20 dingen die ik graag doe

Vorige week las ik over deze oefening bij Nenoo en zo ook bij Prinses op de kikkererwt. Het gaat over een oefening uit The Artist’s Way – een methode om je creativiteit terug te vinden -, die bedoeld is om een gevoel van identiteit terug te vinden. Je start met een lijst van dingen die je graag doet en schrijft op hoe lang het geleden is dat je ze gedaan hebt. Tot slot is het ook de bedoeling dat je twee dingen van het lijstje nog deze week inplant.

Op zich deel ik hier al wel vaak dingen die mij blij maken, maar daar zitten natuurlijk zeer regelmatig puntjes tussen waar ik zelf weinig aandeel in heb. Ik vond het bij deze oefening vooral interessant om na te denken over wanneer ik fijne dingen voor het laatst gedaan heb en dus of ik wel voldoende aandacht besteed aan wat ik graag doe. Bovendien zit ik toch wel een beetje in een periode waarin ik op zoek ben naar wat ik nu eigenlijk wel doen. Een identiteitscrisis zou ik het niet noemen, maar als je rondloopt met twijfels over je studie – hoe kan ik ze tot een succesvol einde brengen zonder mijzelf onderuit te halen – en je job – welke richting wil ik uit? Hoe kan ik daar komen? Kan ik mijn jobinhoud beter bij mijn interesses laten aansluiten? – dan is elke oefening die kan helpen om daar duidelijkheid in te krijgen, welkom.

Het zal geen verrassing zijn dat naar de bergen gaan in onderstaand lijstje voorkomt

Bij deze, in willekeurige volgorde, 20 dingen die ik graag doe:

 1. Lezen (gisteren)
 2. Sporten / bewegen (resp. eergisteren / gisteren)
 3. Een presentatie over een gebouw geven (vier maand)
 4. Knutselen met papier, stempels, washi-tape… (twee en een halve week)
 5. Buiten zitten met de zon op mijn gezicht (deze middag)
 6. [wie mij persoonlijk kent, raad ik aan om naar het volgende puntje te gaan – anders niet zagen 😜 ] vrijen (eergisteren)
 7. In de bergen “zijn” – wandelen, fietsen, skiën, ’t is al om het even (twee weken). Of nog specifieker: uitkijken over de Steingletsjer (zeven maand)
 8. Een massage krijgen – geven is ook leuk, maar krijgen topt het toch 😉 (zes dagen)
 9. Iets nieuws leren / uitproberen (vier dagen)
 10. Koken (drie dagen)
 11. Bijpraten met mensen die ik graag heb (digitaal gisteren; in real life eergisteren)
 12. Reizen (zeven weken)
 13. Iemand verrassen (twee en een halve week)
 14. Bepalen/onderzoeken hoe met een oud gebouw om te gaan (op praktische manier acht maand – op een theoretische vandaag)
 15. Ronddwalen in een boekenwinkel of museum (resp. twee maand en
  twee en een halve maand)
 16. In de tuin werken (negen dagen)
 17. Spreken in een andere taal (vandaag)
 18. Tijd nemen om aandachtig naar iets te kijken / luisteren (drie dagen)
 19. Interieur inrichten (in praktijk anderhalve maand – in mijn hoofd gisteren 😉 )
 20. Schrijven wanneer de benodigde kennis of inspiratie er is (nu)
De laatste keer dat ik naar een museum ging was dat meteen in drievoud: in Wenen liep ik op vrijdag namelijk uren rond op de Breugeltentoonstelling, bezocht op zaterdag het Schönbrunnpaleis en genoot op zondag van werken van o.a. Klimt, zoals deze Frauenbildnis, in het Oberes Belvédère

Mijn eerste reactie is eigenlijk vooral: dat valt best wel goed mee! Er zit niet eens één ding tussen dat meer dan een jaar geleden is en het merendeel deed ik de afgelopen maand of zelfs week nog. Tenzij ik natuurlijk onbewust enkel die dingen heb opgesomd, die ik de laatste tijd gedaan heb 🙂 . Als ik prioriteit zou geven aan die dingen die het langst geleden zijn, dan zou ik deze week tijd moeten maken voor een bezoek aan de Steingletsjer en een presentatie over een gebouw. Beiden zullen echter later moeten plaatsvinden:

 • de Steingletsjer zeker, omdat de pas ernaartoe afgesloten is, wat wilt zeggen dat ik bovenop de normale klim van 2u (die op dit moment van het jaar vermoedelijk ondoenbaar is zonder bergopleiding) nog 11km door de sneeuw zou moeten ploegen. Juli lijkt mij dus realistischer als datum 😜
 • die presentatie is ietwat onrealistisch op zo’n korte tijdspanne, maar toeval – of eerder: de studie die ik volg – wil dat dat volgende week vrijdag gaat gebeuren. Zeer ok dus als alternatief 🙂

Concreet ga ik voor:

 • sporten en dan meer bepaald zwemmen (want “sporten” algemeen deed ik eergisteren nog, maar zwemmen zelf is al weer twee maand geleden)
 • in de tuin werken (dat zal het komende half jaar vooral op de schouders van J. terechtkomen, maar thesis of niet, ik wil toch af en toe tijd maken om een half uurtje met mijn handen in de aarde te zitten 🙂

11 Comments

 1. Interessante oefening. Ik probeer wel te denken aan wat ik graag doe of dingen die me blij maken, maar ik sta zelden stil om te checken of ik die dingen dan recent ook gedaan heb.

  1. Ja, daarom vond ik dit ook interessant om eens te doen. Ik probeer inderdaad ook wel genoeg dingen te doen die ik graag doe, maar soms vergeet je bepaalde dingen dan toch weer regelmatig genoeg te doen…

 2. Fijn lijstje! Ik zag de blogpost ook bij Prinses, en heb er meteen een conceptbericht van gemaakt. Ik moet nog even nadenken, maar ik denk dat ik ook vooral bij de dingen uitkom die ik vaak doe. Mijn lijstje komt er binnenkort aan!

 3. Wat een fijne lijst. Ik herkende opnieuw een aantal zaken waar ik zelf ook blij van word. Iemand verrassen en hun dag zo hopelijk wat kunnen opvrolijken, lezen, buiten zijn, … ik kijk echt uit naar dat terras want dan ga ik meteen twee leuke zaken kunnen combineren.

  1. Ja he! Ik hou van de winter, maar er is toch maar weinig dat gaat boven buiten zitten in de zon met een boek in mijn handen 🙂
   Ik ga mij trouwens direct eens buiten zetten (weliswaar niet met een ontspannend boek, maar hey, ook lectuur voor mijn studie is lezen, dus nah 😉 ), hopelijk kan jij ginder hetzelfde doen!

Comments are closed.