Kleerkast organiseren: deel 1

In deze blog (en volgende) krijgen jullie een verslag van hoe ik mijn kleerkast minimaliseerde. Ze eens opruimen doe ik elk jaar wel eens, maar toch blijft er steeds nog “rommel” achter. Tijd dus om er eens met de grove borstel door te gaan en wat grenzen te stellen.

Waarom?

Ik hoor/lees bij veel mensen dat ze willen minderen met kleren kopen omdat ze er teveel geld aan uitgeven. Bij mij valt dat zeer goed mee; daarop besparen is dus niet echt nodig. Ik heb evenmin een zodanig grote kledingstapel dat ik mijn kleren moet spreiden over meerdere kasten, moet werken met een wisselsysteem per seizoen of dergelijke. En toch… wanneer ik voor mijn kleerkast sta, heb ik te vaak het gevoel dat ik teveel keuze heb en dus tijd sta te verdoen omdat ik niet kan beslissen, heb ik bijna elke keer dat we op reis gaan teveel kleren mee omdat ik weer niet kon kiezen uit dit kleedje of die short. Het ergste van al is bovendien dat ik meestal toch uitkom bij diezelfde items, waardoor een deel van mijn kast (gelukkig niet het grootste deel) er werkloos bijligt.

Ik heb mij eerst en vooral de vraag gesteld waarom ik die werkloze items eigenlijk niet draag en dan blijkt het meestal te zijn omdat ik ze ooit wel graag droeg, maar ze nu niet meer passen bij mijn “stijl” (voor zover je van een eenduidige stijl kan spreken, maar later meer daarover) of omdat ik ze eigenlijk met niets kan combineren. Daarnaast zijn er ook nog stuks die niet meer passen of gewoon versleten zijn.
Waarom liggen ze dan nog in mijn kast? Een aantal houd ik bij omdat ik hoop (of vrees 😉 ) dat ze mij ooit nog zullen passen, maar bij het merendeel is het vooral omdat het mij zonde lijkt om iets waar ik geld aan uitgegeven heb, weg te doen als het eigenlijk nog kan gedragen worden. Onzin natuurlijk, want eigenlijk is het nog veel erger om die kleren ongebruikt te laten liggen i.p.v. er iemand anders blij mee te maken!

Inspiratie

Vroeger deed ik bij het opruimen van mijn kleerkast enkel die stuks weg die ik al heel lang niet meer gedragen had of die echt niet meer pasten. Dit keer besloot ik eerst wat opzoekwerk te doen. Online is er massa’s informatie te vinden over het opruimen en minimaliseren van je kleerkast. De interessantste ideeën haalde ik bij:

Closet detox sheet (Anuschka Rees)
Bron: Anuschka Rees

Mijn aanpak

Diagnose
De capsule wardrobe planner van Un-Fancy vind ik heel interessant, omdat je gaat kijken naar je levensstijl en welke kledingstijl daar bij past (stel dat je bijvoorbeeld 70% van de tijd werkt en 5% naar feestjes gaat, dan heb je voornamelijk werkkledij nodig en heel weinig geklede jurkjes). Toch heb ik hem nu nog niet toegepast en wel om de simpele reden dat mijn huidige tijdsindeling niet meteen representatief is, zo werkloos zijnde en al 🙂 .

Ik kan wel een inschatting maken van mijn werktijd, maar zelfs dan nog weet ik niet in wat voor werk (en dus kledingstijl) ik terecht zal komen. Is het bijvoorbeeld een bureau waar de mannen kostuums en de vrouwen mantelpakjes dragen, dan moet ik heel andere kleding voorzien dan wanneer ik werven zou controleren en dus moet rondlopen in kledij die vuil mag worden. Ik heb de planner alleszins opgeslagen om hem bij de volgende kleerkastopruiming te gebruiken.

Wat heb ik dan wel gedaan? Allereerst de kleerkastdiagnose van Into mind, waaruit bleek dat mijn “hoofdprobleem” is dat ik geen coherent stijlconcept heb. Klopt, als je mij zou vragen om mijn stijl te omschrijven, dan komt er vooral veel ge-euhm uit 🙂

Een “vaste” stijl heb ik nog steeds niet echt bepaald (work in progress), maar als ik kijk naar wat ik het vaakst uit de kast haal, dan komen twee silhouetten duidelijk naar voor.

Silhouetten
Het eerste bestaat uit “jeans + trui + ballerina’s” (casual versie) of “jeans + trui + blazer + pumps” (geklede versie). Ik had niet gezegd dat het origineel ging zijn he 😉

Onderstaande combi is bijvoorbeeld een van mijn favoriete outfits. Van daaruit ben ik verder gaan denken: hoe kan ik dit silhouet verder ontwikkelen, welke opties biedt het?

Silhouette (Le petit requin)

Stel dat ik bijvoorbeeld de beige trui vervang door een rode, dan heb ik met één ander item al meteen een andere look (dezelfde stijl, maar i.p.v. met neutrale kleuren nu met een felle kleur). Als ik de jeans vervang door een zwarte rok, dan heb ik ook meteen weer een andere look. Met een paar stuks (één jeans, één blazer, één rok, twee truien, twee paar schoenen) kom ik zo al meteen aan acht outfits:

  • jeans + blazer + beige trui + pumps
  • jeans + beige trui + ballerina’s
  • rok + blazer + beige trui + pumps
  • rok + beige trui + ballerina’s

… en hetzelfde voor de rode trui (en dan negeer ik nog dat je ook een combi kan maken met enkel de pumps of een combi met de blazer en de ballerina’s).

Silhouette (Le petit requin)

’t Is niet zo dat ik er elke keer totaal anders ga uitzien, maar dat is ook niet de bedoeling. Al kan het natuurlijk wel, want de combi “rok + rode trui + ballerina’s” gaat mensen niet de link doen leggen naar de combi “jeans + beige trui + blazer + pumps”, terwijl ze wel allebei starten vanuit hetzelfde basisconcept. Met andere woorden: welke mogelijkheden kan ik maken met wat ik al in mijn kast heb hangen? Wat kan gecombineerd worden en welke stijl creëer ik hiermee, een eerder geklede of een eerder informele stijl.

Idem met de tweede soort outfit die ik graag draag (eentje die aan bod kwam in een Fair wear Friday-bericht): een simpel, in dit geval zwart, kleedje. Combineer dat met een vestje, kousen en botten en je krijgt de onderstaande outfit. Combineer datzelfde kleedje met een paar platte sandalen en ik kan op citytrip. Combineer het met hoge pumps en ik kan naar een feestje. Enzovoort…

FWF 1 (Le petit requin)

Met een paar basiskledingstukken en accessoires (geklede dan wel casual schoenen, al dan niet een sjaaltje, al dan niet juwelen, met opgestoken of los haar, met gekleurde of doorzichtige kousen…) kan je al heel wat doen. Combineren is dus het sleutelwoord en een van dé vragen die ik mijzelf tijdens het uitmesten gesteld heb.

Capsule wardrobe?
Op dat gebied is het idee van een “capsule wardrobe” heel interessant: je maakt een soort minigarderobe, waarbij je per seizoen met een beperkt aantal items “rondkomt”. Je kiest bijvoorbeeld zes paar schoenen (twee paar sandalen, twee paar pumps en twee paar ballerina’s), zes paar onderstukken (twee broeken, twee shorts, twee rokken), zes paar bovenstukken (twee t-shirts, twee truien, twee topjes) enzovoort. Elk paar bestaat uit een sober en een statement stuk, dus bijvoorbeeld een simpele zwarte pump en eentje met een knallend motief. Je kiest je items uiteraard zodanig dat ze zo veel mogelijk met elkaar te combineren zijn, want het is de bedoeling dat je een gans seizoen met deze items rondkomt.

Zo extreem ben ik niet gegaan, omdat ik eigenlijk sowieso het ganse jaar door het merendeel van mijn kleren draag en er dus heel veel overlap tussen mijn seizoensgarderobes zou zitten. Ik draag topjes bijvoorbeeld in de zomer (duh), maar ook in de winter als extra onderlaag; dat kleedje van hierboven gaat met vestje perfect in de winter en zonder in de zomer. Bovendien vind ik de capsule wardrobe van Un-Fancy nog altijd vrij ruim: als je per seizoen 37 items mag hebben, dan kom je nog steeds aan bijna 150 stuks in totaal. Ik heb het idee dus in mijn achterhoofd gehouden, maar niet strikt toegepast.

Next up: het eigenlijke uitmesten van mijn kleerkast 😉

15 reacties

  1. ik ben benieuwd, ik heb mijn kleerkast ook eens aangepakt (maar op een totaal andere manier als jij en met een andere insteek).
    Mijn kleerkast blijft echter mijn pijnpunt 😉

    ik moet er ook maar eens over bloggen 😉

  2. Deze post doet me eraan denken dat ik eigenlijk ook m'n kleerkast eens moet uitmesten! Geen gemakkelijke opgave 😉

    • Nee, dat is altijd een werk he! ’t Is nu ook wel de eerste keer dat ik het zo uitgebreid aanpak, maar ’t geeft wel veel voldoening achteraf 🙂

  3. Bedoelen ze met seizoen niet eerder lente/zomer en herfst/winter dus twee seizoenen? Zo interpreteerde ik het toch. Voor mij zou het een uitdaging zijn om daarmee rond te komen; ik heb gewoon veel te veel van alles. Bij komt de kleerkastwissel er weer aan 🙂 Ik denk trouwens dat ik die ga behouden; mijn zomerkleren zouden in de winter enkel in de weg hangen en mijn kleerkast te vol doen lijken, als ik ze toch niet kan aandoen dan stop ik ze liever ergens weg (zoals in één van die andere links ook werd gesuggereerd.) De grootste uitdaging voor mij zal zijn om met basics te werken, ik ben daar niet goed in in combineren van 1 stuk in verschillende outfits… Daar is nog werk aan de winkel.
    Echt waar een superpostje dit, ik heb er bakken inspiratie uitgehaald en ik zit al te popelen om met die capsule planner aan de slag te gaan en meer nog om de kast eens écht uit te mesten!

    • Leuk dat je er zoveel inspiratie uit gehaald hebt! Dat maakt het lange wachten hopelijk wat goed 😉 Naast die capsule planner moet je zeker ook eens die kleerkastdiagnose uitproberen!
      Die vrouw van Un-Fancy schrijft dat ze elke drie maand wisselt, vandaar dat ik maal vier gedaan had. Al heeft ze natuurlijk soms wel overlap tussen twee seizoenen, dus ’t was misschien toch iets te kort door de bocht 🙂
      Als je effectief zoveel kleren hebt dat ze niet in één kast raken, dan is wisselen inderdaad beter denk ik. Zo hou je tenminste overzicht!

  4. Waauw, veel leesvoer, superleuke post! Ik heb niet zo veel aparte seizoenskleren, denk ik. Gewoon een laagje meer of minder. Ik hoop toch ook alles in één kast te krijgen!

    • Ja, ik werk ook eerder met laagjes dan echt typische seizoenskleren (op een paar uitzonderingen na natuurlijk). Daarom ben ik ook afgestapt van het idee van die capsule wardrobe: het is heel interessant, maar bij mij zou het uiteindelijk neerkomen op waarschijnlijk 75% overlap tussen de seizoenen. Dan maar liever gewoon alles bij elkaar houden i.p.v. elke drie maand ermee bezig te moeten zijn (al moet ik nu natuurlijk wel kiezen uit 72 stuks i.p.v. de 37 die Un-Fancy per seizoen voorziet).

  5. Ik vind die manieren om tot een capsule wardrobe te komen echt interessant, al zie ik het mij eigenlijk niet meteen doen. Ik heb zowel heel geklede items nodig voor het werk, als meer casual voor de vrije tijd en dan nog kledij die ik gebruik voor op reis (wandelbroeken enzo). Ik zie er geen beginnen aan. Wel doe ik iets weg telkens er iets nieuws binnen komt en met de verhuis heb ik ook veel weggegooid, dus er is weer orde in de chaos gekomen 🙂

  6. Umh, inderdaad, als je de stuks van alle seizoenen bij elkaar optelt, heb je inderdaad nog steeds een gigantische kleerkast.. Had ik nog niet bij stilgestaan. Verklaart natuurlijk wel waarom ik nog steeds niet al mijn kleren in de kast krijg, en de helft in dozen moet bewaren.
    Benieuwd naar het vervolg!