9 in 2019 – Update 1

Na een eerste kwartaalupdate gisteren, is het vandaag tijd voor een andere, namelijk hoe het staat met mijn voornemens voor dit jaar.

Lichaam

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten en 2x per week spieroefeningen doen
Sommige weken ging dit vlot, sommige was het kantje boordje, maar tot nu toe: check! De niet ingekleurde dagen (ofte dagen waarop ik helemaal niets deed) zou ik liefst nog wegwerken, want uiteindelijk zijn een paar spieroefeningen altijd wel ergens in te passen. Sinds ik die oefeningen trouwens zie als optie voor dagen waarop de tijd ontbreekt om meer te sporten (vanaf maart bijvoorbeeld quasi elke vrijdag, aangezien ik dan van ’s ochtends tot ’s avonds les heb), komt het er veel vaker van om ze te doen. Nog niet regelmatig genoeg om een zoveelste geblokkeerde rug te vermijden (jup, ’t is weer van dat…), maar liever onregelmatig en blijvend dan wat ik vroeger deed, zijnde de maand dat ik er mee wilde starten elke dag en vervolgens helemaal niets meer.

In dit overzicht hou ik bij hoeveel minuten ik elke dag gesport heb. Normaalgezien wil ik op drie verschillende dagen minstens een half uur sporten, maar soms zorgen ziekte en/of drukte ervoor dat ik op slechts twee dagen aan meer dan een half uur kom. Doe ik op een van die dagen twee sporten gedurende minstens een half uur, dan tel ik het ook mee (wat wel meetelt is dus vb. 1 dag een half uur lopen en 1 dag 2u fietsen en een uur wandelen; wat niet meetelt is 1 dag een half uur lopen en 1 dag 2u fietsen, ook al is dat in totaal ook meer dan anderhalf uur). Zolang dat maar niet vaste kost wordt, blijft het zo haalbaar op moeilijke momenten.
Sommige doelen hou ik per week i.p.v. per dag bij en hoewel ik deze twee ook in de andere tabel kan aflezen, vind ik dit voor mijzelf handig om overzicht te houden én om mijzelf te motiveren. Een paar “slechte” dagen leiden immers niet noodzakelijk tot een hele week de tamme zak uithangen “want ik wil mijn bolleke kleuren en mijn rijtje volmaken”.

2. Mijn BMI onder 30 brengen
Ik zou heel graag willen dat dit al zou verbeterd zijn, maar nope. Het is vreselijk moeilijk om te minderen met snoepen en cola zero (want het is niet omdat er geen suiker in zit dat het niet veel goesting in suiker geeft), waardoor alle sport en beweging enkel zorgt voor een status quo, maar niet voor een vermindering.

3. Dagelijks flossen
Dit puntje is hét bewijs dat tracken voor mij werkt om nieuwe gewoontes te implementeren (al had ik achteraf bekeken misschien beter twee aparte trackers gemaakt, want nu ziet het er wat rommelig uit). In IJsland kocht ik zelfs speciaal flosdraad, omdat ik mijn stokje thuis vergeten was en ik niet meteen met een “mislukte” week wilde starten (kwestie van mijzelf niet op voorhand al te demotiveren). Er vielen uiteraard af en toe wat dagen tussenuit, maar met een maximum van vijf onderbroken dagen is dit sowieso al een gigantisch succes te noemen. Vroeger floste ik immers bij wijze van spreken vijf keer op een jaar. Binnen twee weken controle bij de tandarts, eens zien of zij een verschil merkt 😉

Hoofd

4. Masterthesis schrijven
Work in progress 🙂

5. 12 boeken lezen
Euh ja, ik dacht dat ik pakken minder zou lezen door die thesis, maar tot nu toe valt dat wreed goed mee (quasi elke avond lezen voor het slapengaan als ontspanning helpt enorm). Zo wreed goed zelfs dat ik al 13 boeken las. Doel behaald dus, ahum 😜

6. 1x per week mediteren
Dit gaat vrij goed: in amper twee weken kwam ik er totaal niet toe om te mediteren; in de andere 11 deed ik het minstens één keer. Op zich zou dagelijks mediteren natuurlijk het beste effect hebben, maar wetende dat sporten en ontspannend lezen ook helpen vermijden dat mijn hoofd overbroebelt, is het wel ok zo (stress krijgen, omdat ik nog “moet” mediteren zou ook nogal absurd zijn immers).

Bewust leven

7. Een zero waste month doen
Dit is voor na mijn thesis. Misschien moet ik eerst al eens leren stoppen met snoepen, want zonder dat is zero waste sowieso onhaalbaar…

8. Een maand veganistisch eten
Idem. Ik eet al wel eens veganistisch (in januari 4, in februari 8 en in maart 5 keer), maar een hele maand vraagt meer planning dan ik momenteel georganiseerd krijg.

9. Bedrag X sparen
Sprak ik in mijn bericht begin januari nog over “het gaat wat moeilijker worden, want ik ga 40 i.p.v. 60% werken”, dan komt er momenteel helemaal geen geld meer binnen. Chanceke dat ik vorig jaar al een buffer had opgebouwd dus, want mijn gezondheid is toch net iets belangrijker dan geld en dus vroeg ik onbetaald verlof aan (al ben ik natuurlijk een sjansaar dat ik het mij kán veroorloven om een paar maanden geen inkomen te hebben). Normaalgezien ga ik vanaf mei wel een beetje verdienen en vanaf juli ga ik terug aan de slag bij mijn “oude” werkgever. Tot dan is sparen niet aan de orde, dus ik zie wel wat nog realistisch is eens er terug geld binnenkomt. Het minimum is het jaar eindigen met het spaargeld waarmee ik gestart ben, want ik wil hoe dan ook terug bij elkaar sparen wat er deze maanden-zonder-inkomsten uitgaat.

22 Comments

 1. Je bent duidelijk goed bezig. Ik heb vandaag voor de eerste keer weer mijn spierversterkende oefeningen gedaan. Als in: de eerste keer dit jaar 😉

 2. Mooie doelen. Onze bmi ligt in dezelfde lijn. Ik krijg er tegenwoordig bijna niets meer af. Zo frustrerend.

  1. Ja, zeer frustrerend! Ik weet bij mijzelf nochtans goed genoeg waar het aan ligt: ik snoep gewoon teveel. Geen vreetbuien ofzo, maar gewoon tussendoor ben ik continu wel iets aan het snoepen. Of cola aan het drinken, dat ook. Niet dat de kilo’s er zonder snoep plots allemaal zouden afvliegen, maar in combinatie met bewegen zou er toch al iets van beterschap moeten kunnen zijn. Mja, ik probeer mild te zijn, want die studie is niet min, zeker nu met die thesis, het was niet makkelijk om op het werk de knoop van dat onbetaald verlof door te hakken, hoewel het tussen J. en mij momenteel eigenlijk heel goed gaan, is het soms wel nog heel lastig enzovoort… Het is dus niet abnormaal dat ik stress heb (en ik ben iemand die snoept door stress), maar ja, gezond is het desondanks niet natuurlijk.
   Is er bij jou ook zo’n reden? Of misschien “gewoon” de leeftijd (ik hoor van mijn moeder dat het er niet makkelijker op wordt om gewicht te verliezen…)?
   Ik duim alleszins dat we er op een gegeven moment allebei terug in slagen er iets af te krijgen!

 3. Enerzijds zeer herkenbaar, anderzijds confronterend. Zijn we niet erg streng voor onszelf? Al dat moeten en niet mogen? Ik voel me de laatste tijd erg aangesproken door de nieuwe trend van intuïtief eten. Dat voelt een pak milder.

  1. Oei, ik vond dat ik al een pak minder streng voor mijzelf geworden was. Over dat intuïtief eten heb ik ook al gelezen en dat probeer ik ook wel wat toe te passen, maar ik vrees dat ik momenteel echt wel wat verslaafd ben aan suikers, waardoor het heel moeilijk is om daar niet in te overdrijven. ’t Is alsof mijn intuïtie mij op dit moment zegt dat het wel ok is om een hele zak chips én zuurtjes én een chcoladen paashaas te eten, zoiets… 🙂 Ik ga nu proberen een tijdje niet te snoepen om het gevoel van verslaving weg te krijgen om daarna te proberen een evenwicht te vinden (wat dan inderdaad eerder intuïtief zal zijn).

   1. Voor dat intuïtief eten heb ik me over de streep laten trekken door ene Saskia Koopman (blijdieetvrij.nl) . Op een nacht heb ik naar haar masterclass geluisterd en heb ik besloten dat ze gelijk heeft. Het Hollandse enthousiasme moet je er wel bijnemen.
    Spieroefeningen en meditatie combineer ik bij Yoga with Adriene.
    Verder probeer ik minder streng te zijn, minder te moeten, en nu en dan toe te geven aan de vermoeidheid. Ik weet van mezelf dat ik de neiging heb om te gaan eten als ik moe ben. Rusten is efficiënter dan eten. Ik probeer rust niet meer te zien als tijdverlies, maar als winst.

    1. Oh ja, rust is absoluut heel belangrijk! Dat is iets dat ik ook wel heb moeten leren. Nu met mijn thesis bijvoorbeeld: hoe druk het ook is, één dag per week doe ik absoluut niets (misschien deze week voor het eerst niet, maar dat is omdat er volgende week een grote deadline is en ik de week erna meer rust dan normaal ga hebben) en of mijn werk nu gedaan is of niet, tenzij er iets écht die dag af moet, kruip ik op tijd in mijn bed. Groot verschil met de vorige thesis toen ik er elke dag mee bezig was. Op den duur helemaal niet meer productief, maar ik durfde mijzelf geen rust gunnen “want ik moet doorwerken, ik heb geen tijd om te rusten”. Slechtste wat je kan doen natuurlijk…
     Saskia Koopman ga ik eens opzoeken, bedankt voor de tip!

 4. Oh, al die lijstjes. Wat schattig is mijn eerste reactie. Je bent ook wel een beetje streng zeg.
  Goed op jezelf passen hoor.

  1. Ah oei, vind je dit streng? Ik vond het eigenlijk wel meevallen nu, oeps 🙂
   Die lijstjes voelen voor mij ook niet zozeer als “moeten” als wel als iets motiverends aan. Maar misschien is dat ook wel omdat ik van nature uit iemand ben die graag cijfertjes en dingetjes bijhoudt; kan mij inbeelden dat dat op iemand die dat niet doet, misschien wel heel extreem overkomt?

 5. Oh mediteren, ik heb het al zo vaak geprobeerd en zo vaak weer opgegeven. Ik wil het nu ook weer gaan doen… mijn probleem is vaak dat ik het op den duur te saai vind. Begeleide meditaties zijn daarvoor beter voor mij maar ook dan geraak ik ze op den duur beu…

  1. Ik doe ook wel eerder begeleide meditaties, omdat ik dat makkelijker vind (hoewel ik vorig jaar eens 2x 45′ gemediteerd heb, die georganiseerd, maar niet begeleid waren en dat ging ook). Meestal neem ik de 30 day meditation challenge van Do you yoga, die zijn begeleid, vrij kort, wat het makkelijker maakt om ze ook effectief te doen, en variëren in meditatietechnieken. Misschien helpt dat om het minder saai te maken? 🙂

 6. Die cola zero is echt verslavend. Ik heb sinds dit weekend niets meer gedronken vermits ik een keelontsteking heb en die bruis dan geen leuk effect heeft maar ik merk dus echt dat ik het mis. Afvallen gaat me ook niet goed af. Misschien zou ik beter aan al dat lekkers kunnen weerstaan indien ik minder pijnklachten zou hebben maar nu troost ik mezelf te vaak en dat doe ik dus niet met stukjes komkommer. Wel knap hoe je dat allemaal zo gedetailleerd bijhoudt. Vitamine D staat hier ook elke morgen op het programma en flossen heeft bij mij een heel groot verschil gemaakt. Ik ben het een aantal jaren terug beginnen doen op aanraden van de tandarts en in combinatie met een elektrische tandenborstel (ik heb heel lang een gewone gebruikt) is mijn tandsteen serieus verminderd.

  1. Ja, dat is bij mij ook: dat troosten met eten (zij het dan niet voor pijn, maar stress van studie of werk).
   Ik ben eens benieuwd of mijn tandartse gaat zeggen of ik ook minder tandsteen heb nu. Zou alleszins wel motiverend zijn 🙂 Wat wel opvallend is, is hoeveel minder mijn tandvlees bloedt: vroeger elke keer ik floste (ook een reden dat ik het zo weinig deed), nu totaal niet meer.

 7. dat mediteren zou ik eens moeten proberen. Staat al 3 maand op mijn to do maar nog steeds niet geprobeert. het schrikt me een beetje af om eerlijk te zijn.

  1. Wat schrikt er je aan af? Ik ben indertijd gestart met de 30 day meditation challenge van Do you yoga (gratis online te vinden) en die doe ik nog steeds graag. Het leukste vind ik dat er verschillende meditatietechnieken aan bod komen (focus op ademhaling, werken met visualisaties, in combinatie met yoga etc.), waardoor je zelf een beetje kan zoeken wat voor jou werkt en wat niet. Wat niet wegneemt dat ik vorig jaar vb. bijna niet gemediteerd heb en nu ook meestal maar aan 1x per week kom; ’t is echt wel nog geen gewoonte geworden 🙂

   1. tja, ‘k weet gewoon niet wat ik me er moet bij voorstellen. De confrontatie met mijn gedachten misschien. Ademhalingsoefeningen doe ik wel al dagelijks, maar onvoldoende. Zou 2 tot 3 keer per dag 5 minuten willen doen maar is vaak maar 1 keer per dag.

    met meditatie dacht ik eerder aan iets mindfullness waar je stilstaat bij je gedachten (en die aanvaardt zoals ze zijn?)

    1. Ja, dat is inderdaad wel het basisidee. Maar ik merk dat ik het daar soms nog moeilijk mee heb en dan zijn bepaalde hulpmiddelen nog wel handig 🙂 Bij die visualisatie zit bijvoorbeeld een oefening dat je je inbeeldt te zweven op wolken (ik doe dan drijven op water, want dat kan ik mij perfect voorstellen 🙂 ) en wanneer je merkt dat je begint te piekeren, dat je dan je aandacht terug naar het zweven op de wolk brengt.

     1. Mja, die proberen loslaten, maar ja, dat is bij zo’n gedachten natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
      Merci voor de link naar die website; die kende ik nog niet!

 8. Die trackers van u zijn zo netjes!! Ik kon de discipline niet opbrengen om ze bij te houden dus ben ik daar vorig jaar ergens mee gestopt. Ik weet zo ook wel dat ik veel te weinig van alle goeie dingen (bewegen, gezond eten, …) doe… Dus ja er is nog werk aan, hier, maar gij zijt goed bezig!

  1. Merci!
   En ja, zo’n trackers hebben ook maar zin als ze je effectief iets bijleren of kunnen motiveren he. Vorig jaar had ik een tracker met hoe vaak ik alcohol dronk, maar die heb ik dit jaar niet meer. Ik drink het zo weinig dat het eigenlijk niet echt iets toevoegt om het bij te houden. En dit jaar hou ik mijn “snoeptracker” wel bij, maar ik heb die evengoed ook al eens opgegeven, omdat ik inderdaad zo ook wel wist dat ik niet goed bezig was 🙂

Comments are closed.