Verbeelding book challenge 2021 – Tweede kwartaal

Ook dit jaar neem ik weer deel aan de Verbeelding book challenge. Meer zelfs, ik stelde hem samen met Becky en dankzij input van de leden, mee op, dus ligt deelnemen nog wat meer voor de hand dan anders 🙂. We zijn ondertussen halfweg, dus tijd om eens te kijken welke puntjes ik al kon afstrepen:

 1. Een boek van een Russische schrijver
 2. Een (auto)biografisch boek
 3. Een boek met (een deel van) jouw voornaam in de titel
  Anna Woltz, Haaientanden
  → Opties met mijn volledige naam vond ik niet, maar zelfs met een deel van mijn naam was het niet evident. Er zijn uiteraard wel veel informatieve boeken over haaien, maar daar had ik niet echt veel zin in. Op Goodreads kreeg ik de fijne tip Gehaaid van Steven Hall, dat ik zeker eens wil lezen. Alleen lees ik Engelstalige boeken liefst in de originele versie en ja, dan staat er natuurijk geen “haai” meer in de titel 😉. Het werd dus dit verrassend mooie kinderboek van Anna Woltz.
 4. Een boek waarin het hoofdpersonage een wees is
  Benedict Wells, Vom Ende der Einsamkeit
  → Zie de eerste update
 5. Een boek dat een Nederlandstalige literatuurprijs gewonnen heeft
  Jan Terlouw, Oorlogswinter (Gouden Griffel 1973)
  → Behalve Koning van Katoren las ik nog geen andere boeken van Jan Terlouw, dus toen ik deze klassieker als e-book tegenkwam, wilde ik hem zeker eens lezen. Bleek hij ook een literatuurprijs gewonnen te hebben en dus mee te tellen voor dit puntje.
 6. Eén van de 100 beste boeken van deze eeuw volgens The Guardian
 7. Een boek van een schrijver die even oud is als jij
  Niña Weijers, Kamers antikamers
  → Weijers is, net als ik, geboren in 1987. Of ze op het moment dat ik haar boek las ook al verjaard was, weet ik niet, maar bon, zo nauw steekt het nu ook weer niet 😉.
 8. Een boek met een zwart hoofdpersonage
  Chimamanda Ngozi Adichie, Americanah
  → Zie de eerste update
 9. Een boek met een palindroom in de titel
 10. Een poëziebundel
  Rupi Kaur, The sun and her flowers
  → Een van de boeken die ik van Johan “moest” lezen dit jaar en het was een schoontje!
 11. Een boek met dezelfde familiesituatie als de jouwe
 12. Een boek geschreven door Charles Dickens
 13. Een boek van een auteur uit een land in de Balkan
  Orhan Pamuk, Sneeuw
  → Een van de maandboeken in de boekenclub was Sneeuw van Orhan Pamuk. Ik twijfel wel nog of ik het voor dit puntje ga meetellen, omdat Turkije meestal niet als Balkanland aanzien wordt (en indien wel, dan enkel het Europese gedeelte, waar dit boek zich niet afspeelt). Als ik op het einde van het jaar geen “correcter” alternatief heb, dan laat ik het zeker meetellen, maar omdat ik wat uit het standaard anglosaksisch-nederbelgisch-gelees wil komen, hou ik het puntje nog open als “schop onder mijn gat”.
 14. Een boek van een auteur waarvan je in het verleden al eens een ander boek las. En dan nog een boek van dezelfde auteur. Nu kan je jezelf een kenner noemen. 
  Haruki Murakami, 1q84 – Boek een: april – juni, 1q84 – Boek twee: juli – september en 1q84 – Boek drie: oktober – december (in het verleden las ik al Norwegian wood)
  → Zie de eerste update
 15. Een boek dat oorspronkelijk geschreven is in het Arabisch
  Jokha Alharthi, Celestial Bodies
  → Aanrader, dit boek, dat een heel mooie inblik geeft in het leven in Oman.
 16. Een boek met in de titel een woord dat een gevoel uitdrukt
  Jane Austen, Love and Freindship
  → Zie de eerste update
 17. Een boek dat je kiest op basis van een recensie/aanbeveling van iemand van de Verbeelding Bookclub
  Anna McPartlin, The Last Days of Rabbit Hayes
  → Zie de eerste update
 18. Een boek van een Belgische illustrator
  Ingrid Godon & Toon Tellegen, Ik moet
  → Zie de eerste update
 19. Een boek dat zich afspeelt op het zuidelijk halfrond
  Isabel Allende, Portret in sepia
  → Lang geleden las ik al Huis met de geesten, een paar jaar geleden Fortuna’s dochter en met dit Portret in sepia is de trilogie rond. Niet het beste dat ik dit jaar las, maar wel een mooie combinatie van een vlot verhaal, sterke vrouwen en interessante geschiedenis.
 20. Een boek waarin het hoofdpersonage dezelfde job/hobby heeft als jij
  K.L. Going, The Shape of the World: A Portrait of Frank Lloyd Wright
  → Zie de eerste update
 21. Een boek van een schrijver die in het afgelopen jaar overleden is
 22. Een versroman 
 23. Een boek geschreven door een vrouw
  Brigitte Moser, Die reformierte Kirche Baar
  → Zie de eerste update
 24. Een boek waarin een sport centraal staat
  Ivo Victoria, Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het mij spijt)
  → Zie de eerste update
 25. Een boek met een boom op de cover
  Craig Thompson, Blankets (telt ook voor puntje 2)
  → Zie de eerste update
 26. Een boek met een ampersand in de titel
  Fanny Britt & Isabelle Arsenault, Jane, le renard & moi
  → Ik voegde dit boek op basis van een review van C. op Goodreads toe aan mijn lijstje en het stelde niet teleur!
 27. Een boek met een geometrische vorm op de cover
  Sien Volders, Oogst
  → De hoogspanningspaal op de cover is samengesteld uit een hoop driehoekjes. Meer dan genoeg geometresiche vormen dus 🙂.
 28. Een boek geschreven door meer dan één auteur
  Fabrizio Brentini & Roland Eggspühler, Kirche und Pfarreizentrum St. Johannes, Luzern
  → Zie de eerste update
 29. Een hervertelling
  Nicolas Mahler & James Joyce, Ulysses
  → Eigenlijk was ik van plan om hiervoor een hervertelling van de Bijbel te lezen en dat ga ik sowieso wel nog een keertje doen, maar toevallig las ik deze Ulysses, dat ik begin dit jaar aan Johan cadeau deed, eerst en besefte ik na het lezen plots dat het ook een hervertelling is.
 30. Een boek van een LGBTQ+ schrijver
  Saskia de Coster, Nachtouders
  → Zie de eerste update

Met nog maar 9 puntjes te gaan in een half jaar, zou het zeker moeten lukken om de challenge te halen. Al durf ik dat nooit met zekerheid te zeggen, want ik lees altijd in de eerste plaats op basis van goesting, dus het kan altijd nog trager vooruit gaan. Ideetjes voor de overgebleven puntjes heb ik grotendeels al wel, al zitten daar best wel wat kloefers bij (De idioot van Dostojewski voor puntje 1, de Illias of de Odyssee van Homerus voor puntje 22, A little life van Yanagihara voor puntje 6…). Volgende update binnen drie maand 😉.

2 Comments

 1. Goed bezig, Haaike! 👏🏻
  Zo goed gezien, om de cover van Oogst te laten meetellen voor puntje 27!
  En zo tof dat je ‘Haaientanden’ ontdekte via/voor de challenge.
  Zelf ben ik blij dat ik ‘de idioot’ gelezen heb voor puntje 1 (de challenge gaf me nog extra motivatie), dus ben benieuwd of je het ook gaat lezen 😊
  Liefs en tot snel!

  1. Ik heb De idioot net uitgeleend in de bib 🙂 We hebben hem wel als papieren boek in de kast staan, maar aangezien ik tegenwoordig vooral in bed lees, omdat mijn treintijd weggevallen is, is een e-book net iets praktischer.
   Wat vond jij van De idioot?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.