28 before 29 – Maand 5 & 6

28,5 ben ik vandaag en dus is het tijd voor een halfjaarlijkse update van mijn verjaardagsdoelstellingen:

2. Ethiopisch koken

Aangezien het ondertussen al een jaar (oeps!) geleden was dat we Ethopische kruiden kregen van mijn broer en zijn vriendin, was het echt wel eens tijd om met dit puntje aan de slag te gaan. Om eerlijk te zijn had ik er op voorhand een beetje schrik voor, want mijn ervaring kwam tot nu toe niet verder dan “reserveer bij de Ethiopiër in Brussel” 😉 . Die schrik bleek echter ongegrond, want er is niets dat het wijde web niet kan oplossen, ook niet wat je moet doen met onbekende kruiden als korerima en mekelesha.

Ethiopisch buffet (Le petit requin)

We maakten drie groenteschotels – groentewat (mengeling met o.a. courgette, wortels en boontjes), azifa (een linzenschotel) en yeqey sit qiqqil (met bietjes) – en vulden aan met twee vleesschotels: beg wot met rundsvlees en ei en doro wat met kip. Tot slot maakten we ook de obligatoire injera, een soort pannenkoek, al was onze versie pure heiligschennis: niet alleen hadden we geen teffmeel, maar we bakten de injera aan beide zijden (niet gaar te krijgen anders) en laat dat nu in elk mogelijk recept net uitdrukkelijk verboden worden. Nu ja, hij smaakte lekker (volgens Johan zelfs lekkerder dan bij de Ethiopiër, net omdat het minder sponzig was door het aan beide kanten te bakken 😉 ) en aangezien dit experiment in zijn geheel heel goed meeviel, zullen we in de toekomst nog wel oefenen.

Ethiopisch buffet (Le petit requin)
In het midden de injera met aan weerszijden in de ronde potjes doro wat, bovenaan links groentewat en rechts yekey sit qiaqil, onderaan van links naar rechts beg wot, azifa en opnieuw beg wot

4. Zes films bekijken

Vorige update: 4/6

 • Her
 • The Martian
 • Sophie’s choice
 • The Aristocats

Normaalgezien had dit lijstje nog één film meer moeten bevatten, maar aangezien ik tijdens Perfume halverwege in slaap viel, telt die niet 🙂 Her was heel erg de moeite en bevestigt nog maar eens het talent van Joaquin Phoenix (Literasa, eentje voor jou dus 😉 ) en The Martian was ok: niet meer, niet minder. Sophie’s choice was heel anders dan ik verwacht had, maar zeker het bekijken waard en The Aristocats ten slotte was nostalgie op zijn best met toch een tikkeltje nieuwigheid aangezien ik hem voor het eerst in het Engels bekeek. En daarmee is dit puntje veel sneller dan verwacht afgerond. Ofwel kijk ik toch meer films dan ik dacht (de volle 8 op een half jaar, zotter moet het niet worden 😉 ), ofwel heeft dit puntje mij onbewust toch vaker doen kijken.

6. Een halve marathon lopen of aan een kwart of Olympische triatlon meedoen

Stap 1 is gezet: ik heb mij ingeschreven voor de halve marathon van Genève begin mei volgend jaar! En Johan – hier ten huize vanaf nu ook gekend als de zot – voor de volledige marathon. Kwestie van wederzijdse aanmoediging zitten we alleszins al goed, maar ook tips voor de trainingen zijn altijd welkom 🙂

Le petit requin

7. 12 recepten uit kookboeken maken

Vorige update: 8/12

 • Auberginecurry met aardappelen, geroosterde bietjes en pompoenrisotto met witloof uit De moestuin van Mme Zsazsa van Dorien Knockaert en Kim Leysen
 • Deze acht recepten uit Smakelijk! van Piet Huysentruyt

Dat ik de 12 zou halen, had ik wel gehoopt, maar dat ik na een half jaar al ruim erover zou zitten, dat niet. Lang leve de kookboekweek! 🙂

12. Minstens 20 boeken uit eigen kast lezen

Vorige update: 9/20

 • J.K. Rowling, Harry Potter en de Steen der Wijzen
 • J.K. Rowling, Harry Potter en de Geheime Kamer
 • Scott Adams, The Dilbert Principle: A Cubicle’s-Eye View of Bosses, Meetings, Management Fads & Other Workplace Afflictions
 • J.K. Rowling, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
 • J.K. Rowling, Harry Potter en de Vuurbeker
 • J.K. Rowling, Harry Potter en de Orde van de Feniks
 • J.K. Rowling, Harry Potter en de Halfbloed Prins
 • J.K. Rowling, Harry Potter en de Relieken van de Dood
 • Lewis Carroll, Alice in Wonderland en Through the looking Glass

Euh ja, zo eens een reeks uit eigen kast herlezen, dat helpt natuurlijk wel voor dit puntje. Nog een half jaar voor twee boeken, dat zou moeten lukken 🙂

Le petit requin

14. 100 spullen weggeven/ verkopen/weggooien

Vorige update: 81/100

Ik ging ondertussen aan de slag in de studeerkamer, al is het wat moeilijk om alle losse papieren die ik weggooide te tellen, dus tel ik die hele stapel maar als één boek (een héél dik boek weliswaar 🙂 ) bovenop de vijf echte cursusboeken die ik ook weg deed.

15. Digitale opkuis: mails, favorieten…

De aankoop van een nieuwe laptop heeft er voor gezorgd dat ik bij het overzetten al een korte, grove kuis hield in mijn documenten, maar zal er hopelijk vooral voor zorgen dat ik nu  makkelijker een grondige kuis ga kunnen houden. Mijn oude laptop was er namelijk eentje van het type “kwartier bezig om twee pdf’s te openen” en dat motiveert nu niet bepaald om een gigantische hoop mappen aan te pakken.

17. Zes nieuwe steden of plaatsen bezoeken

Vorige update: 5/6

 • Provence
  In de Provence zelf ben ik weliswaar al heel vaak geweest, maar ik gebruik de naam hier maar even als overkoepelende noemer voor de nieuwe dorpjes die ik er ontdekte. Verbleven we vroeger immers eerder aan de kanten van de Ventoux en Vaison-la-Romaine, dan zaten we dit keer voor het eerst aan de onderzijde, waardoor ik dorpjes als Tourtour en Le Thoronet en het stadje Sainte-Maxime aan de Middellandse zee voor het eerst bezocht.
 • Bern
  Na anderhalf jaar in Zwitserland bezochten we eindelijk de hoofdstad, de moeite!

Blijkbaar bezoek ik nog meer nieuwe plaatsen dan ik dacht, want opnieuw: dat dit zou lukken, had ik wel gedacht, maar nu al, nope, dat niet. Lang leve Zwitserland ook, want dat heeft zoveel nieuws te bieden dat we nog wel eventjes bezig zijn.

Bundeshaus Bern (Le petit requin)
Bundeshaus in Bern aan de rivier Aare

20. 1500 km fietsen (koersfiets en mountainbike)

Vorige update: 225/1500

De afgelopen twee maand fietste ik een dikke 220 km, waardoor ik na een half jaar nog niet eens een derde van deze doelstelling haal. Ik loop en wandel tegenwoordig natuurlijk wel veel meer dan vroeger en een mens kan nu eenmaal niet alles doen, maar tegelijk vind ik wel heel jammer dat ik meestal amper twee keer per maand toekom aan een ontspannende fietstocht. De 1500 km lijkt nogal onhaalbaar, maar als ik het in de tweede helft al wat beter zou kunnen doen dan in de eerste zou het ook al iets zijn.

22. Gewicht verliezen (of mijn huidig gewicht behouden)

Vorige update: status quo

Er kwam de volle 100 gram bij, dus ik denk dat we wel kunnen spreken van een nieuw status quo 🙂 . Daar ben ik heel blij mee, want het zag er eventjes naar uit dat het weer de verkeerde kant uitging. En toch: het mag nu ook wel eens gedaan zijn met dat stabiliseren, ik wil verder naar beneden tedju!

25. Tijdschriften uitlezen en opruimen

Vorige update: 12

 • 7 vaktijdschriften
 • 2 vrijetijdsmagazines

Er kwamen een paar vrijetijdsmagazines bij, maar er werd gelukkig meer uitgelezen dan er binnen kwam 🙂

27. 12 nieuwe soorten vegetarisch broodbeleg uitproberen

Vorige update: 4/12

De afgelopen maand maakten we voornamelijk nieuwe variaties op vorige probeersels:

 • Provençaalse tapenade, ofte de auberginetapenade van de vorige keer maar mét courgette.
 • Hummus, kwestie van na de wortelhummus toch ook eens de basis te eten 🙂
 • Pompoenhummus
 • Harissa-plattekaasspread met gegrilde groenten

Tegen de volgende update hoop ik eens met linzen aan de slag te zijn gegaan, maar hoe dan ook vind ik dit puntje nu al een succes. In combinatie met die suikervrije maand heeft het er ook voor gezorgd dat we sinds begin oktober geen vlees- of klaargemaakt beleg meer gekocht hebben. Enkel kaas komt er nog in, de rest maken we zelf (gezonder en – al zeg ik het zelf – lekkerder).

Hummus (Le petit requin)
Van links naar rechts: hummus met tomaatjes en zwarte peper, pompoenhummus en hummus met een laagje kruidenmengeling
Pompoenhummus (Le petit requin)
Pompoenhummus met op de achtergrond een nog steeds zeer vaak ge(s)maakte guacamole

Ik toon hier enkel de puntjes waar er enige work-in-progress te zien is (geen idee wat ik zou moeten vertellen over de rest behalve “nog niet mee bezig”), waardoor het beeld dat ik hier schep misschien positiever lijkt dan het eigenlijk is. Maar dan nog ben ik al bij al niet slecht bezig want na een half jaar werd hier onder meer al duchtig geëxperimenteerd in de keuken en veel geminimaliseerd, in totaal toch goed voor al acht geschrapte puntjes.

14 Comments

 1. Amai, dat ziet er allemaal fantastisch uit! Heb je een boek met Ethiopische recepten? Mijn schoonbroer was vorige zomer in Ethiopië voor enkele maanden en bracht van daar kurkuma mee voor mij, maar dat is nog een toegankelijke specerij.
  Ik ben nog altijd onder de indruk dat je alle Harry Potter boeken gelezen hebt :-).
  En die broodbelegjes: mmm! Ik zou er ook veel vaker mee willen experimenteren, maar mijn man eet dat niet en ik word die dingen snel beu… Er zou eigenlijk een soort ruilsysteem moeten bestaan vind ik, dat je met een aantal mensen op een bepaalde dag een broodbeleg maakt, en dan kleine porties kan ruilen. Zo kan iedereen overal van proeven en is er meer variatie 🙂

  1. Neen, we hebben online receptjes gevonden (en ik besef nu door jouw bericht dat ik die links enkel in mijn weekmenubericht heb toegevoegd en niet in dit; heb ze net gelinkt!).
   Smaakte die kurkuma uit Ethiopië eigenlijk anders dan degene die je hier in de winkel kan vinden?

   Van sommige broodbelegjes (zeker die provençaalse tapenade) vriezen wij soms porties in, omdat het anders ook een beetje te eentonig wordt.

   1. Goh, ik denk niet dat het heel anders smaakt, ik zou de vergelijkende test eens moeten doen daarvoor :-).
    Broodbeleg invriezen: dat heb ik nog niet geprobeerd, toch maar eens doen! Bedankt voor de tip!

 2. Ja wauw, zo veel al doorschrapt! En Ethiopisch eten, dat heb ik nu nog nooit gedaan, laat staan koken. Het ziet er wel lekker uit zeg! Net als de humus met laagje kruidenmengeling, yum!

  1. Die kruidenmengeling hebben we recent gekregen in de kruidenwinkel hier in de buurt. Was een nieuw probeerseltje van de winkelier, lekker!

   Ethiopisch eten is echt wel eens de moeite om te proberen; in Brussel zijn er al zeker twee goede restaurants: Toukoul en Kokob (ben zelf het meeste fan van die laatste).

 3. Zelfs als het geschetste beeld iets positiever is, dan nog vind ik het indrukwekkend. Zo veel boeken, beweging (je fietste in amper een maand zoveel als ik hier in zes!), films en gezond lekkers, dat kun je toch niet anders dan positief vinden?

  1. Oh, maar ik vind het zeker positief hoor! Zeker omdat ik het eigenlijk ook best wel moeilijk gehad heb de afgelopen twee maanden (een hoofd dat overbroebelt is niet altijd het beste om open te staan voor nieuwe, toffe dingen). ’t Is alleen dat mijn updates soms precies overkomen alsof ik aan alles keihard bezig ben en dat is dus niet zo 😉

 4. Haha, ik zal toch echt eens naar Her moeten kijken! Dat Ethiopisch eten ziet er wel lekker uit 🙂
  Proficiat met het achternagaan van je doelstelling, ik heb er meer moeite mee…

  1. Och, ergens denk ik ook: als je er niet mee bezig bent, zal het zijn dat het op dit moment in je leven niet het belangrijkste is en dan is dat ook niet erg he!

 5. Je hebt duidelijk veel kunnen afvinken van je lijstjes. Eigenlijk wel leuk dat ik door jou te beginnen volgen een mede lijstjes-fan heb ontdekt. 😉 12 recepten uit kookboeken op een jaar dat zou ik wel halen denk ik. Vooraleer ik een elektrische fiets kocht kon ik amper 5km fietsen zonder drie dagen in de lappenmand te moeten liggen. Die nieuwe fiets was echt een geweldige beslissing want dit jaar heb ik al heel wat kilometers kunnen afleggen.

  1. Haha, ik pleit helemaal schuldig wat betreft het lijstjessyndroom 🙂
   Super dat die elektrische fiets je helpt om meer te kunnen fietsen zonder er achteraf de tol voor te moeten betalen! Kan je alleen maar deugd doen; fietsen is zo zalig ontspannend (en ook vrij “sympathiek” voor de gewrichten i.t.t. een sport als lopen ofzo).

 6. Chapeau voor de halve marathon! Ik supporter 🙂
  En goed bezig met de puntjes; Van dat broodbeleg vind ik superleuk gedaan, inderdaad pakken gezonder dan salami of boterhamworst.

  1. Hehe, bedankt voor het supporteren! ’t Is nodig, want ik merk dat ik momenteel moeilijk terug in gang geraak. Na twee weken hete temperaturen op reis is kou en regen écht niet motiverend 🙂

Comments are closed.