Gekocht in België

Ik moet echt stoppen met berichtjes beloven als ze nog niet geschreven zijn! Jullie hadden mijn Belgische aankopen namelijk gisteren te zien moeten krijgen, maar een zeer acute blaasontsteking stak daar een stokje voor (gelukkig bleek ze al even snel weer weg, waardoor ik op het werk tenminste niet elk kwartier op de wc moest zitten kreunen van de pijn). Maar euhm, na dit dit blaasintimiteiten-intermezzo, over naar de orde van de dag!

Voor de minimaliseerchallenge moet ik immers mijn laatste vijf aankopen evalueren, maar ja, welke kies je als je op twee dagen tijd wel wat meer dan vijf items koopt?#projectblogboek to the rescue, want dat zegt:

#projectblogboek

Daar waar we in Zwitserland bijna enkel noodzakelijke boodschappen kopen (als daar zijn: voedsel en wc-papier enzo), durven we in België al eens een beetje losgehen: de prijzen liggen er lager, er zijn Nederlandstalige producten (lees: boeken) te vinden en als we iets online bestellen, moeten we er tenminste geen douane- en bijhorende administratiekosten bovenop betalen. Maar wilt losgehen ook zeggen dat we compleet overbodige brol en hier-hebben-we-niet-over-nagedacht-spullen kopen? Een evaluatie:

Gekocht in België 1 (Le petit requin)

 Kleding

1. Wandelbroek

 • Nodig? Op dit moment amper, aangezien we enkel dagwandelingen doen. Maar ze is wel zeker nodig voor onze (half)geplande reizen-met-meerdaagse-wandeltochten, dus het is een aankoop die sowieso in de komende maanden noodzakelijk zou geworden zijn. Liever rustig passen en uitzoeken dan de eerste de beste moeten nemen omdat we twee dagen later vertrekken, denk ik dan.
 • Fair/eco? Het merk heeft geen fair wear/eco-labels, maar wel een goed ontwikkeld recycleerprogramma. Niet perfect, maar ’t is toch al iets.

2. Kleedje

 • Nodig? Nope, dit is echt wel de luxe-aankoop uit het lijstje. Ik heb weliswaar gemerkt dat de meeste van mijn huidige kleedjes ofwel heel casual ofwel heel gekleed zijn, waardoor ik er vrij weinig naar het werk of de les draag en in dat opzicht is dit casual-chic model wel een goede aanvulling, maar euhm ja, meer reden dan dat kan ik toch niet echt geven, vrees ik 😉
 • Fair/eco? Ja! En mooooi!

3. Jeansbroek

 • Nodig? Een beetje. Ik heb namelijk al twee jeansbroeken, maar eentje ervan is net iets te versleten om nog naar het werk of de les te dragen (ik gebruik ze wel nog als comfi-broek thuis). Aangezien ik vaak jeans draag, voegde ik een tweede “deftig” model al enkele maanden geleden toe aan mijn “mag, maar moet niet”-kooplijstje. Doordat ze nog een tint donkerder en daardoor gekleder is dan degene die ik al had, kan ik mijn zoektocht naar een geklede broek op een lager pitje zetten.
 • Fair/eco? Helemaal!

4. Lingerie: twee setjes (niet gekocht, maar gekregen. Van mijn moeder “omdat het al zo lang geleden was dat we nog samen waren gaan winkelen”. Niet dat ze anders geen ander excuus zou verzonnen hebben hoor 😉

 • Nodig? Als je af en toe sportbeha’s begint te dragen omdat al je gewone beha’s in de was liggen (en je weigert om enkel daarvoor een halflege machine was te draaien), dan denk ik dat deze aankoop toch wel vrij noodzakelijk begon te worden, ja 🙂
 • Fair/eco? Neen, jammer genoeg niet. Al weet ik bij deze meteen wat de volgende stap in het “betere kleerkast”-voornemen zal worden: verantwoorde lingerielabels zoeken!

Huishouden en decoratie

5. Bol voor onze lamp
In onze living hangt een lamp met drie bollen, waarvan er een tijdje geleden eentje sneuvelde. Een mierenneuker zal misschien zeggen dat we toch nog licht hadden, maar zo’n lamp met twee bollen en een peertje, dat is toch niet echt een zicht. Nogal nodig dus 🙂

6. Pepermolen
We hebben er drie (zout, witte peper, zwarte peper), waarvan er eentje kapot was en ik wilde graag hetzelfde model.

7. Brooddoos
Sinds mijn vorige kapot ging, kon ik wel mijn plan trekken, maar ik had daardoor enerzijds meer afval (af en toe gebruikte ik immers een papieren broodzak, maar dat gaat maar een paar keer mee) en at anderzijds minder vaak bananen of wat kleine groentjes (kerstomaatjes, stukjes komkommer), omdat ik die niet (makkelijk) in één doosje kon meenemen. Deze brooddoos is groot en heeft een onderverdeelstuk (waarvan ik er nu zelfs twee heb, aangezien de vorige dezelfde was, maar in het groen), waardoor ik alles in één keer kan meenemen. Praktisch, een-gezonde-levensstijl-ondersteunend en BPA-vrij, dus jup: goedgekeurd!

Note to self: deze niet meenemen bij bergwandelingen of anders de sluiting onderweg regelmatig openen om de luchtdrukverschillen niet te groot te laten worden.

8. Waterfles
Ik lijk wel waterflessen te verzamelen, want ik heb

 • een glazen fles: thuis continu in gebruik, maar voor onderweg net iets te zwaar en te breekbaar
 • een stalen fles: goed voor op wandeltochten waar ik hoe dan ook veel drink, maar aangezien het water in zo’n fles toch een beetje metalig smaakt/ruikt, niet zo geschikt voor de dagdagelijkse 2-3l waterverbruik
 • en vanaf nu dus ook nog een BPA-vrije plastic waterfles

Was dat echt nodig? Toch wel, vind ik. Feit is namelijk dat ik bovenstaande flessen om de vermelde redenen niet gebruik voor onderweg of op het werk en dan maar om de zoveel weken een liter flessenwater kocht. Ik herbruikte die fles weliswaar tot ze bijna uit elkaar viel, wat beter is dan per keer een nieuwe fles, maar desondanks een hoop overbodig afval veroorzaakt. Ik was dus al langer op zoek naar een stevige, maar toch lichte fles voor onderweg, maar vond nooit mijn goesting: ik wilde namelijk géén filter (overbodig, want het kraantjeswater is hier superlekker), een praktische drinktuit en een volume van 1L (want ik drink véél). Toen ik dé perfecte fles dan ook onverwacht zag staan, was de deal snel beslist en ondertussen vergezelt mijn nieuwe vriendje mij al anderhalve week op al mijn uithuizige bezigheden; blij ermee!

9. Waterkoker (ook niet op de foto, want tweedehands gekregen van mijn ouders, die hem als reserve op de zolder hadden staan)
De vorige is een tijdje geleden gesneuveld door een jammerlijke en zeer kortstondige liefde van de verdeelstekker met een plasje water. We kunnen uiteraard water koken op ons kookvuur, maar zo’n waterkoker is toch wel praktisch als het snel moet gaan. Ons nieuwe model is trouwens een pak kleiner dan het vorige en daardoor zuiniger, omdat ik voor die ene tas thee nu effectief het hele volume gebruik dat minimaal gekookt moet worden i.p.v. dat er telkens een deel voor niets wordt opgewarmd.

10. Eten: koriander, harissa, gist, bloem…
Hier heb ik geen volledige lijst van gemaakt, omdat eten… ja, eten is he. En aangezien wij graag en divers koken en bakken, is wat mij betreft geen enkele voedselaankoop “overbodig”. Tenzij we plots diepvriesmacaroni’s in bulk zouden aankopen ofzo, maar het gaat dus wel degelijk om “basisproducten” 🙂

Dat we eten kopen in België, is trouwens omdat we het in Zwitserland (voorlopig) ofwel niet vinden (harissa, speculaas…) ofwel niet in de bulkhoeveelheden die we willen. Zo vind ik het met ons gistverbruik (per 2-3 dagen telkens 7g voor een brood) echt niet te verantwoorden om van die “oh, kijk mij eens per 7g in een plastiekske en met andere 7g-plastiekskes in nog een extra plastiekse schoon wezen”-gistverpakkingen te kopen. Kan allemaal goed zijn dat dat juist de hoeveelheid is die we nodig hebben, maar ik heb ogen en een weegschaal, dus geef mij maar die verpakking van een halve kilo, die in totaal veel minder afval geeft.

11. Verstevigende nagellak (nope, dit is niet echt “huishouden” of “decoratie”, maar ik had geen zin in een aparte categorie)
Mijn nagels blijven makkelijk scheuren en dus blijf ik deze gebruiken. Het huidige potje is bijna leeg en dus aan vervanging toe. Maar echt noodzakelijk: nee, uiteraard niet, dit is luxe.

 Boeken

Gekocht in België 2 (Le petit requin)

Romans

 • Stupeur et tremblements van Amélie Nothomb
 • Norwegian wood van Haruki Murakami
 • Les Chevaliers du Subjonctif van Erik Orsenna
 • La révolte des accents van Erik Orsenna
 • De wereld van Sofie van Jostein Gaarder

Dichtbundels

 • Je buik van pimpelmees van Hugo Claus

Graphic novels

 • The complete Maus van Art Spiegelman
 • Le bleu est une couleur chaude van Julie Maroh

Non-fictie

 • Art d’Eco van Kelly Eeckhaut
 • Gramática básica del estudiante de español
 • Feel good werkschrift

Hier kan ik kort over zijn: uiteraard is geen enkele van deze aankopen echt noodzakelijk. Maar wij lezen graag en veel en genieten echt van boeken in huis. Een luxe-aankoop waar wij blij van worden met andere woorden en dus wat mij betreft helemaal ok. Al moet ik wel opletten dat ik mij niet elke keer zo laat gaan, want daar gaat mijn budget niet zo blij van worden… 😉

Conclusie

Twee weken na aankoop is misschien nog wat vroeg om al met zekerheid te kunnen zeggen dat dit allemaal nuttige en veelgebruikte aankopen zullen zijn en minimaal kan je dit aankooplijstje sowieso niet noemen (no worries trouwens, zelfs voor België is dit een lang lijstje; we laten ons echt wel niet elke keer (stel je voor!) zo gaan hoor 😉 ). Een pure minimalist zou het vermoedelijk doen zonder al de kledingaankopen, zonder de brooddoos, waterfles en waterkoker, zonder de nagellak en de boeken. Maar minimaliseren betekent voor mij niet noodzakelijk een streven naar zo weinig mogelijk items in huis, wél streven naar waardevolle, duurzame en gebruikte items. Twee goede jeansbroeken is dus niet minimaal, maar aangezien ik ze allebei veel draag / ga dragen, is dat voor mij een goede aankoop. Nog eentje erbij daarentegen, dan gaat het meer om “hebben om te hebben” dan om “nodig hebben”. Een dunne lijn, die voor iedereen ergens anders ligt. De ene zal bij dit lijstje misschien denken dat ik excuses zoek om deze aankopen goed te praten, de andere zal het misschien juist jammer vinden dat ik niets spontaans meer koop, omdat over (bijna) elk item op voorhand is nagedacht.

En ikzelf? Ik ben blij met de aankopen, zeker omdat een aantal echt wel al een tijdje op mijn verlanglijstje stonden en ik ben vooral blij met het feit dat ik niet het gevoel heb dat ik overbodige brol in huis gebracht heb.

Dit is tevens de dertiende post voor #projectblogboek, volgens haar idee, gebaseerd op haar boek. Ja ja, ik ben nog eventjes aan het schrijven voor alle 120 opdrachten afgewerkt zullen zijn 😉

10 Comments

 1. Goede boekenkeuze! En inderdaad, investeren in duurzame dingen is ook een vorm van minimaliseren.

  1. Bedankt! Zou goed kunnen dat een van de Franse boekjes van Erik Orsenna nog aan bod komt voor Ik lees Frans, al is het maar omdat ik heel benieuwd ben of hij de Franse grammatica weer zo mooi kan uitleggen als in La grammaire est une chanson douce 🙂

 2. Minimalisme is inderdaad niet ‘zo weinig mogelijk items in huis’, wel zo weinig mogelijk rommel die je nooit of zelden gebruikt 🙂 Of dat betekent het toch ook voor mij.

  Ga je nog een Fair Wear Friday post van het kleedje schrijven, ooit? 🙂

  En nog eens merci om mijn boek te kopen. Het is een eer om toch ‘binnen te mogen’ 😀

  1. Haha, ale, jouw boek is toch hét boek bij uitstek om ongebruikte dingen om te vormen in nuttige zaken en om minder afval in huis te halen door het gewoon zelf te maken! Dat moest dus wel in huis gehaald worden 😉

   En jups, het kleedje komt zeker in een FWF-post. Ik heb nog verschillende posts half klaarstaan daarvoor eigenlijk, maar de goesting om te poseren ontbreekt soms wat 🙂

 3. zo’n mooi stofje, ik snap volledig waarom je dat kleedje niet kon weerstaan 🙂
  Ik ben een beetje jaloers op jouw lekkere kraantjeswater, hier is het zelfs na filteren nog steeds ondrinkbare chloortroep, waardoor we verplicht zijn om flessenwater te gebruiken. In Dublin city is het water wel gegarandeerd drinkbaar, maar hier “op den buiten” is dat blijkbaar niet wettelijk verplicht, grrr. Even negeren dat wij het stukje “op den buiten” waar wij wonen gewoon stadsrand zouden noemen (dichtheid van huizen zoals in gentbrugge/wondelgem/zwijnaarde), geen echt platteland.
  Ik wens je veel leesplezier!

  1. Ah bah, chloorwater! Zo jammer (en belachelijk!) dat drinkbaar water niet overal wettelijk verplicht is in Ierland! Dat lijkt nochtans zo’n evidentie he.

 4. Ik ga helemaal akkoord met je definitie van minimaliseren, veel plezier van je aankopen. Ik herken daar een trekkingbroek, nu ben ik wel nieuwsgierig naar waar jullie reizen naartoe gaan 🙂

  1. Goh, er ligt nog niet echt iets vast. We wilden eerst naar Patagonië gaan eind december / begin januari, maar nu ik gestart ben met die studie en het feit dat het allemaal nog niet zo duidelijk is wanneer welke taken en examens juist gaan plaatsvinden, gaan we dat uitstellen. Dus zijn we aan het bekijken of we in januari geen korte wandelvakantie kunnen doen en dan eventueel in de zomer volgend jaar een grotere reis (vb. parken in Amerika). En we hebben verschillende meerdaagse wandelingen in de Alpen zelf op het oog, dat ook! Maar het is dus allemaal nog vaag momenteel 🙂

 5. Leuke boekenbuit! ‘Stupeur et tremblements’ ligt hier ook in de kast, omdat we dat vroeger in de Franse les moesten lezen. Had ik ’t geweten, ik kon je er een plezier mee doen! Het is niet echt een boekje dat ik wil bijhouden 🙂

  1. Ah, dat is zo stom he, als je voor school verplicht boeken moet kopen die je niet wilt bijhouden nadien! Ik las Stupeur et tremblements ook ooit al voor school, maar leende het toen uit de bib.

Comments are closed.