10 in 2016: lekkers

Ook in 2016 heb ik weer wreed lekker gegeten: een aantal recepten die hier al langer gemaakt worden, maar ook een paar nieuwe ontdekkingen (in willekeurige volgorde):

Het lekkerste thuis

 • Gewokte noedelschotel met kip en pindakaassaus
  Ik probeerde dit jaar af en toe wat meer oosters getinte schotels uit en deze met een sausje van pindakaas, sojasaus en hete pepers was de topper uit dat lijstje. Eentje om in 2017 zeker ook eens in een vegetarische versie van uit te proberen!

Le petit requin

 • Linzensalade met paprika, radijsjes, selder, kerstomaatjes en granaatappelpitjes
  Oh jongens, ik krijg goesting in zomer als ik die foto zie! Smijt wat groentjes en kruiden bij elkaar en kook er wat linzen bij et voila, lekker en gezond in een bord.

Linzensalade (Le petit requin)

 • Paddenstoelenstroganoff (uit: Vegetarisch nach Lust und Laune)
  Eentje die hier niet zo vaak gemaakt werd (ik gebruik nu eenmaal niet zo spontaan drank in gerechten) en dat terwijl het nochtans superlekker is. En simpel: drie soorten paddenstoelen, paprika en augurkjes en een lekker sausje van rode wijn!

Paddenstoelenstroganoff (Hiltl)

 • Pasta met geroosterde wintergroenten, granaatappelpitjes (al dan niet met pijnboompitten)
  Ik schreef hierboven dan wel “in willekeurige volgorde” en dat geldt voor alle andere schotels, behalve voor deze. Want dit, dit was voor mij de ontdekking van het jaar. Op de website wordt het voorgesteld als een bijgerecht voor Thanksgiving, wat natuurlijk zeker kan. Maar waarom moeilijk doen met kalkoenen en wat meer, als je er ook gewoon pasta bij kan doen om in de zevende eethemel te komen? Nooit gedacht dat ik een gat in de lucht zou springen toen er in het najaar terug spruiten in de winkel lagen, maar kijk, het was wel degelijk van dat.

Pasta met geroosterde wintergroenten, granaatappelpitjes en pijnboompitten (The pioneer woman)

 • Salade met kip, ananas, avocado en walnoten
  Fruitig door de ananas, zacht door de avocado, knapperig door de walnoten en dan die dressing met gember en knoflook. Opnieuw eigenlijk doodsimpel, maar een mens moet er maar opkomen natuurlijk 🙂
 • Quiche van geroosterde wortelen (uit: De moestuin van Mme Zsazsa)
  Na de witlooftaart die een van de eerste vaste vegetarische schotels hier ten huize werd, en de bloemkool-broccoli- en rodekooltaart die vorig jaar tussen de toppers stonden, haalt ook nu een quiche de top. Dit is dan ook weer een zeer lekkere, met die geroosterde worteltjes. En schoon, dat ook 🙂

Worteltaart (De moestuin van Mme Zsazsa)

Het lekkerste op restaurant

 • Restaurant Sihlhalde: Fettucini met scampi en chili – Tarbot met Belugalinzen en mosterdzaadsaus
  Tja, dat het sterrenrestaurant waar we dit jaar per ongeluk belandden hier tussen staat, is waarschijnlijk niet echt verwonderlijk. Maar het was dan ook wel echt duimen- en vingersaflikkend lekker 🙂

Le petit requin

 • Restaurant Pappare: Spinazieburger met gegrilde groenten en ovenaardappelen
  Heel anders (kijk alleen maar naar die porties 😉 ), maar daarom niet minder lekker!

Spinazieburger (Le petit requin)

Groentes van het jaar

 • Keuze van Johan: rode biet
  Omdat “hoe meer bietjes hij eet, hij blijer hij wordt” 😉
 • Mijn keuze: spruitjes
  Grotendeels door die pastaschotel van hierboven, maar ook in andere gerechten. Want mannekes, kan dat smaken, zo lekker geroosterd in de oven!

17 Comments

 1. Mmh, die pasta klinkt echt lekker!
  Spruitjes deze tijd van het jaar zijn een must voor mij. Zo lekker, maar ik doe er altijd hetzelfde ermee, namelijk stoven, liefst met spek, of in de hutsepot. Lijkt me eens een lekker, onconventioneel alternatief!
  Behalve die granaatappelpitjes doen me pauzeren. Ik weet niet waarom, maar ik vind dat dat naar aarde smaakt :-/ De mensen aan wie ik dit al zei, zeggen me dat ik waarschijnlijk een ‘slechte’ vast had, maar ik heb dit al meer dan eens gegeten en ik vind steeds hetzelfde: aarde.

  1. Spruitjes stoven heb ik dan weer nog nooit gedaan! Zou het eens moeten uitproberen, want nu hou ik ook altijd vast aan dat roosteren in de oven, omdat ik zo weet dat ik ze lust 🙂

   En die granaatappelpitjes, daar ben je zeker de enige niet in hoor! Mijn broer vindt dat absoluut niet te eten 🙂 Maar die pasta is ook zonder een aanrader, we aten dit weekend nog een variant en – ook al vinden we het nog altijd lekkerder mét – we hadden niets eens beseft dat we de granaatappelpitjes vergeten waren 😉

 2. Mmmm dat ziet er heerlijk uit! Rode biet en spruiten zijn allebei lekker… Ik zou er geen groente kunnen uitkiezen.

  1. Haha, uiteindelijk kiezen we hier ten huize ook niet echt hoor en eten we gewoon zowel spruitjes als rode biet met veel goesting op. Maar waar vorig jaar avocado (en dan vooral guacamole) de ontdekking van het jaar was, vond Johan dat dat dit jaar bietjes moesten zijn, terwijl ik eigenlijk al de spruitjes gekozen had. Vandaar dan maar allebei, zo moesten we niet écht kiezen 😉

 3. Die quiche! Is dat met regenboogwortelen (zo noemen ze het bij ah, wortels in 3 kleuren).

  1. Oh, de combinatie van pindakaas met curry en kokosmelk probeerde ik nog niet. Ik schrijf het op, want dat klinkt supergoed 🙂

  1. Ja, ik moest er ook mee lachen toen hij dat als antwoord gaf op mijn vraag waarom hij net bietjes als groente van het jaar koos 🙂

 4. Straks ga ik zelf nasi goreng maken. Dat is ook echt een handig receptje om restjes groenten op te werken. Die ene prei die over bleek, lente-uitjes die vrij dringend moeten worden opgewerkt. Ik zie hier steeds smakelijke foto’s langskomen maar merk dan vaak dat ik heel wat ingrediënten zou moeten weglaten. Paprika’s en uit al sowieso. Maar teveel kool moet ik ook vermijden en pikante kruiden, … daardoor ziet een gerecht er bij ons al snel helemaal anders uit. Gelukkig verdraagt mijn echtgenoot de meeste van die zaken ook niet anders zou hij wsl ongelukkig zijn met de flauwere versies.

  1. Mmm, nasi goreng, ik krijg al honger gewoon van er aan te denken 🙂
   Jammer dat je zoveel ingrediënten slecht verdraagt! Hoewel minder gekruide versies ook heel lekker kunnen zijn, lijkt het mij toch niet evident om zoveel zaken verplicht te moeten weglaten. Zou het zelf alleszins niet gemakkelijk vinden, want ik hou heel erg van wat pikanter en sterk gekruid.

 5. Mmm spruitjes! En bietjes! Misschien nog wel iets liever bietjes, ben er op dit moment ook aan het eten misschien daarom, en het waren één van de eerste groenten die ik ooit (enfin dus van ’t jaar) in mijn tuin heb gekweekt!
  Heel veel veggie, hopelijk haal ik er nog wat inspiratie uit voor #dzv 🙂

  1. Tof dat je meedoet aan dzv! Lukt dat dan met Paleo of let je daar tegenwoordig minder op?

   Ik voeg bietjes toe aan het lijstje “wat willen we proberen kweken in onze samentuin”, merci! Al is dat lijstje op amper een paar dagen al veel te lang aan het worden, zelfs voor 50m2 😉

   1. Nee, veggie is praktisch onmogelijk met paleo, dan mis je té veel voedingsstoffen. Ik doe nu meer Pascale Naessens, enfin, ook helemaal niet strict hoor. Dat er toch vooral veel variatie op tafel komt.
    Ge moet het mij niet zeggen, ik heb 100 verschillende soorten zaadjes en dezelfde oppervlakte als jullie. Altijd plek tekort, hoe groot de tuin ook is, vermoed ik.

Comments are closed.