Kerstditjes of -datjes

Vorig jaar las ik bij Anne deze kersttag, maar ik liep toen – naar gewoonte, ahum – zo achter met lezen dat kerst al lang achter de rug was. Maar kijk, een jaar later is er natuurlijk gewoon een herkansing mogelijk.

Wil je liever…

… thuisblijven en veel cadeautjes krijgen of naar Disneyland gaan en geen cadeautjes krijgen?
Thuisblijven. Niet dat ik iets tegen Disneyland heb, want ik ben er als kind een paar keer geweest en vond dat heel tof, maar enerzijds trekt het mij als volwassene minder aan (misschien eens met Johan zijn petekindje ofzo, dat wel) en anderzijds, wetende dat deze vraag op de kerstperiode doelt, krijg ik al op voorhand kriebels bij al het volk dat daar in normale tijden zou rondlopen. Oh neen, laat mij dan maar gewoon rustig thuis met mijn familie vieren. Dat dat dit jaar niet kan, dat pikt. Heel erg.

… een jaar onbeperkt mogen reizen of twee jaar gratis boeken cadeau krijgen?
Goh, beide zou fantastisch zijn, maar aangezien ik die gratis boeken nog veel langer dan twee jaar in de bib kan vinden, is de keuze eigenlijk niet moeilijk.

MTB trekfiets (Le petit requin)
Ik zou ook niet lang moeten nadenken over de soort reis: een wereldreis met de fiets!

… Olaf of Sven als beste vriend hebben?
Euh… Olaf deed meteen een belletje rinkelen, Sven moest ik even opzoeken om dan te beseffen dat hij ook in Frozen voorkomt, woeps. Olaf dan maar ☃️

… een elf of een rendier zijn?
Goh, om eens uit te proberen, zou ik het wel fascinerend vinden om als dier door het leven te kunnen gaan. Als het voor altijd is, dan liever een elf, zo eentje zoals in De edele Elfen van Suske & Wiske. Of neen, Arwen uit The Lord of the Rings!

… wonen in een gingerbread house of in de speelgoedfabriek van de kerstman?
Als ik mijn architectenmodus (de vochtproblemen! de koudebruggen! de stabiliteit!) even af zet, doe mij dan maar een peperkoekenhuisje. In die speelgoedfabriek wil ik wel eens een rondleiding krijgen, maar er wonen… Mijn hoofd krijgt al preventief hoofdpijn van het continue lawaai dat dat met zich mee zou brengen.

Lebkuchenhaus (Le petit requin)
Vraag is ook: moet het zo’n traditioneel peperkoekenhuisje met frulletjes en prulletjes zijn of gaat het vooral om het materiaal en kan je dus een minimalistisch peperkoekenhuisje kiezen?

… kerstlichtjes als nagels of maretakken haar?
Kerstlichtjes als nagels. Mijn borstel zit nu al elke ochtend vol met haar, ik wil echt niet weten hoe ik ooit door een maretakkenhaarbos zou doorgeraken. Al hoop ik wel dat die lichtjes met instellingen komen, zodat ik niet met hyperkinetisch flikkerende nagels in alle kleuren van de regenboog moet rondlopen.

Even als zijnoot: waarom kiezen mensen in het echte leven eigenlijk voor zo’n lichtjes? Zeker buiten, ik vind dat allemaal wel schoon he, die kerstverlichting, maar kunnen we het wel houden bij één kleurtje per tuin i.p.v. die mislukte kleurboeken die je hier en daar ziet? En op “vaste” stand alstublieft, niet van dat zenuwachtig geflikker (serieus trouwens dat laatste: voor mij is dat enkel wat ambetant, maar voor mensen met epilepsie kan dat wel degelijk problematisch zijn).

… meedoen in Elf of in Home Alone?
Euh, ik heb Elf nog nooit gezien (ha, ideetje voor de komende dagen misschien?), maar Home Alone ben ik als kind echt wel beu geraakt. Dan liever verrast worden.

… 700 cadeautjes kopen of 700 cadeautjes inpakken 
Hmm, dit hangt er vanaf voor hoeveel mensen en over hoeveel Kerstmissen gespreid het zou zijn. Ik geef namelijk wel heel graag cadeautjes, maar 700 is natuurlijk wel heel veel, dus ik betwijfel of mijn inspiratie daarvoor ver genoeg gaat reiken… Het inpakken is ook niet per se simpeler: dit jaar ben ik voor gewoon inpakpapier gegaan, want ik had een rol gevonden met een heel mooi motiefje, maar ik vind het ook heel leuk om gewoon bruin papier te nemen en dat zelf te versieren. Maar als ik op die leuke manier 700 cadeautjes moet inpakken, dan begin ik best op 26 december al voor kerst het jaar erna…

Cadeautjes (Le petit requin)
Deze pakjes versierde ik voor kindjes van vrienden. Konden ze zich bezig houden met kleuren tot ze het pakje mochten openen 😉

Soit, ik ben dat hier veel te hard aan het overdenken. Conclusie: als ik naast de traditionele ontvangers ook “bulkcadeautjes” (vb. hetzelfde cadeautje voor alle collega’s, alle buren etc.) mag meetellen, dan het kopen. Als het echt 700 individuele cadeautjes moeten zijn, dan is inpakken toch een beter idee.

… gearresteerd worden omdat je doet alsof je de kerstman bent of omdat je cadeautjes steelt?
Serieus, cadeautjes stelen, wie doet dat nu? Maar euh, “je doet alsof je de kerstman bent”, geldt dat niet voor elke kerstman die rondloopt? In alle geval: arresteer mij maar, ik denk niet dat dat een overtreding is waarvoor ik in het gevang ga belanden en ik vind het hoe dan ook veel beter dat ik daarmee in overtreding ga dan dat ik mensen hun cadeaus ga afpakken.

… een buik zoals de kerstman of een neus als Rudolph?
Haha, op zich heb ik weinig zin om met een schijnbare alcoholneus te gaan rondlopen, maar zo’n dikke buik, nope thanks. Toen ik op mijn dikste was, zat mijn buik soms al in de weg bij bepaalde yogahoudingen en dat vond ik vre-se-lijk. Laat staan dat ik een nog veel dikkere versie zou willen dus.

… heel december alleen maar naar All I want for Christmas of naar Last Christmas luisteren?
Last Christmas, zonder twijfel. Niet dat ik het zo fantastisch vind, maar het is toch duidelijk het betere van de twee. En ik krijg meer kerstgevoel van de clip van Wham dan die van Mariah Carey, dat ook.

… een week lang ieder uur Let it go volledig zingen of een maand lang elke dag een lelijke kersttrui aan?
Hmm, ik kan écht niet zingen en schrijf dit terwijl ik mijn kersttrui van Eva Mouton aanheb (hoewel, kersttrui, het is er eentje die eigenlijk kan voor elke feest waar kroketjes geserveerd worden), maar dat is natuurlijk geen lelijke trui 😉

Krokettentrui Eva Mouton (Le petit requin)
Ik zei het toch, geen lelijke, wél een schattige trui

Ik stel een deal voor: als het gaat om ecologische en/of fairtrade kersttruien (zoals de mijne uit biokatoen), die passen in het kerstidee dat er “goeds voor iedereen” moet zijn, dan wil ik die truien, hoe lelijk ook, met plezier dragen. Als het van die fast fashion-broldingen zijn, dan werk ik liever iedereen een week met mijn kattengezang op de zenuwen.

(ik ben dat hier echt veel te serieus aan het beantwoorden he) (maar ’t is toch waar zeker?)

… dat de kerstlichtjes allemaal uitgaan of dat de kerstballen uit de boom vallen wanneer je ergens komt? 
Euh, dat is toch geen moeilijke keuze? Als die lichtjes uitgaan, ga je gewoon naar de elektriciteitskast en zet de plon weer aan, opgelost. Al dat glas op de grond daarentegen als die kerstballen uit de boom vallen… Ik heb zelden zin in kuisen en al helemaal niet op kerstavond of kerstdag.

Kerstdecoratie (Le petit requin)
Al besef ik nu wel net dat dat bij ons nog zou meevallen, aangezien we stoffen, houten, papieren en porseleinen “ballen” hebben en enkel die laatste breekbaar zijn

… kerst doorbrengen met iedereen die je ooit heeft gekwetst of helemaal alleen opgesloten in een kamer waar heel luide kerstmuziek klinkt?
Het kan misschien wel iets louterends hebben om samen te komen met wie mij gekwetst heeft en dat uit te praten. Zit niet iedereen trouwens wel eens met iemand die je gekwetst heeft aan tafel? Want laten we wel wezen: ook door je dierbaren kan je gekwetst worden. In zo’n geval heb ik er geen probleem mee; zijn het echter enkel mensen die mij gekwetst hebben én waarmee het nog niet uitgepraat is, dan zou ik elk om beurt eventueel zien zitten, maar allemaal samen… pff, niet veel zin in eerlijk gezegd.

Niet dat ik kerstmuziek zo’n leuk alternatief vind, maar vorig jaar heb ik er een hele zondagsverkoop in de winkel lang naar moeten luisteren, omdat mijn collega dat om een of andere reden de he-le dag wilde opzetten. Ik was het kotsbeu tegen sluitingstijd, maar ik weet dus wel dat ik het minstens 6 of 7 uur overleef.

… een ritje maken met de kerstslee of verdwijnen in de zak van de kerstman?
Goh, de zak van de kerstman is natuurlijk wel toffer dan die van Sinterklaas, maar met mijn verlanglijstje in een donkere zak kruipen weegt desondanks in de verste verte niet op tegen de mogelijkheid om CO2-vrij de hele wereld rond te kunnen vliegen.

Flight radar kerstman
Lang leve de heerlijke programmeurs van Flight Radar die de kerstman ook “echt” laten vliegen (de link verwijst rechtstreeks naar “de slee”, als je zo ook wilt zien vliegen). En mijn broer die ons dat dan doorstuurt!

Fijne kerstavond allemaal! Wij vieren met ons tweetjes, mijn familie online “erbij”, simpel eten en een wandeling in de sneeuw… het is niet mijn droomscenario – daarvoor moet ik de grens over -, maar het is wel het beste alternatief. Ik hoop dat het ook bij jullie, in de kleinere, aangepaste versies die het bij iedereen vermoedelijk/hopelijk zullen geworden zijn, ook een warme, gezellige avond wordt!

13 Comments

 1. Ha, schitterend dat je die een jaar later uithaalde, want nu heb ik die volledig herlezen en weet ik ook dat onze kleine Pipa de meest schitterende versie van “Let it gooooooooo” ten berde geeft, waar ik elke keer weer de slappe lach bij krijg, en dat is het zo waard. Ik ga het filmpje nog eens opzoeken.

  Je bent echt wel goed in ver doordenken hè, jij? 😀 Heel leuke antwoorden, met veel plezier gelezen 🙂

  1. Haha, ja, ik ben een beetje een doordenker. Heeft zijn voor- en zijn nadelen 😉
   Ik zag gisteravond laat dat je het filmpje van Pipa hebt doorgestuurd (was een paar dagen in de bergen, dus mijn mails amper gecheckt), ga er vanavond eens naar kijken, want daar ben ik nu wel heel benieuwd naar! 🙂

 2. Leuke tag!
  Cadeautjes inpakken vind ik superleuk, maar 700 zou nu ook wel iets te veel zijn. Hangt ook allemaal af van de vorm van de pakjes natuurlijk, want sommige dingen zijn echt moeilijk :-).
  De afgelopen weken was ik aan het nadenken over doelen voor 2021, en dat ik mijn doelen van 2020 bijna allemaal de vuilbak in mag gooien door C. Dat het wat minder moeten zou zijn, en toen kwam mijn BFF met het idee van een bakchallenge op de proppen. Het eerste item waar we beiden enthousiast over zijn is een peperkoeken huisje :-).

  1. Ja, dat is wel waar, dat veel ook afhangt van de vorm. Misschien moeten we maar gewoon 700 boeken inpakken ofzo 😉
   Die doelen, daar gaat bij velen niet veel van in huis gekomen zijn, vermoed ik. Ik werkte dit jaar toevallig met maanddoelen, waardoor ik kort op de bal kon spelen eens de grotere ideeën onhaalbaar werden. Maar bij mijn 35 voor 35 heb ik ook wel gemerkt dat meerdere doelen dit jaar niet eens een optie waren.
   Zo’n bakchallenge is wel een heel tof idee! En haalbaar en perfect passend bij jou 🙂 Heel benieuwd naar dat peperkoeken huisje!

 3. Leuke tag, en: fijne dagen en mooie blogposten in 2021 wens ik je, plus natuurlijk veel gezondheid, veel reisplezier, veel bezoekjes aan België 🎄 enz.

 4. Ela ela, Last Christmas duidelijk de betere van de twee, daar ga ik niet mee akkoord zenne 😉😃 All I want for Christmas, ik ga daar elke keer helemaal loos op, meezingen en dansen en onnozel doen, aaahhh heerlijk. Ik word daar telkens heel vrolijk van. Last Christmas vind ik dan nogal melig soms hehe. De clips kan ik niet vergelijken, nooit gezien 🙂 leuk lijstje voor de rest! Misschien dat ik volgend jaar eens meedoe 😉

  1. Haha, duidelijke All I want for Christmas-fan precies 🙂 Last Christmas is absoluut melig, ik zou het ook nooit spontaan zelf opzetten. Maar als ik gedwongen word, toch dat tikkeltje sneller dan Mariah Carey 😉

 5. Haha, zo grappig om te zien dat jij ook zo doordenkt bij die vragen. Want op de duur maak je er een heel dilemma terwijl het op zich bedoeld is als een ontspannend tag. Echt zooo herkenbaar. Ik denk dat ik het inpakken van cadeautjes nog wel ontspannend zou vinden. Maar dan wel enkel indien ik het op mijn eigen tempo mag doen (én er dus super veel tijd voor krijg). Die kersttrui van Eva Mouton ziet er trouwens super uit. Die valt dus zeker niet in de categorie lelijke kersttruien. Ik ben trouwens ook geen fan van die discotheek kerstverlichting waarbij je binnen de kortste keren hoofdpijn krijgt. Geef mij maar eenvoudige kerstverlichting in één kleur en zonder geflikker.

  1. Echt he, ontspannende, grappige tag starten, tien minuten later mij half opjagen in de oneerlijke omstandigheden in de kledingindustrie, jup, ik kan dat 🙂 Wel blij te horen dat ik niet de enige ben die op zo’n dingen veel te ver gaat doordenken 🙂

 6. Als ik in zo’n peperkoekenhuisje met al z’n frulletjes en prulletjes zou moeten wonen, dan vrees ik dat ik alle decoratie zou opeten 😀
  Lelijke kersttruien for the win! Ik heb helaas maar één kersttrui en ben nu eerlijk gezegd stikjaloers op de jouwe.
  Ook al is Kerst intussen al lang gepasseerd, toch eens op die link van Flightradar geklikt en dan krijg je dit: “Aircraft with registration HOHOHO is currently not tracked by Flightradar24. It’s either out of coverage or has already landed.” Snif, terugkeren op 24 december dus! Maar ow, je kan doorklikken naar de ‘history of this flight’, ook nog leuk om te zien! Aircraft: sleigh haha!
  Ik hoop dat jullie alsnog hebben genoten van jullie Kerst, ook al is het ver weg van jullie loved ones!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.