Minimaliseren en français: vooruitblik

Ik zei het al eerder: september wordt hier een minimalisme-maand. Mét een Frans tintje want Literasa houdt voor de tweede keer een Ik lees Frans-maand, waar ik heel graag aan mee doe. Even een overzichtje van wat er dus zoal staat te gebeuren:

30-day minimalism challenge

30-day minimalism challenge (Into Mind)

Wat elk puntje juist inhoudt, vind je bij Into Mind, die met het idee van de challenge op de proppen kwam.

1. Eén dag offline blijven
Weekendopdracht, want op het werk moet ik nog te vaak (technische) woordenschat opzoeken om een dag zonder internet te kunnen.

2. 15 minuten mediteren
Ik ben eerder dit jaar gestart met mediteren, maar ben er na een korte periode weer mee gestopt. Geen idee waarom eigenlijk, dus blij dat ik opnieuw “moet” oppikken.

3. Schep orde in de digitale wanorde
Voor dit puntje ga ik één aspect van mijn digitaal leven uitkiezen, want euhm… alles op één dag is gewoon echt niet realistisch. Een half jaar ofzo, dat lijkt mij eerder het minimum daarvoor 😉

4. Geen geklaag dag
Ik denk dat mijn hoeveelheid geklaag best wel meevalt, maar dat neemt niet weg dat er dagen zijn waarop ik over elke kleine onnozelheid kan blijven doorbomen.

5. Bepaal je 3-6 hoofdprioriteiten
Dit kan plezant of confronterend worden (of beide). Wat als ik eigenlijk helemaal niet (voldoende) met mijn prioriteiten bezig ben?

6. Volg een ochtendritueel
Lang leve mijn smartphoneloos bestaan, waardoor ik – zoals Into Mind als knelpunt aanhaalt – al zeker niet van ’s ochtends meteen mails en dergelijke zit te checken. Neemt niet weg dat er dagen zijn waarop ik gestresseerd de deur uitvlieg en zo mijn dag al meteen half om zeep help. Op zoek naar een zenritueel voor die dagen dus.

7. Stroomlijn je leeslijst
Euh, mijn leeslijst verkleinen… wat is daar het nut van? 😉 Dit wordt nog moeilijk.

8. Leer te genieten van afzondering
Voor dit puntje moet je minstens drie uur alleen, zonder social media of achtergrondgeluid (genre TV) doorbrengen. Waar ik eerst “geen probleem” dacht, besefte ik daarna dat ik ofwel alleen ben, maar dan wel vaak mijn laptop in de buurt heb ofwel in de stilte van vb. de bergen rondloop, maar dan wel met Johan. Eens kijken dus of een combi van de beide ook lukt.

9. Minimaliseer je beautyverzameling
Welke beautyverzameling? 🙂 Dit wordt zonder twijfel een van de makkelijkste puntjes, aangezien ik zelden make-up draag en dus ook bijna niets in huis heb.

10. Geen e-mail of social media tot aan het middageten
Dit wordt er wel eentje voor op het werk.

11. Evalueer je verplichtingen
Sinds we in Zwitserland wonen, zijn die sowieso al sterk gereduceerd, maar evalueren zal ik ze desondanks.

12. Bepaal je doelstellingen voor het komende jaar
Oh boy, voornemenstijd nog voor het kerst is?

13. Mest je kleerkast uit
Dat deed ik eerder dit jaar al eens grondig, maar sindsdien heb ik gemerkt dat dat blijkbaar nog niet genoeg was. Tijd voor een opvolging dus!

14. Zet de eerste stap in het leren van iets nieuws
Telt die studie ook? 😉

15. Onderzoek je dagelijkse gewoontes
Ik weet nu al dat er daar een paar tussenzitten die ik misschien beter zou veranderen (genre sommige dagen tot vlak voor het slapengaan op de computer bezig zijn).

16. Koop niets gedurende 24h
Ik ben zeker geen koopverslaafde of emotionele koper, dus problematisch zal dit niet worden. Enkel zien dat ik op gebied van eten voorbereid ben 🙂

17. Oefen single-tasking
Mja, deze bij momenten  zeer onefficiënte (en weliswaar soms ook efficiënte) multi-tasker pleit schuldig.

18. Unfollow en unfriend
Heel veel social mediakanalen gebruik ik niet, dus dit moet wel lukken.

19. Ga wandelen en oefen mindfullness
Wandelen doe ik regelmatig en mindfull word ik daar zeker van. Alleen behoud ik dat voor de weekends met we-beklimmen-eens-een-Alp-wandelingen en doe ik dat te weinig ’s avonds bij ons in de buurt.

20. Lees i.p.v. TV te kijken
Ok, dit kan ook nog kampen om de titel “makkelijkste puntje”. De laatste maanden heb ik op een paar nieuwsuitzendingen na quasi geen TV gekeken.

21. Hou een dagboekschrijfsessie van 20 minuten
Schrijven helpt inderdaad soms om mijn gedachten te organiseren, dus zeker het overwegen waard om er iets regelmatigs van te maken.

22. Ontwikkel een relaxerende bedroutine
In theorie heb ik die al, in de praktijk komt het iets te vaak neer op “aaaargh, de was moet nog opgehangen worden en de afwasmachine nog opgezet en ik moet mijn lunch nog klaarmaken voor morgen en mijn tas al klaarzetten en die mail nog beantwoorden en hoe kan het nu verdomme al 10u ’s avonds zijn terwijl ik nog niet eens iets gedaan heb”.

23. Ga “naakt”
Into Mind beschrijft dit als “geen make-up en enkel minimale huidverzorging”. Aangezien dat laatste ongeveer het enige is dat ik eigenlijk doe, ga ik dan maar voor een dagje absoluut niets. Behalve indien nodig zonnecrème, want ’t is niet de bedoeling om onnozel te doen natuurlijk.

24. Oefen dankbaarheid
Doodgewone dingen deel 3 zit er aan te komen, ik voel het!

25. Laat een ganse dag ongepland
Mag ik die ongeplande dag dan eigenlijk op voorhand inplannen? 😉

26. Bepaal wat bij jou stress veroorzaakt
Dit gaat de plezantste dag worden, dat zie ik zo al. Hum hum…

27. Ruim je rommelschuif op
Het feit dat ik al meteen drie schuiven/kastjes/plekjes kan bedenken die in aanmerking komen, doet mij vermoeden dat ik dit puntje ook na de challenge best probeer mee te nemen.

28. Laat een doel gaan
De perfectionist en volhouder-tot-we-er-bij-neervallen (af en toe ook letterlijk met flauwvallen en toestanden) in mij wordt hier zeer nerveus van.

29. Zet notificaties af
Het merendeel staat bij mij sowieso al af (ik word daar zenuwachtig van), maar het kan altijd nog beter.

30. Evalueer je laatste vijf aankopen
Okido, eens checken of ik echt wel zo bewust koop als ik denk (ik negeer even de boeken).

Idealiter doe ik deze challenge natuurlijk in 30 dagen (anders telt het ook niet als puntje voor mijn verjaardagsdoelstellingen), maar ik ga proberen mijzelf niet teveel druk op te leggen. Ik ga vanaf deze maand weliswaar half time werken, maar start ook met een master (die al van voor de start intensief blijkt te zijn, maar daarover later meer). Bovendien krijgen we nog bezoek uit België en gaan we zelf enkele dagen naar daar. Het kan dus zijn dat ik ietsje na september pas eindig, maar dat zien we dan wel weer.

Ik lees Frans 2015

Ik lees Frans 2015 (Literasa)

Euhm ja, ’t is een beetje contradictorisch met het bovenstaande dat ik er nog iets bij doe, maar aangezien lezen mij ontspant, zal het wel geen kwaad kunnen 🙂

Door de (toen weliswaar al bijna afgelopen) “Ik lees Frans”-maand leerde ik vorig jaar Literasa’s blog kennen en ik bleef er met veel plezier hangen! Dat ik ging meedoen aan de editie van 2015 was dus nogal vanzelfsprekend.

Een snelle telling van mijn gelezen boeken dit jaar leert mij dat het merendeel (23) Nederlandstalig is (zowel oorspronkelijk als vertaald), gevolgd door Engels (15), Frans (3) en Duits (2). Máár drie Franse boeken dus, wat ik eigenlijk een beetje schandalig vind.

Tijd dus om daar verandering in te brengen en wel met deze boeken:

 • Sarah’s Key (of ja, misschien maar een klein beetje verandering): een boek van de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay en het septemberboek van de Verbeelding bookclub, dat we lezen voor “Ik lees Frans”. Ze schreef het oorspronkelijk in het Engels, vandaar dat ik het ook in die taal lees.
 • Zeker nog één fictieboek: ik neig op dit moment het meeste naar een Amélie Nothomb, al wordt het misschien nog Bonjour Tristesse van Françoise Sagan (dat Literasa zelf ook leest). Wie weet gewoon beide?
 • Starten in het non-fictieboek L’histoire de la Suisse pour les nuls. Ik ontleende het eerst in het Duits, maar ontdekte dat dat een vertaling was. Deze maand is ideaal om er in te beginnen.

Laat zeker een linkje achter als jullie aan (een van) beide challenges meedoen; extra inspiratie is altijd welkom! Of wacht, ik moest mijn leeslijst downsizen zeker 😉

13 Comments

 1. Die minimaliseren challenge vind ik wel leuk, maar het lijkt me meer iets voor de vakantie 😉
  Superfijn dat je meedoet met ‘Ik lees Frans’. ‘Bonjour tristesse’ leest vrij vlot en is zeker geen deprimerend verhaal (zoals de titel misschien doet vermoeden), veeleer onrustwekkend! Leg jezelf vooral niet te veel druk op et bonne lecture!

  1. Haha, ik ben zot van Frans, dat helpt wel 🙂 Engels, dat was bij mij vroeger altijd brrr, maar door er nu veel in te lezen (het evenwicht is dus zelfs compleet gekanteld), hou ik er wel meer en meer van.

 2. Dat is een hele boterham! Moet je dit allemaal deze maand doen? Pfoe Frans lijkt me niet zo eenvoudig 🙂

  1. Normaalgezien is het inderdaad allemaal in één maand, maar ik zie wel: ofwel verspreid over langere tijd, ofwel doe ik bepaalde challenges niet zo uitgebreid (vb. leeslijst inkorten kan dan enkel die op Goodreads zijn i.p.v. ook al mijn tijdschriften op één dag weg te werken).

 3. Rommelschuiven opkuisen is een echte deugddoener. Ik kan dan zeker een week content zijn als ik die schuif netjes terugvind

  1. Soms denk ik dat onbewust schuiven rommelig laat worden om dan nadien content te kunnen zijn als ze weer opgeruimd zijn 🙂

 4. De minimaliseren-challenge vind ik heel interessant. Maar ik ga momenteel even minimaliseren in het deelnemen aan challenges… 😉 Echt Frans lezen is niks voor mij, maar gelukkig kan ik het Verbeelding maandboek in het Engels lezen, daar ben ik heel nieuwsgierig naar.

  1. Haha, minimaliseren in het deelnemen aan challenges! 🙂 Bij mij gaat dat heel erg op en af: de ene vol enthousiasme meedoen, de andere keer denken “te druk, ik skip deze”.
   Ik vond Sarah’s key echt wel mooi; benieuwd wat je er van zal vinden!

 5. Een ganse dag ongepland laten!! Dat zou voor mij nogal een uitdaging zijn… :p En leeslijst inkorten! Jamais! 0:-)

  1. De ongeplande dag blijkt effectief een hele moeilijke! Ik heb weliswaar zelden volledig volgeplande dagen en het zijn ook niet altijd strikte afspraken, maar er is altijd wel iets: naar de bib gaan (moet “gepland” worden, zodat ik de boeken die ik moet binnenbrengen niet vergeet mee te nemen), mijn fiets afhalen bij de fietsenmaker…

   Ben nog niet begonnen in het Zwitserse geschiedenisboek, maar een verslagje komt er sowieso wel aan eens ik het uit heb 🙂

 6. O en op je Franse lijst wou ik ook nog reageren, namelijk dat ik keibenieuwd ben naar dat Zwitserse-geschiedenis-voor-dummies-boek 🙂

Comments are closed.