Reis om de wereld in 196 boeken, gelezen in 2019

We zijn bijna midden januari, iedereen is alle terugblikken ondertussen waarschijnlijk kotsbeu en dus ben ik al even traditioneel klaar om de mijne eindelijk los te laten op de wereld 😜

Ondertussen bijna twee jaar geleden besloot ik een boekenreis rond de wereld te starten, eentje waarmee ik jaren papieren reisplezier voor de boeg heb. Nadat ik in 2018 14 landen “bezocht”, is het tijd om eens te kijken uit welke landen ik het afgelopen jaar boeken las 🙂 . Ter herinnering: een boek – fictie of non-fictie – telt mee voor een land, wanneer het boek zich in dat land afspeelt en de auteur een sterke verbinding met het land heeft (hij/zij is er opgegroeid, woont er al jaren, heeft er zijn/haar roots…).

Boekenreis om de wereld (Le petit requin)
 • Canada: Margaret Atwood, Alias Grace
  Mijn tweede Atwood bleek een heel goed boek, dat zich o.a. in Toronto en omgeving afspeelt en daardoor een blik gaf in de Canadese maatschappij rond het midden van de 19e eeuw (ofte: een zeer diverse maatschappij met migranten uit verschillende delen van de wereld). Interessant, zowel daarom als om het psychologische verhaal.
 • Denemarken: Dorrit Willumsen, De Gentse bruid
  Dit boek nam mij mee naar het Denemarken van de 16e eeuw. Het speelt zich voornamelijk in koninklijke kringen af en heeft mij daardoor bijna evenveel over Denemarken op zich als over de machtsverhoudingen in Europa in die periode bijgeleerd.

Twee landen erbij, dat is een beetje triestig he? Sommige boeken die ik las, waren weliswaar van een auteur uit een nieuw land, maar speelden zich niet in dat land af, waardoor ik ze ook niet meetelde (het geval bij bijvoorbeeld Die Verwandlung en Het evangelie volgens Jezus Christus van respectievelijk een Tsjechische en een Portugese auteur). Neemt niet weg dat dit duidelijk toont dat ik, wanneer ik niet specifiek andere landen op zoek – zoals dus het afgelopen jaar het geval was (met die thesis e.d. wilde ik mijzelf geen “regeltjes” opleggen bij de hobby, die lezen uiteindelijk toch is) – vooral boeken lees van Amerikaanse, Britse, Nederlandse of Belgische auteurs. Niet abnormaal, wel jammer wetende hoeveel moois er overal ter wereld geschreven wordt. Het komende jaar wil ik dus iets meer van de platgetreden paden afwijken, al ga ik mijzelf daar geen vaste doelen in opleggen.

16 Comments

 1. Ik lees niet zo graag boeken die zich afspelen buiten België maar dat begint precies te veranderen, misschien toch ook eens meedoen aan die reis om de wereld 🙂

  1. Ik lees wel al langer boeken die zich afspelen buiten België, maar vind dit echt wel een verrijking (ook al heb ik dus nog niet eens zoveel landen “bezocht”), omdat ik zou toch ook wel wat afwijk van de platgetreden Engelse en Amerikaanse paden. Misschien kan je eens proberen met één of twee andere landen en zien of het je bevalt?

 2. Een graag gegeven tip:
  ‘Blijf bij me’ van Ayobami Adebayo.
  Als je Nigeria wil afvinken door een prachtig verhaal te lezen.

  1. Bedankt voor de tip! Nigeria vinkte ik vorig jaar wel al af met een boek van Chimamanda Ngozi Adichie, maar ik wil zeker nog meer boeken van daar lezen.

 3. Bij mij zijn er, sinds ik de kaap van 100 boeken heb gehaald, ook niet zoveel landen bij gekomen afgelopen jaar.
  Suriname, Bolivia, Slovakije… en dat was het, dus ook gene vette.
  Ook al zoek ik de diversiteit bewust op in mijn boeken, dan nog blijven dezelfde landen terugkomen: uit het Midden-Oosten lees ik relatief veel uit Israël, wat Afrika betreft zijn er veel interessante auteurs uit Nigeria, zoals ook de tip van Sarah aangeeft, maar dat land heb je al afgevinkt, op je wereldkaart te zien 😊

  1. Ja, ik denk dat je er inderdaad echt op moet focussen om voldoende gevarieerd te lezen. Al is dat bij jou natuurlijk sowieso al wel het geval, want je leest misschien veel uit dezelfde landen, maar het zijn tenminste al niet meer enkel de “standaard”-landen à la België, USA… Dat hoop ik toch wel nog wat meer te doorbreken. Op zijn minst Israël ga ik binnenkort ook kunnen afvinken, dankzij jouw maandboek 🙂 Vul jij je nieuwe boeken nog aan in het topic op Goodreads?

   1. De lijst in het topic op Goodreads vul ik enkel aan als ik een nieuw land kan toevoegen.
    Gemiddeld lees ik 2 à 3 “wereld”boeken per maand (deze maand waren het er 4: Pakistan, Noorwegen, Israël en Syrië), maar als ik al een boek uit dat land gelezen heb, vul ik het niet meer aan (hm, misschien moet ik daar eens werk van maken en overal een tweede boek noteren…)

    1. Ah, dan heb ik je update van vorig jaar met Slovakije enzo waarschijnlijk gemist. Straks eens kijken 🙂
     En wow, weeral vier wereldboeken, zelfs al zijn het dan herhalingen van landen, ik vind dat toch veel. Ik las tot nu toe drie boeken en heb daarmee twee Belgen en een Brit, weer zeer traditioneel dus 🙂
     Op zich is meer inspiratie altijd welkom, maar het wordt natuurlijk wel heel veel om overal een tweede of derde boek toe te voegen, dat ben ik alleszins ook niet van plan. Anderzijds: lijstjesmeisje dat jij (nog meer dan mij) bent, kan ik mij inbeelden dat je dat vooral plezant vindt, dus waarom niet 🙂

 4. Enkele suggesties uit mijn 2019-boekenlijst:
  – Afghanistan: Khaled Hosseini
  – Australië: Markus Zusak (Bridge of Clay, The Messenger)
  – Ierland: John Boyne (A history of loneliness), Caitriona Lally (Eggshells)
  – Israel: Meir Shalev
  – Italië: Elena Ferrante
  – Polen: Het meisje uit de trein
  – Spanje: Jesus Carrasco (De vlucht)
  – Zimbabwe: NoViolet Bulawayo (We need new names)

  1. Oh, fantastisch, zoveel tips! Heel erg bedankt, ik heb er al meteen verschillende aan mijn leeslijstje op Goodreads toegevoegd!

   1. Nog eentje bedacht ondertussen:
    – Sudan (maar blijkbaar ook Ethiopië en Kenia – was ik totaal vergeten): Dave Eggers (What is the what)

 5. Al een geluk dat lezers van je blog dan reageren met tips want ik zou anders geen flauw idee hebben hoe je naar specifieke landen op zoek zou moeten gaan.

 6. Ooit, ooit begin ik ook aan deze queeste. Maar eerst al die Blufboeken eens uitlezen, want da’s ook een werkje van veel langere adem dan ik had verwacht!

Comments are closed.