19 eerste keren in 2019

Het blijft een van mijn favoriete overzichtslijstjes en dus kon het ook dit jaar niet ontbreken: een overzicht van dingen die ik in 2019 voor het eerst deed!

 • Een breuklijn tussen twee tektonische platen gezien
 • Witloof, champignons en pompoenen gekweekt
 • Bloemen op een sanseveria gehad (okay, dat is misschien niet het gezondste, maar ze waren keimooi en de plant in kwestie staat nog steeds vrolijk in zijn hoekje, dus ik ben er gewoon blij mee, nah ๐Ÿ˜œ)
 • Een ijsgrot bezocht (eerst een natuurlijke, daarna een aangelegde)
IJsgrot Roseggletsjer (Le petit requin)
 • Een MRI-scan laten maken (waardoor ik nu weet dat een kwartiertje met rustige muziek in een smalle buis liggen mij slaperig i.p.v. claustrofobisch maakt)
 • Een permanente verblijfsvergunning in een ander land gekregen
 • Onderzoek gedaan in de staatsarchieven van de kantons Jura (voor de thesis) en Schaffhausen (voor het werk)
 • In een vulkaankrater gestaan
Kerid-krater (Le petit requin)
 • 12 cadeaus voor mijn verjaardag gekregen (t.t.z. in 2019 kreeg ik er al zes, de rest blijft elke maand komen tot mijn 33e verjaardag)
 • Groenten en fruit ingelegd (superlekkere komkommers!), geweckt (deels succesvol), gedroogd (zeer succesvol) en gefermenteerd (onsuccesvol)
 • Een theeketel gekocht (zo volwassen ๐Ÿ™ƒ)
Fluitketel Zen Le Creuset (Le petit requin)
 • Op 50m na de Ironman-afstand zwemmen afleggen
 • Een massage met vacuum cups gekregen (deugddoend, maar ik heb wel een week met 9 bolvormige blauwe plekken rondgelopen ๐Ÿ˜‚)
 • Trekkende fietsers een slaapplaats aangeboden
 • Betoogd. Het startte met de Women’s March in Zรผrich, maar nadien volgden er nog twee: een klimaatmars in Zรผrich en eentje in Winterthur
Klimaatmars Zรผrich (Le petit requin)
 • Een klapband met de fiets gehad (meteen twee op een dikke twee weken tijd, al was er gelukkig maar eentje gevaarlijk)
 • De Gotthardpas opgereden
 • Gaan stemmen op de ambassade. En meteen ook gestemd met een volmacht.
 • Glasvensters van Coghuf gezien
Soubey Coghuf (Le petit requin)

27 Comments

 1. Allez joeng, gij zijt nu al de tweede op korte tijd die het heeft over een MRI-scan begeleid door muziek. Bij mij was het gewoon een lege koptelefoon.

  1. Ah, ik dacht dat dat standaard was, die muziek. Ik mocht zelfs kiezen naar welke radiozender ik wilde luisteren. Wel jammer dat dat bij jou zonder was, want ok, die koptelefoon op zich blokkeert wel een deel geluid, maar die muziek maakte het bij mij toch wel een pak rustgevender.

   1. Ik zou daar inderdaad wel wat aan gehad hebben, ik vond die MRI-scan gรฉรฉn fijne rit. Ik wist ook compleet niet wat me te wachten stond, dus bij momenten was het echt eng.

    1. Ah oei, jammer dat dat zo’n slechte ervaring was bij jou! Ik wist ook wel niet wat er ging gebeuren (t.t.z. had ik op voorhand de brief die ik gekregen had beter gelezen, had ik tenminste geweten dat ik een MRI ging krijgen, nu dacht ik dat het enkel rรถntgenfoto’s gingen zijn…), maar ze hebben hier wel even tijd genomen om uit te leggen hoe lang het ging duren, wat voor lawaai ik eventueel toch door de koptelefoon zou kunnen horen en er gewoon “bijhoort” enzo, waardoor het wel meeviel. Jammer dat dat bij jou niet zo was, want het is sowieso al niet aangenaam om zo’n onderzoeken te laten doen, laat staan als je helemaal niet voorbereid wordt.

     1. Ik rolde toen zo’n beetje van het ene onderzoek in het andere, een hele rollercoaster. Waarvan ik de meeste eigenlijk wel redelijk OK vond, en de uitleg die ik kreeg ook in orde was. Deze MRI was echt “op den bots”: op de botscan zagen ze een “onbestemde vlek” in een ruggenwervel, en ik kon meteen (als in: nu, direct, sebiet) naar de MRI-scan. Daar werd me wel verteld hoe lang het zou duren en dat het lawaaierig zou zijn en ik kreeg een knop in mijn hand geduwd waarmee ik de boel kon stopleggen (maar ik begreep wel dat ik dat moest vermijden), maar dat was het zowat. Maar weet je, achteraf was ik echt trots op mezelf dat ik dat half uur doorstaan heb zonder op te geven, dus het had ook een positieve kant!

  1. Ja he, hij staat hier nog altijd in het zicht te blinken, veel te mooi om in de kast te zetten ๐Ÿ™‚ We hadden hem al langer op het oog, maar op de website leek het een pure waterkoker, terwijl wij eentje wilden waar we de thee effectief in kunnen laten trekken. Toen de verkoopster bevestigde dat dat kon, was het rap in de sjakosj ๐Ÿ˜‰

 2. Die ijsgrot! Wauw! En een vulkaankrater is ook wel indrukwekkend :p
  Leuk idee al die eerste keren oplijsten.

  1. Ik doe het ondertussen al een aantal jaar en ik blijf er mij eigenlijk over verbazen hoeveel eerste keren een mens zo meemaakt, jaar na jaar. Lijkt zo typisch iets voor kleine kindjes, die voor het eerst stappen, een tandje krijgen etc., maar als volwassene is het dus bij momenten ook best wel indrukwekkend (zij het dan misschien minder in eigen prestaties ๐Ÿ˜‰ ).

 3. Prachtig overzicht! En hier is de bloeiende sanseveria ook nog steeds alive and kicken ๐Ÿ™‚

 4. Dat van die tektonische platen intrigeert me. Heb je daarover geblogd en heb ik dat wellicht gemist?

  1. Oeps, ik ben blijkbaar helemaal vergeten reageren op jouw reactie, sorry! Ik heb nog niet gedetailleerd over onze vakantie in IJsland – en dus ook over de tectonische platen – geblogd, al vermeldde ik het wel al in dit kort reisoverzicht: lepetitrequin.com/ijsland-winter-programma/

 5. Wauw, mooi lijstje! Goed idee om dat bij te houden.
  En een MRI, dat was er hier ook. Ik vond het ook niet zo eng eigenlijk :-).

  1. Oei, hopelijk was het niet ergs bij jou, die MRI? (hier deel van de rugonderzoeken, dus nodig, maar niets heel erg)

   En ik kan het alleen maar aanraden om dat bij te houden, want ik blijf er mij over verbazen hoeveel kleine en grote nieuwe dingen ik blijkbaar toch elk jaar weer doe ๐Ÿ™‚

 6. Oh zo tof!! MRI deed ik ook al verschillende keren, ik weet ook nog dat ik daar schrik voor had. Maar eigenlijk was het vrij rustgevend. Ik vond het enkel wat lastig om stil te liggen.

  Ik zou er eens moeten over denken wat mijn 19 nieuwe dingen zijn ๐Ÿ˜€

  1. Ow, al verschillende keren? Voor je hernia dan?
   Heel benieuwd naar jouw 19 nieuwe dingen! Ik vind het echt tof om te zien hoe je ook als volwassene blijft nieuwe dingen doen, terwijl dat typisch enkel bij kindjes bijgehouden wordt ๐Ÿ™‚

 7. Ik blijf die ijsgrots echt prachtig vinden. Tof dat je muzikale begeleiding kreeg bij je MRI. Ik dacht meteen dat ze daar dan wat slimmer in waren geworden qua afleiding maar blijkbaar doen ze het nog steeds niet overal. Zelf vond ik het gek genoeg vrij rustgevend om naar dat gezoem en gedraai te luisteren. Maar de hitte die werd veroorzaakt door de ingespoten contraststof vond ik minder fijn.

  1. Ah oei, ik wist niet dat contraststof een gevoel van hitte gaf. Bij mij was het zonder, dus dat maakt het meteen pakken aangenamer natuurlijk. Ik vond het wel vrij veel lawaai, meer dan gewoon gezoem, zelfs met koptelefoon met muziek, dus ik was eigenlijk wel blij dat ik niet enkel het lawaai hoorde.

   1. Ik denk dat het afhangt van welke soort contraststof er gebruikt wordt. Ze hebben blijkbaar niet allemaal dat effect. Maar die eerste keer hadden ze me daar dus niet voor verwittigd en ik vond dat echt een heel vreemd gevoel.

 8. hou jij zo’n lijstje dan al bij in de loop van ht jaar? ‘k denk dat ik er niet zou opkomen wat ik allemaal voor het eerst gedaan zou hebben

  Hmm die massage, dat lijkt me toch wel minder voor herhaling vatbaar.

  1. Sommige dingen zwier ik op voorhand al in een conceptbericht, maar veel dingen haal ik eigenlijk uit mijn “foto van de dag”. Die overloop ik eens en zo herinner ik mij de meeste dingen wel ๐Ÿ™‚ (wat dus waarschijnlijk ook wel betekent dat ik er nog een deel vergeet, waar ik geen foto van heb)

   Goh ja, die massage, die bollen zagen er wat raar uit natuurlijk, maar op zich deed het wel deugd, omdat het heel diep werkte op het bindweefsel. Mijn rug voelde echt wel losser nadien. Puur esthetisch dus misschien geen aanrader voor de zomer, maar – moest het niet zo veel kosten (ik had toen een kortingsbon) – ik zou het nog wel doen eigenlijk.

 9. Echt wel leuk zo’n lijst met eerste keren, dat geeft altijd een totaal ander beeld van je jaar ineens ๐Ÿ™‚ Hierdoor ook beseft dat het ook mijn eerste keer in een betoging was van ’t jaar, een klimaatmars in Leuven, en dat was echt wel een cool moment, al die mensen rondom u die hetzelfde scanderen.

  1. Snap ik, ik had bij die eerste klimaatmars ook echt kippenvel (nadien was het ook nog straf, maar toch iets minder emotioneel precies).
   En van het ene lijstjesmens naar het andere: een lijstje met eerste keren is absoluut een aanrader ๐Ÿ™‚ Blijf dat een van de leukste vinden om op terug te kijken eigenlijk ๐Ÿ™‚

Comments are closed.