9 in 2019 – Update 4

Als volgende terugblik, een laatste evaluatie van de voornemens die ik had voor vorig jaar.

Lichaam

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten en 2x per week spieroefeningen doen
Het eerste kwartaal was duidelijk het beste, het laatste – niet verwonderlijk datgene waarin ik 100% werkte – het slechtste. Al bij al ben ik nog wel blij met mijn sportresultaten, want ook al haalde ik niet elke week die 3x 30′ sporten, ik bewoog nog steeds vrij regelmatig. De gewoonte om op dagen dat ik geen tijd heb om lang te sporten, iets kleins à la 10′ yoga of dergelijke te doen, zit er weliswaar nog niet helemaal in, maar daar probeer ik nu wel aan te werken.

2019_Sport (Le petit requin)

Het ontbreken van die gewoonte, gecombineerd met het feit dat ik van mijn dokter eerst moest werken op stretching en dan pas op spieroefeningen, zorgde ervoor dat ik in het laatste kwartaal amper spieroefeningen deed en geen enkele keer de twee keer die ik in het begin van het jaar vooropgesteld had. Jammer, maar het zou uiteraard stom geweest zijn mijn rug te forceren. Ondertussen mag ik wel opnieuw opbouwen en dat is al wat telt. Niet volledig geslaagd dus, dit voornemen, maar voldoende om tevreden te zijn 🙂

2019_Sport & spieroefeningen (Le petit requin)

2. Mijn BMI onder 30 brengen
Dit lukte jammer genoeg niet. Ik startte het jaar met een BMI van 34,1, nam eerst nog toe tot 34,7, maar zakte uiteindelijk naar 32,4. Nog wel wat te gaan, maar de weg omlaag is ingezet.

3. Dagelijks flossen
Dit is ondertussen een regelmatige gewoonte geworden. Misschien niet élke dag, maar wel het merendeel van de dagen. Voornemen geslaagd!

Hoofd

4. Masterthesis schrijven
Tja… ik zou een flauw mopje kunnen maken en zeggen dat ik wel degelijk aan mijn thesis geschreven heb en dit dus geslaagd is. Maar uiteraard had ik die thesis volledig willen afwerken en dat is niet het geval. Het is nog maar de vraag of dat nog gaat lukken…

5. 12 boeken lezen
Als één voornemen fantastisch goed gelukt is, dan wel dit. Vijf keer zoveel boeken dan gehoopt en dan nog eentje.

6. 1x per week mediteren
Dit lukte in het eerste deel van het jaar beter, in het tweede deel zocht ik mijn soelaas meer in sport. Op zich niet slecht, maar zeker die dagen wanneer ik niet sportte, had het eigenlijk wel gekund als manier om mijn hoofd leeg te krijgen.

2019_Mediteren (Le petit requin)

Bewust leven

7. Een zero waste month doen
Nope, niet gelukt. Het interesseert mij nog steeds heel erg en ik hoop het dit jaar te kunnen proberen, maar het was dit jaar teveel om er bij te nemen. We doen het op verschillende gebieden al best wel goed (wasproduct in poedervorm in kartonnen dozen, afwasproduct in grote verpakkingen i.p.v. tabletjes apart in een plastiekje, eigengemaakte wc-verstuiver, shampoo in blokvorm etc.), maar geen afval… tja, dat is op dit moment nog niet haalbaar.

8. Een maand veganistisch eten
Uiteindelijk werd het geen volledige maand, omdat we op reis vertrokken en euhm… kleine Franse dorpjes blijken niet de beste omgeving voor een veganistische leefstijl. De weken dat we thuis waren daarentegen at ik 23 dagen op rij volledig veganistisch: ontbijt, middag- en avondeten, inclusief tussendoortjes. Dat was niet heel makkelijk, maar tegelijk pakken minder moeilijk dan ik op voorhand gevreesd had. Ik wil er nog steeds eens uitgebreider over schrijven, maar ik heb er sowieso verschillende dingen van meegenomen die ik regelmatig ga blijven toepassen. Uitdaging, ook al was ze een tikkeltje korter dan voorzien, geslaagd dus!

Vegan maand (Le petit requin)

9. Bedrag X sparen
Gelukt! Of toch in de aangepaste vorm, die – toen duidelijk werd dat ik een periode geen inkomen zou hebben door onbetaald verlof – neerkwam op “geen verlies maken door die periode”. De maanden na dat onbetaald verof voltijds werken én op mijn geld letten, hebben ervoor gezorgd dat dat – en een tikkeltje meer – gelukt is. Blij mee!

10 Comments

 1. Ik vind het altijd zo indrukwekkend hoe hard jij alles trackt (is dat een werkwoord?).
  Ik begin daar soms wel eens aan maar na een paar weken of zelfs dagen vergeet ik dat. Maar als je het zo bijhoudt is het wel fijn om na een jaar op terug te kunnen kijken.

  1. Ik ben daar wat in gegroeid, denk ik, in dat tracken. Vroeger hield ik al mijn kilometers van het fietsen bij, dan is daar mijn eten bijgekomen, dan nog iets, nog iets en ja, voor je het weet is dat een gewoonte en sta je er niet meer bij stil 🙂 Wat niet wegneemt dat ik soms ook wel eens een paar dagen oversla en al eens goed moet nadenken hoor 🙂 Doordat ik op strava al mijn sportactiviteiten ingeef (al dan niet automatisch via gps-files) is die sporttracker eigenlijk ook een heel makkelijke om, zelfs wanneer ik dagen niet bijgehouden heb, toch te kunnen aanvullen 🙂

 2. Ik vind jouw lijstjes zo leuk. En keep up the good work! Op puntjes die je niet gehaald hebt: komt vast nog wel (niet al te hard voor jezelf zijn meis).

  1. Tof dat je die lijstjes leuk vindt 🙂 Ik ook, maar ik vraag mij soms wel af of ik niet over kom als een gigantische freak 😉
   Mag ik vragen of je vindt dat ik in dit bericht te hard was voor mijzelf? Want ik ben eigenlijk wel blij met wat ik heb kunnen doen en best wel relaxed over wat niet gelukt is: dat komt later wel eens. Of niet en dan zal het wel zijn omdat het mij niet meer interesseert 🙂 Denk dat ik van alle “niet gehaalde” puntjes enkel die thesis écht jammer vind, omdat dat niet ligt aan geen interesse meer, maar aan angsten.

   1. Ik bedoel eigenlijk meer te zeggen dat het vooral belangrijk is (voor iedereen) dat je vooral lief voor jezelf moet zijn. Want lief zijn voor jezelf is heel belangrijk. En als dan iets niet helemaal gelukt is, soit.

    1. Helemaal mee akkoord! Of ik er altijd in slaag is nog iets anders, maar op zijn minst besef ik ondertussen al wel beter dat ik soms te streng ben voor mijzelf en let ik er dus meer op dat niet te doen.

 3. Toch goed gedaan!! Mediteren doe ik nu dagelijks, ik stelde het steeds uit en nooit geen zin. Maar Headspace raadt het aan om het als eerste te doen als je opstaat en sindsdien doe ik het dagelijks. Dan ben ik er gelijk vanaf en hoef ik niet te zeuren dat ik geen zin heb.

  1. Waw, elke dag, dat is keigoed! Misschien moet ik het inderdaad ook eens ’s ochtends proberen, dat helpt misschien wel om het zeker niet te vergeten.

 4. Je weet ondertussen al dat ik het fijn vind om te zien hoe mooi je dat allemaal bijhoudt hé. Maar bij deze heb ik gewoon toch nog maar eens gezegd. Het lijkt me ook zo’n fijn voldaan gevoel wanneer je die bolletjes kan inkleuren.

  1. Hihi, ja, dat is het ook 🙂 ’t Is misschien wat veel, maar het motiveert mij wel om die bolletjes zoveel mogelijk de “juiste” kleur te kunnen geven 🙂

Comments are closed.