30 before 30 – Update maand 1-4

Vier maanden zijn er ondertussen alweer voorbij sinds ik 29 werd. Serieus, dat ik het leven niet op pauze kan zetten, weet ik, maar moet het daarom aan fast forward tempo gaan? Tijd dus om eens te kijken hoe het gaat met mijn verjaardagsdoelstellingen! De volledige lijst vinden jullie hier.

30 before 30 (Le petit requin)

1. Een wandeling boven 3000m

Dat is er deze zomer nog niet van gekomen en op de plek die ik voor ogen had, ligt er ondertussen al sneeuw. Nu is wandelen in de sneeuw op zich geen probleem, maar het moeten geen meters sneeuw worden ook natuurlijk… Ik hoop dat het een van de komende weken lukt, want anders wordt het duimen dat het nog voor mijn verjaardag in juni opnieuw doenbaar wordt. Jaja, dat komt ervan als je voornemens maakt die maar een paar maanden in het jaar uitvoerbaar zijn 🙂

2. 30 nieuwe recepten uitproberen

Om helemaal op schema te zitten, zou ik nu 10 recepten moeten getest hebben, maar wetende dat we door onze vijf weken in België, de keukenverbouwing en de verhuis niet echt “standaard” maanden achter de rug hebben (noch algemeen, noch wat koken betreft), vind ik zeven nieuwe gerechten best wel goed. De balans helt momenteel nog sterk over naar online recepten, maar gelukkig mogen onze kookboeken heel binnenkort terug uit hun doos 🙂

 1. Ayib be gomen en ingudai tibs (eigenlijk zijn dit twee recepten, maar aangezien we ze tegelijk klaarmaakten als onderdeel van een Ethiopisch buffet, tel ik ze als één)
 2. Overvolle groentetaart (recept uit Plenty)
 3. Spaghetti met courgette, rozemarijn en citroen
 4. Salade met kip, ananas, avocado en walnoten
 5. Quinoasalade met bonen, mango, paprika en komkommer
 6. Tempeh-salade
 7. Phosoep

Phosoep (Le petit requin)

3. Een voorstelling in de Weense opera zien

Onze treintickets naar en overnachting in Wenen zijn ondertussen geboekt *zwaait naar Emilie*. Een snelle check bij de Wiener Staatsoper leerde mij dat er dat weekend twee opera’s gespeeld worden, dus dit puntje zal normaalgezien wel in orde komen.

5. Naar een pretpark gaan

Eind juli gingen we naar Bobbejaanland! Alwaar ik plots veel beter begreep dat mijn vader jaren geleden in Disneyland na twee keer Space Mountain direct na elkaar paste voor een derde keer. Toen snapte ik niet hoe hij daar al wat duizelig van kon zijn, dit keer had ik het zelf zitten na 1x Typhoon en 3x Sledgehammer na elkaar (nota aan mijzelf: petekindjes plezieren is tof, maar 2x Sledgehammer volstaat ook daarvoor). Al nemen die tien minuten bekomen op een bankje (terwijl Johan en zijn petekind al de volgende attractie indoken) niet weg dat we er een zalige dag hadden. Heerlijk om een ander zijn kind even te mogen lenen om een excuus te hebben om het kind in jezelf uit de bol te laten gaan 😉

6. 30 fotomappen sorteren en minstens één fotoalbum maken

Euhm, het zou misschien niet slecht zijn om de tel bij te houden als ik mijzelf een specifiek doel opleg. Ik sorteerde al een aantal mappen, maar heb geen idee meer hoeveel, woeps 🙂

7. Stand-up paddling uitproberen

Ik was er helemaal klaar voor die ene dag in augustus, alleen wilde de verhuurder niet mee met zijn “ik ben er vandaag niet; bel mij voor een afspraak”. Nadien lukte het niet meer, dus wordt het, net zoals bij het eerste puntje, hopen op voldoende warm weer in mei of juni.

8. 30 boeken lezen

Dit puntje gaat wel in orde komen denk ik 🙂 . Ik moet in de rest van het jaar wel iets meer aandacht hebben voor de boeken uit onze eigen kast (in het vet), om aan een 50/50-verhouding te komen, maar bon ja, tijdens die vijf weken in België was de bib vol Nederlandstalige auteurs / vertalingen nu eenmaal te verleidelijk.

 1. Henning Mankell, Tea-Bag
 2. Diane Broeckhoven, De poppendokter
 3. Bart Debbaut, En toen schiep God Kevin
 4. Roderik Six, Val
 5. Erik Vlaminck, Suikerspin
 6. Fredrik Backman, Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt
 7. Nasrin Siege, Sombo woont in Zambia
 8. Lionel Shriver, We need to talk about Kevin
 9. Philippe Lechermeier & Rébecca Dautremer, Het geheime dagboek van Klein Duimpje
 10. Jojo Moyes, Me before you
 11. Jojo Moyes, After you
 12. Milena Moser, Gebrauchsanweisung für Zürich
 13. Fjodor Dostojewski, De gebroeders Karamazov
 14. Elvis Peeters, Dinsdag
 15. Isabel Allende, Fortuna’s dochter
Le petit requin
Mijn Belgische bibliotheekbuit

10. Een hot stone massage krijgen

We gingen al eens naar de thermen, maar daar koos ik voor een andere massage. Ah ja, nu “moet” ik wel nog eens opnieuw gaan om een hot stone massage te krijgen 😉

11. 15 bloggers ontmoeten

Zorgden die vijf weken België ervoor dat sommige puntjes wat langzamer vooruitgingen, dan was het voor dit puntje net een zegen. Wie ik zo allemaal ontmoette?

1. LJ, toen ik haar haar gewonnen pakket ging overhandigen
2. Hilde, voor een boekenruil
3. Lotte, voor een fietstocht die een café- en restobezoekje werd en op de Verbeelding bookclub meetup
4. t.e.m. 12. CharlotteElisse, Eline, KathleenTrijnewijn, C., L., N. en S. tijdens diezelfde meetup (de laatste vier zijn weliswaar geen bloggers, maar wel leden van de Goodreadsclub en dat telt ook mee vind ik. Al had ik – om enige verdenking van gefoefel te vermijden – in mijn puntje misschien wel beter van “social media”-contacten i.p.v. bloggers gesproken 😉 )
13. Gerhilde, tijdens een etentje in Antwerpen
14. Literasa, ook tijdens een etentje, maar dan in Zürich

Ahum ja, wetende dat ik ook nog eens met Kelly afsprak (maar die kende ik al), had Gerhilde wel gelijk toen ze grappend opmerkte dat ik met een heuse blogtour bezig was 🙂
Aangezien meerdere mensen al lieten weten dat ze een meetup wel zien zitten (lief!), vermoed ik dat dit puntje wel zal lukken.

12. 3 cols beklimmen

Was ik op de Klausenpass niet voor de top teruggedraaid, dan zou dit puntje na het Alpenbrevet met Grimsel- en Furkapass voltooid geweest zijn. Nu blijft de teller op twee steken, maar die derde, die komt er nog wel.

Furkapass (Le petit requin)

13. 30 opeenvolgende dagen lang elke dag 10 000 stappen zetten

Dit gaat nog een moeilijke worden. Dat mijn lijf af en toe om platte rust vraagt, zal hopelijk snel keren. Dat ik soms ronduit tam ben, tja, daar moet ik mij dan maar overzetten. Maar – en dat zijn de moeilijkste dagen – wanneer ik bijvoorbeeld een stevige fietstocht doe, kom ik totaal niet aan voldoende stappen, maar ben ik vaak wel écht te moe om ook nog eens te gaan wandelen. Ofwel ga ik mij dus eens een maand moeten focussen op lopen en wandelen, ofwel ga ik moeten hopen op een maand waarin ik mij geen weg weet met mijn energie.

15. ’s Nachts in een meer of zee zwemmen

Dit lukte eindelijk na drie jaar in mijn verjaardagsdoelstellingen te staan! En het is echt stom dat ik er zo lang mee gewacht heb, want het was zalig. Ok, ik heb er uiteraard weer eeuwen over gedaan om in het water te geraken, maar eens erin was het fantastisch om te drijven op een quasi rimpelloos wateroppervlak, iets wat overdag door alle veer- en plezierboten nooit het geval is. Dat het ’s avonds ook nog eens heel stil is, maakte het des te rustgevender (al moet ik toegeven dat ik wel blij was met het licht van de bijna volle maan toen ik even een attackske kreeg van wat uiteindelijk gewoon wat langs mijn benen drijvende algen waren. Schijter soms, ikke).

Zürichsee (Le petit requin)

16. 30 dingen opschrijven waarop ik trots ben

Na vier maanden blijkt dat ik vooral trots ben op sportieve prestaties:

 1. Short triatlon Zürich ondanks weinig training volbrengen
 2. Week na mijn val terug op de fiets kruipen en zo mogelijke afdaalangsten meteen de kop indrukken
 3. Alpenbrevet uitrijden
 4. Halve marathon van Brussel uitlopen, hoewel ik er serieus op heb afgezien
 5. Voor het eerst een hamerboor gebruiken (ik kan mij inbeelden dat dit voor sommigen heel onnozel klinkt, maar ik ben niet meteen de meest handige. Een vijs indraaien is één ding, een gat in de muur boren was – tot nu dus – nog een ander)

18. 30 kaartjes versturen

Er gingen al 13 kaartjes de deur uit, voornamelijk voor verjaardagen. Dikke merci ook aan de bloggers die hun adres doorgaven; de kaartjes komen er zeker nog aan! Wie ook zin heeft in Zwitserse post, mag trouwens nog steeds zijn/haar adres sturen op haaike [dot] lepetitrequin [at] gmail [dot] com 🙂

Felicitatiekaart huwelijk (Le petit requin)

19. 30 (niet opeenvolgende) dagen zonder internet

Dit is een pijnlijke, want ik hield dit tot nu toe nog maar amper twee dagen vol. Echt ongelooflijk hoe vaak ik internet gebruik: vaak veel, maar zelfs op dagen waar het beperkt is, sluipt het er op een of andere manier toch altijd wel in. Snel nog even de uren van de trein opzoeken, even controleren of wandellift x of wandelroute y nog geopend is… Ik ga het iets georganiseerder moeten aanpakken, vrees ik (of eens lang op reis gaan naar een plek zonder internet, dat kan ook 🙂 ).

20. 3 creatieve projecten uitvoeren

Wreed creatief ben ik nog niet geweest, maar onder het mom dat ook kleine beetjes tellen, maakte ik wel een paar boekenwijzers: vijf Minion-exemplaren voor LJ, de vriendin van mijn broer en mijn moeder (die heel enthousiast werd, toen ze mij die voor LJ zag maken) en een dubbelzijdig lezende-kattenexemplaar bij het ruilboek voor Gerhilde.

Bladwijzer (Le petit requin)

Bladwijzer (Le petit requin)
Lang leve internet: op de ene plaats vind ik tekeningen van katten die ik kan overtekenen (weinig tekentalent hier), op de andere bijpassende leesquotes

21. 30 nieuwe plaatsen ontdekken

Ik ga nog een tandje moeten bijsteken, want zes nieuwe plaatsen is weliswaar niet slecht, maar onvoldoende om aan dit tempo aan de beoogde 30 te komen.

 1. Rivierenhof Antwerpen
 2. Klausenpass
 3. Schloss Wildegg
 4. Museum Haus Konstruktiv, Rathaus en (weliswaar maar kort) Cabaret Voltaire en Landesmuseum, allemaal tijdens de Museumnacht in Zürich
 5. Villa Boveri Baden
 6. Teufelsschlucht Olten
Teufelsschlucht (Le petit requin)
Teufelsschlucht in de herfst

22. 6 nieuwe ingrediënten kopen en er iets mee klaarmaken

Ik kocht al za’atar en fenegriek, omdat ik daar al langer nieuwsgierig naar was. Nu nog recepten zoeken om er ook effectief iets mee te doen. Tips zijn welkom! 🙂

23. 30 fietstochten

Dit puntje is met 14 fietstochten al verder gevorderd dan ik verwacht had. Lang leve doelen stellen en daarvoor moeten trainen. Én lang leve fietsende ouders/broer die op bezoek komen.

Fietstocht Samstagern (Le petit requin)

24. 52 yogasessies

Ik deed weliswaar al 15x yoga (terwijl ik na vier maand op 16 zou “moeten” zitten), maar het gebeurt nog net iets te onregelmatig: in juli en september te weinig (in België had ik mijn matje niet bij; daarna stond mijn hoofd er niet naar – eigenlijk net het moment dat ik het wél zou moeten doen), in augustus en oktober dan weer vaker. Ik hoop die regelmatigheid er nog wat meer in te krijgen; niet omdat het moet, maar wel omdat ik merk dat ik er altijd opnieuw deugd van heb.

27. 3 klassieke muziekstukken beluisteren

Klassieke muziek speelt hier de laatste tijd wel vaker, maar onder de voorwaarde die Johan mij stelde (tijdens het beluisteren niets anders doe dan dat: zitten/liggen en luisteren) lukte het mij nog niet. Ik ondernam weliswaar twee pogingen, maar bij de eerste zorgden de renovatiewerken voor teveel storend achtergrondgeluid en bij de tweede ben ik in slaap gevallen… Woepsie 🙂

30. Door jullie te kiezen uitdaging

Jullie kwamen met een heleboel leuke ideeën: zo stelde Gerhilde voor om zomaar een cadeautje voor Johan te kopen, vonden Literasa en Samaja dat ik gerust nog wat meer mag ontspannen met respectievelijk 30x uitslapen en nog een keertje pure ontspanning (naast de hot-stone massage) en kwam LJ met een leesmarathon van 24u op de proppen. Sofie van Loesje Zaakjes stelde voor om 30 wandelingen met een hond uit het asiel te doen en Saar van Resaarcle dacht dan weer aan een registratie als stamceldonor (ze kon niet weten dat ik dat al een aantal jaar ben, maar het is dus zeker een idee waar ik enthousiast over wordt 😉 ).

Hoewel alle ideeën mij aanspreken, ging mijn voorkeur naar de wandelingen met asielhonden (weliswaar in een iets gematigder aantal), alleen blijkt dat niet zo evident te zijn: bij het ene asiel moet je een soort cursus volgen om te mogen gaan wandelen, bij het andere zoeken ze enkel financiële ondersteuning… Bon ja, ik zoek nog even verder naar een asiel en anders ga ik voor een andere uitdaging!

17 Comments

 1. Wat een mooie foto bij puntje 23! En leuk dat je met asielhondjes wil gaan wandelen!

 2. Amai, dat zijn nogal doelen die je jezelf hebt gesteld! Maar ik weet ondertussen al wel dat jouw leven net iets avontuurlijker is dan dat van mij 😉
  Ik lees graag mee over je vorderingen. En ’s nachts zwemmen is echt de max he, zooooo anders dan overdag!

  1. Goh, een leven met vier kinderen is dan weer een avontuur waar ik mij niet aan durf wagen hoor 😉 Maar ik snap wel wat je bedoelt; Zwitserland heeft op mijn leven inderdaad wel wat avontuurlijker gemaakt.
   En tof dat jij ook al ’s nachts gezwommen hebt, inderdaad zo zalig! Dat is het enige jammere aan de herfst nu, dat het water te koud wordt om nog buiten te zwemmen 🙂

 3. Ik blijf het een heel ambitieuze lijst vinden, maar je bent al goed bezig. Dank voor de leuke bladwijzer en succes nog met je blogtour! 😉

  1. Haha, zo’n blogtour als deze zomer zal het sowieso wel niet meer worden, want we gaan normaalgezien hoogstens nog voor een week of weekendjes naar België 🙂

 4. Die boekenleggers zijn de max! Hahaaa, die minion 🙂

  Ben onlangs ook naar de opera geweest: Elisir d´amore gaan zien. Was zooo cool: ze hadden een gans strand nagemaakt op de scène, met werkende douches, en een bar en al. En de hoofdpersonages waren een fitness-instructrice en een redder 🙂 Ik was er echt van onder de indruk. En hoe die mensen kunnen zingen, dat is niet normaal.

  Voor puntje 11 mag je altijd eens op citytrip naar Valencia komen hoor! Maar dat zal vermoed ik een beetje ver zijn

  Ik zal je ook eens ons nieuwe adres doorsturen, want we verzamelen kaartjes vanover de hele wereld voor onze dochter (kwestie van haar interesse voor aardrijkskunde wat aan te wakkeren) en van Zwitserland heeft ze er nog geen… Heel leuk idee trouwens!

  En ik ga ook eens denken over een uitdaging, hm, da´s al een uitdaging op zich 🙂

  1. Ja zot he, die toonhoogtes die die mensen kunnen halen! Elisir d’amore ken ik helemaal niet; heb het net even op youtube opgezocht en ik vermoed dat dit de versie is die jij zag: https://www.youtube.com/watch?v=9RyEoXUBwaw
   Misschien eentje om naar te luisteren voor puntje 27 😉

   Valencia wil ik heel graag ooit eens zien! Al betwijfel ik of het er dit jaar zal inzitten, want ’t is inderdaad niet bij de deur en we gaan nu al op citytrip naar Wenen. Maar ik hou het hoe dan ook in gedachten 😉

   Ik heb je mailtje gekregen, merci! Ik ga eens nadenken over een leuk kaartje voor je dochter!

   1. Oja, dat was het! Met dezelfde kostuums en al, het waren alleen andere acteurs. Zo tof, ik wist niet dat dat op internet stond, merci! Ze zeiden mij dat het een goeie opera is voor “beginners” (en dat ben ik wel, heb alleen nog maar de Toverfluit gezien en op internet stukjes van “Carmen”.)
    Ben benieuwd naar welke opera jij gaat kijken… In Wenen dan nog wel, wat een schitterende stad om naar de opera te gaan. Geniet ervan!!
    En rising sea levels of niet: Valencia zal hier nog lang blijven liggen, dus daar moet je je niet voor haasten 😉

 5. PS: wacht, ik heb een uitdaging voor jou: 8 kortverhalen of gedichten schrijven over de 8 plekken waar je sinds je 18e gewoond hebt!

 6. Iedere keer dat ik jouw lijstje zie langskomen denk ik ‘Ze heeft het zichzelf echt niet makkelijk gemaakt’. Oh en offline blijven is inderdaad een hele uitdaging. Het kan af en toe echt deugd doen om eventjes die computer af te laten maar eigenlijk valt het op zo’n moment meteen ook steeds op hoe vaak je ‘snel’ even iets opzoekt of nakijkt, of aanvult of … Lijstjes, mijn huishoudboeken, foto’s, contactpersonen, … er is echt zo ontzettend veel opgeslagen op die computer. Binnenkort zou ik zelf graag nog eens enkele foto’s willen laten afdrukken. Toch net iets leuker om die in te kaderen of op mijn magneetbord te hangen in plaats van op het scherm .

  1. Ja, “even” snel iets opzoeken, dat is de grootste valkuil hier! Blij dat ik de enige niet ben die het daar lastig mee heeft 🙂
   En je doet mij beseffen dat ik vorig jaar al heel flink een paar foto’s afgedrukt heb voor in kaders, maar dat er hier nog steeds een paar kaders werkloos liggen te wezen. Toch eens werk van maken!

 7. Toch al aardig wat vorderingen en nu pas valt het me op dat je nog geen 30 bent, ik voel me plots oud 😀 Ik word in februari al 35.

  Wat fijn dat je mijn uitdaging in overweging neemt 🙂

  1. Grappig, ik had jou eigenlijk eerder eind de twintig ingeschat 🙂 En 35 is niet oud hoor, anders woon ik samen met een oude (37) man 😉

   1. Grappig, iedereen schat me eind de twintig, nu vind ik dat een compliment. Toen ik 20 was en de vraag kreeg of ik al 16 was, dat vond ik minder :p

    1. Haha, toen had ik dat ook en vond ik dat ook niet zo tof. Ondertussen is het al lang geleden dat iemand mij nog jonger heeft ingeschat en zou ik wel willen dat dat nog eens gebeurt 😉

Comments are closed.