Minimaliseren en français stavaza

September is halfweg en dus is het tijd voor een stand van zaken voor de “Ik lees Frans”-maand van Literasa en de minimalismechallenge van Into Mind. Sommige puntjes gingen heel vlot, andere bleken wat meer werk te vragen. En eerlijk, soms heb ik er mij ook een beetje makkelijk vanaf gemaakt: 30 dagen lang elke dag iets doe, is immers niet zo evident.

30-day minimalism challenge

30-day minimalism challenge (Into Mind)

1. Ga “naakt”

Ik droeg de eerste dag absoluut niets van huidverzorging en tja, dat is zoals het vroeger altijd was en tegenwoordig nog af en toe is 🙂 Een minimaliseerpuntje dus op een gebied waar ik niet moet minimaliseren, kwestie van gemakkelijk te beginnen…

2. 15 minuten mediteren

Eerder dit jaar probeerde ik meditatie al eens uit en hoewel dat deugd deed, verwaterde het toch weer. Belangrijkste reden: mijn gedachten vliegen vaak nog alle kanten op, waardoor ik echt nog een begeleidende stem nodig heb. Alleen staan die “lessen” online en dus heb ik een laptop en internet nodig. Ondertussen heb ik de 30 sessies echter gedownload en omgezet in mp3-formaat, waardoor ik enkel maar mijn mp3-tje bij moet hebben om te kunnen starten. Op die manier bleef het niet bij 2 september, de dag waarop ik dit puntje voorzag, maar doe ik tegenwoordig regelmatig ’s avonds een meditatie.

3. Geen e-mail of social media tot aan het middageten

Mijn mail op het werk is geen al te grote afleider: een groot voordeel van te werken als stagiair met weinig verantwoordelijkheid is namelijk dat bijna niemand mij mailt (en dit klinkt misschien heel zielig, maar dat aspect is echt wel aangenaam). Alleen durf ik al wel eens mijn privémails of feedly te checken (foei!) en dus was dit puntje niet helemaal vanzelfsprekend. Het bleek er vooral eentje te zijn dat ik mijzelf vaker moet opleggen op dagen waarop ik door vermoeidheid of dergelijke sneller afgeleid ben. Op deze dag kreeg ik een niet zo leuke taak immers als eerste van de dag afgewerkt (ahoi voor het motiverende gevoel dat iets afgewerkt is!) en kon daardoor sneller overschakelen naar iets leukers (nog meer ahoi!).

4. Ruim je rommelschuif op

Zonder veel twijfel besloot ik voor dit puntje te gaan voor mijn bureau, omdat dat de meest in het oog springende en daardoor ook de meest storende rommelplek van allemaal was. Op zich valt het met dat bureau meestal wel mee: mijn computer, de vaste aanwezigen (brievenbakje, pennenpotje enzo), de papieren waar ik op dat moment mee bezig ben en een fles water (een tussenfase tussen beide onderstaande foto’s met andere woorden).

Maar soms durft het ook al wel eens compleet uit de hand te lopen, zoals op deze 4 september, toen ik een halve dag thuis werkte aan plannen voor het werk (ook foei trouwens, want het was mijn eerste vrije dag van mijn halftime), naamvallen opzocht in het Duits, maar ook bezig was voor mijn blog, dingen moest opzoeken op mijn externe harde schijf, at aan mijn computer (nog meer foei) en mijn huidig leesvoer blijkbaar ook geen betere plaats kon toewijzen dan mee op dat bureau.  Aangezien ik zo logischerwijs op het punt terechtkwam waar  ik gewoon niets meer terug kon vinden, ging ik er met de grove borstel door:

Bureau (Le petit requin)

De dag zelf nam ik enkel het bureau-oppervlak (inclusief dat extreem uitpuilend brievenbakje dat mij al een tijdje serieus op mijn systeem werkte) onder handen; een dag later volgden ook nog mijn schuif en kastje. Idealiter zit mijn oplaadkabel weggewerkt in het kabelvakje onder mijn bureau, maar aangezien ik mijn laptop tegenwoordig regelmatig moet meenemen naar het werk, doe ik dat tijdelijk niet meer.

Bureaukastje (Le petit requin)

Het opruimen van schuif en kastje (jups, dat is een weggemoffelde lege pralinedoos daar in de voor-foto) zorgde er onder andere voor dat ik weet dat ik:

 • echt wel geen kauwgom meer moet kopen
 • zeker tot het einde van mijn studie ga toekomen met mijn schrijfblokken
 • en tijdens het schrijven van dit bericht besef dat ik het rode hoesje met Belgische winkel- en metrokaarten ben vergeten meenemen vorige week

Bureauschuif (Le petit requin)

Mijn kabeltjes zijn niet ideaal opgeruimd, maar aangezien ik ze heel vaak gebruik, heeft het weinig zin er een systeem voor uit te denken. Na 2x liggen ze hoe dan ook toch weer los.

5. Stroomlijn je leeslijst

Ik besloot dit puntje een beetje anders aan te pakken dan misschien de bedoeling was (boeken maken mij immers blij, dus geen reden om daar te minimaliseren): ik ging enkel door mijn to read-lijstje op Goodreads, dat ik van 141 boeken terugbracht tot 118. Ik verwijderde:

 • een drietal boeken die mij ondertussen effectief niet meer interesseren.
 • boeken die ik ondertussen al gelezen heb in een andere editie (want dan staat dat boek jammer genoeg zowel in de read- als in de to read-lijst).
 • boeken die ik ondertussen gekocht heb, omdat ik daarvoor geen lijstje als reminder meer nodig hebt: ik ga ze immers sowieso lezen.

Voordelen:

 • als ik zelf voor een bibliotheek- of boekenwinkelbezoek snel even door die lijst ga, kan ik al zeker niet meer twijfelen of ik dat boek heb of niet.
 • als mensen mij voor Kerst, mijn verjaardag… iets willen kopen maar niet weten wat en het antwoord “boeken” nogal vaag vinden, kan ik hen doorverwijzen naar die lijst. Dubbele win, want zij weten wat te kopen en ik krijg een boek dat ik plezant vind en nog niet heb.

De grootste uitdaging zal het up to date houden van de lijst zijn, maar aangezien ik regelmatig op Goodreads zit en het grootste werk nu gedaan is, zou dat moeten lukken.

6. Unfollow en unfriend

Ik gebruik niet zoveel social media (Facebook, Feedly, Pinterest, Goodreads en LinkedIn) en ik heb bij quasi geen enkele ervan het gevoel dat ik er teveel tijd op verspil of teveel onnodige “vriendjes” heb. Behalve dan Facebook… met al zijn updates die ik eigenlijk het merendeel van de tijd niet meer interessant vond, zowel bij vrienden van vroeger (die ik in het echt niet meer hoor of zie) als bij vrienden van nu (die hun verhalen hoor ik toch buiten Facebook). De leukste dingen waren voor mij om bovenstaande redenen eigenlijk vooral een aantal blogpagina’s en pagina’s over bijvoorbeeld erfgoed. Maar ook daar: veel kan ik via de blog of de nieuwtjespagina van zo’n website ook te weten komen. Jullie horen mij dus al komen: eigenlijk heb ik die account helemaal niet nodig en was dat quasi pure tijdverspilling geworden. Raus damit dus! Een kleine twee weken later heb ik het overigens nog geen seconde gemist.

7. Zet notificaties af

Dat is iets dat ik standaard al doe. Ik word namelijk vreselijk nerveus van continu gepiep of openspringende schermpjes. In hetzelfde genre: mensen die het geluid van het toetsenbord op hun gsm aan laten, aaaargh! 😉

Heel veel werk had ik hier dus niet voor, al zette ik op het werk wel het taakbalkicoontje van mijn mail af. Daarnaast blijf ik mij vlijtig voor alle mogelijke nieuwsbrieven uitschrijven en deed vooral een grote kuis in die van Meetup (waar ik updates per groep kreeg).

8. Lees i.p.v. TV te kijken

Ik wist op voorhand al dat dit makkelijk ging worden, omdat ik sowieso weinig tv kijk. Eigenlijk had ik mijzelf voorgenomen om te proberen er een tv- en laptoploze avond van te maken (zodat het wat uitdagend was), maar ’t was zo’n dag waarop het te druk was om aan wat dan ook te denken, waardoor ik ’s avonds nog een puntje moest kiezen dat niet teveel tijd meer vroeg voor ik moest gaan slapen. Bij deze…

There's no such things as too many books (Harold's planet)
Bron: lastlemon.com

9. Koop niets gedurende 24h

Op voorhand dacht ik dat deze opdracht twee keer niks ging zijn. Ah ja, ’t gaat maar om 24h, toch? Echt “shoppen” kan ik uiteraard zonder problemen een dag laten, maar bij de dagdagelijkse inkopen blijk ik nog niet zo efficiënt te zijn als vroeger (als in: voor dat jaar werkloosheid, waarin het niet erg was om voor elke prul nog eens apart naar de winkel te lopen). Op zich was dat met wat georganiseer vrij makkelijk te omzeilen, maar toen kwam pas het echte pijnpunt naar boven: snoeperij! Het idee dat ik niets van snoep kon gaan kopen, maakte deze dag mentaal heel lastig (en dat terwijl ik wel iets voorzien had). Pijnlijk hoeveel impact elk beetje stress of vermoeidheid heeft op mijn eetpatroon… Dit puntje lukte dus wel, maar opende vooral mijn ogen: die suikervrije maand is dringend nodig, niet enkel om de “onopvallende” suikers (in brood(beleg), currypasta…) te verwijderen, maar ondertussen jammer genoeg ook om de opvallende terug te lijf te gaan.

10. Eén dag offline blijven

Ik maakte er mij een beetje makkelijk vanaf door deze opdracht te doen op mijn eerste dag in België. Ofte ook de dag waarop ik ’s ochtends toekwam met de trein, de ganse dag in Brussel vertoefde en pas om 23u ’s avonds bij mijn ouders (= mijn eerste makkelijke mogelijkheid tot internetconnectie) toekwam. Ik ben wel van plan om dit nog eens te herhalen, maar bon, die dag lukte het en had ik hoe dan ook niet veel tijd om een ander puntje aan te pakken.

11. Evalueer je verplichtingen

Die verplichtingen zijn tegenwoordig heel makkelijk samen te vatten: werk en studie.

Valt best wel mee dus, want in Brussel voegde ik aan bovenstaande combinatie onder andere nog het wekelijks geven van duiktraining toe… Ondertussen ben ik daar strenger in geworden, want vroeger zou ik die twee (en soms meer) meetups die ik wekelijks in Zürich organiseerde voor ik werk vond, sowieso nog zijn blijven inplannen eens ik begon te werken (want toch leerrijk en plezant?). Nu ik merk hoe moe ik tegenwoordig ’s avonds vaak ben, ben ik echt heel content dat ik gewoon thuis tot rust kan komen. Idem met vb. het volgen van Spaanse les of dergelijke… Ik hoop dat dat allemaal nog verbetert, maar voorlopig zijn die twee bovenstaande al meer dan genoeg.

12. Oefen dankbaarheid

Jullie lazen mijn 25x dankbaarheid een paar dagen geleden al.

13. Evalueer je laatste vijf aankopen

Hier ga ik nog een apart blogje aan wijden, dat er een van de komende dagen aankomt.

14. Bepaal je 3-6 hoofdprioriteiten

Hierover konden jullie gisteren lezen.

15. Minimaliseer je beautyverzameling

Ik heb blijkbaar op een paar dagen tijd juist die dingen gedaan waar ik wat uitgebreider op in wil gaan 🙂 Ook over dit thema volgt dus nog een apart blogje, aangezien ik beautyverzameling breder opvatte dan enkel make-uptoestanden (het minimaliseren zou anders immers letterlijk maar twee minuten vragen).

Grafisch samengevat geeft dat dan:

30-day minimalism challenge stavaza (Le petit requin)

Ik lees Frans 2015

Ik lees Frans 2015 (Literasa)

Ik las tot nu toe (naast andere niet bij deze maand passende boeken):

 • Sarah’s Key: echt wel de moeite!
 • Le bleu est une couleur chaude: heel sterk in het eerste deel, iets minder in het tweede, maar sowieso de moeite waard. Benieuwd naar de vrije filmadaptie “La vie d’Adèle” alleszins.

Een uitgebreidere mening erover volgt in oktober samen met de andere septemberboeken.

Voorlopig zit ik dus best wel “op schema” met Frans lezen. Ik kocht in september, naast de al gelezen graphic novel, ook drie Franstalige fictieboeken en de kans is groot dat eentje ervan nog aan bod komt.

8 Comments

 1. Leuk om te lezen hoe je deze challenge aanpakt. Sjiek ook hoe je dit allemaal georganiseerd krijgt, ik vind elke dag een foto nemen al niet zo makkelijk 😉
  Ik ben een beetje jaloers op je puntje 6. Ik zou immers graag facebook willen afsluiten maar ik durf niet goed, tsja misschien gewoon doen.

  1. De ene dag gaat het al makkelijker dan de andere om effectief een puntje te kunnen schrappen hoor. Vandaar dat ik er mij af en toe ook wat makkelijk vanaf maak.
   Ik was al maanden aan het overwegen om facebook af te sluiten en was nu ook eerst begonnen met een opkuis tot ik plots dacht “ach kom, sluit het gewoon af”. Uiteindelijk: een nieuw profiel is snel gemaakt, stel dat ik het echt zou missen (wat dus echt nog niet het geval geweest is). Je kan ook eerst deactiveren (dan blijft je profiel er gewoon op) en dan pas verwijderen eventueel? Ik deed per ongeluk het eerste (dacht dat dat al echt “weg weg” was), maar las gisteren toevallig er iets over. Vandaag dus even snel snel ingelogd om definitief te verwijderen 🙂 Nu mag ik twee weken niet inloggen anders wordt dat wel weer ongedaan gemaakt (ze zijn sneaky, die mannen).

 2. Proficiat met je minimaliseeractie! Je lijkt me echt iemand die zoiets gedisciplineerd kan aanpakken. En ik ben benieuwd naar de Franse boeken die je gelezen hebt, ik moet nog beginnen aan Elle s’appelait Sarah. Door enkele recensie-opdrachten moet het nog even wachten, maar volgende week wil ik er zeker aan beginnen (zodat ik mijn eigen challenge haal :p )

  1. Haha, je zal het wel halen hoor; het leest echt vlot vind ik.
   Ik ben momenteel nog bezig in Marquez, maar als die uit is, start ik weer in het Frans!

 3. die minimaliseeractie spreekt me wel aan, misschien kan ik mezelf wel overtuigen om hem ook te doen. Sterk wat je allemaal al gedaan hebt!

  1. Het voornemen om het te doen op je blog zwieren, dat hielp bij mij om er effectief mee te starten 🙂 Ik ben alleszins wel blij dat ik hem doe, ook al is het niet altijd makkelijk of even snel-snel gedaan.

 4. Wauw, ik word precies helemaal zen van jouw minimalisme-update te lezen… In mijn hoofd wil ik álles hier opruimen, maar in die paar uurtjes die ik per dag ‘over’ heb lukt me dat niet. Volgens mij moet ik echt eens een paar dagen verlof inplannen en er dan eens invliegen 🙂

  1. Hihi, blij dat je zen geworden bent van deze post 🙂
   Dat is het enige probleem dat ik heb met deze challenge: ik krijg nooit in die paar uurtjes alles gedaan. Maar zo leer ik het anderzijds ook opdelen en stapje per stapje doen. Zoals die leeslijst: ik zou dat puntje nog 5x kunnen herhalen met o.a. “kuis de boekenkast eens uit” (want ook al hebben we graag boeken, er kunnen er misschien wel een paar uit), “lees eens die stapel tijdschriften of smijt ze gewoon weg”, “ruim die stapel uitgescheurde bladeren uit tijdschriften op”… Maar zo eens een paar verlofdagen om door te kunnen werken, lijkt mij nog plezanter (ik heb mijzelf al vervloekt dat ik niet sneller/grondig geweest ben toen ik nog werkloos thuis zat 🙂

Comments are closed.