2 in 2020 (2)

De tweede maand van het jaar is ondertussen alweer begonnen, tijd dus voor een eerste terugblik op mijn doelen voor dit jaar.

Voornemens 2020 (Le petit requin)

Evenwicht

1. Nieuw werk vinden of creëren voor mijzelf
Ik had een eerste gesprek en hoewel ik uiteindelijk niet door mocht naar de tweede ronde en daar teleurgesteld over was, probeer ik vooral het gevoel vast te houden dat ik überhaupt op gesprek mocht. Dat was immers nog maar de derde keer op tig sollicitaties in Zwitserland (en twee daarvan zijn mijn huidige jobs geworden). Ik solliciteer op het gemakje verder; van zodra ik iets meer ademruimte heb, ga ik ook concreter de opties voor een zelfstandige activiteit bekijken.

2. Opnieuw een gezond lichaam hebben
Tussen begin en eind januari ging de weegschaal 2,5kg omlaag en daar ben ik zeer blij mee! Ik kreeg weliswaar ook de griep, maar bon ja, daar kon ik niet bepaald veel aan doen, zeker wetende dat ik het enige dat ik kon doen – een inenting tegen griep – wel degelijk gedaan had.

Concrete jaardoelen

1. 3x meer dan 30′ en 1x meer dan 60′ sporten per week
Voor de rest bestaat dat “werken aan een gezond lichaam” voorlopig vooral uit sport (eten komt nog wel, maar stapje per stapje). Ondanks die griep slaagde ik er in om elke dag iets van beweging te doen, al was het in die dagen uiteraard heel beperkt (zijnde wat stretchoefeningen voor mijn rug of wat spieroefeningen). Daardoor haalde ik één week bovenstaand doel van 3x meer dan 30′ en 1x meer dan 60′ niet, maar het zou vooral ongezond geweest zijn om dat wel te doen. Wel heel blij dat het de andere weken wél gelukt is!

Sportduur januari (Le petit requin)

2. 2x spier- en 3x rugstretchoefeningen per week
En al evenzeer blij dat ik er op dit moment in slaag om regelmatig spier- en rugoefeningen te doen. Ik wissel momenteel af tussen dagen waarop ik ofwel langer sport (lopen, fietsen, wandelen…), ofwel spieroefeningen doe wanneer ik geen tijd heb voor meer. Mijn rugoefeningen variëren tussen yogasessies (variërend van een kwartiertje tot een uur) of oefeningen met een balletje. Die laatste kan ik ook makkelijk doen wanneer we vb. naar een serie kijken of wanneer ik mijn tanden poets, dus dat hoop ik zo te blijven volhouden.
Zowel die rugoefeningen met dat balletje als de spieroefeningen zijn op zich maar vijf minuutjes per keer, maar liever regelmatig een paar minuutjes dan meteen teveel hooi op mijn vork nemen en het dan niet volhouden. We zien wel hoe het verder gaat, maar ik hoop die reeks “elke dag iets, hoe klein ook” nog lang vol te houden 🙂

Sportoverzicht januari (Le petit requin)

Concrete doelen januari

1. Vasten volgens het 16/8-principe
Dit deed ik op de helft van de dagen in januari, wat veel minder is dan ik op voorhand wilde, maar in die anderhalve week waarin ik griep had, heb ik uiteraard gewoon gegeten wanneer ik honger had en niet op tijdstippen gelet. Daarnaast vielen er hier en daar dagen tussenuit, maar dat was dan omdat ik met een vriendin op stap was en de uren niet exact uitkwamen met “mijn schema” of omdat ik voor het werk al supervroeg de baan op moest en mijn pauzes niet handig vielen. Op de dagen waarop ik niet ziek was, vond ik het systeem alleszins heel makkelijk vol te houden. Dat ik het ontbijt sowieso regelmatig oversla, helpt natuurlijk wel, al moest ik in het begin tegen 10u30 wel even op mijn tanden bijten om dan geen tussendoortje op te knabbelen. Ondertussen gaat dat eigenlijk heel vlot. ’s Avonds heb ik eigenlijk ook zelden nog honger, maar zijn het eerder goestingskes die mij naar chocolade of chips doen grijpen. Een wekker instellen en mijn tanden poetsen rond 20u30-21u helpt daarbij echt gigantisch, waardoor ik dat hele vasten eigenlijk helemaal niet zo moeilijk vind. De 5/2-versie deed mij sneller gewicht verliezen, maar vroeg veel meer wilskracht. Dit niet, hier moet ik hoogstens een paar uurtjes uitstellen en dan kan ik gewoon eten wat ik wil. En desondanks ben ik dus 2,5kg afgevallen op een maand tijd, dus wat mij betreft doe ik hier nog wel een tijdje mee verder (en dan hopelijk minder door ziekte onderbroken).

Vasten januari (Le petit requin)

2. Elke dag minstens 5000 stappen
Dit ging eigenlijk vrij vlot, behalve uiteraard – ik val in herhaling – in de griepperiode. De twee dagen dat ik toen probeerde om toch een klein wandelingetje te doen, haalde ik desondanks de 5000 niet én was ik doodop, dus jah, dat heb ik maar even gelaten. Toen ik de tweede keer bij mijn dokter langsging, omdat ik mij echt nog niet beter voelde, verklaarde ze mij ook wel half zot dat ik überhaupt geprobeerd had een beetje te wandelen, dus ’t was op doktersvoorschrift dat ik weinig stappen gezet heb 😉

Stappen januari (Le petit requin)

Los van die anderhalve week zijn die doelen dus eigenlijk wel vrij vlot gehaald. Vanaf maart zie ik mijzelf iets ambitieuzer worden in mijn doelstellingen, maar februari wordt nog een drukke maand en dus ga ik gewoon verder met dezelfde korte termijndoelen: 16/8-vasten (hier ga ik vermoedelijk ook nog wel wat langer mee door) en 5000 stappen per dag zetten. Die 10000 (of andere beweeg- en sportdoelen), dat komt later wel.

8 Comments

 1. Goed gedaan toch hoor vind ik! En als je griep hebt, is het niet meer dan normaal dat je rust en uitziekt en alles even gewoon de boel laat.
  Blij dat die 16:8 je goed bevalt, qua gewicht weet ik niet of dat veel doet. Mijn osteopaat vroeg er vandaag maar ik zou het begot niet weten. Ik heb een weegschaal maar ik weeg me nooit. Ook omdat die weegschaal altijd wat anders weergeeft, of ik nu direct herweeg of na een uur 😀

  1. Ik denk dat dat gewicht verliezen enorm afhangt van hoeveel je “teveel” weegt. Bij mij helpt het wel om af te vallen, maar ik heb op dit moment natuurlijk ook echt wel een pak kilo’s teveel, waardoor het waarschijnlijk bij elk dieet nu gemakkelijker zou zijn om kilo’s kwijt te raken. Ik vermoed dat ik, eens ik terug op een gezond gewicht zit, er eerder mijn gewicht door ga behouden dan nog verder af te vallen. Bij mij helpt het vooral, omdat ik minder uren eet en dus minder snoep. Moest ik gewoon eten én desondanks minder snoepen, zou ik dat gewicht ook wel kwijtgeraken, denk ik. ’t Is momenteel gewoon makkelijker om mijzelf in uren een beperking op te leggen en zo minder te snoepen dan puur op het minder snoepen te focussen.
   Wel raar dat jouw weegschaal zo wisselvallig is, dat is toch ook niet de bedoeling 🙂

   1. Daar zit misschien wel iets in. Ik had er nog niet bij stilgestaan. Want het is bij een suikerdieet ook zo dat je door te stoppen met geraffineerde suikers, je op je natuurlijk gewicht komt.
    Ik denk dat het makkelijker is door het aantal uren te beperken dan het aantal snoepen. Het lijkt me makkelijker te controleren en beter vol te houden.

 2. Iedereen rond mij is precies 16/8 aan het doen 🙂 Bij de ene al wat makkelijker dan de andere.
  Ziek zijn gooit altijd roet in het eten, dus ik zou het inderdaad niet zien als falen dat het in die periode niet lukte om met je doelen bezig te zijn.

 3. Knap gedaan, dat zijn echt mooie resultaten. Wel jammer dat die griepvaccin geen garantie is hé, er kan spijtig genoeg nog steeds iets doorkomen waar je net niet tegen beschermd bent. Gewichtsverlies zit er hier jammer genoeg nog niet meteen in maar ik ben ondertussen wel frequenter de Tai Chi oefeningen aan het doen. Deze week lukte het enkele keren niet en ik merk nu dat ik dan echt wel mis. Hopelijk lukt het volgende week weer vrijwel elke weekdag.

  1. Super dat je terug vaker tai chi doet! Ik hoop dat het je helpt om minder pijn te hebben (en wat gewicht te verliezen, maar dat is bijkomend).

 4. Ik had er nog niet bij stilgestaan dat je dat vasten ook niet per se elke dag hoeft te doen. Bij mij staat honger leiden meestal gelijk aan grote vreetaanvallen op een later moment, dus ik durf de uitdaging (nog) niet aangaan, maar het idee erachter spreekt me wel aan.

  1. Voorlopig nog geen grote vreetaanvallen, maar een periode wel teveel kleinere boefmomentjes tijdens de uren dat ik “mocht” eten, dat dan weer wel. NIet omdat ik honger had (dat had ik met 5/2 soms wel, maar met 16/8 nog nooit), wel van pure stress. Nog niet zoveel afgevallen als ik zou willen dus, maar ik probeer het heel hard te beschouwen als “elke dag is een dag gewonnen, maar lukt het eens niet, dan is morgen er ook nog”. Lukt niet altijd zo makkelijk, zeker omdat ik nogal zwart-wit durf zijn in zo’n dingen (zolang ik een “rijtje” sporten / niet snoepen / whatever goed voornemen volhoud, alles ok, van zodra ik het één dag breek ben ik een “sukkel, die niks kan volhouden”, zoiets…). Daarom doe ik dat vasten eigenlijk ook bewust niet elke dag: in het weekend gun ik mijzelf sowieso een dag “vrijaf”. Het afvallen gaat daardoor waarschijnlijk trager, maar ik hou het de meeste dagen wel vol en tegenwoordig zijn die boefmomenten tijdens mijn eeturen ook al pakken minder, dus ja, we zien wel. Voorlopig werkt het en dat is al iets 🙂

Comments are closed.