9 in 2019 – Update 3

Driekwart van het jaar is ondertussen alweer voorbij, tijd dus voor een derde update over mijn voornemens voor dit jaar.

Lichaam

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten en 2x per week spieroefeningen doen
Het sporten ging relatief vlot, met 10 weken waarin ik mijn doelstelling haalde. Bovendien deed ik in twee van de “mislukte” weken op één of twee dagen zoveel sport (mijn fietstochten rond de Bodensee), dat ik in de andere dagen bewust niet te veel deed. Zeker in september sportte ik zeer regelmatig, dankzij een challenge van strava om 5x per week minstens een kwartier te sporten. Zeer fijn neveneffect was dat dat mij op het werk ook vrij goed rechtop hield (oktober is op sportgebied minder goed van start gegaan en mijn reserve om om te gaan met de werkdruk is ook duidelijk pakken lager).

BuJo sport (Le petit requin)
In dit overzicht hou ik bij hoeveel minuten ik elke dag gesport heb (donkerblauw = 5-10′ / lichtblauw = 10-30′ / lichtgroen = 30-60′ / donkergroen = > 60′).

Twee keer per week spieroefeningen doen, blijft een veel pittigere uitdaging, die ik niet eens de helft van de weken van het afgelopen kwartaal haalde. Dat mijn rug nog steeds een ramp is (in die mate dat mijn kine gezegd heeft dat ik met mijn huisarts moet kijken of er geen andere oplossingen zijn, want dat zij het ook niet meer weet), helpt uiteraard ook niet bepaald en maakt dat ik vooral content ben met elke week waarin het wel lukt.

BuJo jaarvoornemens (Le petit requin)
Sommige doelen hou ik per week i.p.v. per dag bij en hoewel ik deze twee ook in de andere tabel kan aflezen, vind ik dit voor mijzelf handig om overzicht te houden én om mijzelf te motiveren. Een paar “slechte” dagen leiden immers niet noodzakelijk tot een hele week de tamme zak uithangen “want ik wil mijn bolleke kleuren en mijn rijtje volmaken”.

2. Mijn BMI onder 30 brengen
Iets meer sporten, soms iets minder snoepen… het zorgde ervoor dat de eerste 5kg er af gingen. Bijlange nog niet voldoende om dat BMI onder 30 te brengen en ik betwijfel eerlijk gezegd of dat dit jaar nog haalbaar zal zijn, aangezien ik daarvoor op drie maanden tijd nog eens 8kg moet verliezen. Op zich niet onmogelijk, maar liever langzamer dan mijzelf alles ontzeggen en het er nadien weer dubbel en dik zien bijkomen. We zien wel, de eerste stappen omlaag zijn gezet en dat is het belangrijkste.

3. Dagelijks flossen
Dit is ondertussen zodanig een gewoonte geworden, dat ik nu al gestopt ben met tracken. Dat doe ik immers enkel zolang ik een gewoonte wil opbouwen (of, zoals bij het sporten, omdat ik het gewoon tof vind om daar cijfertjes van te hebben 🙂 ). Af en toe valt er wel eens een dag tussenuit, maar dat gebeurt zodanig zelden dat ik dit voornemen als geslaagd beschouw.

Hoofd

4. Masterthesis schrijven
Juli was de maand van de blokkades, augustus die van de bewuste afstand om rust te vinden en september was met de herstart op het oude werk al druk genoeg, waardoor ik mijn thesis niet eens aanraakte. We zien wel…

5. 12 boeken lezen
Ahum, ik zit bijna aan het viervoudige. ’t Moeten niet allemaal zware uitdagingen zijn, denk ik dan maar 😝

6. 1x per week mediteren
Hier ben ik wat beginnen slabakken. Niet dat ik er het nut niet meer van inzie, maar andere – ook rust in mijn hoofd gevende – zaken, zoals sport en lezen, kregen voorrang.

BuJo meditatie (Le petit requin)

Bewust leven

7. Een zero waste month doen
Dit hoop ik in november te proberen, maar eventueel in een soort afgeslankte versie, omdat ik mijzelf geen extra druk wil opleggen met mijn voornemens. Mijzelf uitdagen is allemaal tof en wel, maar het moet leuk blijven en als ik er stress van zou krijgen, doe ik het uiteraard niet 🙂

8. Een maand veganistisch eten
Met dit voornemen ben ik vrij halsoverkop begin oktober gestart. Dat ik de afgelopen maanden eigenlijk sowieso al wel regelmatig veganistisch at zonder er op te letten, deed mij beseffen dat het misschien toch wel haalbaar zou zijn om dat eens een hele maand te doen. Tot nu toe – na 10 dagen zonder veel voorbereiding – gaat het alleszins verrassend vlot. Ik schrijf er nog wel eens apart over 🙂

BuJo eten (Le petit requin)
In dit overzicht hou ik bij of mijn hoofdmaaltijd vlees (rood) of vis (blauw) bevatte, dan wel vegetarisch (lichtgroen) of veganistisch (donkergroen was).

9. Bedrag X sparen
Ik zei het al in de vorige update: door onbetaald verlof te nemen, was het X-bedrag dat ik in mijn hoofd had, niet meer haalbaar. Als ik een deel van de “put” kan opvullen – iets waar ik in september opnieuw mee gestart ben -, is het al lang goed.

15 Comments

 1. Hé 5 kilo is toch supergoed!! Ik zou inderdaad niet voor de snelle weg gaan, doe maar rustig aan want het lijkt me gezonder om trager af te vallen dan in één keer snel.
  Mediteren heeft ook een paar maand stilgelegen ondanks een dure app… maar kijk ik heb het deze week weer opgepikt.

  1. Welke app gebruik je? Ik mediteer eigenlijk meestal via een van de dagen van de 30 day meditation challenge van do you yoga, maar zou wel eens andere opties willen uitproberen.

   1. Ik gebruik Headspace, ik vind het een mooie stem én mooie vormgeving. Het is ook down-to-earth en niet te zweverig. De eerste tien zijn gratis.

 2. Ik herken het wel hoor, doelstellingen hebben maar daar dan extra stress van krijgen en het dan toch maar niet doen. Ik vind dat een verstandige reflex, al moet ik echt wel vaker mijn rugoefeningen doen… Jij lijkt zeer goed bezig alleszins, met gezonde voeding en veel sporten. Chapeau!

  1. Eerlijk is eerlijk: die gezonde voeding beperkt zich jammer genoeg tot mijn hoofdmaaltijden; tussenin kan ik serieuze hoeveelheden brol eten (kwestie van hier niet onbedoeld het beeld op te hangen dat ik keigezond eet).
   En ja, die rugoefeningen, dat is eigenlijk iets – of we het nu willen of niet – dat we gewoon zouden moeten doen he 🙂 (ale, bij mij is het nu beetje kantje boordje of het helpt of net meer druk op mijn spieren zet en die eerst losser moeten komen, maar bon, had ik mijn oefeningen vroeger regelmatiger gedaan, was ik nu misschien niet op dit punt, ahum).

 3. Ik zou ook graag (behoorlijk) wat kilootjes kwijtspelen maar tot nu toe ben ik er nog niet in geslaagd. Vaak alleen thuis zijn, niet veel kunnen bewegen en nu de herfst begonnen is nog wat meer pijnklachten hebben helpt daar niet echt bij. Al blijf ik hopen dat ik plots wel ineens het karakter ga vinden om mezelf niet langer te troosten met lekker eten. Wat ik wel zou willen proberen én misschien iets haalbaarder is is om de Tai Chi terug op te starten en wat minder tijd te investeren op social media (nu ja, eigenlijk gewoon in het algemeen minder achter de laptop zitten) vermits beide zaken me misschien wat meer tot rust kunnen laten komen.

  1. Misschien moeten we social media inzetten door “samen” te sporten: terwijl jij Tai Chi doet, doe ik yoga of ga ik wandelen (ook goed voor mijn rug)? Of door mekaar te laten weten dat we onze sport van de dag/week gedaan hebben, kwestie van wat “sociale druk” te hebben?
   Al hoop ik vooral dat je pijnklachten terug (grotendeels) verdwijnen! Iedereen heeft in de herfst wel wat last met gesnotter ofzo, maar enerzijds doet dat geen pijn en anderzijds is het al helemaal niet tof als je sowieso al veel pijn hebt. Ik duim!

 4. Beter heel langzaam afvallen maar het volhouden dan te snel en dan gewoon boomerangen eh.

  een veganistische vol-au-vent…heb je daar het recept wel van?

  dat meer mediteren is er bij mij ook nog niet van gekomen…en ‘k moet ook erg opletten op regelmatig mijn ademhaling oefenngen en visualisaties te blijven doen. ‘k heb ze nochtans echt nodig. Ha, discipline …moeilijk eh

  1. Hihi, jup, mijn vegetarische vol-au-vent is makkelijk veganistisch te maken 🙂 Al moet ik wel nog een alternatief zoeken voor de mayonaise bij de frietjes en zal het zonder videetjes moeten 🙂
   En jah, zo’n oefeningen doen (of het dan spieroefeningen of ademhalingsoefeningen zijn)… ik weet perfect dat het goed is en ik het het beste doe en toch is het zo moeilijk vol te houden. Gewoon in de zetel hangen is toch altijd makkelijker 🙂

 5. Ik zou mezelf beter ook zo’n doelen opleggen als jij in de trant van x aantal keer per week spieroefeningen doen want hoe ouder ik word, hoe meer ik ga sukkelen met die spieren en mijn rug en noem maar op.
  Mediteren probeer ik alvast elke werkdag te doen (in het weekend heb ik geen vaste routine ’s morgens) en dat helpt wel om rustig(er) aan de werkdag te beginnen. Het is een kwestie van inbouwen tot het een gewoonte is, denk ik, en dat is het bij mij nog lang niet want als ik ’s morgens om de één of andere reden te gehaast ben, is dat één van de eerste dingen die wegvallen…. Jammer genoeg. Toch nog maar wat vroeger opstaan? :p
  Benieuwd naar je vegan ervaringen!

  1. Het helpt alleszins wel om er een specifiek doel van te maken; gewoon “oefeningen doen” helpt bij mij niet genoeg. Al ligt dat puntje momenteel wel wat stil; focus ligt even meer op stretch- dan op spierofeningen…
   Bijna elke werkdag mediteren vind ik echt wel al straf! Wel heel herkenbaar inderdaad, dat bij gehaast net zo’n dingen, die rust geven, weg vallen.

   1. Ik had er vanochtend ECHT geen zin in (slechte nacht), maar heb mezelf gedwongen te gaan zitten en zo efkes tot mezelf te komen… Maar die discipline houd ik bv in het weekend niet vol, daar moet ik nog iets op vinden 🙂

Comments are closed.