30 day song challenge #5: Luid

Voor opdracht vijf moet ik op zoek naar een nummer dat luid mag gespeeld worden.

30 day song challenge

Ik doe dat tegenwoordig weliswaar veel minder vaak, want tja, we wonen nu eenmaal in een appartementsgebouw en ik denk niet dat onze buren dat heel erg zouden appreciΓ«ren. Hoewel het ook bij mijn ouders – eengezinswoning met grote tuin – een illusie was dat de buren ons niet hoorden, want ik herinner mij dat een buurvrouw in mijn eerste juni-examenperiode ooit vroeg “waarom mijn vader zoveel aan het kuisen was” (als hij stofzuigde, draaide hij de volumeknop serieus omhoog en dat wist zij blijkbaar – ze is wel zo’n type dat alles weet wat er in de buurt gebeurt, dus of dat nu aan haar of aan mijn vader lag, laat ik in het midden πŸ˜‰). In alle geval zorgde dat pauzenummer tijdens de examens waarover ik het al in het vorige bericht had, in de zomer met open ramen (en soms zelfs boxen voor die ramen, wanneer ik tijdens het luisteren in het gras in de tuin ging liggen, ahum) voor schijnbaar veel gestofzuig…

Op zich zijn er véél nummers die luid mogen gespeeld worden, gaande van heel klassiek tot heel modern. Maar veel van die nummers werken even goed als ze stiller afgespeeld worden, iets wat ik de laatste jaren veel vaker doe (en niet enkel omwille van de buren, ik heb gewoon vaker nood aan rustige achtergrondmuziek of zelfs stilte). En dus ga ik gewoon voor het eerste nummer waar ik aan moest denken, omdat dat er echt eentje is dat luid moét staan. Zeker rond minuut 4, die loooooooove en dan die drummer die invalt. Dat punt gaat nooit voorbij zonder dat ik de volumeknop een stevige draai omhoog gegeven heb.

12 Comments

 1. Dag lieve Haaike,
  Bij mij was dat vroeger (lang lang geleden, toen ik een jaar of 18 was) een werk van Schnittke: het vijfde deel (Rondo: agitato) uit zijn Concerto Grosso nr 1.
  Tijdens die eerste minuut rondjes draaien en helemaal verdrinken in die klanken, heerlijk!
  (spijtig genoeg kon ik dat alleen doen als ik alleen thuis was omdat mijn ouders dat niet zo apprecieerden πŸ˜‚, dus ik beluisterde het vaak met 🎧)
  Toedels πŸ€—

  1. Haha, dat luid zetten kon ik vroeger probleemloos doen als mijn vader er was, mijn moeder apprecieerde dat ook net iets minder πŸ™‚
   Dat werk van Schnittke kende ik helemaal nog niet (Schnittke algemeen eigenlijk niet), maar oh, wat is dat begin inderdaad machtig mooi! (de rest ook, maar zeker dat begin gaat recht naar mijn hart). Merci!

 2. Yep. Perfect nummer om luid te zetten.
  Af en toe kunnen mijn buren de hoogste boom in en zet ik de muziek snoeihard. Lang hou ik dat toch niet (meer) uit.

  1. Haha, zo heel af en toe kunnen de buren hier ook wel de boom in, al duurt het dan nooit lang. Hou luide muziek inderdaad ook minder lang vol dan vroeger, maar ik vind het zelf ook wel heel fijn dat onze bovenburen – twee oudere mensen – heel stil zijn (zeker in vergelijking met een vorig appartement waar ik in het weekend regelmatig wakker werd van te enthousiast bonkende kindervoetjes op de vloer boven ons πŸ™‚ ), dus wil ik dan zelf niet “die luide buur” zijn. En euh, ik vrees dat ik die mensen sowieso soms al een crise bezorg, maar dan met mijn goddeloosheid πŸ˜‰ (iets om gratis mee te nemen buiten zetten op GOEDE VRIJDAG, stelt-u-voor!)

 3. Ik hou ook van de muziek eens luid zetten maar durf/doe het niet voor de buren want zelf heb ik het ook niet graag πŸ˜€ Momenteel is hier ook ergens boenke-boenke muziek πŸ˜€ De meeste muziek klinkt zo waarschijnlijk als je het in de verte hoort.

  1. Zo heel af en toe, dat vind ik wel ok en stoort mij ook bij andere buren niet, omdat ik van mijzelf weet dat ik daar ook wel eens behoefte aan heb. Al is het natuurlijk moeilijk in te schatten of en wanneer het past bij andere mensen, want op sommige momenten geniet ik gewoon mee als ik muziek van bij een buur hoor (de buur naast ons speelt piano), terwijl op andere momenten elk beetje geluid onverdraaglijk is, omdat ik die dag al te veel input gehad heb / hoofdpijn heb ofzo. En ja, dat is misschien wel zo, dat zelfs van “gewone” nummers op afstand enkel de bas overblijft en het als boenke-boenke muziek klinkt.

   1. Als dat eens een half uur of uurtje is, stoort mij dat ook minder. Omdat ik weet dat het geen hele dag is. Deze zomer zat mijn buurvrouw van 7u45 tot 19u naar Radio 2 te luisteren, bij haar heb ik wel gezegd dat ik niet zo fijn vind om een hele dag mee te luisteren πŸ˜€

    1. Pfoe, dat is er ook echt wel over. Inderdaad, een half uurtje, max. een uurtje aan een stuk. Raar dat je buurvrouw dat zelf niet besefte dat een hele dag niet zo tof is voor de buren.

 4. Leuk hoe je deze challenge telkens invult, Haaike. Ik vind het altijd boeiend te lezen hoe muziek voor anderen geassocieerd is met bepaalde herinneringen. Ik zou de challenge zelf ook wel eens willen doen, maar mijn blog ligt al een tijdje stil, dus het zal niet voor direct zijn.
  Als ik iets luid zet dan is dat meestal de gitaarrock uit mijn jonge(re) jaren. Als ik het luid wil dan vaak met koptelefoon, dan klinkt het toch net iets beter en kan je er niemand mee storen (al is het nadeel wel dat meezingen dan weer niet zo’n goed idee is :-)).

  1. Hahaha, meezingen met koptelefoon is inderdaad minder handig πŸ™‚
   Ik zou het alleszins heel fijn vinden om jouw invulling (of andere blogposts) te lezen! Hoe gaat het met jullie bouw? Hopelijk heeft Corona niet voor teveel voor verdere vertraging gezorgd?

 5. Ik begin stilaan zin te krijgen om nog eens een blogpost te schrijven, misschien zit er binnenkort wel een jaaroverzicht in. Het gaat goed met onze bouw, die is eergisteren opgeleverd! Als alles volgens plan verloopt gaan we toch nog dit jaar kunnen verhuizen.

  1. Oh, dat is fantastisch nieuws; veel succes met de verhuis in dat geval!
   En, zonder druk, want een verhuis zal niet bepaald veel tijd overlaten: ik zou je jaaroverzicht heel graag lezen πŸ™‚

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.