Fair wear Friday (15)

Vandaag is het Black Friday, het ideale moment dus om nog eens wat duurzaam tegenwicht te bieden aan halsoverkop-korting-geshop.

In Zwitserland is de nationale tak van Fashion Revolution gestart met een tegenactie: Corlorful Friday. Op deze dag bekennen consumenten en winkels “kleur”: als klant betaal je nog steeds de volle, faire prijs, maar de winkel staat een bepaald bedrag – bijvoorbeeld 10% van hun dagomzet – af aan een goed doel. Vaak is dat een project dat te maken heeft met transparantie in de mode-industrie, maar dit jaar zag ik bijvoorbeeld ook winkels die beslisten een deel van hun dagomzet aan een cultuurproject uit de buurt te geven, omdat die het door de Coronapandemie nog zwaarder hebben.
Ter info: winkels zijn hier in Zwitserland nog steeds open; ze zijn “enkel” tijdens de eerste lockdown twee maand dichtgegaan (wat voor velen uiteraard al meer dan zwaar genoeg om dragen is). De culturele sector draait weliswaar ook nog, maar is door de in verhouding zwaardere beperkingen in aantal mensen die mogen samenkomen – wat ertoe leidt dat veel events toch volledig afgelast worden – nog zwaarder getroffen.

Colorful Friday (Fashion Revolution Switzerland)
Bron: Fashion Revolution Switzerland

En dan denk ik, hoe fantastisch is dat niet? Dat die kleine zelfstandigen – want laten we wel wezen, veel grote ketens doen er niet mee aan deze actie… – die het zelf dit jaar al zo moeilijk gehad hebben, toch beslissen om anderen te steunen voor wie het nog zwaarder is? Dat die solidariteit er niet enkel is op momenten dat het goed gaat, maar ook wanneer iedereen het moeilijk heeft? Hoe mooi zou het wel niet zijn als iedereen dat zou doen, de hand uitreiken aan iemand die nog dieper weggezakt is?

Fair Fashion Fest
Bron: Fair Fashion Fest

Oorspronkelijk was ik van plan om vandaag nog eens een blik in mijn kleerkast te werpen en jullie zo een paar fijne merken en winkels voor te stellen, maar dat stukje ga ik houden voor binnen twee weken. Want naast Colorful Friday – dat voor jullie misschien wel interessant is om over te lezen, maar (nog) niet in België of Nederland plaatsvindt – is er ook het Fair Fashion Fest!

Sommigen onder jullie kennen dit festival misschien al wel: het vindt normaalgezien tijdens de Fashion Revolution Week in het voorjaar plaats in Gent en draait volledig rond Fair Fashion met o.a. een modeshow, een markt, lezingen enzovoort. Ik was er in 2015 en 2018 bij en leerde er telkens veel bij: algemeen over het thema, specifiek door nieuwe winkels te ontdekken die met het thema bezig zijn.

Dit jaar kon het uiteraard niet fysiek doorgaan, maar het team erachter zette een superinteressant online alternatief op poten dat sinds gisteren en tot zondag loopt (het programma van gisteren kan je hier herbekijken). Je kan elke dag ’s avonds kijken naar zowel een gesprek met iemand uit de sector als een podiumdiscussie over een specifiek thema (jeans, ethisch shoppen…). Zowel vanavond als zondag is er thuiscinema, waarbij je via Vimeo met de code “FairFashionFest” kan kijken naar respectievelijk The true cost (aanrader!) en The story of a panty (staat hier op het programma). Daarnaast lopen er fashion challenges, waar je via social media aan kan deelnemen, is er een online modemarkt en een online modeshow. Hoed af voor wat ze daar samengesteld hebben!

FFF Gent Programma
Bron: Fair Fashion Fest

Ik ben zelf geen grote shopper en wil niemand aanmoedigen om hopen spullen te kopen. Maar nu de kerstperiode met bijhorende cadeautjes, eraan komt: alsjeblieft, probeer zoveel mogelijk te kopen bij lokale ondernemers, bij ondernemers die focussen op fair trade en ecologie. Zij zijn degene die in onze steden mee zorgen voor gezellige winkeltjes en een toffe sfeer, zij zijn degenen die internationaal het verschil maken voor mensen die het zoveel slechter hebben dan wij zelf. Zij zijn ook degenen die het nu, meer dan welke grote keten ook, moeilijk hebben en steun nodig hebben. Probeer af te stappen van het idee dat een bestelling morgen al in de bus moet liggen en informeer eens bij die handelaars of je iets kan afhalen of het daar online kan bestellen, ook al is het iets langer onderweg.

Zoals steeds: ik word niet gesponsord voor deze berichten, maar schrijf er over, omdat ik deze kwestie te belangrijk en te impactvol vind om er geen aandacht aan te besteden.

6 Comments

 1. Dag fantastische Haaike,

  Dank je wel voor deze post 😀 Wat een mooi initiatief, die Colorful Friday!
  En ik zeg volmondig ‘amen’ op jouw laatste alinea!

  Intussen is er vandaag beslist dat de winkels hier dinsdag weer mogen opengaan.
  Ik hoop van harte dat steeds meer mensen naar een ‘go fair & go local’ mindset zullen switchen.

  1. Ik hoop het ook, heel heel erg. Maar dan lees ik deze gisterenochtend een bericht in de krant dat afgelopen black friday de succesvolste ooit was en dan vrees ik er toch weer voor…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.