waar verschillende avonden per week antipasto gehouden wordt. De toog staat er dan vol heerlijke (gratis) hapjes die je bij je wijn kan eten.

  1. Oh, bedankt voor de tip! Die Piola Libri kende ik namelijk nog niet, maar klinkt wel heel erg de moeite (al spreek ik wel geen woord Italiaans, dus ’t is nog maar de vraag of ik er behalve hapjes iets ga kunnen kopen 😉

   En de tweede Passa Porta wil ik zeker ook eens een bezoekje brengen; ben er heel benieuwd naar!

 15. Boekhandel Passa Porta aan de Antoine Dansartstraat in Brussel. een bijkans perfect tweetalig bastion in een inmiddels overwegend Franstalige stad. Ik was er in 2009, tijdens een bijeenkomst van het CIDMY, ofwel het Centre International de Documentation Marguérite Yourcenar (Huidenvettersstraat / Rue des Tanneurs, Brussel – Word s.v.p. gauw lid, want de subsidie is grotendeels stopgezet en ze hebben het zwaar. Schande voor deze alom bewonderde auteur van ‘Les mémoires d’Hadrien’) Vers uit Parijs kwam binnengelopen de Argentijnse Française Silvia Baron Supervielle, schrijfster van ‘Une reconstitution passionelle’, het verslag van een bezoek bij Yourcenar thuis met de bedoeling samen te werken aan een Spaanse vertaling van al haar Franse gedichten. (De bijbehorende briefwisseling tussen beiden staat er ook in.) Ik heb haar toen gevraagd wat voor haar en voor Yourcenar de prioriteit had: getrouwheid naar de brontaal of respect voor het eigen karakter van de taal waarin vertaald wordt. Wie Yourcenar’s respect voor de melodie van de taal kent weet wat het antwoord was: ‘Och, als het wezenlijke in het Spaans maar mooi liep mochten er best wat minder relevante woorden worden opgeofferd…’ En zo hoort het natuurlijk bij dichterlijke vrijheid.

  1. Leuke anekdote!
   Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niets van Marguerite Yourcenar gelezen heb, al staat haar Les mémoires d’Hadrien wel op mijn zeker-te-lezen-lijstje. En Silvia Baron Supervielle ga ik eens opzoeken, bedankt voor de tip!

 16. De meeste winkels ken ik al, Waterstones blijft mijn favoriet… Moet er dringend nog eens heen 0:-) De tip van de reisboekenwinkel (je hebt gelijk, ik ben de naam alweer vergeten) neem ik mee voor bij een volgend bezoek, want die kende ik nog niet! Passa Porta II kende ik ook nog niet, moet ik eens opzoeken 🙂
  En ik ben stiekem een beetje verslaafd aan reisgidsen; ik koop ze en gebruik ze op reis, en daarna zet ik ze in de kast, waar ze op een rijtje staan, als een duidelijk zichtbare herinnering aan de reizen die we al hebben gemaakt. Natuurlijk als we zoveel op reis blijven gaan, gaat ons huis ooit volstaan met reisboeken en dat is dan weer niet meer erg minimalistisch!

  1. Ik ben vandaag voor het eerst binnengesprongen bij Passa Porta II en ik ben fan: kleiner dan de originele, maar: grote kortingen (hardback Geachte Heer M. gekocht voor 7,90 euro) en – voor mij wel interessant – een ruimer aanbod aan o.a. architectuur.
   Onze reisboeken staan in een kastje in onze “eetkamer” en dat zorgt hier ook wel voor wat mijmeringen over reizen (of beginnende plannen voor volgende).
   En minimalisme en boeken, dat blijft mijn grootste tegenstelling. Ik wil gewoon een leeg huis boordevol boeken, gaat dat? 😉

   1. Een mens moet zijn geld toch aan iets uitgeven… en trouwens anders kunt ge net zo goed in een tent gaan wonen :p

 17. Ik spring regelmatig eens binnen bij de Librairie de Galeries in de Koningsgalerij, meestal op zoek naar leuke boeken over fotografie als kado voor mijn papa. Die andere adresjes moet ik ook eens ontdekken 🙂

  1. Och ja, de Librairie de Galeries, die ben ik vergeten; te weinig kunstboeken in huis daarvoor waarschijnlijk 🙂 Merci om mij daar nog eens aan te doen denken!
   En: veel ontdekkingsplezier!

Comments are closed.