Vlooybergtoren

Vlooybergtoren (Le petit requin)

Vorige zomer zijn mijn broer en ik eens een kijkje gaan nemen naar de zwevende trap in Tielt-Winge, die er een vorige toren verving. Deze houten uitkijktoren, de Vlooybergtoren, begaf het enkele jaren geleden na stormweer.

Vlooybergtoren (Le petit requin)

Het is een beetje zoeken naar de veldweg die je moet indraaien, maar dan komt de trap plots uit de velden tevoorschijn. Voor een echt “stairway to heaven”-gevoel is hij misschien niet hoog genoeg (11m), maar het is wel een mooie en fascinerende structuur.

Vlooybergtoren (Le petit requin)

Beetje info erover: als materiaal werd gekozen voor Cortenstaal, een verwijzing naar de in die streek vaak gebruikte ijzerzandstenen. Wie er al eens komt, is het zeker al wel opgevallen dat het merendeel van de kerken opgebouwd is uit roestbruine stenen. Enkele voorbeelden zijn de Sint-Sulpitiuskerk en de Begijnhofkerk in Diest, het poortgebouw van de Abdij van Averbode…

Vlooybergtoren (Le petit requin)

Cortenstaal is een staalsoort die mag “roesten” (oxideren), omdat de oxidatielaag het materiaal beschermt tegen verder roesten. Hierdoor krijgt dit staal zo’n mooie roestbruine kleur, dezelfde als ook ijzerzandstenen hebben. De trap heeft een metalen geraamte als structuur, waar de Cortenstaalplaten als afwerking op bevestigd zijn.

Vlooybergtoren (Le petit requin)

Boven heb je een mooi zicht over het Hageland.

Vlooybergtoren (Le petit requin)

Vlooybergtoren (Le petit requin)

Deels gebaseerd op: Arch Daily

4 Comments

 1. Ik heb een weerkerende droom over doodlopende trappenhallen en opgesloten zitten in liften. En dit beeld van die trap middenin de velden die nergens naartoe leidt… Echt scary, vind ik dat!
  Wel prachtige foto's en het contrast van dat roost met het groene van de maïs is magnifiek.

  1. Oei, het was nu niet mijn bedoeling om mensen nachtmerries te bezorgen met dit berichtje! 🙂
   ’t Is wel niet ver van Leuven, dus misschien toch er eens naartoe om dan hopelijk je droom om te keren naar een trappenhal die doodloopt op een mooi zicht en dus misschien niet zo beangstigend is?

 2. Knappe constructie inderdaad en toch vind ik het een vreemd gegeven in het landschap. Een beetje sciencefiction.

  1. 🙂 Ja, een beetje sciencefiction is het misschien wel. Maar ik vind het wel fijn dat ze qua materiaal rekening hebben gehouden met het landschap!

Comments are closed.