Fair wear Friday (10)

De eerste fair fashion dagen tijdens de Fashion revolution week in april worden aangekondigd met o.a. op 28 april de Fashion Revolution Day in ZΓΌrich, die ik nu al in het vet in mijn agenda gezet heb. Interessanter voor jullie is dan weer dat – na een jaar onderbreking – een dag later, op zondag 29 april, het derde Fair Fashion Fest in Gent doorgaat, hoera! πŸ™‚ Reden genoeg om op deze vrijdag de rubriek “Fair wear Friday” nog eens boven te halen!

Logo Fair wear Friday
Een initiatief van Ma vie en vert, Villa Lisa en Juffrouw Sanseveria

Dit keer duik ik niet mijn kleerkast, maar wel mijn “creatieve doos” in (die ooit een creatieve kast / schap in een kast moet worden, maar zo ver ben ik nog niet met inrichten πŸ˜‰ ). Mijn stoffencollectie bevat de volle zeven stoffen; belachelijk weinig voor de geoefende naai(st)ers onder de lezers, maar meer dan genoeg voor dit beginnend naaistertje, dat enkel nog maar een simpel rokje in elkaar stak πŸ˜‰ . Tijd om een blik te werpen op die zeven stoffen:

Faire stoffen (Le petit requin)

Stof 1: petrol-zwarte tencel

Ik ken jammer genoeg niet meer van elk stofje de producent en dat is ook bij dit mooie en zachte stofje waaruit ik een zomers t-shirtje wil naaien, het geval. Ik kocht het in de kerstvakantie bij Georgette (het is echter uitverkocht en dus niet meer te vinden op de website), waardoor ik gelukkig wel weet dat wie de producent ook is, het sowieso op een verantwoorde manier gemaakt is. Ruth verkoopt in haar winkel namelijk enkel sociaal- en ecologisch verantwoorde stoffen, zodat je er met een gerust hart stoffen kan kopen, zonder zelf te moeten controleren of ze voldoen aan deze of gene labels.

De stof, tencel, wordt gemaakt uit eucalyptushout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen met FSC-keurmerk. De chemische producten die gebruikt worden om van de houtsnippers draden te maken, worden quasi volledig hergebruikt en komen dus niet in de natuur terecht. Bovendien gebeurt het bleken van de vezels chloorvrij.

Faire stoffen (Le petit requin)

Stof 2 en 3: Zwarte tulle van C. Pauli en zwart katoen

De tulle uit biologisch katoen en het eveneens biologisch effen zwart katoentje kocht ik tegelijk met het vorige stofje. Ze dienen voor het meest uitdagende project in deze lijst, namelijk een kleedje met als basislaag de katoenen stof en erboven de tulle, gebaseerd op een kleedje dat ik heel graag draag, maar jammer genoeg zijn beste tijd gehad heeft.

Hoewel Ruth ook online verkoopt, wilde ik voor dit project absoluut langsgaan in haar winkel in Sint-Niklaas. Beginnende naaister + uitdagend patroon + “moeilijke” stof (aaargh, tulle! πŸ˜‰ ) = nood aan advies. Ruth gaf mij een hele hoop tips mee, gaande van het soort naald waar ik best mee zou naaien tot de volgorde waarin ik het best aan de slag ga. De kans is groot dat ik, tegen dat ik aan dit project begin – het staat immers, net omwille van de moeilijkheid, als laatste van allemaal op de planning – inga op haar aanbod om nog te mailen met eventuele verdere vragen πŸ™‚

Stof 4: blauwe katoen met print van wandelende takken van Zonen09

Dit in blogland heel bekende stofje, de zogenaamde stickly rockers, kocht ik ook – maar dit keer online – bij Georgette; het werd ontworpen door de al even bekende Sharon, de vrouw achter het Zonen09-label. Het is een biokatoenen stof met poplin weving (vraag mij niet wat dat net betekent, ik ben al blij dat ik weet dat poplin een soort weving en geen soort stof is πŸ˜‰ ), die het GOTS-label draagt. Ter verduidelijking: GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en garandeert dat een stof voor minstens 70% uit biologisch materiaal bestaat (in het geval van dit stofje is het zelfs meer) en dat er aan bepaalde eisen tijdens de verwerking voldaan wordt (o.a. milieueisen voor chemische stoffen, de verplichting een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken…). Tot slot moet een stof ook in goede arbeidsomstandigheden en voor een eerlijke verloning gemaakt worden om dit label te kunnen krijgen.

Stof 5: blauw-wit katoen met bamboeprint

Ook dit katoentje is GOTS-gecertificeerd (iets wat, als je het uitspreekt, al eens voor rare blikken kan zorgen bij mensen, want koop ik als atheΓ―st gods-gecertificeerde stoffen? En what the hell is dat dan feitelijk? πŸ˜‰ ). Ik kocht het bij de ondertussen helaas verdwenen online shop Stoffetuur; de producent herinner ik mij jammer genoeg niet meer.

Oorspronkelijk was ik van plan om uit zowel dit als uit het vorige stofje keukenhanddoeken te maken, maar omdat ik kort nadat ik het ontving, moest verhuizen (en dan nog eens en dan nog eens), kwam naaien er totaal niet van en nam ik gekochte keukenhanddoeken (uit biokatoen) in gebruik. Ik kan weliswaar nog een set gebruiken, dus waarschijnlijk komt dit bamboeprintje uiteindelijk toch op handdoeken terecht en ga ik met de wandelende takken iets anders uitproberen.

Faire stoffen (Le petit requin)

Stof 6: Effen mint tricot

Dit stofje kocht ik online bij Pieke Wieke, nadat ik bij Fabienne van Honderdachtentwintig een fantastisch pakket voor Bloggers for life won. Ik wilde immers graag mijn reservekussens (voor logees) ook in een mooi jasje steken en ja, waarom dan niet een bijpassend jasje? Het zorgde er weliswaar voor dat ik afweek van mijn “als ik stoffen koop, dan moeten ze eco en fair zijn”-credo, want deze effen tricot in muntkleur heeft – als ik het mij goed herinner – geen enkel label (ik weet ook hiervan de producent niet meer, dus zeker weet ik het niet, maar ik herinner mij dat ik bij de aankoop twijfelde omwille van fairtrade / ecologie).

Nu ja, ik denk dan maar: ik ga dit stofje zelf verwerken tot een kussensloop, dus op zijn minst de werkomstandigheden zullen fair zijn. ’t Is niet ideaal, maar wel beter dan een op alle gebieden slecht geproduceerd en veel te goedkoop alternatief uit de winkel…

Stof 7: Zwart-witte katoen met Inca-sunset-print van Soft Cactus

Ook dit stofje bestelde ik bij Pieke Wieke; het is een ontwerp van Soft Cactus, dat vandaag enkel nog in enkele gekleurde versies te vinden is, maar niet meer in deze – mooiste πŸ˜‰ – zwart-wit variant. Dit stofje heeft wel een label, zij het een vrij beperkt: het is namelijk Oeko-Tex gecertificeerd, wat betekent dat het getest is op het bevatten van schadelijke stoffen (formaldehyde, cadmium, nikkel…). Of de rest van de productie ecologisch of fair gebeurde, kan je met dit label niet weten (wat negen op de tien betekent dat het niet het geval is…), maar op zijn minst kan wie bij mij komt slapen, zijn hoofd gerust neerleggen πŸ™‚

Faire stoffen (Le petit requin)

Disclaimer: het spreekt voor zich, maar ik word niet gesponsord voor dit bericht. Ik plaats de links, omdat het winkels zijn die producten verkopen waar ik achter sta en omdat ik zelf blij word als ik op andere blogs / websites zo’n winkels en producten kan ontdekken.

11 Comments

  1. Sorry, er zat blijkbaar een soort beveiliging op waardoor alleen ik ze kon zien. Bizar πŸ™‚ Het zou nu normaalgezien in orde moeten zijn. Kan je ze nu zien?

 1. De stickly rockers hangen als rok in mijn kleerkast, met dank aan Kelly. Dringend tijd om dat rokje nog eens te dragen!

  1. Oh ja, dat is een te mooi rokje om lang in de kast te laten hangen! Al weet ik niet of het nu met de koude het beste moment is om het weer boven te halen πŸ™‚

 2. De combinatie van zwart en petrol vind ik heel mooi. Het stofje met de wandelende takken ook. Die bamboo-print zou inderdaad wel leuk zijn als keukendoeken. Dan wordt je keuken meteen wat opgevrolijkt.

  1. Ja, ’t is dat he! Nu heb ik ook vrolijke handdoeken met een ruitprint, maar die bamboo zou ook heel tof zijn denk ik. Al ga ik eerst nog eens opzoeken of die stof gaat werken als handdoek. Dacht dat ik dat gedaan had bij de bestelling, maar nu ik ze voel, twijfel ik precies weer πŸ™‚

 3. Ai, ik zou daar precies wel graag een keer heengaan, maar die dag hebben we al een communiefeest op de planning, en helaas totaal niet in de buurt van Gent.
  Ik hoop dat ik volgend jaar ook een ‘fair wear friday’ kan maken met volledige outfits, als ik eindelijk wat duurzamere kledij in mijn kast heb hangen. Ik heb al een blouse, schoenen en kousen dus nog een broek en ondergoed πŸ˜€
  Van het laatste stofje ben ik wel fan!

  1. Haha, een broek is makkelijk doenbaar, dus dat moet lukken tegen volgend jaar πŸ˜‰ Ondergoed is moeilijker he: mijn “sportondergoed” (ofte geen frulletjes en prulletjes) is in orde, maar dagdagelijks draag ik graag iets met een beetje kant ofzo en dat heb ik nog niet gevonden. Ale, t.t.z. ik heb er nog geen betaalbare variant van gevonden, want meer betalen voor fair wear vind ik evident, maar er zijn toch wel degelijk grenzen aan πŸ™‚

   1. Ik ben een moeilijke in broeken πŸ™‚ Enfin, ’t is te zeggen, mijn heupen zijn degenen die moeilijk doen. Ondergoed heb ik al eens voor rondgesurft maar wat voor prijzen ge daar tegenkomt: voor één faire onderbroek kunt ge in de H&M er tien kopen ofzo, dat was de duurste die ik had gezien. En ik ben al content met een simpele zwarte nochtans πŸ˜€

    1. Ja, klopt wel dat zelfs de simpele zwarte onderbroeken inderdaad nog altijd vrij duur zijn… Maar zoals met alles: stapjes met een keer! Je let er ondertussen al op en koopt al faire / eco kledingstukken, dat is al honderd stappen verder dan de meeste mensen πŸ™‚

Comments are closed.