Week 2016/49-52 in woord en beeld

In december werd het hier eindelijk ook echt winter, met mooie ijskristallen op ons terras, die ik fotografeerde terwijl ik Johans vlucht van Londen naar Zürich volgde om te weten wanneer hij zou landen (ah ja, na twee weken zonder elkaar, moest het niet nog langer duren…). Lang leve flight radar! Of toch wanneer Johan effectief op die vlucht zit, wat in het terugkeren wel het geval was, maar in het opgaan – toen ik langer was opgebleven om hem te zien landen in Fort Wayne – bleek hij achteraf die vlucht gemist te hebben. Tot zover voor online romantiek 😉

Le petit requin

Die winterdoorbraak zorgde er wel voor dat ik een nadeel aan wonen in een appartement ontdekte: op de slaapkamer een venster openzetten om te verluchten, maar vergeten de deur te sluiten, tja, dat zorgt ervoor dat je ’s avonds in een heel koud appartement thuiskomt. Gelukkig heeft zo’n appartement meteen ook het voordeel dat één chauffage op de middelste stand zetten ook meteen genoeg is om alles weer op temperatuur te krijgen (weliswaar mede met dank aan de warmte van onze onderburen 😉

Le petit requin

December en winter, dat betekende ook dat Zürich – zoals zoveel steden – overspoeld werd door kerstsfeer: in het station stond de grootste indoor kerstmarkt van Europa met een boom van 15 meter hoog boordevol kristallen ijspegels. Beetje overdreven? Absoluut. Maar desondanks wel mooi 🙂

Le petit requin

Ik ben niet de grootste fan van kerstmarkten – het wordt er mij al snel te druk -, al probeert deze Päcklibus er op zijn minst al voor te zorgen dat niet iedereen beladen met zijn aankopen door winkels moet manoeuvreren: je kan er immers je pakjes tijdelijk afzetten zodat je tijdens het winkelen je handen weer vrij hebt (ik probeer het positief te bekijken; de pessimist in mij ziet er vooral een aanmoediging van consumeren-tot-en-met in…).

Le petit requin

Gelukkig zijn er ook vrolijke stemmen zoals die van het kerstkoor van Kaltbrunn, en een zicht op Zürich by night om een mens weer blij te maken 🙂

Le petit requin

Johan en ik verbaasden ons ook over de “Deense wafels”. Dat België bekend is om zijn wafels, ja, maar Denemarken? Terwijl we bleven staan om daarover te praten, sprak de – lichtelijk beschonken – moeder van de eigenaar ons aan, die ons wist te vertellen dat het “eigenlijk geen Deense, maar Brusselse wafels waren, maar ssst, dat we dat zeker niet mochten doorvertellen”. Blijkbaar was het in de houten chalet onmogelijk om de Deense specialiteit te bereiden die ze oorspronkelijk wilden verkopen en dus gingen ze maar voor wafels. Maar ja, zij waren nog steeds Denen, dus werden het Deense wafels, tsss 😉
Al bleek dat uiteindelijk nog niet eens het zotste wat de Denen verkochten, want er was ook een kraam met een “luxe Deense hot dog” aan 250 CHF (ongeveer 230 euro). Mijn ogen rolden zo ongeveer uit hun kassen, want wie geeft er nu zoveel geld uit aan een hot dog? Nu ja, blijkbaar genoeg mensen om zo’n kraam te laten bestaan… Reden voor de prijs? De hot dog is gemaakt van Kobe-rundvlees en wie dat wil kan er – naast de standaard ajuintjes, augurken en mosterd – ook truffels of champagne bij krijgen. Ik ga nog eens even met mijn ogen rollen, vrees ik…

Le petit requin

Verder gingen we naar een boekenlezing in een – voor ons nieuwe – boekenwinkel, waar je ook een hapje kan eten. Gezellig plekje, waar ze mij zeker nog zullen zien!

Le petit requin

We namen voor het eerst de nachttrein, voor een bezoekje aan Emilie in Wenen. Dat bleek best wel comfortabel en in alle geval pakken beter dan de nachtbus die we een week later naar België namen.

Le petit requin

In Wenen werd ik verliefd op de Karlskirche…

Le petit requin

… de mooie glasramen van het stadhuis…

Le petit requin

… maar vooral deze fantastisch bibliotheek met plafondhoge boekenkasten met trapjes en verborgen deuren! En een fascinerend barok plafond! En heel oude, supermooie wereldbollen! Heaven definitely is a place on earth…

Le petit requin

De kerstvakantie zelf brachten we in België door: kerstavond traditioneel bij mijn ouders met mijn broer en zijn vriendin. En veel te veel lekker eten en veel te veel – maar wel heel leuke – pakjes, ook dat hoort bij de traditie 🙂

Le petit requin

Kerstmis zelf was een rustig dagje, met tijd om wat te prullen, te lezen en te gaan lopen met mijn broer. Hij moest zich keihard inhouden, maar speelde wel haas voor mij, waardoor ik een record liep op strava. Dat dat ondertussen weliswaar al weer overgenomen is, maakt niet uit, want hoera voor af en toe sneller lopen!
Tweede kerstdag brachten we door bij Johans moeder met zijn broer en diens vrouw. En het nieuwe katje van zijn moeder, dat ze van alle kinderen kreeg voor haar verjaardag. Kijk hoe cute!

Le petit requin

De dag erna was het tijd voor de kerstboekenmeetup, waar ik te midden van alle gezelligheid grandioos vergat om foto’s te nemen… Eentje dan maar van de Amélie Nothomb die ik kocht bij Tropismes tijdens onze twee boekenwinkelbezoekjes en van de Tolkien die ik met N. ruilde voor After you.

Le petit requin

Woensdag was het petekindjesdag en dus gingen we met haar in de cinema naar Vaiana kijken. Het tweede petekindje bezochten we op vrijdag: hij nog te jong voor cinema’s, maar gelukkig niet voor puzzels 🙂

Le petit requin

Donderdag hielden we een ondertussen al even traditionele kook- en eetdag met vrienden: samen recepten kiezen (wat ik dit jaar weliswaar skipte omdat ik te moe was en even nood had aan rust), samen naar de winkel en dan een hele namiddag koken en een hele avond babbelen en eten. Zalig ontspannend!

Le petit requin

Oudejaar vierden we eerst bij mijn ouders met mijn moeders kant van de familie, waarna we naar Brussel trokken om met mijn broer en zijn vriendin naar het vuurwerk te kijken. Al mogen ze het wat mij betreft meteen weer verhuizen naar de Kunstberg, want geblokkeerd staan aan de Beurs en niets zien van het vuurwerk aan Brouckère, dat was nu precies ook niet de bedoeling. Wat niet wegneemt dat het een memorabele avond werd 🙂

Le petit requin

Dit was de laatste week in woord en beeld op deze blog (of toch voor een tijdje). Hoewel jullie die berichten duidelijk graag lezen, vragen ze zodanig veel tijd, dat ik continu achter de feiten aanhol. Ik gaf mijzelf sowieso één week om rustig te kunnen schrijven, maar de laatste weken liep ik eerder een maand achter en dat is ook niet echt de bedoeling. Neemt niet weg dat ik dit te leuke berichten vind om ze helemaal af te voeren: er komt vanaf nu een maand in woord en beeld met de leukste foto’s en belevenissen van de maand. Wie elke “foto van de dag” wilt zien, is meer dan welkom op mijn gloednieuw instagramprofiel: haaike_lepetitrequin.

18 Comments

 1. Leuk overzichtje! Jammer dat ik er niet bij was op de boekenruil, ik had mijn week al een beetje te vol gepland.
  Zo mooi die winterse beelden.
  Die nachttrein lijkt me inderdaad comfortabel, ik wist dat er dat zo uit ziet 🙂

  1. Deze foto toont het misschien wel nog net iets comfortabeler dan het was, want er waren nog twee bedden boven ons; dus 2x 3 bedden. In het opgaan lagen we alleen, dus dat was super; in het terugkeren lagen we met 6, waardoor er iets meer lawaai was, maar heel doenbaar. Je kan ook voor aparte beddencabines gaan, maar die zijn duurder, of voor een gewone zitplaats, maar dat is dan weer een pak minder comfortabel, dus dat was een ideale middenweg 🙂

   En hopelijk lukt het bij de volgende boekenmeetup; zou alleszins superleuk zijn je eens te ontmoeten!

 2. Mooi overzicht toch weer. En tja, geen instagram, dus dat gaat hem niet worden.

  Die bibliotheek is echt prachtig en dat poesje. Is die wel echt? 😉

  1. Hihi, ik heb het mij ook afgevraagd, bijna te schattig om waar te zijn he 🙂

   Ik heb mijn instagramprofiel openbaar gelaten, zodat ook wie geen instagram heeft een kijkje kan nemen. En anders komt er natuurlijk sowieso nog wel een maandoverzicht (en wie weet – in maanden waarin ik veel te vertellen heb – twee 😉

 3. Ooh, waauw, die bibliotheek! Zou er zo in een zeteltje kunnen wegdromen!
  Nogmaals jammer dat ik er uiteindelijk toch niet bij kon zijn bij de meeting! De adresjes van de boekenwinkels heb ik wel opgeschreven om eens tijdens een middagpauze op het werk te bezoeken!

  1. Hopelijk kan je er de volgende keer weer bij zijn 🙂 Veel plezier alleszins als je tijdens je middagpauze eens langsgaat in die boekenwinkels!
   En ik heb inderdaad een tijdje zitten wegdromen in die bibliotheek 🙂

 4. Ben direct eens gaan kijken op jouw instagramprofiel en de eerste foto toverde al meteen een grote glimlach op mijn gezicht. Giacometti <3 <3 <3 (ik heb zelf geen instagramprofiel en kon daar niet reageren, vandaar dat ik mijn vreugde hier kom delen :D)
  Ja, Wenen is prachtig, he! Die zalige bibliotheek, is dat de Nationalbib. aan de Hofburg?

  1. Ja, dat is de pronkzaal van die bibliotheek!
   Zo leuk dat je toch op instagram bent gaan kijken, ook al heb je zelf geen profiel! Heb net daarom mijn profiel openbaar gehouden, zodat ook wie er geen heeft toch kan volgen als hij/zij dat wilt 🙂

   En je weet het misschien al, maar als je van Giacometti houdt, is het Kunsthaus een must als je Zürich bezoekt. Sowieso is de algemene collectie de moeite, maar ze hebben ook de belangrijkste werken van Giacometti. Echt de moeite! Dit was een aparte tentoonstelling waarvoor het Kunsthaus ook werken had uitgeleend, zoals dat op mijn instagram.

  1. Ja, dit jaar vond ik het een heel mooie boom! Nogal overdadig, maar dat effect van bevroren ijspegels is super gedaan.
   En alleen al om dat poesje zou ik nu direct nog eens terug naar België willen, want tegen dat we de volgende keer gaan, is ze waarschijnlijk al een pak groter (wat ook nog altijd schattig kan zijn, maar sowieso zijn ze toch op hun schattigst als ze klein zijn 😉

 5. Oooooh, die bibliotheek! <3 Ja kijk, zelfs een e-boeken-lezer wordt nog gecharmeerd door papieren boeken 🙂 (al zou ik zelf niet zo'n bibliotheek willen, haha!)

  1. Haha, liefde voor papieren boeken moet niet per se geuit worden door ze te lezen he 😉
   En hoewel ik doodgraag zo’n bib zou willen (weliswaar moeilijk te combineren met een appartement…), ik zou er toch ook een zelfreinigend systeem bij willen 🙂

 6. Ja, die bibliotheek is echt prachtig in Wenen! Heb ik ook al gedaan 🙂
  Jammer dat ik er (weer) niet bij kon zijn met de meet-up, mijn vakanties zitten altijd supervol!

  1. Dat is hét voordeel aan die meetups organiseren, dat ik zelf de weinige data kon voorstellen die mij wel nog pasten 🙂 Hopelijk lukt het de volgende keer; zou alleszins leuk zijn je nog eens te zien!

   Super dat je ook al in Wenen was; prachtige stad!

 7. Die boom! Dat katje! Die belachelijk dure hotdog! Tja, daar kan ik toch geen geld aan geven hoor. Laat mij dat zelfde bedrag maar in een boekenwinkel spenderen. 🙂

  1. Haha, ik teken meteen voor een boekenbon van 250 CHF! Of voor die hotdog, zodat ik hem kan doorverkopen en dan toch boeken kan kopen 😉

 8. Al ooit ‘Stift Melk’ in Oostenrijk bezocht? Als je van imposante bibliotheken houdt, dat is er ook zo eentje. Zo’n kat had ik vroeger ook, de ficus is er toen door gesneuveld (wat ik minder leuk vond). Achter de feiten hollen om je blog te vervolledigen lijkt me niet gezond. Belangrijk dat je er vooral plezier aan beleeft en niet zozeer om persé iets te posten (iets wat ik mezelf ook al eens moet zeggen, herkenbaar dus 😉 ). Gun jezelf een beetje rust.

  1. Nee, Stift Melk heb ik nog niet bezocht, maar mijn broer en zijn vriendin waren er dit jaar en stuurden mij een kaartje van die bibliotheek met de boodschap dat dat zeker iets voor mij is 😉
   En ik gaf mijzelf wel rust hoor, vandaar dat ik ook zo achterliep. Maar het was dus kiezen tussen rust en achterlopen of stress en niet achterlopen en eigenlijk vond ik geen van beide goede opties 🙂

Comments are closed.