30 day song challenge #9: Blij!

Nummertje 9, een nummer waar ik blij van word.

30 day song challenge

Geen hoogstaande nummers vandaag, hoewel er natuurlijk wel veel zijn waar ik ook vrolijk van word (verschillende nummers die ik als dansnummer vermeldde, hadden bijvoorbeeld evengoed hier kunnen staan).

Maar als ik denk aan een nummer waar ik altijd minstens mee moet glimlachen, dan kan ik niet rond Ik ben vandaag zo vrolijk van Alfred Jodocus Kwak (ofte dus van Herman van Veen). Niet dat ik er als kind zo vaak naar keek of luisterde, maar leuk vond ik het zeker al wel. Toen Johan en ik nog geen koppel waren, maar wel al die richting uitgingen, heb ik hem op een avond, toen hij ziek was, wat muziek doorgestuurd (waarop dan meerdere mails met muziek over en weer gingen). De meeste nummers die ik uitkoos, hadden wel degelijk enig niveau (het wondermooie The money train van Nick Cave & Warren Ellis voor de film The Assassination of Jesse James bijvoorbeeld), maar ook Alfred Jodocus Kwak kwam aan bod. Zij het dan niet in de Nederlandstalige “standaardversie”, maar in de Duitstalige, die toen om een of andere reden eerst opdook in mijn zoekresultaten.

Ik dacht het eerst daar bij te houden, maar toen moest ik plots denken aan een ander nummer dat Johan mij – zij het vele jaren later – leerde kennen. Ik herinner mij niet meer of dat was naar aanleiding van een tentoonstelling van Pipilotti Rist, die ik in het Kunsthaus in Zรผrich zag, of dat hij mij het nummer al daarvoor liet horen. In alle geval: veel absurder en grappiger wordt “muziek” amper.

12 Comments

 1. Ooo Alfred Jodocus Kwak! Zalig…. een eend geadopteerd door een mol. Met best wel serieuze themaโ€™s af en toe.

  1. Eigenlijk zou ik die serie nog eens opnieuw willen zien, want ik had als kind de helft van die zware thema’s of verwijzingen niet eens door, denk ik. Maar wel fijn dat van Veen dat er in verwerkt, want ook als kind hoeven series niet per se zeemzoet te zijn (wat veel sprookjes natuurljk ook niet zijn, maar ze verwijzen toch minder naar actuele problemen).

 2. Alfred Jodocus. Ik kon mijn collega’s tot wanhoop drijven door dat te beginnen zingen, en mezelf eigenlijk ook… hehe.

  Vreemde versie van Wicked Game ๐Ÿ™‚

  1. Haha, vreemd is inderdaad een goede omschrijving voor deze versie. Ik moet echt telkens lachen als ze zo begint te schreeuwen, dus, hoewel het verre van de mooiste versie is, is het wel degene die mij het meest plezier bezorgt.
   Moest mijn collega nu plots regelmatig die Duitse Alfred Jodocus Kwak beginnen zingen, ik zou er op den duur ook wel wanhopig van worden, vrees ik ๐Ÿ˜‰ Ik vraag mij nu ineens wel af of ze die hier รผberhaupt kennen. Want verschenen in Duitsland, betekent nog niet dat het hier per se opgepikt is. Misschien moet ik het zelf maar eens afspelen, met het risico dat ik dan die collega word die de rest tot wanhoop drijft ๐Ÿ™‚

   1. Ik heb eens met mijn ogen geknipperd, op zijn zachtst gezegd ๐Ÿ™‚

    We waren op het werk vroeger een onnozele bende, waar soms de raarste liedjes bovengehaald werden. Tegelijk konden de discussies tijdens de lunch over de zwaarste onderwerpen gaan. Ik mis het soms wel.

 3. Die versie is inderdaad op zijn minst als bijzonder te omschrijven. De kans is groot dat ik nu voor de rest van de dag met “Ik ben vandaag zo vrolijk” in mijn hoofd ga zitten. Ik was vroeger lange tijd fan van een ander nummer van Herman Van Veen. Als ik me niet vergis was de titel De clowns, van de tekst ken ik nog hele stukken uit het hoofd. “Ze botsen deuken in zeepbellen, gaan als vlindervangers op veel te grote schoenen de sterren achterna … “

  1. Oeps, hopelijk is “Ik ben vandaag zo vrolijk” ondertussen weer uit je hoofd? En komt het er door deze opmerking niet weer in ๐Ÿ˜‰ De clowns kende ik nog niet, mooi!

 4. Duitstalige “ik ben vandaag zo vrolijk”…omg, dan zit je even gevangen in een vreselijke kinderdisco op een of ander druk vakantieresort vrees ik. Alleen maar grappig als je eigen mini gebroed dan allerschattigst staat mee met de handjes te wapperen, anders heel hard te vermijden.

  het geschreeuw in dit liedje doet me ook denken aan het kattevalse Living Doll van Cliff Richard & the Young Ones. Ook lollig

  1. Hahaha, fantastisch beeld van dat vakantieresort ๐Ÿ™‚
   Living Doll kende ik nog niet. Heb het net even opgezocht en zowel het kattengejank als het clipje zijn hilarisch, merci!

    1. Haha, ik heb het net eens opgezocht en ik was nog niet eens geboren toen ๐Ÿ™‚ Johan kende het wel (en wilt nu ook de serie van The young ones eens opnieuw zien), maar die is ook 8 jaar ouder natuurlijk. Hoe oud ben jij eigenlijk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.