28 before 29 – Maand 1 & 2

Twee maand geleden maakte ik mijn 28 before 29-lijstje, tijd dus voor een eerste update. Heel bewust ben ik er nog niet mee bezig geweest, want werk, vakantie, bezoekers… zorgden al voor genoeg drukte. Neemt niet weg dat er desondanks wel wat gebeurde:

3. Een dier adopteren

Hoewel ik eerst van plan was om dit op 1 januari te doen (mooi getal, meteen voor heel 2016), bedacht ik mij eerder deze week dat dat eigenlijk een beetje quatsch is. Want ja, alsof het dat beest kan schelen dat 1 januari een mooiere datum is dan 19 augustus 🙂 Ik heb mijn innerlijke “autist” dus even het zwijgen opgelegd en die adoptie meteen in orde gebracht, zodat ik het komende jaar een tijger (symbolisch) ondersteun.

Le petit requin

4. Zes films bekijken

Eentje is geentje, maar in dit geval toch al een zesde van mijn doelstelling 🙂 We hadden er twee dagen voor nodig, omdat ik halverwege de film in slaap aan het vallen was. Niet omdat hij saai was (integendeel!), wel omdat mijn lichaam tegenwoordig zo ongeveer continu schreeuwt om rust. Maar kijk, ook in stukjes en beetjes zal het misschien wel lukken om dit jaar zes films te bekijken.

 • Mr. Nobody

5. Barbecuen langs de rivier of aan het meer

Met de hete zomer die we tot nu toe al hadden, kon het eigenlijk niet anders dan dat dit moest lukken. We barbecueden ondertussen al twee keer aan de rivier, telkens met Belgisch bezoek.  Om nog veel vaker te doen alleszins!

7. 12 recepten uit kookboeken maken

 • Ratatouille uit Goed eten van Dorien Knockaert
  Heel erg de moeite (al moet ik de volgende keer beter luisteren wat betreft de aubergines). Wat wel een nadeel is aan dit boek: voor je het weet, zit je gezellig te lezen in de zetel i.p.v. te koken 😉
 • Gestoofde broccoli met hazelnoot uit Smakelijk! van Piet Huysentruyt (gecombineerd met zalm en aardappelen)
  Ook al ben ik weinig fan van de mens zijn tv-programma’s, toen ik in dit kookboek bladerde bij de moeder van Johan, wilde ik het wel eens uitlenen. De receptjes zelf leken namelijk vrij simpel en toch lekker, wat bij dit eerste experiment alleszins het geval was. Ik ga er nog een paar proberen maken voor ik hem teruggeef, maar zelf kopen ga ik het zeker niet doen. Daarvoor zijn de te vaak voorkomende verwijzingen naar de PH-bouillon hier of de PH-kruidenmengeling daar echt wel te irritant.

10. Een challenge van 30 dagen doen.

Nog niet gedaan, maar ik overweeg om de 30 day minimalism challenge te doen in september. Iemand zin om mee te doen?

30-day minimalism challenge (Into Mind)

12. Minstens 20 boeken uit eigen kast lezen

Ik las vier boeken uit onze kast en zit daarmee goed op schema voor dit puntje. Daarnaast las ik ook vijf boeken uit de bibliotheek (toch meer dan verwacht) en één boek dat al eeuwen in onze kast stond, maar geleend was van een vriend (die het ondertussen ook terug heeft gekregen).

 • Ernest Hemingway, The old man and the sea
 • Joël Dicker, La vérité sur l’affaire Harry Quebert
 • Peter Stamm, Sieben Jahre
 • Gabriel Garcia Márquez, Afval en dorre bladeren

15. Digitale opkuis: mails, favorieten…

De opkuis is zeker nog niet afgerond (en sowieso een eeuwig te onderhouden iets), maar mijn favorieten zitten al geordend in mapjes i.p.v. in een combinatie van mapjes en een ellenlange en onoverzichtelijke lijst. Ik wil wel nog mapje per mapje afgaan en zien wat verwijderd kan worden of eventueel moet verhuizen (vb. recepten naar Pinterest). En vanaf nu gaat elke nieuwe link meteen in een mapje, want als ik dat een paar keer niet doe, schakel ik blijkbaar meteen over naar een “ach, wat maakt het nu nog uit, ’t is toch al een rommeltje”-modus!

Wonder boven wonder ben ik er ook in geslaagd om mijn mails bij te werken. Mijn verschillende inboxen zijn gereduceerd tot het hoogst noodzakelijke – verspreid over de drie nog geen 10 mails -, al viel dat op zich wel mee, aangezien ik sowieso mijn inbox zo leeg mogelijk probeer te houden. Ik ben namelijk zo’n freak die zenuwachtig wordt van zodra dat aantal de dertig overschrijdt. Belangrijker echter is dat eindelijk alle onbeantwoorde berichten op mail, Facebook, sms… zijn verwerkt, iets wat mij in geen jaar gelukt was en waarbij de langst wachtende mails daar ook al ongeveer zo lang stonden. En jup, dat is misschien een beetje schaamtelijk wetende hoe lang ik thuisgezeten heb, maar wat maakt het nu nog uit!

17. Zes nieuwe steden of plaatsen bezoeken

Ik tel Curaçao en alles wat we daar zagen gewoon als één nieuwe plaats, anders zou dit puntje wel héél snel geschrapt kunnen worden 🙂 Verder bezochten we zopas de Trümmelbachfälle in Lauterbrunnen, machtig mooi om te zien.

 • Curaçao
 • Trümmelbachfälle

Trümmelbachfälle (Le petit requin)

20. 1500 km fietsen (koersfiets en mountainbike)

In het ideale geval zou ik op dit moment al 250km moeten gefietst hebben en bij voorkeur zelfs meer aangezien de zomermaanden uiteraard qua weer de makkelijkste zijn om veel te fietsen. Jammer genoeg staat de teller sinds 22 juni op amper 170km, verspreid over vier ritten (drie met de koersfiets, eentje met de mountainbike). Ach ja, rekening houdende met hoe weinig weekends we de afgelopen weken tijd hadden om te gaan fietsen, valt het nog best wel mee 🙂

22. Gewicht verliezen (of mijn huidig gewicht behouden)

De eerste werkweken kon ik mijn gesnoep heel goed onder controle houden, maar ondertussen ben ik in een halve stresskramp geschoten (niet dat daar rationeel gezien eigenlijk reden toe is, maar blijkbaar denkt mijn hoofd daar anders over) en ja, stress + Haaike = snoep, cola en andere brol à volonté. Doe daar bovenop nog dat het sporten hier de afgelopen weken op een laag pitje stond en die 1,5kg erbij valt nog wel mee. Neemt niet weg dat ik hem zo snel mogelijk terug kwijt wil, maar dat ik vooral al die ongezonde brol terug uit mijn eetpatroon moet halen én dat ik weer meer wil sporten. Wat dat laatste betreft heb ik vorige week wel de zalige ontdekking gedaan dat we blijkbaar toch douches hebben op het werk (verstopt in de kelder). Ahoi voor de mogelijkheid om al eens te fietsen naar het werk of te lopen onder de middag!

25. Tijdschriften uitlezen en opruimen

Ik dacht dat ik niet zoveel tijdschriften in huis had en op zich valt de stapel wel mee, maar nu ik zie hoeveel ik de afgelopen twee maand al las en wegdeed en hoeveel er nog overblijven, ga ik er toch nog eventjes zoet mee zijn 🙂

 • 4 vrijetijdsmagazines
 • 3 vaktijdschriften

26. Minstens drie keer cultuur opsnuiven (theater, rondleiding, concert…)

Het was niet op voorhand gepland, maar toen Johan plots ontdekte dat Bonnie Prince Billy in Zürich zou spelen, was dat eerste concert snel beslist! Vermoedelijk volgt er in de komende weken nog een architectuurrondleiding.

 • Concert van Bonnie Prince Billy @ Kaufleuten, Zürich

27. 12 nieuwe soorten vegetarisch broodbeleg uitproberen

 • Guacamole
  Het klinkt misschien onnozel, maar het was pas in juli dat ik voor het eerst guacamole echt lekker vond. Ervoor vond ik het vooral mèh qua smaak, maar nu ik het lust, is dit wel een heel handige optie als broodbeleg. Snel klaar en met wat tomaatjes erbij meteen goed voor een gezond en vegetarisch broodje.
 • Auberginespread
  Gemaakt door Johan en zeer goedgekeurd door mij 🙂

Auberginespread (Le petit requin)

Twee van de 29 puntjes geschrapt dus en vooral weeral wat leuke ontdekkingen gedaan!

17 Comments

 1. Tiens, mijn lijstje heeft precies als inspiratiebron gewerkt. 😉
  Die challenge ziet er wel interessant uit, maar voorlopig ga ik even passen. Blog er zeker over, als je hem doet!

  1. Ja, jouw lijstje was inderdaad een van de vele die als inspiratie gediend hebben 🙂 Ik zwier tijdens het jaar wat ik in boeken, blogs… tegenkom en leuk vind in een lijstje, vul dat aan met nieuwe ideetjes, puntjes uit mijn life list en puntjes die vorig jaar niet gelukt zijn of die ik nu anders (of juist hetzelfde) wil aanpakken en dan haal ik daaruit de tofste.

   Als ik die challenge doe, blog ik er trouwens zeker over!

 2. Die challenge spreekt me wel aan, maar met ‘Ik lees Frans’ in september en een nieuw schooljaar lijkt het me niet de ideale maand… Maar ben wel benieuwd!

  1. Ja, ’t is voor jou natuurlijk sowieso al een drukke maand he. Je kan eventueel enkele puntjes uitkiezen of het over langere tijd verspreiden, maar dan nog: als het te druk is, is het te druk natuurlijk!

 3. 10 en 12 spreken me wel aan! En 4 is zo herkenbaar. Als ik ooit eens door een film raak zonder in slaap te vallen, geef ik een feestje, denk ik.

 4. Ik heb wel zin om 10 mee te doen, maar ik weet nu al dat het me niet gaat lukken om iedere dag braaf te volgen. Count me in, maar dan op mijn eigen tempo. Misschien is het dan drie dagen wel en dan twee niet, dus ik zal sowieso pas in oktober ofzo eindigen. Maar het is altijd beter als niet, toch? 😉

  1. Oh ja absoluut, leuk dat je meedoet! Ik ga het proberen in 30 dagen te doen, maar als het niet zou lukken, dan doe ik gewoon in oktober rustig verder!

 5. Leuke update! Dat van die mailboxen leeg willen houden, dat ken ik. Ik probeer ze steeds onder de tien te houden. Wat ik onlangs wel heb gedaan: bij andere mailadressen mail automatisch laten doorsturen, zodat ik eigenlijk maar één inbox meer heb.
  Die minimalism-challenge ziet er super uit, al vind ik sommige puntjes niet haalbaar in één dag. Ik probeer wel een paar puntjes mee te doen over de komende maanden, maar geheel op mijn eigen tempo. Er is nog véél op te ruimen hier 🙂

  1. Vroeger was 10 ook mijn streefgetal, maar door al die onbeantwoorde mails was dat op den duur een beetje onhaalbaar geworden. Nu ga ik er wel opnieuw voor (en blij dat ik niet de enige ben die daar zo strikt in is, want ik ken vooral veel mensen die honderden mails in hun inbox hebben staan en die mij dus heel raar vinden daarin 🙂
   Inderdaad wel handig, dat automatisch doorsturen! Ik gebruik tegenwoordig Windows Live Mail, waar al mijn e-mailadressen aan gekoppeld zijn, maar waar ze wel in aparte inboxen binnenkomen. Op die manier heb ik één plek voor al mijn mails, maar kan ik ze wel beantwoorden vanaf het e-mailadres waarop ze zijn toegekomen.

   En ja, sommige puntjes zijn inderdaad moeilijk haalbaar op één dag. Die “declutter your digital life” bijvoorbeeld, daar heb ik een paar weken voor nodig, denk ik 😉 Maar bon, ik vat het dan op als “declutter één deeltje” en doe daarna rustig verder met de rest. Als ik er maar al mee start, is de belangrijkste stap al gezet.

   1. Mijn man laat dus álles in zijn inbox staan hé. Serieus, hoe weet je dan wat je nog af moet handelen? Ik begrijp het echt niet :-).
    En inderdaad: digitaal declutteren, of zelfs nog maar je kleerkast opruimen, lukt mij niet op één dag hoor…
    Ik heb hier – geheel getting things done – een to do lijst met concrete acties gemaakt. Nu valt het nog af te wachten of ik het ook zo zal uitvoeren en wanneer dat zal zijn…

    1. Echt he! Johan doet dat ook, maar vindt mijn gesorteerde mapjes dan weer onnodig, want hij vindt alles met de zoekfunctie terug. Op zich is dat natuurlijk wel zo, maar ik heb ook overzicht nodig (om inderdaad te zien waar ik nog op moet reageren en wat afgewerkt is) en zonder mapjes is dat er gewoon echt niet.
     Ik moet mijn to do lijst nog eens concreter maken (zou dat beter als stapje 1 op de to do lijst zetten 😉 al helpt het al wel gewoon om er eentje te hebben. Inplannen is soms zo moeilijk op voorhand in te schatten he. Alleszins succes ermee 🙂

     1. Volgens mij is dat iets eigen aan (de meeste) mannen. Op het werk heb ik ook tientallen mapjes, in tegenstelling tot mijn baas. Gelukkig vindt ieder terug wat hij/zij zoekt in zijn/haar eigen systeem, maar geef mij toch maar mapjes 🙂

 6. Altijd fijn om deze updates te lezen. Ik blijf het bizar vinden dat zes films in een jaar zien een opgave is voor jou! Kijk jij dan wel naar series? Of kijk je gewoon helemaal nooit tv?

  Voor die challenge ga ik passen in september, omdat ik het volgens mij al moeilijk genoeg ga krijgen (start nieuwe schooljaar) om sowieso alles geregeld/gecombineerd te krijgen. Dus mezelf extra dingen opleggen (hoe leuk ze me ook lijken), is voorlopig geen goed idee, denk ik. 🙂 Ik kijk er wel naar uit om jouw ervaringen te lezen!

  Dat die digitale opkuis een eeuwig te onderhouden (evil!) iets is, ervaar ik ook momenteel. Ik moet precies maar even met m’n ogen knippen of m’n inbox zit al terug vol. (Dat is overdreven natuurlijk, maar blehhh!) 🙂

  1. Haha, je bent de enige niet die die zes een heel bizar aantal vindt 🙂 Maar ik kijk effectief heel weinig tv (al heb ik wel voldoende schermtijd door de computer, vrees ik…): af en toe het nieuws en van tijd tot tijd een serie, maar ook dat blijft heel beperkt. Zo is het nu al van ruim voor de zomer geleden dat ik nog een serie gezien heb. Binnenkort starten we waarschijnlijk wel met het laatste seizoen van Game of Thrones 🙂

   Succes met de start van je eerste volledige schooljaar!

 7. Zo’n minimalisme-challenge lijkt me wel wat.. anderzijds iets te zweverig voor mij – mediteren om te beginnen, het lukt me gewoon niet 🙂
  Ooo… je bent zo dichtbij de Jungfrau geweest! <3
  Ik laat al mijn mails ook op één adres toekomen (via Gmail). Dan kan je voor het beantwoorden trouwens meteen ook kiezen met welk mailadres je antwoordt. Ik krijg de kriebels van een volle mailbox… Ik moet er dringend eens terug wat overzicht in brengen!

  1. Vroeger vond ik mediteren ook veel te zweverig, maar tegenwoordig helpt het wel. Al is het heel afhankelijk van de soort meditatie (idem met yoga trouwens).

   Ik wist niet dat dat met Gmail ook kon om al je mails op één adres te laten toekomen; dat is dan online en niet in een programma zoals Live Mail dat je moet installeren, veronderstel ik?

Comments are closed.