Gelezen in april 2016

Ahum, ik wilde jullie vandaag vertellen over mijn boeken van mei, toen ik plots merkte dat het bericht over de boeken van april nog niet eens gepubliceerd was! Jullie krijgen vandaag dus eerst de vier boeken van april (waarvan ik er twee kan laten meetellen voor de Verbeelding book challenge.) en de meiboeken volgen dan later deze maand nog. Ach ja, boekenliefhebbers genoeg onder mijn lezers die een lichte overdosis deze maand niet erg zullen vinden, toch? 😉

Harper Lee, To kill a mockingbird

To kill a mockingbird (Harper Lee)

Het verschijnen van het vervolg Go set a watchman vorig jaar en het overlijden van Harper Lee begin dit jaar, zorgden ervoor dat dit boek in de meeste boekenwinkels terug in de aandacht kwam. Vermoedelijk daarom werd het ook in een boekenclub hier in Zürich gekozen als boek van april en dus startte ik eindelijk in mijn exemplaar, eentje dat ik een paar jaar geleden van mijn grootmoeder kreeg. Naar de bijeenkomst zelf raakte ik uiteindelijk niet, maar ik ben blij dat ik te laat besefte dat het samenviel met ons weekend in België, anders had ik dit pareltje misschien nog altijd niet gelezen!

De belangrijkste verhaallijn bestaat uit het proces van Tom Robinson, een zwarte man die beschuldigd wordt van de verkrachting van een blanke vrouw. Hij wordt verdedigd door advocaat Atticus Finch, die ook de vader is van de achtjarige vertelster Scout. Net door het vertelperspectief van een kind, kan Harper Lee kritisch en tegelijk toch heel onschuldig bepaalde zaken aan de kaak stellen. Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen dat het verhaal zich afspeelt in een (fictief) dorp in de staat Alabama: het zuiden van de Verenigde staten staat nu eenmaal niet echt bekend om zijn gelijkheid tussen blank en zwart… Het Southern English dat in de dialogen gebruikt wordt, maakt het verhaal en de personages enerzijds realistischer, anderzijds was het toch wel even wennen en duurde het eventjes voor ik echt in het verhaal zat. Maar desondanks raad ik zeker aan dit boek in het Engels te lezen, want het is vooral een meerwaarde!

A day was twenty-four hours long but seemed longer. There was no hurry, for there was nowhere to go, nothing to buy and no money to buy it with, nothing to see outside the boundaries of Maycomb County. But it was a time of vague optimism for some of the people; Maycomb County had recently been told that it had nothing to fear but fear itself.

Verbeelding book challenge
4. Een klassieker

Esther Gerritsen, Broer

Broer (Esther Gerritsen)

Mijn moeder en broer hebben er wat moeite voor moeten doen om dit Boekenweekgeschenk in handen te krijgen, want blijkbaar krijg je dat niet zomaar mee, maar moet je er expliciet naar vragen bij je aankoop (iets wat mij nogal tegenstrijdig lijkt met het idee dat je mensen aan het lezen wilt krijgen, maar soit). Ik ben in alle geval blij dat ze die moeite deden, want dit was een heel aangename kennismaking met Esther Gerritsen.

Ze schetst het verhaal van Olivia en haar broer Marcus, wiens been geamputeerd moet worden. Ik had het verhaal graag nog wat meer uitgewerkt gezien, maar binnen de mogelijkheden van een Boekenweekgeschenk, geeft Gerritsen mooi de invloed weer van ingrijpende gebeurtenissen op familiebanden en de gevoelens die daarmee gepaard gaan. Alleszins een boek dat zin geeft om meer van haar te lezen!

Was dit woord ooit hardop in dit huis uitgesproken? Met het benoemen leek het plots mogelijk, voor hen allemaal, dat ze verdrietig konden zijn, het misschien wel waren.

Jojo Moyes, Honeymoon in Paris

Honeymoon in Paris (Jojo Moyes)

Dat dunne boekjes soms ook echt mager kunnen zijn, bewees dit exemplaar dan weer. In Honeymoon in Paris volg je de verhalen van pasgehuwden Sophie en Edouard in 1912 en Liv en David 100 jaar later. De hedendaagse verhaallijn vond ik heel flauw en sloeg niet echt op iets; de andere biedt weliswaar meer potentieel, maar dat blijft heel erg onbenut.

Het onafgewerkte gevoel dat ik kreeg, kan waarschijnlijk verklaard worden door het feit dat dit boekje een prequel is op The Girl You Left Behind, iets wat ik pas ontdekte nadat ik het boek uitlas. Er is dus nog hoop dat het verhaal daar beter uitgewerkt wordt, maar dan nog zou een prequel wat mij betreft geen proevertje moeten zijn, maar wel een volwaardig verhaal. Nu voelt het iets te veel aan als het uitmelken van het sterke chicklit-merk dat Jojo Moyes ondertussen toch geworden is. ’t Is dat Me before you hier al in de kast staat en fantastische commentaren krijgt, want dit boekje was niet bepaald de kennismaking met Moyes waar ik op gehoopt had.

Hannie van Genderen, Patronen doorbreken

Patronen doorbreken (Hannie van Genderen)

Naast bovenstaande fictieboeken las ik ook één non-fictieboek in april en dat was deze Patronen doorbreken, waarin ingegaan wordt op schematherapie, een manier om gedragspatronen te analyseren en veranderen. Hoewel dat bij momenten een zeer confronterende lezing opleverde, ben ik toch blij dit boek gelezen te hebben, want het is heel interessant en leerrijk om zowel je eigen patronen te leren kennen en begrijpen als bepaalde gedragingen van andere mensen beter te kunnen plaatsen.

De voorbeelden zijn soms net iets te simpel en daardoor te weinig realistisch, maar het is nu eenmaal duidelijker om simpele, eenduidige voorbeelden te geven dan heel complexe situaties waarin zoveel factoren spelen dat het niet enkel draait om dat ene aspect dat je in het voorbeeld wilt verduidelijken. De aanvullende invuloefeningen,  online gratis te vinden zijn, geven nog wat extra waarde aan dit boek.

Verbeelding book challenge
9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat

Bron afbeeldingen: Goodreads

23 Comments

 1. Als je geïnteresseerd bent in dat van die schema’s, dan is er ook het boek “leven in je leven” van Young. Ook erg interessant maar best wel heftig en confronterend. Per “valkuil” staan er ook telkens dingen in waar je voor moet opletten, wil je je gedrag veranderen…

 2. Laat die overdosis maar komen… Dat compenseert het feit dat ik in mei welgeteld 1 boek las en dat het deze maand nog wel eens véél minder kan zijn!
  To kill a mocking bird ga ik over enkele jaren zeker in het EN lezen want of het nu aan het NL lag of niet, het boek lag me totaal niet.

  1. Ik ben niet zeker of het Engels zoveel verschil gaat maken, maar ik hoop het wel voor jou 🙂
   En een leesdip dan? Of te druk bezig met andere dingen?

   1. Een combinatie van allebei, denk ik. Ik ben terug meer bezig met haken en dan is er dus ’s avonds minder leestijd.

 3. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die wat achterloopt met het oplijsten van de gelezen boeken 😉
  To kill a mockingbird moet ik echt eens lezen. Het wordt me van overal aangeraden, hoewel het eigenlijk niet binnen een van mijn gebruikelijke genres valt.

  1. Haha, nu ben ik ook blij dat ik niet de enige ben 🙂 Echt zot dat er mensen zijn die er elke keer opnieuw in slagen om zo’n berichten de eerste van de volgende maand te laten verschijnen; dat lukt mij echt van geen kanten 🙂
   Ben benieuwd wat je van To kill a mockingbird zal vinden; hopelijk bevalt het ondanks dat het geen “typisch” genre is voor jou!

 4. Ik vond ‘Me before you’ echt wel goed. Had eigenlijk eerst ‘De laatste liefdesbrief’ van Jojo Moyes gekocht, en mijn verwachten waren heel hoog op basis van de beschrijving, maar die viel wat tegen, terwijl ik bij ‘Me before you’ het omgekeerde had, die sprak mij eerst niet zo aan maar vond ik uiteindelijk heel mooi.

 5. Ik kreeg ‘Broer’ cadeau van bol.com omdat ik net een voorraadje e-books had gekocht, en vond hem eigenlijk echt tegenvallen… Niet mijn dada.

  1. Jammer dat het bij jou tegenviel! Ik heb net nog een extra boek cadeau gekregen, Vector van Simon de Waal, blijkbaar in het kader van de Spannende Boeken Weken. Ben eens benieuwd wat dat gaat geven, want zo’n boekengeschenken zijn natuurlijk altijd wat afwachten.

 6. De eerste staat ook nog op mijn leeslijst!
  Jammer dat je Honeymoon in Paris niet super vond, maar ik hoop dat je gaat genieten van Me Before You! ‘Vier plus een’ vond ik ook een leuk boek van Moyes 🙂

 7. Een overdosis aan boeken? Dat bestaat niet 😉 Me before you vond ik supermooi (vorige week zag ik zelfs al de film en ik bekijk bijna nooit de film als ik het boek al gelezen heb!), dus ik ben benieuwd naar de andere werken van Jojo Moyes.

 8. Bij ‘broer’ en ‘honeymoon in paris’ kon je niks afstrepen van de challenge? Ah dat is nog een idee! Een zelfhulpboek lezen om het puntje geestelijke gezondheid af te strepen 🙂

  1. Ja, dat kwam wel goed uit met dat zelfhulpboek 🙂
   Broer zou wel kunnen tellen voor het puntje familie, maar daarvoor heb ik al een boek, vandaar.

 9. Mijn lijstje met gelezen boeken voor deze maand lijkt nog mee te vallen wat aantal betreft. De aanwinsten blogpost gaat echter een beetje uit zijn voegen barsten. Gek, hoe je plots op één maand tijd zoveel boeken kan bij elkaar sprokkelen. Een bezoekje aan een kringloopwinkel, een online bestelling, een snel bezoekje aan de plaatselijke kringloopwinkel, een hoop recensieboeken, … Eind deze maand start er ook nog eens een verkoop van afgeschreven leesmateriaal in de plaatselijke bibliotheek. Ik begin dus een beetje schrik te krijgen voor het uiteindelijke aantal.

  1. Haha, ik ben benieuwd! Al klinkt het wel allemaal vrij budgetvriendelijk, dus dat is toch al iets 🙂
   Wij zijn nu een langere periode in België, dus ik ga ook wat moeten opletten, want ik durf mij dan nogal eens te laten gaan. En ja, dat is ok voor één weekend, maar voor vijf weken…

 10. Ik vond Harper Lee ook heel goed! Heb het wel in het Nederlands gelezen, maar onlangs heb ik me een mooie Engelse versie aangeschaft.

  Het boekenweekgeschenk heb ik ook kunnen smaken, wel jammer dat ze het niet spontaan meegaven voor jou!

  1. Blij te horen dat ze dat bij jou wel deden, dan lag het hopelijk toch echt wel enkel aan de plaatselijke Standaard Boekhandel 🙂

   Leuk dat je een mooie Engelse versie gevonden hebt!

 11. Overkill wat boeken betreft? Neen hoor, nooit :-). Het boek van Esther Gerritsen heb ik ook in m’n handen gehad op het boekenfestijn… Ik onthoud alvast deze tip. Jojo Moyes ligt me dan weer niet. Van dat boek van Harper Lee zag ik onlangs een feesteditie staan, dus die houd ik ook in gedachte. Weer veel leuke tips, merci!

 12. Van to kill a mockingbird heb ik al een paar weken een exemplaar van de bibliotheek klaarliggen. Alleen lees ik de laatste tijd weer weinig fictie. Ik vrees dus dat ik hem ongelezen zal moeten terugbrengen. Ooit lees ik dat boek eens.. ooit..

  1. Hihi, dat gebeurt soms he. Ik heb dat met De naam van de Roos: als puber verschillende keren uitgeleend, maar toch altijd weer laten liggen. Ondertussen staat hij in de kast, maar ik heb hem dus nog altijd niet gelezen!

Comments are closed.