Voornemens 2016

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten

Eentje van vorig jaar die ik zeker wilde behouden omdat het niet altijd even gemakkelijk is, maar wel altijd even deugddoend.

2. Vijf keer per week 10 minuten bewegen

De drie keer van het vorige puntje tellen hiervoor uiteraard ook mee, maar ik voeg dit toe, omdat ik vorig jaar gemerkt heb dat ik kleine beetjes soms niet meer de moeite vond om aan te beginnen (ah ja, ’t was geen half uur). Terwijl: eventjes ontspannen door vijf minuutjes touwtje te springen of een korte reeks spieroefeningen te doen is óók belangrijk!

3. Een gewoonte maken van meditatie en yoga

Niet dat ik van plan ben om een yoga- of zenmaster te worden ofzo 🙂 , maar ik wil er mij wel wat meer in verdiepen omdat ik merk dat het heel veel rust in mijn hoofd kan brengen maar nog onvoldoende een automatisme is waar ik op drukke momenten op terugval. Dat kan theoretisch zijn door er bijvoorbeeld een boek over te lezen, maar uiteraard ook – en vooral – praktisch hoop ik er een gewoonte van te maken.

4. Beter eten

Met beter bedoel ik zowel beter voor het milieu in het algemeen als specifiek voor mijzelf: vers en vegetarisch (het percentage van vorig jaar aanhouden zou leuk zijn), zonder geraffineerde suikers en vetten of teveel zout…. De terugval na onze suikervrije maand wees er mij door barstende koppijn, een gewicht dat omhoog schoot en een maag die zwaar protesteerde duidelijk op dat het mijn lijf alleen maar goed doet als ik gezond eet (du-uh en toch zo moeilijk). Ik ga eens proberen bijhouden hoeveel dagen op een jaar ik eigenlijk geraffineerde suikers eet, in de eerste plaats vanuit de gedachte “meten is weten”, maar hopelijk heeft het ook al wat invloed op mijn eetwijze.

5. Minimaliseren

Die minimalismemaand vorig jaar heeft op veel gebieden deugd gedaan en dat wil ik proberen verder zetten. Enerzijds op het meetbare gebied van spullen: het project “betere” kleerkast van vorig jaar gaat bijvoorbeeld zeker verder en wil ik doortrekken naar andere gebieden. Maar anderzijds ook – en eigenlijk nog wel meer – door mijzelf minder druk op te leggen, door meer te single-tasken en bewuster bezig te zijn met wat ik doe.

6. Vaker creatief bezig zijn

Geen specifieke plannen wat dit betreft, behalve misschien eens de gigantische stoflaag van een zeker fotoproject blazen (*kijkt even beschaamd de andere kant op* 😉 ). Het moeten geen grote of spectaculaire dingen zijn, maar soms is gewoon een beetje knutselen en frutselen (en dan bedoel ik vooral met mijn handen en niet op de computer) zeer ontspannend.

7. 20 boeken lezen

Vorig jaar wilde ik 30 boeken lezen, maar las ik er ruim het dubbele en haalde ik de Verbeelding book challenge met één boek per puntje. Het lijkt dus misschien een beetje raar om nu “maar” 20 boeken te willen lezen, maar dat heeft een goede reden: ik moet voor mijn studie immers heel veel lezen (maar zelden volledige boeken) en dat heeft nu eenmaal een impact op de tijd die ik overhoud voor andere boeken. Desondanks zet ik toch een specifiek aantal als doel, omdat ik bij een overdaad aan vakliteratuur wel eens uit het oog durf verliezen hoe ongelooflijk ontspannend lezen is.
De nieuwe Verbeelding book challenge van Kathleen, die morgen verschijnt, ga ik opnieuw volgen, maar in tegenstelling tot volgend jaar en om bovenstaande reden, maak ik er geen doel van. Neemt niet weg dat het natuurlijk wel leuk zou zijn om wat puntjes af te strepen 🙂