Voornemens 2016

Gelukkig nieuwjaar! Ik wens jullie een 2016 met een paar grote, maar vooral veel kleine gelukjes, met tijd om te doen wat jullie het liefste willen met wie jullie het liefst is en met voldoende houvast voor de – hopelijk beperkte – moeilijkere momenten.

Die laatste gedachte is de drijfveer geweest bij het maken van mijn nieuwe voornemens: hoe fantastisch het afgelopen jaar op sommige gebieden immers ook was, ik heb net iets te vaak het gevoel gehad kopje onder te gaan en meegesleurd te worden zonder zelf de kracht te vinden om weer boven water te komen. En dus besloot ik, met mijn hoofdprioriteiten in het achterhoofd, om te gaan voor puntjes die een houvast kunnen vormen, die hopelijk stevige takken gaan vormen waaraan ik mij kan vastgrijpen i.p.v. dunne twijgjes die afbreken wanneer ik ze het hardst nodig heb.

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten

Eentje van vorig jaar die ik zeker wilde behouden omdat het niet altijd even gemakkelijk is, maar wel altijd even deugddoend.

Grimselpass (Le petit requin)

2. Vijf keer per week 10 minuten bewegen

De drie keer van het vorige puntje tellen hiervoor uiteraard ook mee, maar ik voeg dit toe, omdat ik vorig jaar gemerkt heb dat ik kleine beetjes soms niet meer de moeite vond om aan te beginnen (ah ja, ’t was geen half uur). Terwijl: eventjes ontspannen door vijf minuutjes touwtje te springen of een korte reeks spieroefeningen te doen is óók belangrijk!

Le petit requin
’t Is niet dat ik er de benodigdheden al niet voor in huis heb…

3. Een gewoonte maken van meditatie en yoga

Niet dat ik van plan ben om een yoga- of zenmaster te worden ofzo 🙂 , maar ik wil er mij wel wat meer in verdiepen omdat ik merk dat het heel veel rust in mijn hoofd kan brengen maar nog onvoldoende een automatisme is waar ik op drukke momenten op terugval. Dat kan theoretisch zijn door er bijvoorbeeld een boek over te lezen, maar uiteraard ook – en vooral – praktisch hoop ik er een gewoonte van te maken.

4. Beter eten

Met beter bedoel ik zowel beter voor het milieu in het algemeen als specifiek voor mijzelf: vers en vegetarisch (het percentage van vorig jaar aanhouden zou leuk zijn), zonder geraffineerde suikers en vetten of teveel zout…. De terugval na onze suikervrije maand wees er mij door barstende koppijn, een gewicht dat omhoog schoot en een maag die zwaar protesteerde duidelijk op dat het mijn lijf alleen maar goed doet als ik gezond eet (du-uh en toch zo moeilijk). Ik ga eens proberen bijhouden hoeveel dagen op een jaar ik eigenlijk geraffineerde suikers eet, in de eerste plaats vanuit de gedachte “meten is weten”, maar hopelijk heeft het ook al wat invloed op mijn eetwijze.

Le petit requin

5. Minimaliseren

Die minimalismemaand vorig jaar heeft op veel gebieden deugd gedaan en dat wil ik proberen verder zetten. Enerzijds op het meetbare gebied van spullen: het project “betere” kleerkast van vorig jaar gaat bijvoorbeeld zeker verder en wil ik doortrekken naar andere gebieden. Maar anderzijds ook – en eigenlijk nog wel meer – door mijzelf minder druk op te leggen, door meer te single-tasken en bewuster bezig te zijn met wat ik doe.

6. Vaker creatief bezig zijn

Geen specifieke plannen wat dit betreft, behalve misschien eens de gigantische stoflaag van een zeker fotoproject blazen (*kijkt even beschaamd de andere kant op* 😉 ). Het moeten geen grote of spectaculaire dingen zijn, maar soms is gewoon een beetje knutselen en frutselen (en dan bedoel ik vooral met mijn handen en niet op de computer) zeer ontspannend.

Le petit requin

7. 20 boeken lezen

Vorig jaar wilde ik 30 boeken lezen, maar las ik er ruim het dubbele en haalde ik de Verbeelding book challenge met één boek per puntje. Het lijkt dus misschien een beetje raar om nu “maar” 20 boeken te willen lezen, maar dat heeft een goede reden: ik moet voor mijn studie immers heel veel lezen (maar zelden volledige boeken) en dat heeft nu eenmaal een impact op de tijd die ik overhoud voor andere boeken. Desondanks zet ik toch een specifiek aantal als doel, omdat ik bij een overdaad aan vakliteratuur wel eens uit het oog durf verliezen hoe ongelooflijk ontspannend lezen is.
De nieuwe Verbeelding book challenge van Kathleen, die morgen verschijnt, ga ik opnieuw volgen, maar in tegenstelling tot volgend jaar en om bovenstaande reden, maak ik er geen doel van. Neemt niet weg dat het natuurlijk wel leuk zou zijn om wat puntjes af te strepen 🙂

Zo, dat zijn mijn zeven – meetbare en minder meetbare – voornemens voor 2016. Wat zijn jullie voornemens?

30 Comments

 1. ik zou mijn lopen willen opdrijven van 8 naar 10km per tochtje. Das zowat het enige 😀 Voor de rest zie ik wel wat op mij afkomt 🙂 (mijn lief zegt dat ik er werk van moet maken om meer de lichten te doven in huis, hmja) Veel plezier in 2016!

  1. Haha, dat van die lichten!
   En 10km per tocht, dat is al niet min he! Loop jij dan nu altijd 8km? Chic, ik loop wel vrij regelmatig, maar blijf desondanks nog (te) vaak hangen bij 5km.

 2. Een heel fijn 2016 gewenst! Dat is een heel mooi en haalbaar lijstje…
  Ik heb geen lijstje met voornemens gemaakt, maar heb wel enkele ‘doelen’ in mijn hoofd. Zo wil ik ook gaan opruimen/minimaliseren, en zeker ook blijven lezen. Het hoeven niet zo veel boeken als in 2015 te zijn, ik hoop er twee per maand uit te lezen (dus 24 in totaal).
  Verder wil ik minder ‘moeten’, en meer ‘mogen’. Niets doen omdat het moet, maar alleen omdat ik het wil. Een beetje rustiger leven dus…

  1. Twee boeken per maand is ook een mooi doel, en wel haalbaar denk ik!
   Minder moeten en meer mogen is een heel mooi voornemen! Eentje dat ik ook – maar zelden succesvol 😉 – probeer toe te passen. Ik hoop dat het mediteren daarin misschien ook wat helpt.

   Alleszins ook voor jou een fijn, rustig jaar gewenst!

 3. Ik maak zelf geen lijstje met goede voornemens, maar zou die van jou misschien ook moeten volgen, wegens heel nuttig. Maar ik weet nu al dat me dat niet gaat lukken. Ik zie wel wat 2016 voor mij brengt, ik ga de challenge van Kathleen wel proberen volbrengen, omdat ik mij zo geamuseerd heb met de vorige.

  1. Tof dat je weer meedoet met de challenge van Kathleen! Geamuseerd heb ik er mij zeker ook mee afgelopen jaar, dus ik zie wel waar ik eindig dit jaar. Kan evengoed opnieuw met 30 geschrapte puntjes zijn, maar als het er maar 2 zijn is het ook goed 🙂

 4. Wat een mooie voornemens. Als het lukt om die te verwezenlijken word je er zelf alleen maar beter & gezonder van. Eigenlijk doe ik zelf niet aan voornemens vermits ik doorgaans de slechte gewoonte heb om mezelf onmogelijk doelen voorop te stellen en dan vervolgens zwaar teleurgesteld ben wanneer ik die niet kan verwezenlijken.

  1. Dat hoop ik inderdaad, er gezonder van te worden op termijn. Al herken ik het “gevaar” van voornemens ook wel en begrijp dus helemaal waarom je er geen maakt: de perfectionist in mij kan er niet zo goed tegen als ik doelen die ik mij vooropgesteld had, niet haal. Altijd opnieuw een evenwichtsoefening dus: dingen “opleggen” die mij deugd doen, maar er tegelijk proberen mate in te houden 🙂

 5. Hier ook geen voornemens, omdat ik elk seizoen al mijn doelenlijstje heb. Deze winter wil ik weer enkele projecten naaien, wat boeken verkopen in het kader van minimalisme, oefenen op de headstand (yoga), een aantal boeken lezen, afvallen … 12 puntjes in totaal waarop ik me zeker wil focussen.

  Mooie voornemens heb je, en zeker ook realiseerbaar. Succes én plezier met het laten groeien van je stevige takken!

  1. Jouw seizoensdoelenlijstjes vind ik ook altijd wel leuk; je kan er ook wel iets korter mee op de bal spelen he!
   En die headstand, respect gewoon al omdat je daar specifiek op oefent. Dat is met mijn yoganiveau iets voor binnen een jaar of twintig ofzo 😉 Benieuwd hoe ver je geraakt!

 6. Een inspirerend lijstje! Wat er bij mij zou moeten opstaan is meer sporten, maar meer lezen en gezonder eten is zoveel makkelijker vol te houden voor mij! Succes alvast!

  1. Bedankt! Wel grappig, bij mij is gezonder eten net moeilijker dan meer sporten. Ik wens ons dus allebei succes, zowel met de makkelijkere als de moeilijkere voornemens 🙂

 7. Ik je een fijn nieuw jaar toe en uiteraard veel succes met je nieuwe voornemens! Al ben ik er gerust in dat je ze allemaal vlotjes gaat realiseren. 🙂

  1. Ook voor jou een heel fijn jaar! Hopelijk zit het vol met toffe les- en leesmomenten, veel gekook en geblog!
   En bedankt voor de aanmoediging! 🙂

 8. Klinkt goed en zit zowat in de lijn van mijn eigen voornemens (al zijn die met een baby onderweg natuurlijk een pak minder ambitieus). Als je trouwens op zoek bent naar “zen” waar jemakkelijk naar terug kan grijpen als het even teveel wordt, kan ik je mindfulness aanbevelen. Even kunnen resetten naar het “hier en nu” helpt mij heel goed om stress onder controle te houden!

  1. Minder ambitieuze voornemens? Ik vind het al straf dat jij met een baby op komst überhaupt voornemens maakt! 🙂

   En mindfulness wil ik inderdaad ook proberen toepassen; heb in de kerstvakantie een boek van Edel Maex gekocht als “eerste introductie”.

 9. Voor jou ook een fantastisch jaar, Haaike! Je bent sowieso altijd goed bezig, dus met die voornemens komt het wel goed. Ik heb dit jaar ook minder boeken voor mijn Goodreads challenge (30 in plaats van 40) en daardoor heb ik wel het gevoel dat ik eindelijk wat meer lijvigere boeken ga kunnen lezen. Want zo’n getalletje op Goodreads zegt ook niet alles 😉

  1. Nee, dat is waar, zeker als zo’n getalletje ervoor zorgt dat je dikkere boeken gaat mijden om er toch maar te geraken! Alhoewel dat bij jou toch niet echt het geval geweest is, je zit toch ruim over die 40 dacht ik?

  1. Leuk 🙂 Veel succes ermee (en jeej voor je account op Goodreads, bij mij zorgt dat er alleszins voor dat ik nooit zonder inspiratie val)!

 10. Ook jou wens ik een fantastisch 2016, Haaike!
  Ik maak meestal geen voornemens aan het begin van het jaar, maar ik heb er in elk geval eentje wat lezen betreft (= de boekchallenge van Kathleen) én eentje wat reizen betreft = dit jaar ten minste 5 Unesco-werelderfgoedsites bezoeken (dat voornemen is trouwens door jou geïnspireerd :-)).

   1. Ja 🙂 Deze plaatsen staat op mijn wish-list voor dit jaar: kasteel en kathedraal in Durham, Studley Royal Park en Fountains Abbey, Hiëronymietenklooster in Lissabon, Sintra, het Loiredal tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire (en natuurlijk minstens 5 kastelen bezoeken)… en op de heen/terugweg uitgebreid stoppen in Amiens/Chartres om daar de kathedraal te bezichtigen… oh la, dan zit ik eigenlijk al aan 7 puntjes, dus met dat voornemen zal het wel goedkomen 🙂
    Heb jij jouw Unesco-lijstje ergens op jouw blog staan? (ik kon het niet direct vinden, zag enkel het puntje bij je Life-list) Zou mij enorm interesseren 😉

 11. Dat zijn mooie voornemens waar jezelf beter van wordt. Voor mij dit jaar geen voornemens, dat werkt niet zo goed bij mij. Maar eigenlijk zou ik ook “moeten” doen wat je hierboven schrijft, dus ik ben wel benieuwd naar je tussentijdse berichtjes hoe het loopt!

 12. Dat 2016 een tof, uitdagend jaar mag worden! Fijn te lezen dat je jezelf wil blijven verbeteren (ondanks het feit dat ge het volgens mij nog niet zo slecht doet hoor ;-))

  1. Hehe, merci! Op verschillende gebieden doe ik het inderdaad nog niet zo slecht, maar op andere gebieden slaat het hier af en toe toch serieus tilt, vandaar 🙂

Comments are closed.