De cijfers van 2020

Aah, lijstjes en cijfertjes… Ooit begon het met een exceldocumentje “kilometerstand” waarin ik mijn fietstochten (gereden kilometers, gemiddelde, tijd) bijhield. Sinsdien is het euh… lichtjes uit de hand gelopen. Met dank aan mijn agenda, Goodreads en Strava presenteer ik jullie de cijfers van 2020:

Boeken

 • 60 boeken, goed voor 14.449 pagina’s
 • 33 mannelijke en 27 vrouwelijke auteurs
 • 42 fictie- en 18 non-fictie-boeken
 • 17 nieuwgekochte, 2 geleende boeken, 11 boeken uit de bib en 30 e-books
 • 30 Nederlandstalige, 21 Engelstalige, 9 Duitstalige en 0 Franstalige (zo jammer!) boeken
 • 19 verschillende landen van herkomst
 • 10 – 2: meest- en minstgelezen aantal boeken in één maand, respectievelijk in juli en mei (al zat er bij die twee wel een kloefer met Melnitz)
 • 26 – 926: aantal pagina’s van het kortste (De neus) en het langste (Das achte Leben (für Brilka)) boek van het jaar
 • 1836: het jaar waarin het oudste boek (De neus) gepubliceerd werd
Goodreadsboeken (Le petit requin)
Goodreadsboeken (Le petit requin)
Goodreadsboeken (Le petit requin)
Al zeg ik het zelf, ’t is best wel een hoopje bij elkaar

Reizen

 • 4: aantal landen buiten Zwitserland waar ik geweest ben (België, Duitsland, Frankrijk, Italië)
 • 10: aantal keer dat we langer dan een daguitstap van huis weg waren
  • Februari: tweedaagse in Samedan (CH)
  • Eind februari – begin maart: tweedaagse in Zernez (CH)
  • Mei: driedaagse in Bergün (CH)
  • Juni: 13 dagen fietstrekking (CH, DE, FR, BE)
  • Juli: 10 dagen België + vijfdaagse wandeltrekking rond de Dents du Midi (CH)
  • Augustus: driedaagse wandeltrekking in het Binntal (CH, IT)
  • September: tweedaagse België
  • Oktober: driedaagse in Vals (CH)
  • December: vijfdaagse in Savognin (CH)
Passo della Rossa (Le petit requin)
De Passo della Rossa, de overgang tussen Italië en Zwitserland
 • 2: aantal keer dat ik in België was
 • 3: aantal keer dat we bezoek kregen uit België (mijn ouders in juli, mijn broer en zijn vriendin en vrienden van Johan in augustus)
 • Ofte: een fractie van wat in beide richtingen eigenlijk gepland was

Werk & studie

Züritüütsch (Le petit requin)

Wonen & leven

 • 1 adres (voor het tweede jaar op rij nadat het er drie jaar lang telkens minstens 2 met als uitschieter 4 waren, hoera!)
 • 23 ritten met de auto, waarvan 3 voor het werk. Privé deden we de meeste ritten in en naar België, omdat we dit jaar beide keren met de auto gingen (eerste keer moesten er twee fietsen mee terug – die waarmee ik naar België gereden was en mijn nieuwe mtb -, de tweede keer zijn we maar heel kort en heel erg op den bots gegaan, omdat we – terecht – vreesden dat het geplande bezoek in oktober niet meer ging lukken)
Tracker autogebruik (Le petit requin)

Bloggerij

 • 90 blogberichten
 • 1148 reacties (waarvan weliswaar een groot deel van mij als reactie op die van jullie)
 • gemiddeld 543 woorden per bericht
 • 22u: het uur dat jullie hier het vaakst komen lezen. Avondmensen trekken blijkbaar avondmensen aan 🙂

Eten

 • 108 veganistische, 200 vegetarische, 5 vis- en 53 vleesmaaltijden (enkel hoofdmaaltijden)
 • Goed voor 85% veganistisch / vegetarisch (30% / 55%), nog eens 6% meer dan vorig jaar en daarmee het hoogste aandeel sinds ik ben beginnen overschakelen
Eettracker (Le petit requin)

Gezondheid

 • 11 – 41,5: het aantal kilo’s en centimeters dat ik kwijtspeelde
 • 19 – 32: sessies bij de chiroprakter en de kinesist
 • 1 – gelukkig negatieve – Coronatest
 • 2 afgesloten therapieën (de individuele bij een psychiater, de koppeltherapie bij een psychologe)
 • 4 bloedafnames. Eén donatie, twee keer voor een COVID-19-studie, één keer als jaarlijkse controle van mijn vitamines

Sport

 • 4114 – 20 – 255 – 732: aantal gefietste, gezwommen, gelopen en gewandelde kilometers
 • 54 – 1 – 0: aantal keren yoga, duiken (enkel indoor in de zomer, beetje jammer) en skiën (tja, als de skigebieden moeten sluiten in het voorjaar en je in het najaar weinig zin hebt met andere mensen in een skilift te kruipen…)
 • 103,2km – 8,8 – 2 – 22,2: langste fietsrit, looptocht, zwemsessie en wandeltocht (dat lopen is wat magertjes, maar bon ja, die rug…)
Strava Elevate (Le petit requin)
In januari deed ik het nog niet beter dan in de vorige jaren (geel = 2020, blauw = 2019, groen = 2018), wat te verklaren was door de griep die mijn toen stevig te pakken kreeg. Nadien ging het gelukkig wel in stijgende lijn, met een duidelijke piek midden juni (de fietstrekking) en midden juli (wandeltrekking). Vanaf augustus verminderde het weer wat (start van de nieuwe job), maar nog steeds op een deftig niveau. Oktober was een (zij het dan relatief) dieptepunt in het najaar, maar toen wilde mijn rug, inclusief uitstralingen in mijn heup en benen, niet mee.
 • 4 cols opgefietst (Albulapas, Gotthardpas, Oberalppas, Pragelpas)
 • 3257m: hoogste top waar ik naartoe wandelde (de Haute Cime in de Dents du Midi)
 • 461 uren gesport of bewogen
 • 366: aantal dagen dat ik gesport of bewogen heb. Voor alle duidelijkheid: dat omvat alle mogelijke beweging, dus ook 10 minuutjes mijn rug stretchen ofzo. Ik heb dus niet elke dag intensief gesport, dat is onhaalbaar. In alle geval is dit het beste cijfer van het jaar wat mij betreft en dus een mooitje om mee af te sluiten!
Strava Elevate (Le petit requin)
Van dit grafiekje word ik heel blij: het totaal aantal gesporte uren in vergelijking met de vorige jaren (opnieuw: geel = 2020, blauw = 2019, groen = 2018). Mijn lijf en hoofd hebben er deugd van gehad!

24 Comments

 1. Yay, lijstjes en grafiekjes 😀
  Vooral van het boekenoverzicht word ik blij, zo fijn om die boeken allemaal bij elkaar te zien!
  Al bij al heb je toch nog redelijk veel kunnen ‘reizen’ voor zo’n bizar jaar, ook al was het minder dan gehoopt (bij mij: aantal keren dat ik langer dan een daguitstap van huis was: 0 🙄 ja echt, nul)
  Zo goed gesport, wauw! 💪🏻
  En super goed bezig met veganistisch/vegetarisch eten! 🌱

  1. Goh, nul, dat is inderdaad echt wel weinig. Ik zie nu wel net dat ik hier 11 had staan, terwijl de opsomming er 9 toont en het er effectief 10 waren, geen idee wat ik daar tijdens het typen uitgestoken heb 🙂
   Maar 10 is hoe dan ook veel voor een jaar als 2020, daar hebben wij echt geluk gehad. Dat er meer mocht (zelfs tijdens de lockdown in het voorjaar was reizen niet verboden, al zijn wij pas eind mei, toen er al duidelijke versoepelingen waren, weer buiten onze regio gegaan). We hebben wel opgelet (veel vakantiehuisjes, slapen in de tent etc. om zo weinig mogelijk contact met andere mensen te hebben), maar ’t is desondanks absoluut een luxe. Er is hier natuurlijk ook veel meer natuur, waardoor je die absurde toestanden van in België waar iedereen op datzelfde stukje strand wilt gaan zonnen of in datzelfde stukje van de Hoge Venen wilt gaan wandelen, hier niet hebt.

  1. Ha, grappig, zo’n onbekende boeken heb ik – op een paar na – nochtans niet gelezen 🙂 Dat van Guus Kuijer had iemand mij eens doorgestuurd, was wel grappig bij momenten, maar ik denk dat ik het nog beter had gevonden had ik het lang, lang geleden als kind gelezen 🙂

 2. Wow, indrukwekkend, zowel de resultaten als het aantal cijferkes hier!
  Ik vind je kalendertjes trouwens echt een leuke manier van bijhouden. Niet complex en een gans jaar in 1 oogopslag.
  Die sportgrafieken en-cijferkes doen echt mijn mond open vallen. Wat ben ik toch een lege doze in vergelijking, haha. Goe bezig jong!

  1. Hahaha, een lege doze 😂 Dat was nu niet de bedoeling van mijn bericht 😉
   Ik ben ook content met die kalendertjes; ik heb er nog gehad waar ik teveel dingen tegelijk op probeerde bij te houden en dan werd dat echt een rommeltje. Ik heb het ook eens met stickertjes voor de maanden geprobeerd, wat ik voor een jaaroverzicht wel leuk vind, maar dan had ik per tracker twee pagina’s nodig en nam dat veel te veel plaats in beslag. Deze maak ik ondertussen al een paar jaar net om wat jij zegt: compact en toch niet complex.

 3. Ik word zo vrolijk van die lijstjes en statistieken! #nerd
  Volgens het weekrapport van mijn telefoon ben ik vorige week 4 uur met mijn TO DO lijstjes app bezig geweest. Als ik daar niet zo van geschrokken was, ik begon stante pede ook bij te houden hoeveel reisjes we maken en boeken er gelezen worden.

  1. Hahaha, privé valt de tijd dat ik met to do lijstjes bezig ben gelukkig wel mee, maar ik wil niet weten hoeveel tijd daar op het werk naar gaat, maar ja, als je zo overzicht kan houden… Die hoeveelheid boeken tel ik niet apart op, dat komt rechtstreeks uit Goodreads. Al kruipt daar natuurlijk ook weer tijd in om alles in te geven, een korte review te schrijven etc. Zolang het maar plezant is zeker? 😉

 4. Dat aantal keren in België, jammer dat het zo weinig was…
  Hier ook een grote fan van het aanbod van Hade, al volgde ik nog maar één cursus, ik luister wel trouw naar al haar podcasts!
  Hoera zeg voor het veggie / vegan én voor de zovele blogberichten. Hopelijk gaat het dezelfde richting uit in 2021!
  En hoe zot is het dat je al deze cijfertjes zo bijhoudt! Ik ben al blij dat er zoiets bestaat als Goodreads dat dat automatisch doet (oké, je moet wel consequent ingeven wat je gelezen hebt, maar goed).

  1. Zonder Goodreads voor de boeken en Strava voor sport zou ik bijlange zoveel cijfertjes niet hebben! Je moet het inderdaad daar wel ingeven, maar dat vind ik gewoon tof om te doen.
   En ja, naar Hade haar podcast luister ik ook graag. Nochtans heel lang geen fan geweest van podcasts, maar door haar heb ik beseft dat – naast de inhoud – de stem bij mij ongelooflijk belangrijk is. Zij heeft een mooie stem en dus blijf ik luisteren 🙂 Weg van Sofie van hetzelfde: niet alleen inhoudelijk heel straf, maar Sofie heeft ook al zo’n mooie stem. Ken je trouwens KokenEten van Sieglinde Michiel al? Er zijn nog niet zoveel afleveringen, maar ze gaan telkens over eten: een keertje de Sinterklaaskoeken, een keertje Worcestershire Sauce… Misschien ook wel iets voor jou?

   1. De stemmen zijn voor mij zeker ook een plus!
    KokenEten ontdekte ik onlangs pas, maar ook grote fan. Ik beluisterde nog niet alle afleveringen, maar wat ik tot nu toe al beluisterde vond ik wel geweldig!

 5. Ik ben jaloers op die 10 keer dat je langer dan een daguitstap van huis weg was. Bij mij waren het er twee. Nog een geluk dat wij ook nog verhuisden, zodat ik toch nog eens in een ander bed kon slapen :-).

  1. Haha, dat is dan weer het voordeel van verhuizen in Coronatijden 🙂
   We hebben effectief veel geluk gehad dat we toch zoveel uitstappen hebben kunnen doen. Ik had er liever wat vaker België tussen zien staan, maar behalve dat hebben we hier altijd veel meer gemogen op dat gebied. Wat dubbel is, want bepaalde dingen, zoals skigebieden die open zijn en dus grote groepen mensen in die liften, dat snap ik eerlijk gezegd niet echt. Maar uitstappen zoals wij ze deden, apart in een huisje met vooral wandelen en fietsen en amper contact met andere mensen… daar is weinig gevaarlijk aan en doet gewoon gigantisch deugd natuurlijk.

 6. Onwaarschijnlijk boeken lees je, naast al de rest dat je doet… hoe krijg je het allemaal in een dag gepropt 🙂
  Ik vind dat je Grote mensen, daar kan je beter soep van koken van Guus Kuijer eens moet lezen. Vond ik onwaarschijnlijk goed. (geen idee wat ik er nu van zou vinden eigenlijk)

  1. Ik heb Grote mensen, daar kan je beter soep van koken eens opgezocht, dat is blijkbaar het vervolg van hetgene dat ik vorig jaar las 🙂 Ik ga eens moeten zoeken of ik het als e-book kan kopen, want momenteel geraak ik enkel zo aan Nederlandstalige boeken. We hebben nog de Bijbel voor ongelovigen van hem in de kast staan, daar ben ik ook wel benieuwd naar 🙂

 7. Beeld je even in dat ik hier een staande ovatie aan het doen ben. Ik ben immers opnieuw enorm onder de indruk van al die cijfers en hoe mooi je dat allemaal blijft opvolgen. Daarnaast hoop ik vooral heel erg voor jou en je familie dat jullie elkaar dit jaar wel wat vaker gaan kunnen zien zonder dat er een computerscherm aan te pas komt.

  1. Haha, ik buig bij deze diep voor die staande ovatie. Al vind ik dat jij die met al wat je doet en al jouw lijstjes, minstens evenveel verdient!
   Ik hoop het ook… al durf ik amper nog hopen wanneer. Oorspronkelijk dacht ik dat Pasen wel doenbaar zou moeten zijn, maar nu de regels rond reizen in België al verlengd zijn tot minstens eind maart, vrees ik dat zelfs dat er niet meer in zit.

 8. veel beter dan 366 dagen sporten per jaar gaat moeilijk zijn eh.

  wow 23 ritjes met de auto dat lijkt gigantisch weinig. Al heb ik ook wel in lockdown 5 weken niet in auto gezeten en sindsdien maar 1 of 2 ritten per week, dus is ook wel drastisch gezakt.

  1. Ja, ik denk dat de lockdown en de homeoffice-aanbevelingen/verplichtingen bij veel mensen het autogebruik zullen verminderd hebben. Hier heeft het ook invloed gehad, want hoewel we, sinds we autoloos door het leven gaan, natuurlijk al drastisch geminderd waren, is het in 2020 toch nog minder (2018 44x, 2019 39x, nu dus 23x). Ligt vooral aan het feit dat we geen grotere vakantie met de auto gedaan hebben, denk ik.

 9. Zo leuk, al die cijfertjes!! 🙂
  Mooie collectie gelezen boeken is dat geworden.
  En ondanks corona toch nog veel tripjes kunnen doen! Ik ben nu heel hard aan het denken maar verder dan de citytrip naar Valencia en een weekje Duitsland kom ik niet – verder dus heel veel in mijn eigen bed geslapen 🙂

  1. Ja, we hebben nog veel kunnen doen! Combi van chance dat we meer mochten, want binnenlands reizen is hier nooit verboden geweest, en gewoon algemeen meer mogelijkheden voor uitstapjes. Moest ik nog in België wonen, zou ik waarschijnlijk meer daguitstappen en minder twee- of driedaagses gedaan hebben, denk ik.
   Wel tof dat jullie nog dat weekje Duitsland gehad hebben! (ale, Valencia ook, maar dat was al gepland voor, dus meer in het “normale” reispatroon 🙂 )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.