Tabletadvies gevraagd!

Ik breek er al een tijdje mijn hoofd over: tablet kopen of niet? Ergens vind ik het heel aangenaam om op zijn minst onderweg internetloos te zijn (ik heb geen smartphone), anderzijds ben ik tegenwoordig zodanig lang onderweg dat het vooral tijdswinst zou betekenen. Twee en een half uur pendelen en dus lezen is namelijk wel leuk voor eventjes, maar laten we wel wezen: ruim 10u leestijd per week is nu ook niet echt noodzakelijk. Als ik de helft ervan zou kunnen lezen en de andere helft mails beantwoorden, blogs lezen… of zelfs wat werken (en dus mijn tijd op bureau inkorten), dan blijft er van mijn korte avonden thuis misschien nog net iets meer over.

Dus ja, feitelijk breek ik mijn hoofd niet meer over de vraag of er een tablet komt, maar wel over dewelke. En kijk, gisterenavond bladerde ik nog eens door het Blogboek en zag ik plots dat ik “verplicht” ben jullie om advies te vragen 😉 Dus vraagje aan jullie, lieve mensen: welke tablet gebruiken jullie en zijn jullie daar tevreden over? Welke tablet zouden jullie mij aanraden, wetende dat dit mijn eisen zijn (in volgorde van belangrijkheid):

 • toetsenbord (absoluut noodzakelijk, want ik wil er echt wel vlot mee kunnen typen; anders beantwoord ik vermoedelijk maar Ă©Ă©n mail per treinrit…)
 • makkelijke fotobewerking en bijhorend geheugen (idealiter zou ik graag op de trein een deel van mijn fotomappen gesorteerd krijgen): wat mij betreft moet die tablet zelf niet voldoende geheugen hebben voor honderden foto’s, maar indien dat niet kan, wil ik er wel eentje die makkelijk en snel een usb-stick of sd-kaartje leest, zodat ik ze daarop kan bewerken. Dit impliceert ook wel dat ik geen al te klein scherm wil; het mag gerust een 10 inch scherm zijn, maar deel gerust jullie ervaringen (vinden jullie een kleiner scherm bijvoorbeeld ook al praktisch genoeg om zo’n dingen mee te doen?).
 • mogelijkheid om vb. word te installeren (als ik hem eventueel ook voor het werk wil kunnen gebruiken, is dit toch wel praktisch)
 • aangenaam om er lang op te lezen (en ja, ik weet het, een e-reader is dan uiteraard aan te raden, maar aangezien ik nu eenmaal geen ezeltje heb dat geld schijt (maar integendeel een studie die geld zuipt) is mijn budget niet oneindig. Sowieso zie ik mij nog vooral papieren boeken lezen, maar vb. op reis zou het niet slecht zijn als ik die tablet als e-reader kan gebruiken)

Op dit moment twijfel ik tussen de Samsung Galaxy 10.1 en de iPad Air, maar ik vraag mij af of er geen goedkopere modellen zijn die hetzelfde kunnen 🙂 De iPad voelt voor mij intuïtiever aan, maar dat is natuurlijk vooral omdat Johan een iPhone heeft en ik dus al wel wat vertrouwd ben met Apple op dat gebied. Anderzijds denk ik niet dat de Samsung (of een andere tablet) zoveel tijd gaat vragen om mee te leren werken en vind ik die Apple niet (zoveel) mooier dat ik aan dat esthetische geld wil uitgeven (mijn oude versleten laptopje die voor bovenstaande taken niet meer in aanmerking komt is dan ook geen Apple).

Ik zou het super vinden als jullie de tijd zouden willen nemen om mij advies te geven, want ik geraak er duidelijk niet helemaal uit en weet er eigenlijk ook te weinig van om makkelijk een selectie te kunnen maken (wie weet hebben jullie wel zoiets van “maar mens toch, er bestaan toetsenborden die ge op om het even welke tablet kunt aansluiten, wat zit ge daar nu toch uw belangrijkste criterium van te maken!”).

Alvast dikke merci!

#projectblogboek

Dit is de twaalfde post voor #projectblogboek, volgens haar idee, gebaseerd op haar boek.

13 Comments

 1. Ik heb een Samsung. Je moet er wel opletten dat je er overal internet mee hebt. De mijne werkt enkel op wifi (miskoopje) en kan ik dus voor online dingen enkel thuis gebruiken of ergens waar ik wifi heb. Gratis wifi-verbindingen zijn meestal niet veilig, dus daar blijf ik ver van weg. Lezen en andere offline zaken kunnen natuurlijk wel overal. Maar moest ik weer eentje kopen dan kocht ik zeker een die overal online kan. Word kan er trouwens op. Maar als je vlot wil kunnen typen, moet je misschien zo’n toetsenbord voor erbij kopen, want het typt toch anders.

  1. Merci! Belangrijk punt inderdaad van dat internet; had Johan mij ook al voor verwittigd dat ik er zeker eentje moet nemen die 3G/4G aankan. Goed om weten dat Word op de Samsung kan!

 2. Ik heb een bluetooth toetsenbordje bij mijn Sony tablet, dat is een redelijk universeel ding (behalve Apple natuurlijk, want ja, Apple moet altijd moeilijk doen). Ik vind het heel handig, want dat ding is super klein en licht en neem ik alleen mee als ik echt langere teksten wil typen of bewerken. Zo blijft mijn tablet super handzaam op de andere momenten.

  1. Haha, Apple moet altijd moeilijk doen 🙂 Is inderdaad ook wel deels waarom ik niet zo heel happig ben op een iPad, ook al “ken” ik dat al het beste. Keigoed van dat bluetooth toetsenbord! Had er nog niet bij stilgestaan dat zoiets ook via bluetooth kan (in mijn hoofd moest het er zo eentje zijn waar ik mijn tablet in kan klikken en dus meestal van het merk zelf). Merci dus!

 3. Ik denk dat jij wat ontgoocheld gaat zijn wat betreft de handigheid van zo’n tablet.
  Wat jij volgens mij zeker nodig hebt is een hoes met toetsenbord, ik heb deze en ben er heel blij mee http://www.kensington.com/nl/be/4462/keyboard-cases#.VdgRk4FUerU en met datgene wat jij wilt doen, zeker voor een groot scherm gaan, geen mini.

  Foto’s bewerken op een tablet of iPad gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Er zijn veel tools aanwezig, maar het is toch altijd wat zoeken. De beste tools hebben zowel een desktop als een tabletversie en zijn uiteraard betalend :/
  Zoals reeds gezegd, er zijn weinig plaatsen waar je een goede internetverbinding hebt. Dus meestal ga je veel zaken voorbereiden en dan thuis pas versturen.
  De office documenten, daar heb je verschillende tools voor, die van iPad vind ik handiger in gebruik, maar de opmaak van een document vraagt toch wat kennis. Heel vaak ziet jouw document er op een desktop of laptop volledig anders uit.
  Persoonlijk vind ik het geheugen wel belangrijk, het kost wat meer, maar op lange termijn win je er veel mee uit. Downloaden van apps, boeken, filmpjes enz. Gaat vrij snel, vooral omwille van die internetverbindingen. Je krijgt de gewoonte thuis te downloaden en onderweg te bekijken. Maar na een paar jaren nemen ook de upgrades van de iPad zelf best veel ruimte in. Zonder mijn extra geheugen was mijn iPad 2 nu waarschijnlijk al stuk.

  1. Ja, je hebt waarschijnlijk wel gelijk dat ik er misschien iets teveel van verwacht 🙂 Misschien is gewoon al foto’s kunnen sorteren (genre de echt slechte verwijderen) ook al wel ok; het echte bewerken kan ik dan nog wel thuis doen.
   Dat van dat geheugen is (weeral) iets waar ik onvoldoende bij had stilgestaan; ga er zeker op letten dus, bedankt!

 4. Hier een iPad van het werk, en dat was wel even wennen omdat we hier anders niks van Apple in huis hebben. Bij mijn weten kan daar ook geen USB-stick of SD-kaartje in, dus dan zit je met dat geheugen vast.
  Wat ook een optie kan zijn: een mini-laptop. Die zijn wel iets zwaarder qua gewicht, maar daar hangt echt een toetsenbord aan. Wij hebben een Lenovo Yoga, daar kan je het hele scherm van ronddraaien. Die ligt hier eigenlijk zo’n beetje in de kast, omdat ik ‘m te klein vind om als ‘werk-computer’ te gebruiken…

  1. Amai, dat van die USB-stick of dat SD-kaartje wist ik dus niet. Dat sluit die iPad dan eigenlijk al bijna meteen uit, tenzij ik er eentje kan vinden met een giga-geheugen ofzo 🙂 Merci!!

 5. Ik dacht ook meteen aan het overal-internet-probleem, maar ik zie dat het al in de eerste reactie staat. Qua afwezigheid van USB-stick of SD-kaartje: Dropbox is in zo’n gevallen het ideale alternatief. Wij gebruiken dat en hebben zo altijd overal (allez, waar er internet is) toegang tot onze bestanden.
  Succes met kiezen! 🙂

  1. Ja hallo, Dropbox! Zo evident en toch niet aan gedacht, merci dus! 🙂 Denk dat ik desondanks misschien wel de USB-stick of SD-kaartje-optie wil, omdat mijn dropbox nu soms al vol staat, laat staan als ik er dan een paar mappen foto’s in zwier, maar dat neemt niet weg dat het voor veel andere dingen wĂ©l de ideale oplossing is (en ik dan niet telkens ga moeten vloeken omdat ik die usb-stick thuis ben vergeten 😉

Comments are closed.