Verbeelding book challenge 2018 – Eerste kwartaal
De eerste drie maanden van het jaar zijn voorbij en dus is het tijd voor een eerste update van de Verbeelding book challenge:
3. Een boek met een typografische coverJeroen Olyslaegers, Wil
Tja, hier hoort niet meer uitleg bij dan de cover te tonen, veronderstel ik? 🙂
5. Een boek dat al minstens één jaar ongelezen in je boekenkast staat
Karel Glastra van Loon, Lisa’s adem
Minstens één jaar betekende in het geval van dit boek 12 of 13 jaar… Het behoorde immers tot een reeks Boekentoppers die ik in het vijfde of zesde middelbaar via de school kocht. Geen idee waarom ik het boek toen niet meteen las, maar eerst universiteit en daarna het volwassen leven zorgden ervoor dat dit boek tot nu in mijn kast bleef staan (en ja, ik vind dat een beetje schaamtelijk eigenlijk).
7. Een boek met minder dan 100 reviews op Goodreads
Eberhard J. Wormer, Natuurlijke anti-depressiva. Zachte methoden om uit het dal te komen
Het eerste boek dat ik dit jaar las, was nog niet op Goodreads te vinden. Ik voegde het toe en schreef dus ook de eerste review.
11. Een boek dat origineel geschreven is in een taal die je zelf niet vaardig bent
Yuval Noah Harari, Homo deus. A brief history of tomorrow
Harari is een Israëliet en schreef zijn boek bijgevolg in het Hebreeuws. Geen taal die ik spreek of lees (noch enige ambitie toe heb) en dus perfect geschikt voor dit puntje.
12. Een boek van een auteur die minstens al tien boeken heeft geschrevenMario Vargas Llosa, Het ongrijpbare meisje
Aangezien zowel de Engels- als Spaanstalige Wikipediapagina van de auteur ruim meer dan 10 boeken aangeven, heeft Vargas Llosa zijn plek op dit puntje meer dan verdiend.
14. Een boek met een X in de titel
Carolin Walch, Roxanne & George
Ik las de afgelopen jaren telkens één à twee boeken met een X in de titel en besloot dus niet specifiek naar een boek op zoek te gaan, maar gewoon af te wachten of er ook dit jaar weer toevallig eentje zou tussen zitten. Dankzij deze graphic novel en de naam Roxanne was dat zelfs nog sneller het geval dan verwacht.
18. Een boek dat zich afspeelt op een eiland, al dan niet bewoond
Bernard Beckett, Genesis
Het is weliswaar een fictief eiland (zij het dan vagelijk gebaseerd op Nieuw-Zeeland), maar een eiland is een eiland. En fictief of niet, het is bewoond!
21. Een boek waarin kinderen de hoofdrol spelen (maar: geen jeugdboek)
Valeria Luiselli, Tell me how it ends. An essay in forty questions
Ik zou willen dat dit boek niet bij dit puntje hoorde, omdat dat ook zou betekenen dat het niet nodig zou zijn om te schrijven over kinderen die vluchten op weg naar een ander leven. Jammer genoeg is dat wel het geval en dus las ik dit confronterende boek over kinderen uit Zuid- en Centraal-Amerika die proberen binnen te raken in de Verenigde Staten.
26. Een boek met bloemen op de cover
Julian Barnes, The Sense of an Ending
Ik geef toe dat het subtiele bloemen zijn, maar er staat nergens in de regels dat het een uitbundige bloemenpracht moest zijn 🙂 . En ook al was ik niet zo’n fan van het boek zelf, de wegvliegende vruchtpluisjes van een paardenbloem op de cover vind ik wel heel mooi!
28. Een boek met een portret op de cover
Adriaan van Dis, Ik kom terug
Ik besef nu pas hoeveel puntjes met covers er dit jaar in de lijst staan 🙂 . Ook een portret kwam al voorbij, in een gestileerde versie op de cover van Ik kom terug.
Na een kwart van het jaar heb ik 10 puntjes, ofte een derde van de challenge, afgewerkt. Een mooi resultaat dus, al zal ik in de komende kwartalen zeker niet telkens het merendeel van mijn gelezen boeken (in dit geval 10 van de 11) kunnen laten meetellen. Ik zie dus wel nog waar ik uitkom, maar voorlopig gaat het goed op de manier die ik het liefste heb: door gewoon te lezen waar ik goesting in heb en niet specifiek met puntjes rekening te houden.
Flink gelezen! Ik had er nooit over nagedacht dat je boeken ook zelf kon toevoegen op Goodreads, ik baalde altijd als een boek niet aanwezig was…
’t Is heel makkelijk om dat te doen: als je het boek intikt en geen zoekresultaten hebt, staat er een knop “Still can’t find the book? Add a new record”. Je moet niet noodzakelijk alle gegevens invullen, enkel de basis (auteur, titel…), al is het natuurlijk voor je statistieken wel handig om ook vb. aantal pagina’s enzo in te geven 🙂 Heb dat al een paar keer gedaan, want sommige onbekendere boeken zijn er effectief nog niet op te vinden.