Verbeelding book challenge update

Verbeelding Book Challenge (Verbeelding)

Met driekwart van het jaar achter de rug, komen ook de laatste maanden van de Verbeelding book challenge in het zicht. Sinds de vorige update kwamen er zeven boeken bij, waarvan nog een uitgebreidere review volgt in een “gelezen in” bericht (samen met andere boeken die ik las, maar niet meetellen voor deze challenge). Dat brengt de totale stand op 24 boeken; nog zes te gaan dus, wat haalbaar zou moeten zijn. Hoewel ik bij elk van de nog te lezen puntjes al wel een (vaag) idee heb, zijn tips zeker nog welkom! Hoe meer keuze, hoe makkelijker namelijk om iets te vinden dat past bij mijn leesgoesting van de dag 🙂

1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt
Fjodor Dostojewski, De gebroeders Karamazov

Een van de boeken die ik dit jaar “moest” lezen van Johan en met 960 pagina’s eentje die dubbel en dik meetelt voor dit puntje.

2. Een horror boek
Het oktoberboek van de Goodreadsclub is een horrorboek, alleen is het jammer genoeg Nederlandstalig en vind ik het hier dus niet. Misschien moet ik voor het eerst eens een Stephen King uitproberen?

3. Een detective
Robin Sloan, Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore

4. Een klassieker
Harper Lee, To kill a mockingbird

5. Een humoristisch boek
Fredrik Backman, Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt

Sofie raadde mij een boek van Erik Vlaminck aan voor dit puntje, maar hoewel Suikerspin bij momenten wel grappig is, vond ik het toch vooral tragisch. Ook Oma heeft me gestuurd… is weliswaar ook veel meer dan enkel een humoristisch boek, maar aangezien ik verschillende keren luidop heb zitten lachen, telt het wel als humoristisch.

6. Een briefroman
Lionel Shriver, We need to talk about Kevin

Dit boeken lazen we als maandboek in de Goodreadsclub en bleek een briefroman te zijn. Aangename verrassing, want in het boek dat ik hiervoor in gedachten had – Brieven aan Doornroosje van Toon Tellegen – vorder ik maar traag, waardoor ik dat waarschijnlijk dit jaar niet meer ga uitlezen (niet omdat het slecht is, net integendeel want het zijn brieven die ik soms wat wil laten bezinken).

7. Een debuut
Sarah Winman, When God was a rabbit

8. Een boek waarin familie centraal staat
Els Beerten, Een mens is genoeg

9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
Hannie van Genderen, Patronen doorbreken

10. Een boek waarin de dood centraal staat
Max Porter, Grief is the thing with feathers

11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
Hiervoor ga ik waarschijnlijk een boek over mindfulness lezen.

12. Een boek waarin eten centraal staat
Afhankelijk van de goesting wordt dit een kookboek – bijvoorbeeld Goed eten – of een kinderboek – Sjakie en de chocoladefabriek!

13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek
Bart Debbaut, En toen schiep God Kevin

14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
J.M. Coetzee, Disgrace

15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
Dit zal vermoedelijk een Murakami worden, want het wordt toch echt wel tijd dat ik eens iets van die mens lees.

16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
Isabel Allende, Fortuna’s dochter
Ik was eigenlijk van plan hiervoor een Márquez te lezen, maar door de verhuis zitten alle boeken nog in dozen. Behalve dan de boeken die we uitgeleend hebben van vrienden (die hou ik goed gescheiden van onze eigen boeken, kwestie van te vermijden dat we niet meer weten wat van wie is) en daaruit koos ik recent deze Allende, die uiteraard ook Latijns-Amerikaans is.

17. Een hervertelling van een bekend sprookje
Philippe Lechermeier & Rébecca Dautremer, Het geheime dagboek van Klein Duimpje
Lang leve de mooie tekeningen van Rébecca Dautremer die mij overtuigden om dit boek te kopen!

18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
Diane Broeckhoven, De poppendokter

19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
Hergé, De avonturen van Kuifje, Bundel 1: Kuifje in het land van de Sovjets / Kuifje in Afrika

20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde (voor)naam heeft als jij
Elvis Peeters, Dinsdag
Nope, ik heb niet stiekem mijn naam in Elvis veranderd. Maar toen Johan dit boek kocht en ik het eigenlijk meteen uitlas (zo gaat dat hier soms, de ene koopt iets voor zichzelf en de andere is er mee weg…), besloot ik het mijzelf niet langer moeilijk te maken en het voorstel van Becky te volgen om een auteur met dezelfde achternaam te lezen. Mijn exacte voornaam is sowieso niet te vinden, maar eventuele opties die ik al vond (met de Duitse variant Heike) zijn ofwel niet hier in de bib te vinden, niet interessant genoeg om te kopen of gewoon écht mijn ding niet. Ach ja, ik denk dat het met een ongewone voornaam zoals de mijne wel toegestaan is om een draai aan de invulling te geven 😉

21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
Jeanette Winterson, Oranges are not the only fruit

22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
Ernest Claes, De Witte

23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
Jeff Smith, Bone

24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
Margaret Atwood, The Handmaid’s Tale

25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden
Ik wil al heel lang de Ilias van Homerus lezen, wat perfect zou passen bij dit puntje, want heel veel verder in het verleden kan je niet teruggaan denk ik. Al is het natuurlijk de vraag of ik dat dit jaar nog uitgelezen krijg…

26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes
Anthony Doerr, All the light we cannot see

27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde (Vlaamse) stad afspeelt
Milena Moser, Gebrauchsanweisung für Zürich

Nog een puntje waar ik een beetje mee gefoefeld heb: geen enkele Vlaamse stad ligt namelijk echt dichtbij van hieruit 🙂 . Oorspronkelijk dacht ik een boek over Brussel (waar ik het laatst gewoond heb in België) of Aalst (dichtste bij vanuit mijn ouderlijk dorp) te lezen, maar uiteindelijk vond ik de dichtstbijzijnde stad van waar ik nu woon, ofte dus Zürich, even valabel als optie.

28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat
Brené Brown, De moed van imperfectie: Laat gaan wie je denkt te moeten zijn

29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
Dimitri Verhulst, Mevrouw Verona daalt de heuvel af

30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven
Ik ben net gestart in Northanger Abbey van Jane Austen, dat ik deze zomer met Eline wisselde op de boekenpicknick!

Zien jullie het nog zitten om de challenge te halen?

14 Comments

 1. Fijn om jouw update te lezen!
  Bij mij is de challenge al een tijdje voltooid, maar ik heb dan ook een aantal boeken laten meetellen voor voor meerdere puntjes. Misschien moet ik het volgend zoals jou aanpakken, met 1 puntje per boek. Dan is de challenge ook écht een challenge 😉

  1. Hihi, ’t is inderdaad uitdagender als je maar 1 puntje per boek doet. Alhoewel ik, ook als ik meerdere puntjes per boek zou tellen, de challenge waarschijnlijk nog niet voltooid zou hebben hoor. Jij was daar echt zot snel mee klaar! 🙂

 2. We need to talk about Kevin vond ik erg indrukwekkend. Net zoals de film trouwens.
  En dat boek van Allende vond ik echt heel erg mooi.

  1. Ik had een wat dubbel gevoel bij het boek: het verhaal is inderdaad heel indrukwekkend, maar ik vond de personages soms iets te eenzijdig (en het Engels niet echt makkelijk). Neemt niet weg dat ik wel benieuwd ben naar de film!

 3. Je bent heeeeel goed bezig! Nog maar 6 boeken. Ik vrees dat ik er niet ga geraken met mijn 2 challenges. Ik moet er nog 18 lezen van de 55.

  1. 55 puntjes is ook echt wel heel veel he! Ik vind 37 behaalde puntjes echt wel al een heel deftig aantal; ik zou die andere challenge eens moeten bekijken, maar ik zou waarschijnlijk ook nog véél moeten lezen moest ik aan twee challenges meedoen 🙂
   Ga je volgend jaar ook weer beide doen of het dan houden bij eentje?

 4. ‘Oma heeft me gestuurd…’ las ik ook ifv de VBC (m’n maandelijkse update in mei 😀 ) en vond ik ook echt goed. Dat kan meetellen voor 3 puntjes. Maar pffeww een kanjer van meer dan 900 pagina’s, wow! Ik zit momenteel aan 27 (van de 30) afgewerkte puntjes, waar ik best tevreden mee ben.De nog overblijvende thema’s spreken me minder aan. Benieuwd wie het volledig zal halen. 😉

  1. Het zotte aan dat boek van meer dan 900 pagina’s is dat ik mij door de eerste honderd heb moeten sleuren, maar de volgende 800 vlogen erdoor! Ik had echt niet het gevoel dat ik zo’n dik boek aan het lezen was 🙂
   Met amper 3 onafgewerkte puntjes haal jij sowieso al ruim een onderscheiding he 😉 Ik snap wel dat je niet per se iets wil lezen voor thema’s die je minder aanspreken; zelf heb ik dat vooral met het horrorpuntje. Zou leuk zijn om het volledig te halen natuurlijk, maar als ik er geen zin in heb, ga ik mijzelf ook niet forceren om iets te lezen. ’t Moet uiteindelijk in de eerste plaats plezier geven 🙂

 5. Ik begin er een beetje voor te vrezen… De laatste weken heb ik bijna niet gelezen, en ik heb nog 8 puntjes van de 30 te gaan. Het zal erom spannen vrees ik 🙂

  1. Misschien een paar dunne boeken of graphic novels lezen, dan schiet het wat sneller op? 😉
   Nu ja, op zich is het ook niet erg om die challenge niet te halen he; ik heb op zich voor elk puntje wel een idee, maar als het niet meer lukt om al die boeken te lezen (of ik heb er geen zin in), dan is het ook maar zo 🙂

 6. Stephen King: doen. Toevallig las ik mijn eerste twee boeken van hem als tiener op vakantie in Zwitserland: It en Carrie. It’s a sign 😉
  Voor 11 kan je nog “The book of strange new things” lezen, als ik me goed herinner heb je nog staan twijfelen tussen de twee covers, ofwel heb ik dat totaal ergens anders gelezen, kan ook, hoe dan ook, daar wordt zoveel over Christus gezwetst dat het hier wel onder mag :p
  Voor de Ilias kan je de ‘kinder’versie lezen van Imme Dros, dat is ook nog eens geweldig geschreven!

  1. Okido, ik ga voor Stephen King! 🙂
   Johan raadde The book of strange new things ook al aan (en inderdaad, dat was ik met de twee covers, goed geheugen! 🙂 ) ; hij las het net uit en zei inderdaad ook dat dat zéker bij dat puntje past.
   Merci voor de tip van Imme Dros! Ik hoop de “volwassen” versie te kunnen lezen die we in de kast hebben staan, maar als dat niet lukt, is een kinderversie zeker een goed alternatief; daar had ik nog niet aan gedacht.

 7. Hehe, ik ben dus niet de enige die gefoefeld heeft met de naam en stad puntjes 😀
  Goed bezig zeg! Hier ziet het er niet naar uit dat ik nog een boek ga lezen van meer dan 600 pagina’s, maar de rest lukt waarschijnlijk wel. Dankzij jouw boek vector kan ik binnenkort puntje dertig alvast schrappen, jippie!

  1. Haha, nee, je bent zeker niet de enige! Maar ik vind het aanvaardbaar gefoefel in ons geval 😉

   Misschien kan je een graphic novel lezen als boek met meer dan 600 pagina’s? Leest toch al iets sneller en er zijn er best wel wat dikke (de eerste die in mij opkomen zijn Bone en Habibi).

Comments are closed.