Verbeelding book challenge 2022 – Tweede kwartaal

We zijn alweer halfweg het jaar, tijd dus voor een tweede update van de Verbeelding book challenge. Een algemeen overzicht met alle puntjes vinden jullie hier; in dit bericht ga ik enkel in op de opdrachten die ik het afgelopen kwartaal afstreepte, telkens met wat uitleg waarom ze passen bij dat puntje en een korte algemene beoordeling van het boek. Na het eerste kwartaal stond de stand op 12 (definitieve en een paar twijfelgevallen); daar zijn ondertussen volgende boeken bijgekomen:

1. Een boek van een Vlaamse auteur met buitenlandse afkomst
Ish Ait Hamou, Het moois dat we delen
De auteur is een Vlaamse Belg met Marokkaanse roots.

Bron: Goodreads

Ontroerend boek met mooie zinnen die raken, eentje van het soort dat je zodanig meetrekt dat je wilt blijven lezen. Enige minpuntje is dat de boodschap er nogal dik opligt; dat had gerust subtieler gekund zonder afbreuk te doen aan het verhaal, integendeel zelfs…

5. Een boek over een persoon met een (mentale of fysieke) handicap
Won-pyung Sohn, Almond

Ik twijfel nog een beetje of ik dit boek ga laten meetellen, want het gaat over een hoofdpersonage met de persoonlijkheidstrek alexithymie (moeilijkheden hebben met het beschrijven en onderscheiden van gevoelens), wat toch nog iets anders is dan een mentale handicap. Aangezien ik De achtste dag van Annemarie Haverkamp al klaar heb staan op mijn e-reader, is de kans groot dat ik dat boek ga laten meetellen.

14. Een boek geschreven door of over een beroemde persoon die je bewondert of inspireert
Anne Frank, Ari Folman en David Polonsky, Het achterhuis
Graphic novel-interpretatie van het dagboek van Anne Frank, dus het gaat over haar en werd (deels) geschreven door haar.

Bron: Goodreads

Sterke adaptie van het dagboek. Je merkt wel dat er nog heel erg aan het origineel wordt vastgehouden met soms hele stukken tekst, maar de combinatie van stukken die “samengevat” worden in beelden (vb. de contrasten tussen Anne en zus Margot) en stukken die één op één overgenomen zijn werkt heel goed en maakt dat je ook echt de groeiende maturiteit van Anne meekrijgt.

15. Een boek dat zich afspeelt in India (vb. van een auteur die ooit de JCB Prize gewonnen heeft)
Madhuri Vijay, The far field
Dit boek speelt zich zowel in het zuiden (Bangalore) als in het noorden (Kashmir-regio) van India af en werd ook door een Indiase geschreven.

Bron: Goodreads

Mooi verhaal over een weliswaar niet zo heel erg sympathiek hoofdpersonage, een vrouw op zoek naar een man tegen de achtergrond van de politieke spanningen tussen noord en zuid in India. Het begin was heel sterk, het middendeel al wat minder, maar bleef wel overeind, maar het einde deed het verhaal jammer genoeg wat in elkaar zakken.

16. Een boek met een gepensioneerd hoofdpersonage
Fredrick Backman, En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer
Als ik het mij goed herinner, wordt er weliswaar nergens duidelijk gedefinieerd of het hoofdpersonage op pensioen is, maar het gaat alleszins overduidelijk over een oude – en dus zeer vermoedelijk gepensioneerde – man.

Bron: Goodreads

Heel kort, maar oh zo mooi, dit verhaaltje over een kleinzoon en zijn grootvader met dementie. Backman geeft heel fijngevoelig weer hoe het voelt als je hoofd en wereld steeds kleiner worden. De combinatie van gesprekken met de kleinzoon en gesprekken met zijn vrouw is heel mooi gedaan. Het is een boek voor volwassenen, maar ik denk dat het vanaf een bepaalde leeftijd ook heel leerrijk kan zijn voor kinderen die met een demente persoon in de familie geconfronteerd worden.

Na een half jaar heb ik 16 definitief afgestreepte puntjes, twee twijfelgevallen (de handicap en de titel met vier letters) en twee puntjes die zouden kunnen, maar die ik waarschijnlijk nog ga aanpassen (het gekoloniseerde land en een boek uit de twenties – nu eentje van de huidige twenties, ik wil eigenlijk graag eentje van de 1920s lezen). Mooi halfweg dus, al blijven er nog best veel uitdagende puntjes over met o.a. het dikste boek en het intimiderende boek… Ik ben op dit moment bezig in twee boeken die kunnen meetellen (mannelijke auteur met vrouwelijk pseudoniem en luisterboek) en voor de meeste puntjes heb ik op zijn minst al wel ideeën wat ik zou kunnen / willen lezen, dus nu is het gewoon voldoende leestijd vinden 😉.

3 reacties

    • Ah oeps, die ben ik vergeten toe te voegen, waarschijnlijk omdat ik zo twijfelde om het überhaupt te laten meetellen. Dit was mijn review op Goodreads:
      “Na twee derde van dit boek had ik het 4,5-5 sterren gegeven, maar het laatste deel zakte het jammer genoeg nogal in elkaar. Eerder 3,5 uiteindelijk, maar dan toch maar naar boven afgerond 🙂
      Op zich een mooi, aangrijpend verhaal. Voor mij hadden sommige hoofdstukken gerust nog wat uitgebreider gemogen, maar met de persoonlijkheidstrek van het hoofdpersonage en het YA-doelpubliek voor ogen, is het ook wel begrijpelijk. Het eerste deel, dat vooral focust op Yunjae en Gon en hun zeer verschillende, maar in beide gevallen tragische achtergronden, was heel sterk: je voelde het emotieloze bij de ene, de emotievloed bij de andere. Net omdat dat zo sterk was, voelde het laatste deel te geforceerd. Jammer!”