Reis om de wereld in 196 boeken

Ik herinner mij niet meer wanneer ik voor het eerst op de blog van Ann Morgan terechtkwam, maar dat ik haar idee – in één jaar tijd een boek uit elk land van de wereld lezen – meteen geweldig vond, dat wél. De lijst van wat ze in dat toepasselijk A year of reading the world gedoopte jaar las, is impressionant en inspirerend tegelijk. Toen Becky, een van de leden van de Verbeelding book club op Goodreads, in 2016 het topic Reis rond de wereld in boeken startte, waarbij zij probeert om uit 100 verschillende landen een boek te lezen, laaide de goesting weer op, maar toomde ik mijzelf meteen weer in. Het is en blijft wel een zotte uitdaging uiteindelijk!

En toch – jullie horen mij al komen – ga ik er nu mee starten. Niet omdat ik nu per se minder te doen heb (ha, de ironie van dit bericht te schrijven tijdens een superdrukke periode op het werk…), wel omdat ik besefte dat ik dat helemaal niet in één jaar of zelfs in 5 jaar moet doen. Ik kan, net zoals ik bij de Verbeelding book challenges doe, gewoon lezen wat ik wil en af en toe eens een boek uit een specifiek land opzoeken. En ja, ik kan mij inbeelden dat sommigen nu denken “jah, du-uh”, maar mijn strenge hoofd had daar dus wat tijd voor nodig…

Boekenreis om de wereld (Le petit requin)

Om het mijzelf makkelijk te maken, start ik mijn lijst vanaf 1 januari 2018. Ok, daarmee maak ik het mijzelf ook moeilijk, want ik heb in de afgelopen dertig jaar van mijn leven al uit een tiental landen boeken gelezen, maar ik heb geen zin om die allemaal te gaan terugzoeken en bovendien zijn er nog meer dan genoeg leuke en interessante boeken te ontdekken om niet per se te willen teruggrijpen naar wat ik de afgelopen jaren al las.

Om te bepalen uit welke landen ik boeken ga lezen, baseerde ik mij op de lijst van internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat brengt het totaal op 196 landen, namelijk:

 • de 193 leden van de Verenigde Naties
 • Palestina en Vaticaanstad, die een waarnemersstatus hebben bij de VN
 • Kosovo, dat als onafhankelijk erkend werd door een meerderheid van de VN-landen

Niet in het lijstje te vinden zijn dus “landen”/gebieden zoals Taiwan, Catalonië, Zuid-Ossetië en dergelijke die onafhankelijk willen zijn, maar (nog) niet in die status erkend worden. Gebeurt dat in de komende jaren toch, dan komen ze uiteraard mee in het lijstje. Ben ik akkoord met alle landen die wel / niet in die lijst staan? Nope, maar zo blijft het een neutrale lijst.

De volledige lijst kunnen jullie hier terugvinden. Ik vermoed dat ik, net zoals bij mijn life list, één keer per jaar een update ga geven. Per land ga ik één boek noteren; bij sommige landen zal ik er ongetwijfeld ook niet meer dan eentje lezen, maar bijvoorbeeld België zou anders na een tijdje een zeer uitgebreid puntje worden…

Ik tel een boek – fictie of non-fictie – mee voor een land, wanneer het boek zich in dat land afspeelt en de auteur een sterke verbinding met het land heeft (hij/zij is er opgegroeid, woont er al jaren, heeft er zijn/haar roots…). Dit jaar las ik al volgende boeken die aan dat criterium voldoen:

 • Mexico: Valeria Luiselli, Tell me how it ends
 • Nederland: Adriaan van Dis, Ik kom terug
 • Peru: Mario Vargas Llosa, Het ongrijpbare meisje
 • Verenigd Koninkrijk: Julian Barnes, The Sense of an Ending

17 Comments

 1. Whoa, geweldig zeg! Jouw challenge is nog een pak ambitieuzer dan de mijne, amai!
  En ja, de tijdsdruk van ‘in x aantal jaar wil ik dit voltooien” is inderdaad nergens voor nodig. Zelf merk dat de afwisseling juist fijn is: nu eens lees ik een boek voor mijn boekenreis, dan weer eentje voor de Verbeelding challenge, gevolgd door een boek dat ik gewoon graag wil lezen, los van welke challenge dan ook.
  In mijn achterhoofd heb ik wel het idee dat het tof zou zijn om mijn challenge tegen eind 2018 te voltooien (nog 22 boeken te gaan, dus goed te doen), maar aan de andere kant vind ik het zo verrijkend dat ik misschien wel gewoon verder doe tot 150, of wie weet, ook 196 😉
  Ik heb een “blanco” wereldkaart uitgeprint en alle landen ingekleurd die al voorbijgekomen zijn in mijn challenge, zo zie ik in één oogopslag welk continent nog meer aandacht mag krijgen (in mijn geval Afrika. Ik lees wel regelmatig boeken van Afrikaanse auteurs, maar het valt me op dat ik een voorkeur heb voor bepaalde landen, oa Nigeria: Chimamanda Ngozi Adichie is zo één van mijn favorieten, ben nu in mijn derde boek van haar bezig).
  Veel plezier met je challenge! Als we een aantal boeken gemeenschappelijk hebben, kunnen we bij gelegenheid misschien eens van gedachten wisselen, zou ik tof vinden 😀

  1. Oooh ja, verderdoen tot 196!! 😉
   Ik ga mij ook nog een kaart uitprinten denk ik; lijkt mij wel leuk om het in te kleuren (en direct ook een goede manier om te zien hoe goed ik alle landen nog kan situeren 🙂
   En zou zeker tof zijn om van gedachten te wisselen! Ik ga sowieso jouw lijstje nog eens goed bekijken als inspiratiebron!

 2. Indrukwekkend! Ik heb me voorgenomen geen enkele leesuitdaging meer aan te nemen. Ik lees wat op mijn pad komt en alleen nog als ik er zin in heb. 🙂

  1. Oh, maar dat doe ik ook wel in de eerste plaats. Vandaar dat ik er geen deadline op zet, want dan wordt het iets dat “moet”. Terwijl lezen net zo ontspannend is! Ik blijf dus grotendeels jouw manier volgen en ga gewoon lezen waar ik zin in heb, maar met af en toe eens een stapje buiten mijn comfortzone, ter verrijking 🙂

 3. Oh wat leuk dat je daar aan mee doet. Ik lees niet zo graag boeken die zich afspelen in verre landen. Het is niet dat ik er nooit geen lees hoor, maar zo’n challenge is voor mij er net over 🙂 Ik ben wel benieuwd welke boeken je gaat lezen en misschien haal ik er boeken-tips uit.

  1. Hihi, ja, als je niet graag boeken uit verre landen leest, dan is dit inderdaad niet echt een challenge voor jou 🙂 Waarom lees je die minder graag?
   Ik ga zien hoe vlot het vooruit gaat of ik jaarlijks of halfjaarlijks een update doe met tips 🙂

   1. Ik denk dat het komt omdat ik niet graag vertalingen lees en liefst boeken lees van Vlaamse of Nederlandse schrijvers. Misschien ook omdat ik niet de behoefte heb om buiten Europa te reizen.

 4. ooh, amai, indrukwekkende uitdaging. Ik vrees dat ik nogal een saaie lezer ben op dat vlak en meestal in de angelsaksische wereld blijf lezen of in werelden die totaal niet bestaan 😉 Maar wel benieuwd, wie weet inspireert het me toch. Succes alvast!

  1. Bwa, ik weet niet of ik werelden die niet bestaan saai zou noemen, integendeel zelfs 🙂 Misschien kan je proberen om een boek te lezen over elke “uitgevonden wereld” 😉

 5. Oh super nog iemand die meedoet met deze Boekenreis van Becky 🙂 Ik houd het zo een beetje bij, via een aparte pagina op m’n blog. Tot hiertoe uit 24 verschillende landen iets gelezen. Nog een hele weg te gaan dus. Dat boek van Valeria Luiselli had ik meegebracht van de bib 🙂

 6. Ik vind dit een superleuke uitdaging en ga het met veel interesse volgen! Als mijn blufboeken eindelijk allemaal afgevinkt zijn, heb ik immers een nieuwe lijst nodig 😉

  1. Haha, ik zou dan stiekem al bijhouden uit welke landen die blufboeken komen, want daar ga je er toch al een aantal mee kunnen afstrepen denk ik 😉

Comments are closed.