Boekenliefde
Al sinds de eerste jaarovergang die Johan en ik samen vierden, geven wij elkaar een dubbel boekencadeautje: één boek uit de kast en één nieuw boek (als in: nieuw gekocht, mag dus ook een tweedehands boek zijn).
Vorig jaar toonde ik jullie de boeken die we elkaar gaven in 2018, 2019, 2020 en 2021; vandaag is het tijd voor de boekencadeautjes van 2022. Al ga ik eerst nog even terug naar die van 2021, want sloot ik mijn bericht vorig jaar nog af met “We waren gelukkig allebei content met de keuze van de ander, dus geen nood aan jokers”, dan bleek dat tegen het einde van het jaar bij Johan toch niet meer helemaal het geval. De reis van Theo van Catherine Clément bleek niet echt zijn ding – ik gaf het hem, omdat ik er als puber heel veel uit leerde over de verschillende religies, maar voor een al relatief goed geïnformeerde volwassene, bleek het toch minder aantrekkelijk – en dus besloot hij het in te ruilen. Afspraak daarbij is dat wie een boek wil ruilen, dat mag, maar er dan wel twee voor in de plaats krijg. Ik dook dus opnieuw in onze boekenkasten en koos De acht bergen van Paolo Cognetti (een voltreffer!) en Het uur nul van Dirk Bracke (kwestie van toch een beetje in de geliefde-puberboeken-sfeer van De reis van Theo te blijven, al is het natuurlijk een heel ander – en voor hem gelukkig veel vlotter lezend – verhaal).
Tijd voor onze keuzes van 2022:
We maakten dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, weliswaar geen afspraak dat er minstens één boek van een niet mannelijke auteur bij moest zitten, maar hielden ons daar – hoera! – toch aan:
- Johan kocht voor mij Gilead van Marilynne Robinson, dat hij zelf nog nooit las, maar hem wel aantrok. Als boek uit de kast voegde hij er The Childhood of Jesus van J.M. Coetzee aan toe, een paar jaar nadat ik al Disgrace van hem moest lezen. Dat was toen een voltreffer, dus mijn verwachtingen zijn hoog
- Voor mij was het een makkelijke keuze dit jaar: Een halve gele zon van Chimamanda Ngozi Adichie had ik al langer in gedachten als boek uit de kast (al gaat Johan het misschien wel als e-book in de originele Engelstalige versie lezen) en zodra ik eerder dit jaar De renner uit de bib leende en las, was het meteen duidelijk dat ik dat wilde aankopen en als nieuw boek geven.
Opnieuw geen nood aan jokers, eens zien of dat doorheen het jaar zo blijft
Aaaah, een halve gele zon van Chimamanda Ngozi Adichie, topkeuze!
Gilead las ik jaren geleden (in 2014, dus pre-goodreads voor mij), maar ik herinner mij de sfeer nog goed. Zelf graag gelezen als slow-read, herinner me dat ik soms bleef hangen bij passages om na te denken en te herlezen.
Oh, als je je zoveel jaar later de sfeer van een boek nog altijd herinnert, dat is wel heel veelbelovend!
En ja, Een halve gele zon is zo goed, dat was snel beslist! Hij twijfelt nog om het misschien toch in het originele Engels te lezen, maar was wel blij met mijn keuze