Gelezen in juni 2015

In juni las ik zeven boeken, goed voor een totaal van 34 boeken en 27 geschrapte puntjes op de Verbeelding book challenge halverwege het jaar.
Een overzicht van mijn gelezen boeken per jaar vinden jullie vanaf nu trouwens ook (opnieuw) bovenaan in het menu, net zoals de hele lijst van de book challenge, waarvan ik hier vanaf nu enkel een overzicht geef van wat er nieuw is bijgekomen. Zo kon ik deze maand een paar moeilijke puntjes schrappen, namelijk “een boek dat je ooit begonnen bent maar nooit hebt uitgelezen” en “een boek in een andere taal dan dat je anders leest”.

Virginia Woolf, Mrs. Dalloway

Mrs. Dalloway (Virginia Woolf)

Ik begon ooit al in Mrs. Dalloway – kort samengevat het relaas van de dag van Clarissa Dalloway, die een feestje voorbereidt, en van Septimus Smith, een oorlogsveteraan die met zware psychische problemen kampt -, maar geraakte toen niet verder dan enkele pagina’s. Een combinatie van te moeilijk Engels en een verhaal waar ik maar moeilijk in raakte, bleek voldoende om het boek aan de kant te leggen, iets wat ik maar heel uitzonderlijk doe.
En toch bleef het sluimeren, zeker sinds ik verliefd werd op de film The Hours waarin het boek een belangrijke rol vertolkt. Een paar maand geleden kocht ik het boek dan toch, haalde het een paar keer uit de kast, maar durfde het toch niet zo goed aan. Deels terecht, deels onterecht zo bleek. Ik had het immers opnieuw moeilijk om gegrepen te worden door het verhaal, maar blijkbaar had ik gewoon wat meer geduld moeten hebben, want eens ik er in zat, bleek het vooral een fantastisch mooi boek. Hoe Woolf mensen schetst, hoe ze de wereld beleven, hoe ze omgaan met gevoelens en gebeurtenissen (van de meest banale tot de grotere)… en dat alles in de tijdspanne van één dag.

Did it matter then, she asked herself, walking towards Bond Street, did it matter that she must inevitably cease completely; all this must go on without her; did she resent it; or did it not become consoling to believe that death ended absolutly?

Een boek dat bewijst dat het de moeite is om het lezen ervan soms eens opnieuw te proberen, want absoluut een van de beste die ik dit jaar al gelezen heb.

Verbeelding book challenge
18. Een boek dat je ooit begonnen bent maar nooit hebt uitgelezen

Philippe Claudel, La petite fille de Monsieur Linh

La petite fille de Monsieur Linh (Philippe Claudel)

Mijn eerste kennismaking met Philippe Claudel gebeurde met dit boek over een man, die samen met zijn door de oorlog wees geworden kleindochter zijn land ontvlucht. Hij voelt zich totaal niet thuis in het nieuwe land waar hij terechtkomt, tot hij een andere oudere man tegenkomt, die zijn vrouw verloor. Hoewel beiden elkaars taal niet spreken, ontstaat er toch een sterke band.

Hoewel ik het verhaal de hele tijd wel mooi vond, waren er soms gebeurtenissen of scènes die mij totaal niet realistisch leken. Tot helemaal op het einde plots alle puzzelstukjes op hun plaats vielen en ik opnieuw wilde beginnen lezen om het boek vanuit dit nieuwe perspectief te bekijken. Een dun boekje, maar wel eentje met een heel mooi verhaal.

Verbeelding book challenge
19. Een boek met een 65+ hoofdpersonage (al is het twijfelachtig, want zijn exacte leeftijd wordt eigenlijk nergens vermeld)

Marion Zimmer Bradley, The Firebrand

The firebrand (Marion Zimmer Bradley)

Ik vermeldde dit boek al eerder in mijn lijstje met 10 boeken die mij zijn bijgebleven. Hoewel het boek dit keer minder “waw” aanvoelde dan toen ik het las als puber, vond ik het nog steeds meer dan de moeite. Het verhaal van de Trojaanse oorlog en de mythologie die ermee verweven is, zijn sowieso mijn ding. De auteur verklaart bepaalde mythologische verhalen ook op een “logische” manier: zo komt Zeus niet tot Leda in de vorm van een zwaan, maar neemt hij tijdelijk bezit van het lichaam van Leda’s man.

Het is ook leuk dat Marion Zimmer Bradley het geheel bekijkt vanuit het standpunt van een vrouw (iets wat ze in haar Mists of Avalon overigens ook doet met het verhaal van Koning Arthur). In dit geval is dat Cassandra, de dochter van de Trojaanse koning, maar vooral een profetes, wiens woorden nooit geloofd worden. Daarnaast krijg je doorheen haar verhaal ook een beeld van het verschil tussen de matriarchale en patriarchale samenlevingen in die tijd (bijvoorbeeld als uitersten de Amazones en de Spartanen)…

Mijn appreciatie van dit boek is ongetwijfeld gekleurd door mijn vroegere leeservaringen, want er zijn wel degelijk ook minpunten aan het boek: het einde vind ik nu bijvoorbeeld maar wat flauwtjes als je ziet hoe sterk Cassandra doorheen het hele boek neergezet wordt.

Desondanks: het was weer genieten en zonder twijfel ga ik dit boek ooit wel nog eens opnieuw lezen. Voor wie houdt van Griekse mythes en sagen is dit hoe dan ook een aanrader.

Verbeelding book challenge
1. Een boek van 500 pagina’s of meer
2. Een boek gepubliceerd in je geboortejaar
4. Een fantasy boek

Edith Kammer, Chuum z gluube

Chuum z gluube (Edith Kammer)

Tja, ik koos dit boek omdat het geschreven was in het Zwitsersduits en ik las het ook enkel en alleen maar uit omwille van dat Zwitsersduits. De bundel kortverhalen gaat over plaatselijke legendes rond de berg Niesen (gelegen in de Berner Alpen), wat op zich wel leuk kan zijn, alleen heb je het na een paar verhalen al ongeveer gehad, aangezien ze quasi allemaal het stramien “oei, er spookt hier iets… logisch, er is hier ooit iemand doodgegaan” volgen. Tof voor eventjes, maar ik had toch iets meer variatie verwacht en las het boek daarom dan ook verspreid over langere tijd.

Desondanks ben ik wel blij dat ik het gelezen heb, want het heeft heel erg geholpen om Zwitsersduits te leren begrijpen. Het boek is weliswaar in het Bernduits geschreven, terwijl ik vooral in contact kom met Zürichduits, maar er zijn gelukkig voldoende overeenkomsten tussen beide om er iets aan te hebben gehad. Zo ontdekte ik dankzij dit boek dat “öppis” staat voor “etwas” en “öpper” voor “jemand”. Ook het zien van aanpassingen van woorden (viel “i”-klanken, veel verkleinwoorden), afkortingen van lidwoorden… het hielp allemaal om mensen nadien ook mondeling beter te begrijpen.

Ben ik dus blij dat ik dit boek gelezen heb: ja.
Raad ik het inhoudelijk aan: nee 🙂

Verbeelding book challenge
28. Een boek in een andere taal dan dat je anders leest: Zwitsersduits
29. Een bundel kortverhalen

Ursula Pflug, Motion Sickness

Motion Sickness (Ursula Pflug)

Dit boek is een mix van een graphic novel en een roman: in 55 hoofdstukken van telkens 500 woorden, aangevuld door mooie illustraties (het lijken wel houtsculpturen), wordt ingegaan op het verhaal van Penelope, een jonge vrouw die verliefd wordt op de ene man, maar zwanger van de andere. Een verhaal over zoeken, over abortus en de impact ervan, over vasthouden aan mensen en liefde.

“What do you do when everything seems a long time ago?” she asked Theo.

Penelope didn’t like it when her mind started coming out of other people’s mouths.

Mooie ingrijpende woorden, illustraties die op zichzelf al een heel verhaal vertellen…: ik ben content dat ik dit boek toevallig meenam uit de bib!

Willy Vandersteen & Marc Legendre, Amoras, Nr. 05: Wiske

Wiske (Amoras)

In het vijfde en voorlaatste nummer van de Amorasreeks gaat de aandacht voornamelijk naar Wiske (nadat eerder al Suske, Jerusalem, Krimson en Lambik een album naar zich vernoemd kregen). Daar waar ik het verhaal in het vierde nummer maar een beetje vond kabbelen, gebeurt er in nummer vijf weer veel. Er zijn een aantal plotwendingen, die in het laatste album ongetwijfeld tot een grote ontknoping zullen leiden. Leuk dus dat er weer wat meer vaart in zit, al hoop ik dat één nummer volstaat om alles op een goede manier af te ronden. Wat mij betreft had in nummer vier gerust al een tipje van de sluier mogen opgelicht worden om de verhaallijn voldoende tijd te geven en goed te kunnen uitwerken. Afwachten dus wat nummer 6 geeft.

Verbeelding book challenge
6. Een graphic novel

Ernest Hemingway, The old man and the sea

The old man and the sea (Ernest Hemingway)

Het is al zeker 10 jaar geleden dat mijn tante mij dit boek aanraadde, maar om een of andere reden liet ik het toch al die tijd links liggen. Onterecht, want het is niet voor niets het boek dat Hemingway mee de Nobelprijs opleverde.

Het is een dun boekje dat vertelt hoe een oude visser op zee verwikkeld raakt in een strijd met een vis. Klinkt op zich niet zo aanlokkelijk, he? 🙂 Het is echter – uiteraard – veel meer dan dat: een verhaal over de strijd van een mens, met een beest ja, maar vooral met zichzelf. Over hoe trots en koppigheid iemand bijna ten onder kunnen brengen, maar tegelijk soms ook kunnen redden. Het harkte er een beetje in hier, bij momenten.

Verbeelding book challenge
13. Een boek dat een prijs heeft gewonnen: Pulitzerprijs 1953, Nobelprijs 1954
23. Een boek dat al zeer zeer zeer lang op je te lezen lijst staat

Bron afbeeldingen: Goodreads

6 Comments

 1. La petite fille de Monsieur Linh wil ik al een tijdje lezen, maar nu ben ik nog benieuwder! Aaargh, so much to read, so little time! 🙂

  1. Haha, herkenbaar!
   Ik vermoed dat je dat sowieso al wel van plan zou zijn, maar lees La petite fille… zeker in het Frans, ’t leest zo makkelijk en vlot dat het te zot zou zijn om een vertaling te nemen.

  1. Echt he, dat is het enige nadeel aan al die boekenblogs en Goodreads: het besef dat ik echt nooit van mijn leven alles ga gelezen krijgen!

 2. Ik las ooit Woolfs ‘Naar de vuurtoren’ maar amai. Al dat on and on and on and on gezwets van gedachten en omg zo saai dat ik dat vond. Ik vermoed dat Ms. Dolloway in dezelfde lijn ligt 🙂 maar misschien probeer ik het over tien jaar wel een keer opnieuw.
  Mists of Avalon! Eén van de mooiste boeken die ik als tiener las. Aaaah.
  Nooit van je leven alles gelezen ga krijgen? Echt? Neeeeeeeeee daar wil ik niet aan denken! Ooit! Ooit zal ik bij zijn met alles lezen wat ik wil lezen!! Iets als ‘Napels zien, en dan sterven’ 🙂

  1. Hahaha, To the lighthouse heb ik ook al vastgehad, maar ik twijfel nog. Want ook al was Mrs. Dalloway uiteindelijk echt de moeite, ’t was toch ook wel wat “werken” 🙂

Comments are closed.