Kleerkast organiseren: deel 2

Gisteren lazen jullie al het eerste deel van mijn kleerkast-opruimwoede, met name over het waarom en de voorbereidende aanpak. In dit deel geef ik jullie mijn stappenplan voor het opruimen.

Alles uit de kast halen

En dat bedoel ik in dit geval letterlijk. Vroeger werkte ik namelijk steeds per stapeltje, wat op zich praktischer lijkt, omdat je tenminste geen ganse hoop kleren in één keer moet sorteren. Een belangrijk aandachtspunt gaat daarbij echter verloren: door alles er samen uit te halen, heb je immers overzicht over hoeveel stuks je eigenlijk hebt en kan je beter kijken wat met wat kan gecombineerd worden.
Bovendien verplicht je jezelf ook om in één namiddag door je kleerkast te gaan, omdat je anders meerdere dagen op die rommel moet zitten kijken 😉

Le petit requin
De inhoud van mijn kleerkast: naast kleren en accessoires ook rugzakken, een tekenmap en een werfhelm

Sorteren in stapels

1. Bijhouden
Kledingstukken die je graag en veel draagt en die passen bij je huidige stijl
Stel jezelf wel altijd de vraag: kan ik het combineren met andere items?

 • Indien wel: bijhouden. Ik gaf mijzelf de voorwaarde dat ik twee outfits moest kunnen maken, die ik bij wijze van spreken morgen zou willen dragen. Waren het “mèh”-outfits, dan telden ze niet mee.
 • Indien niet: is het de investering van bijpassende items waard? Schrijf die aan te schaffen items dan op je “te kopen”-lijst (later nog meer daarover) of ga door naar stap 2 😉

2. Wegdoen

 • Afgedragen, versleten of gescheurde kleding (die je niet meer kan/wil herstellen)
 • Kleding die je niet graag draagt omwille van kleur/motief/pasvorm/stof/maat
  En ja, hieronder valt ook die te smalle broek waar je zéker ooit opnieuw in zal passen, maar die ondertussen al vijf jaar werkloos in je kast hangt 😉
 • Kleding die je niet kan combineren en die het geld van bijkomende items niet waard is
 • Kleding waarvan je teveel stuks hebt
  In de regel is eentje of twee meestal genoeg: één paar zwarte pumps i.p.v. drie, één jeansbroek i.p.v. vijf… Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Ik draag bijvoorbeeld heel graag en vaak jeans, dus één jeans zou echt wel weinig zijn voor mij; meer dan twee is echter ook niet nodig, want terwijl de ene in de was is, kan ik de andere dragen. Op een gegeven moment had ik zes jeansbroeken in mijn kast hangen; voornamelijk tweedehands gekregen, waardoor ik telkens dacht “handig, nog een gratis jeans”, maar uiteindelijk droeg ik maar de helft ervan echt vaak.
 • Kleding die je al meer dan een jaar niet gedragen hebt (later meer)
  Uitzonderingen zijn uiteraard toegestaan voor emotioneel geladen items, zoals bijvoorbeeld een trouwjurk; die kan je uiteraard wegdoen omdat je ze niet meer draagt, maar als je er spijt van zou krijgen, omdat ze nu eenmaal veel emotionele waarde heeft, hou ze dan vooral bij.
  Bijhouden om bij te houden is niet de bedoeling, maar wegdoen om weg te doen ook niet!

Op die eerste categorie (kapot/versleten) na, kan je al deze kleren weggeven i.p.v. weg te gooien. Indien je dat wilt, kan je de stapel verder onderverdelen in een “tweedehands te verkopen”- en een “kledingcontainer”-stapel.
Kleine tip: houd één broek en één t-shirt uit deze stapel bij als schilderskledij. Je wilt op zo’n moment niet tot het besef komen dat je enkel nog maar mooie en goede kleren hebt en dus daarop moet gaan smossen of speciaal naar de winkel moet om schilderskleren te kopen 😉

Le petit requin
De zak met de “wegdoen”-stapel

3. Twijfelgevallen
In het ideale geval is het bij elk kledingstuk duidelijk of het eentje is dat je wil bijhouden of wil wegdoen. Iedereen is echter waarschijnlijk al wel eens iets tegengekomen waar je twijfelt over de kleur, de snit… of dat je soms wel draagt, maar waar je eigenlijk geen echt waw-gevoel bij hebt.
Probeer zoveel mogelijk de knoop door te hakken, maar als je echt niet kan beslissen, leg deze stuks dan in een aparte stapel. Ofwel in een doos die je opbergt en die je wegdoet wanneer je er na een paar maand niet eens in gekeken hebt. Ofwel – en zo doe ik het – door ze in een aparte stapel in je kast te leggen. Draag ik er iets van, dan mag in het in de “gewone” stapel; die items die na een paar maand nog steeds in de twijfelstapel liggen, gaan weg.

4. Herstellen / aanpassen
Al die items die je wilt bijhouden, maar waar iets aan scheelt waardoor je ze nu niet draagt, bijvoorbeeld een knoop die opnieuw moet aangenaaid worden of een rokje dat moet ingenomen worden. Leg ze apart, want zolang ze gewoon in je kast blijven hangen, ga je pas denken aan de reparatie op het ogenblik dat je dat item wilt aandoen (en uiteraard heb je op dat moment geen tijd). Blijft die herstelstapel te lang liggen, bedenk je dan eens hoe graag je dat stuk eigenlijk hersteld wil hebben. Kan het niet gewoon weg als je zodanig lang kan blijven negeren dat het moet hersteld worden?

5. Seizoensstapel
Niet aan te raden 😉 maar voor diegenen die zoveel kleren hebben dat ze niet passen in één kast, is het uiteraard raadzaam om een winter- en zomerstapel te maken.

Tip
Hoe weet je nu nog wat je het afgelopen jaar gedragen hebt? Twee opties om dit bij te houden:

 • De omkeermethode
  Wanneer je alles terug hangt na het opruimen, hang dan alle kapstokken in de “omgekeerde” richting en draai de kapstok pas eens je het kledingstuk gedragen hebt. De kledingstukken die op planken liggen kan je binnenstebuiten draaien; als ze uit de was komen plooi je ze opnieuw op de goede manier op. Alles wat na een jaar nog op een omgekeerde kapstok hangt of nog binnenstebuiten gedraaid ligt, kan weg.
 • De documentatiemethode
  Hou per seizoen een periode bij wat je draagt d.m.v. foto’s of nota’s en ga aan de hand daarvan na afloop van een jaar door je kleerkast.

Die eerste optie vind ik persoonlijk een beetje omslachtig, maar dat is misschien vooral omdat ik te lui ben om al mijn kleren binnenstebuiten te gaan draaien 🙂 Bovendien hangen bijvoorbeeld mijn beide jeansbroeken op één kapstok, dus als ik er maar eentje van zou dragen (as if 🙂 ) dan zou ik het met die methode niet eens merken. Ik wil – eens ik terug werk – de fotomethode eens uitproberen. Op dit moment heeft dat opnieuw weinig zin, want dat gaat een vertekend beeld geven en dus foute beslissingen veroorzaken.

Terugleggen in de kast

Eerst je favoriete items
Als je niet echt zeker bent van je stijl, start dan met je favoriete stuks terug te leggen. Wat geeft dit? Toont dit een bepaald silhouet dat je vaak draagt, is een bepaalde kleur sterker aanwezig dan andere? Op basis hiervan kan je dan eventueel al meteen strenger kijken naar de rest van je items.

Kleding opbergen per onderdeel
Hang de broeken bij de broeken, kleedjes bij de kleedjes… Bij voorkeur sorteer je binnen elke categorie ook op kleur, al is dat natuurlijk makkelijker in orde te houden bij kleding op hangers dan bij liggende stapeltjes.

Le petit requin
Van links naar rechts: tunieken – pulls, vestjes en blazers – broeken – rokken – kleedjes
Le petit requin
Onderste plank: t-shirts, topjes en truien (met links de drie “twijfelgevallen”); bovenste plank met sportkledij: loopbroeken en -t-shirts, vrijetijdpulls en -pull-overs voor het lopen, skiën of fietsen

Alle kleding zichtbaar
Zorg dat je elk kledingstuk dat je hebt meteen kan zien. Tevoren lagen mijn kleren in twee rijen achter elkaar. Nu is de achterste rij vrij (t.t.z. daar ligt nu onze tweede set zetelhoezen, meteen ook weer plaats gewonnen in de berging 😉 ).
Hang dus ook elk stuk zoveel mogelijk apart op. De enige uitzondering die ik hier op maak zijn mijn twee zwarte en mijn twee jeansbroeken, omdat ik die toch allemaal vrij vaak aandoe en ze dus sowieso niet vergeet.
Mijn sjaals lagen vroeger op elkaar, nu liggen ze opgerold op een rijtje waardoor ik ze in één oogopslag allemaal kan zien. Deels door ze zo op te bergen, deels door er te verwijderen, heb ik zo voldoende plaats gewonnen om mijn handtassen ook in de “accessoireschuif” te leggen.

Le petit requin

Gebruik opbergsystemen
Om alles nog overzichtelijker te maken kan je onder andere gebruik maken van opbergdozen. Voor mijn riemen bijvoorbeeld heb ik twee opties: mijn twee grote, brede riemen hangen aan een kapstok, de kleinere riemen (en mijn enkelverbanden) zitten in een opbergdoos. Ook Johan zijn dassen zitten in zo’n doos.

Le petit requin

Alles in één kast
Als dit lukt, wilt dit zeggen dat je al zeker niet gigantisch te veel kleren hebt 😉 Het zorgt er echter vooral voor dat je steeds een overzicht hebt van wat je bezit en dus niet in de winkel dingen gaat kopen die je al hebt, maar vergeten bent omdat ze in een andere kast verdwenen zijn.
Specifieke kledij kan hier wel een uitzondering op zijn: zo ligt onze fiets- en motokledij niet in deze kast, omdat het feit of ik nu één of vijf fietsbroeken heb geen verschil zal maken bij de aankoop van gewone kledij en omgekeerd. Die kunnen dus makkelijk gescheiden worden.

Start opnieuw
Als je het gevoel hebt dat je nog steeds teveel kleren hebt, ga dan nog eens strenger door je “bij te houden”-stapel en verhuis meer stuks naar de twijfelstapel 🙂

Het resultaat

Mijn kleerkast voor & na: ik geef toe, ik had ook verwacht dat het er leger zou uitzien, maar wetende dat wat je ziet ook effectief alles is wat ik heb en er geen tweede rij vol kleren meer is, is het best wel al een stap vooruit. Jullie zien van onder naar boven:

 • Schuif: accessoires
 • Hangers: vestjes, blazers, broeken, rokken en kleedjes
 • Eerste plank: t-shirts, topjes en truien vooraan; reservezetelhoezen achteraan
 • Tweede plank: vrijetijdskledij vooraan; reservezetelhoezen en rugzak achteraan
 • Derde plank: tekenmap, werfhelm, andere rugzakken

Le petit requin

Het absolute minimum bereikt?

Neen, tuurlijk niet 🙂
Als ik alles optel, behalve accessoires (zijnde sjaals, handschoenen, riemen en schoenen), dan kom ik aan 72 stuks. Niet bepaald minimaal te noemen, maar zeker ook niet overdreven.

Dit is, zoals elke opruiming, iets dat in fases zal verlopen. Zo heb ik bijvoorbeeld nog steeds “te” veel topjes met spaghettibandjes, maar aangezien ik ze allemaal vaak draag (als extra laagje, maar ook om een overdreven decolleté te bedekken 😉 heb ik ze bijgehouden. Mijn bedoeling is wel om ze nu af te dragen en de stapel zo te herleiden naar een aantal van drie à vier. Ik ga tegelijk strenger controleren welke ervan het minst vaak gedragen worden en die gaan er dan uit voor ze versleten zijn.

Al moet ik zeggen dat het schrijven van deze berichten mijn goesting in verder opruimen nog meer aanwakkert, dus misschien wacht ik niet eens daarop en verwijder ik er straks al meteen een paar 🙂

Voor wie het nu nog niet beu is, stay tuned voor mijn kooptips 😉

20 Comments

 1. In mijn zicht ben jij alvast een minimalist. Ik kom aan + 500 stuks (wel alles, schoenen, sportkleding, zelfs skibril, alles van juwelen, ….)

 2. 72 stuks … ik ben gechoqueerd. Ik kom aan meer dan 500 stuks (schoenen, jassen, sportkleding, juwelen … kortom alles dus)

  1. Oh, maar die 72 is echt wel enkel mijn gewone kledij he! Een ruwe schatting van al de rest (als ik aan de kamers kom waar die zaken liggen, ben ik wel van plan om ze eens grondig te tellen):
   – Sportkleding (dus fietsen, duiken, moto…): waarschijnlijk ongeveer hetzelfde qua aantal als gewone kledij
   – Schoenen (gewone en sportschoenen): +/- 30 paar
   – Accessoires (sjaals, mutsen, riemen, skibril, fietsbril…): +/- 30 stuks
   – Juwelen: geen idee eigenlijk, maar zeker rond de 100 stuks

   Ik kom nu dus met die ruwe schatting al aan 300, terwijl ik ongetwijfeld nog dingen vergeet! Al een pak minder choquerend dus 😉

 3. De tips onder "sorteren in stapels" zijn echt goed uitgewerkt. Zo grondig zeg! Ik was niet meteen van plan mijn kleerkast op te ruimen (ik heb ook niet het gevoel dat er te veel hangt…), maar door jouw gestructureerde aanpak begint het nu toch een beetje te kriebelen.

  1. Merci! ’t Is misschien onnozel, maar bij mij kriebelt het nu ook om direct gans het huis eens aan te pakken, terwijl ik mij had voorgenomen één kamer per maand te doen 🙂

 4. O! Kooptips! Looking forward 🙂
  Mijn kleerkast zit echt belachelijk propvol tegenover de jouwe – en als ik dan nog eens besef dat dit AL jouw kleren zijn en niet enkel die van de winter dan besef ik dat er echt iets moet gebeuren. Doe me eraan denken dat ik mijn stuks ook allemaal eens tel – ik ga achterover vallen vrees ik.
  Met die fotomethode ben ik ooit eens begonnen, maar het viel niet bij te houden of beter, makkelijk te raadplegen.
  Je sjaals oprollen is gewoon geniaal. Ik zal het al bij Marie Kondo maar die drijft het allemaal iets té ver door.

  1. Ja, ik las na mijn opruiming over Marie Kondo bij Appelstien en dacht het toen nog, aha mijn sjaals zijn helemaal KonMari 😉 Maar inderdaad, bij sjaals ok, maar bij alles… Als ik al mijn kousen zo zou moeten oprollen ben ik dubbel zo lang bezig en neem ik waarschijnlijk de helft van de tijd een onderbroek als ik kousen nodig heb of omgekeerd omdat alles zo opgeplooid er hetzelfde uitziet 🙂

  1. Ah, dat is inderdaad nog een goeie, merci voor de tip! Eens kijken of ik iets gelijkaardigs kan doen op de planken, want dat blijft het moeilijkste.

  1. Ben ook benieuwd 🙂
   Nu, die 72 is dus echt wel enkel gewone kledij he. Ik moet al mijn sportkledij nog tellen, omdat die in een andere kamer hangt, maar dat is waarschijnlijk nog eens dat aantal.

 5. Deze post wilde ik al zolang lezen, maar ik kwam er maar niet toe. Ik steek het volledig op de schooltaken.

  Er lijkt wel een opruimorkaan door blogland te razen. Alle bloggers die ik volg, zijn aan het opruimen geslagen! 🙂

  Ik heb er momenteel zelf niet echt tijd voor, maar ik geniet er wel van om erover te lezen. Die omkeermethode vind ik wel een heel goed idee voor de kledingstukken op hangers, maar no way dat ik eerst al mijn liggende items binnenstebuiten ga keren!

  Heb je bij die 72 stuks ook je ondergoed geteld?

  1. Ja, ’t is wel opvallend he al dat opruimen 🙂 Aanstekelijk ook, want waar ik in mijn jaarplanning voorzien had om elke maand één ruimte te doen, ben ik er nu al iets sneller aan het doorgaan 🙂

   Ondergoed zit er niet bij (dat zit een kast in een andere kamer, vandaar); die schuif moet ik nog eens opruimen, maar dat zal ook best wel wat zijn, want dat telt rap op he (alleen al die kousen, want ik heb er gewone, lage, wandel, ski, nylon…). Misschien had ik die 72 beter moeten specificeren, want ik denk dat ik nu onterecht (en onbedoeld) een wel heel minimale indruk geef 🙂

 6. Aangezien ik het komende jaar 300 items wil weggeven, verkopen, ruilen… , zijn deze tips al een goede basis om mijn kleerkast aan te pakken 🙂

 7. Ik heb mijn onderbroeken gewoon op een hoop gegooid, maar de kousen heb ik geplooid, ik moet toegeven het ziet er overzichtelijker uit én ze nemen minder plek in…

  1. Goh, mijn kousen (en onderbroeken) liggen sowieso wel geplooid, maar gewoon één keer dubbelgevouwen i.p.v. op zo’n klein rolletje; doordat ik zo dan 5 à 6 paar op elkaar kan leggen valt het qua plaats ook wel mee. Ik denk dat het de moeite zou zijn moest ik veel verschillende kousen hebben, omdat ik ze dan in één oogopslag zou kunnen zien, maar aangezien het merendeel gewoon saaie zwarte zijn, maakt dat eigenlijk niet uit. Nu ja, misschien moet ik het eens een kans geven als mijn ondergoedschuif aan beurt komt en wie weet doe ik het dan ook niet anders meer 🙂

Comments are closed.