De thema’s van 2018

Lijstjes- en doelenmens dat ik ben, kon ik het ook dit jaar niet laten om voornemens te maken. Ik vergat ze weliswaar hier te posten, maar onder de noemer “beter laat, dan nooit” krijgen jullie ze nu nog te lezen 🙂

Thema's 2018 (Le petit requin)

Dit jaar ga ik het anders aanpakken door telkens één thema uit te kiezen waar ik een maand lang de focus op ga leggen. In januari was dat bijvoorbeeld “sport”, in februari wordt het “organisatie en structuur”. De rest van het jaar wil ik nu nog niet vastleggen, maar ga ik kiezen naargelang de maanden vorderen. Op die manier kan ik mij zoveel mogelijk aanpassen aan de omstandigheden van het moment: wanneer bijvoorbeeld half juni zou blijken dat juli een hele drukke maand wordt op het werk, kies ik beter voor het thema “zelfzorg” dan voor het thema “een leven lang leren”. Hoewel ik al twaalf thema’s uitgekozen heb, onderverdeeld in drie overkoepelende gebieden, geef ik mijzelf ook de vrijheid om een thema te schrappen en te vervangen door een ander als dat beter zou uitkomen (bijvoorbeeld omdat een thema mij niet meer interesseert of een ander op dat moment belangrijker is).

Bon, genoeg inleiding, hier zijn de thema’s:

Hoofd & lichaam

 • Gezonde voeding
  Hoe ik deze maand net ga aanpakken, weet ik nog niet zeker, maar sowieso zal er een grote focus liggen op suikervrij eten en vers koken. Misschien leg ik mijzelf de uitdaging op om drie keer per dag groenten te eten (ik eet weliswaar al veel groenten, maar zou graag de gewoonte krijgen om te “snacken” met groenten), misschien probeer ik een maand veganistisch te eten (niet dat dat noodzakelijk gezond is – een pak frietjes is namelijk ook veganistisch 😉 -, maar normaalgezien wel en bovendien is het een keuken die ik al langer wil proberen)…
 • Organisatie en structuur
  Ik merk dat ik de laatste maanden veel minder structuur heb: ik ga te laat slapen (een van dé valkuilen aan alleen wonen), slaap daardoor niet altijd voldoende en snooze dan ’s ochtends veel te lang… Hallo, foute vicieuze cirkel! Aangezien dat zowel voor mijn werk als thuis verre van ideaal is, wil ik hier wat meer regelmaat in brengen. Ik wil ook een one tab challenge of iets dergelijks uitproberen, aangezien ik iemand ben die makkelijk twintig of meer tabbladen open kan hebben staan en dan verbaasd is dat ze niet gefocust aan één ding kan doorwerken…
 • Sport
  Een maand lang elke dag sporten, dat was het doel van dit net afgewerkte thema (hoewel, afgewerkt… ’t Is nu niet dat ik nu plots voor de rest van het jaar stop met sporten natuurlijk 🙂 ). Of dat gelukt is, lezen jullie de komende week…

Etzelpass (Le petit requin)

 • Zelfzorg
  Sporten en gezond eten zijn natuurlijk al belangrijke pijlers, maar met dit thema wil ik de focus leggen op mijn hoofd: misschien probeer ik wel een maand lang elke ochtend te mediteren, doe ik een self care challenge of geef ik mijzelf en iemand anders een maand lang elke dag een complimentje. Oh, en nog eens een dagje thermen of een massage, dat zou ook wel helpen om te ontspannen 😉

Persoonlijke ontwikkeling

Kerstkaartje (Le petit requin)

 • Creativiteit
  Ideeën genoeg voor dit thema met o.a. naaien, kaartjes knutselen, handletteren, kleuren, fotografie, smyrna knopen… Net omdat die ideeën er al langer zijn, wil ik er eens een maand de focus op leggen en tijd maken om vanalles uit te proberen.
 • Een leven lang leren
  Ik ga normaalgezien zeker een paar papers moeten schrijven het komende jaar, dus misschien laat ik deze maand wel samenvallen met de deadline van eentje ervan, zodat ik er ten volle op kan focussen. Of misschien ga ik een verdiepende cursus Italiaans of Spaans volgen of werk ik een van de verschillende online cursussen waar ik voor ben ingeschreven af…
 • Kunst & cultuur
  Tijd maken voor tentoonstellingen, een citytrip naar een culturele stad, een concert meepikken… Het kan allemaal tijdens deze maand!
 • Reizen
  Niet dat ik van plan ben om al mijn reizen dit jaar in één maand te plannen 🙂 Wel wil ik mijzelf met dit thema motiveren om nog wat nieuwe plaatsen te ontdekken, te bekijken naar waar ik de volgende jaren op reis wil en bekijken hoe dat financieel haalbaar is. Én ik wil vooral reizen binnen Zwitserland, want er is hier nog zoveel te ontdekken! Ga ik in de maand van dit thema naar België, dan zou ik ook daar graag (nog) eens de toerist uithangen.

Tyne Cot Cemetery (Le petit requin)

Bewust leven

 • Buitenleven
  Dit wordt een maand waarin ik de focus ga leggen op mijn moestuin en op “kleine momentjes” buiten: niet de grotere uitstappen, zoals een wandeling in de bergen (dat mag natuurlijk wel, maar valt eerder onder het thema “reizen”), wel op het werk een wandelingetje maken tijdens mijn lunchpauze, zorgen dat ik 10000 stappen per dag zet, één dag per week volledig offline gaan… Ideeën genoeg 🙂
 • Groen en afvalvrij leven
  Tijdens deze maand wil ik mijn huis(houden) eens aan een grondige keuring onderwerpen, checken hoe ik het doe op ecologisch gebied en waar nodig aanpassingen doorvoeren (zo zijn er zeker al een aantal producten die ik kan vervangen door diy-alternatieven). Misschien probeer ik ook wel eens een zero waste month uit, waarin ik mijn afval tot het minimum probeer te beperken (zou het lukken om dat in één bokaaltje te krijgen?).
Moestuin (Le petit requin)
Overlap tussen thema’s, want buitenleven in de moestuin zorgt ook voor veel minder afval in de keuken
 • Huis wordt thuis
  Ik voel mij wel al thuis in mijn appartement, maar er is nog wel wat werk aan en dat wil ik deze maand centraal zetten: verder inrichten door o.a. tijd te maken om een aantal meubels of decoratie zelf te maken, grondig opruimen zodat alleen die dingen overblijven die ik effectief gebruik en die ook allemaal hun eigen plekje hebben (bijvoorbeeld al mijn papieren recepten eens ordenen en ofwel gebruiken ofwel weggooien…).
 • Spaarzaamheid
  Ik kom wel rond met mijn inkomen, maar sinds ik een eigen appartement heb en dus ook een veel hogere huur moet betalen, blijft er maar amper spaargeld over. Op zich kan dat gerust wel een tijdje, maar de vorige jaren waren al niet bepaald de beste voor mijn spaargeld (veel uitgeven voor een studie + geen inkomen = duik naar beneden….). Voor mijn eigen gemoedsrust zou ik graag een buffer van een aantal maanden hebben, kwestie dat als er iets gebeurt waardoor ik plots geen of een veel lager inkomen heb, ik niet onmiddellijk moet verhuizen naar iets kleiners (of – nog erger – niet meer in Zwitserland kan blijven). Bovendien is een no spend month (niets kopen behalve de standaard boodschappen, vaste kosten zoals huur e.d.) ook goed voor het milieu. Waarschijnlijk laat ik mijzelf wel enige luxe toe in de vorm van een bepaald bedrag dat ik mag uitgeven aan treintickets voor uitstapjes, maar bijvoorbeeld nieuwe boeken, stempels e.d. mogen er die maand niet inkomen.

21 Comments

 1. Leuk idee! Lijkt mij wel moeilijk, ik denk namelijk dat al die dingen bij mij een beetje door mekaar zouden lopen. Ik ben alvast benieuwd hoe het sporten u vergaan is 🙂 Succes he!

  1. Merci!
   En ja, er gaat zeker vanalles door elkaar lopen! Heeft ervoor gezorgd dat ik wel wat getwijfeld heb over mijn thema’s, maar uiteindelijk is het niet erg dat dingen overlappen (als ze belangrijk zijn, mogen ze wel meerdere keren voorkomen 🙂 ). ’t Gaat uiteindelijk vooral om rustig tijd voor dingen te nemen ipv duusd ideeën in één keer te willen uitvoeren en dan uiteindelijk niets gedaan krijgen 🙂

 2. Wat een mooi lijstje aan doelen! Benieuwd naar hoe je ze concreet gaat invullen. Ik zou dat zelf misschien ook eens moeten proberen, me elke maand op een ander thema concentreren. Ik heb nogal de neiging plots in actie te schieten en dan alles tegelijk te willen aanpakken.

  1. Dat is exact de reden waarom ik nu met maandthema’s werk! Op zich werkten mijn voornemens vroeger ook wel (het ene al meer dan het andere natuurlijk), maar ik heb inderdaad ook nogal véél dingen die ik ooit zou willen doen, waarna ik ofwel alles in één keer start (wat natuurlijk niet lukt om vol te houden), ofwel blokkeer omdat ik overweldigd word. Daar hoop ik nu wat beter mee om te kunnen 🙂

 3. Succes met je doelen.
  Veganistisch is niet per defintie gezond. Je mist een hoop essentiële voedingsstoffen die je met een normaal eetpatroon allemaal in voldoende mate binnen krijgt. Je zult een hoop extra vitamines en mineralen bij moeten slikken.
  Doelen zijn niets voor mij overigens. Ik heb ze wel maar zijn redelijk vaag en ik stel er geen ultimatum aan.
  Meer duiken misschien… 😉

  1. Ik weet dat veganistisch niet per definitie gezond is, schreef ik ook. Maar: het is wél gezonder voor de planeet en alleen al daarom vind ik het de moeite waard om het uit te proberen 🙂 Het is sowieso niet mijn bedoeling om voltijds veganist te worden (ik eet nu ook nog steeds niet voltijds vegetarisch), maar het eerder gedurende korte tijd uit te proberen, zodat het nadien makkelijker is om af en toe eens veganistisch te eten (zoals ik indertijd met vegetarisch ook gedaan heb). Voedingsstoffen zoals B12 zal ik sowieso dus altijd nog uit andere maaltijden halen.

   En euh, meer duiken is altijd een mooi voornemen 😉

 4. Daar is serieus over nagedacht. Ik wens jou heel veel succes in het realiseren ervan en kom het hier graag volgen.
  Zo’n stok achter de deur, ik heb dat ook wel nodig. In m’n bullet journal houd ik een soort afvinklijstje bij voor elke dag. Want uitstellen is me ook niet vreemd en toegeven aan wat eerder makkelijk is dan wat meer inspanningen vergt evenmin. Die schop onder m’n kont is wel nodig zo af en toe. Al gaat dit dan eerder over een gewoonte die op die manier dan op termijn vanzelfsprekend wordt. Voornemens zou ik ze in mijn geval niet durven noemen, wel eerder goede gewoontes en hoe die op die manier als vanzelf deel gaan uitmaken van m’n dagelijkse doen en laten. Ik zoek daarin altijd de balans tussen wat goed is voor mezelf en wat goed is voor m’n omgeving volgens eigen mogelijkheden. Zonder daarin te overdrijven want extremen, daar doe ik niet aan mee.

  1. Jup, die schop onder mijn kont, dat is exact wat ik met deze thema’s wil bereiken, want toegeven aan makkelijkheid, dat ken ik zeker ook 🙂 In zekere zin is het ook de bedoeling dat een deel van wat ik in het kader van deze thema’s ga doen ook goede gewoontes worden. Zo hoop ik dat een maand focussen op “groen” leven ervoor gaat zorgen dat ik bepaalde dingen gewoon standaard invoer (bijvoorbeeld: nu koop ik nog wc-product, terwijl dat eigenlijk makkelijk zelf te maken is). Het moeten niet allemaal goede gewoontes worden, maar hopelijk lukt dat wel bij een paar zaken.

 5. Ik ben benieuwd naar de uitwerking van die items. Ze lijken me heel gebalanceerd en de moeite waard. Het sporten doe ik je alvast niet na, maar misschien doe ik wel mee met één van je andere thema’s.

  1. Dat zou tof zijn! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd 🙂
   Ik blog binnenkort over de verdere uitwerking, ’t blijkt makkelijker om zo’n thema te starten dan er ook effectief over te bloggen 😉

 6. Bij het toeristen in België: altijd welkom in Gent én Evergem! Ik toon je met veel plezier de leukste plekjes x

  1. Oh, dat zou tof zijn, merci! Gent ken ik namelijk eigenlijk helemaal niet zo goed 🙂 En Evergem alleen van het mountainbiken, lang geleden…

 7. Leuke lijst, en extra motiverend door het allemaal neer te schrijven en hier te delen hé. Veel succes én plezier ermee 🙂

  1. Merci! En ja, neerschrijven en delen hier is inderdaad extra motiverend! Sinds ik blog, hou ik mij veel meer aan mijn voornemens dan vroeger 🙂

 8. Aaah gewoon al een foto zien van wandelbordjes doet mij heimwee krijgen. (’t Is erg hoor, hoe hoog de nood aan vakantie momenteel is!)
  Maar bon, uw voornemens of thema’s, ’t is nogal een boterham! Maar ik ben van mening dat een leven zonder uitdagingen maar saai is. En een heel leuk idee om zo iedere maand één thema aan te pakken! Dus wil je alsnog heel veel succes wensen.
  Als je naar België komt en de toerist wil uithangen: I’m your woman! Leuven ken ik natuurlijk als mijn broekzak maar ik sta ook open om andere plekjes in ons schoon land te ontdekken.

  1. Haha, daar volg ik je in, dat een leven zonder uitdagingen maar saai is 😉 Al ben ik bij deze thema’s vooral van plan om telkens vlak voor het begin van de maand te bepalen wat ik net wil doen, zodat ik niet nu al té enthousiast uitdagingen vast leg. Het kan dus evengoed zijn dat ik bij sommige thema’s uiteindelijk maar één effectief doel vastleg 🙂

   En merci! Heb jij die doorzichtige kerk in Borgloon al eens bezocht? Die staat hoog op mijn “toeristisch verlanglijstje” in België 🙂

   1. Neen maar ik heb er wel al van gehoord! Lijkt me wel de moeite om daar eens naartoe te gaan.

Comments are closed.