Gemaakt: agenda
Ik ben een agenda beginnen gebruiken op het moment dat ik begon te studeren en dus was dat toen logischerwijs de VUB-agenda. Ik bleef die tot vorig jaar gebruiken, maar nu, als niet-student, is het vrij nutteloos een agenda te hebben die gericht is op een academisch jaar i.p.v. een kalenderjaar.
Bon, op naar de winkel dan maar?
Wel ja, alleen bleek ik nergens een agenda naar mijn zin te vinden. Ofwel was het formaat te groot, ofwel was de indeling niet goed, ofwel was het design ronduit lelijk.
Combineer dat getwijfel met het vage voornemen om mijn stapeltje notaboekjes eens een nuttige bestemming te geven en dan kom je uit bij het omvormen van een notaboekje tot agenda.
Insert het luie stemmetje in mijn hoofd, want zo zelf een agenda maken, hoeveel werk is dat eigenlijk wel niet seg? ’t Is toch wel veel makkelijker om zo’n standaarddingetje uit de winkel te kopen!
Gelukkig was daar toen ook het creatieve stemmetje, dat werd aangemoedigd door LJ, die ook zelf haar agenda maakte (en mij op het briljante idee bracht dat je zo’n agenda ook niet in 1x moet maken, maar dat best wel kan spreiden).
Ok, de knoop was dus doorgehakt: zelfgemaakt zou het zijn! Ik koos een notaboekje, puzzelde wat met indelingen en besloot er, net als LJ, meer dan enkel een agenda van te maken, zij het met een andere invulling. Ik maakte vier delen, elk gemarkeerd door een postkaart, wat niet alleen mooi is, maar ook handig om te navigeren van het ene deel naar het andere.
Deel 1: agenda
Elke week beslaat twee pagina’s, waarbij de weekenddagen iets minder plaats krijgen. Zsazsalmanaksgewijs integreerde ik ook icoontjes:
- Een gouden kroontje met naam voor verjaardagen
- Blauwe icoontjes voor de afvalkalender van onze gemeente. Op 1 april kan bijvoorbeeld “speciaal afval” (zijnde spuitbussen e.d.) binnengebracht worden, op 4 april wordt het papier opgehaald.
- Zwarte icoontjes voor feest- en andere speciale dagen. Hier zien jullie een vis voor 1 april, een euhm… zeer rudimentaire Jezus aan het kruis voor Goede Vrijdag (hier is dat een feestdag) en paaseitjes voor Paaszondag. Paasmaandag zijn trouwens diezelfde eitjes, maar dan al half opgegeten 😉
Ik integreerde zowel de algemene als de Zwitserse feestdagen. Qua Belgische hield ik het bij de nationale feestdag, al heeft ook dat eigenlijk weinig zin, want ’t is niet dat dat hier een verlofdag is natuurlijk 🙂 Zo’n typische Zwitserse feestdag is bijvoorbeeld Sechseläuten, de sneeuwpopverbranding waarmee we vorig jaar verwelkomd werden.
Ik heb ondertussen al alle dagen aangevuld tot het einde van het jaar, waar het eindigt met vuurwerk voor Oudjaar en bubbels voor Nieuwjaar!
Ik deed dat weliswaar niet in één keer; daar zouden mijn zwakke polsen mij absoluut niet dankbaar voor geweest zijn. Het beperkt de flexibiliteit van de agenda (LJ bijvoorbeeld laat haar aantal vrije pagina’s voor lijstjes per maand variëren), maar aangezien ik geen smartphone heb, is een digitale agenda vrij nutteloos. Afspraken die ver op voorhand vastgelegd worden, wilde ik ook al kunnen noteren, dus werkte ik er iets sneller aan door dan oorspronkelijk gepland.
Deel 2: jaarplanning
Dit deel omvat een huishoudkalender, maar ook afspraken die jaarlijks moeten gebeuren, maar nog moeten vastgelegd worden (vb. tandarts, dermatoloog…).
Elke maand heeft zo zijn eigen lijstje met taken, maar hier ga ik binnenkort dieper op in in een blogpost rond mijn voornemen om wat zaken beter te organiseren.
Deel 3: notities
Tja, dit spreekt voor zich: om te vermijden dat ik op zoek moet naar een los notitieblaadje of een achterkant van een kasticket, heb ik hiervoor nu plaats voorzien in mijn agenda.
Deel 4: weekmenu
Hierin hou ik bij wat ik elke dag gegeten heb, al schrijf ik de planning bij mijn boodschappenlijstje. Dat lijstje heb ik bewust niet geïntegreerd in mijn agenda, aangezien we nu werken met een notablok in de keuken. Praktischer, want zo kunnen zowel Johan als ik er meteen ontbrekende dingen opschrijven. Dat allemaal in mijn agenda schrijven zou impliceren dat ik de enige ben die zo’n dingen bijhoudt én dat ik alles moet onthouden tot ik het in mijn agenda kan schrijven (het meeste dat moet aangevuld worden is namelijk eten en mijn agenda ligt standaard ofwel in mijn handtas, ofwel op mijn bureau, maar alleszins niet in de keuken).
Waarom dan nog dat weekmenu bijhouden als het geen planning is?
De belangrijkste reden is dat het een heel handige bron van inspiratie is op dagen waarop ik niet verder geraak dan spaghetti 🙂 Even bladeren door mijn boekje en ik heb meteen tig nieuwe ingevingen!
Daarnaast dient het ook als overzicht van mijn soort maaltijden, want ik onderlijn elke dag in het bijhorende kleurtje (groen voor vegetarische maaltijden; rood voor vlees; blauw voor vis). Bij teveel blauw of rood is het tijd om in te grijpen 😉
LJ integreerde ook een blogkalender in haar agenda, maar daarvoor heb ik een ander notaboekje in gebruik genomen (jaja, op deze manier ga ik nog eens door mijn voorraad geraken), voornamelijk omdat ik daarvoor wel een groter formaat wilde. Als daar interesse in is, kan ik daar wel nog een apart blogje aan wijden.
14 reacties
-
Pingback: Fair wear Friday (5) – Le petit requin
Wow, tonnen respect! Ik herken het probleem wel, ik vind ook nooit m'n goesting agendagewijs, terwijl er zoveel leuke notitieboekjes zijn! Helaas heeft hier het luie stemmetje het toch gewonnen van het creatieve.
Maar echt superleuk gedaan, vooral die icoontjes!
Ik ben trouwens benieuwd naar het blogboekje. 🙂
Ik ben stiekem altijd een beetje blij als het een week met icoontjes is 😉
Eerlijk gezegd, ik betwijfel of het creatieve het bij mij gewonnen zou hebben moest ik een job gehad hebben of aan het studeren zou zijn. ’t Is vooral omdat ik er tijd voor had, dat ik het gedaan heb en pas nu ik weet dat het al bij al ook niet zo veel tijd vraagt, zie ik het mij misschien ook wel doen als ik wel een job zou hebben.
Wauw, dat is knap gedaan!
Bedankt! 🙂
Wow, keisjiek!
En hoeveel kilo zeul je dan mee in je handtas?
Het ziet er héérlijk uit, maar mag voor mij echt niet te veel wegen…
Haha, ik heb mijn agenda speciaal voor jou eens op de keukenweegschaal gelegd en klok, voor een formaat van 15cm x 11cm x 1,5cm, af op 191 gram 🙂
Ik voel het alleszins niet in mijn handtas, maar heb dan ook wel bijna altijd een boek bij dat voor veel meer gewicht zorgt.
Hihi, dankjewel! Dat valt idd goed mee …
Leuk gemaakt! En met zo veel geduld. Ik zweer bij een digitale agenda. Hoe minder werk, hoe liever. 😉
Op het werk vroeger hield ik alles bij in een digitale agenda en dat was zeker praktisch, maar privé is het voor mij echt geen optie. Moest ik een smartphone of tablet hebben, zou ik misschien wel digitaal werken (alhoewel ik heel graag op papier schrijf).
De eerste jaren nadat ik was afgestudeerd, gebruikte ik nog altijd een agenda die het schooljaar volgde 🙂 Ik kon er precies zo geen afstand van doen, ook al had ik dan geen drie maanden zomervakantie meer!
O, zeker interesse in je blogkalender!!
En ja mijn agenda is alweer in de kast beland 🙁 Ik ben momenteel Evernote aan het uittesten en dat blijkt zeer handig voor alle lijstjes… Ook op 't werk is digitaal sneller iets genoteerd dan in mijn papieren agenda, zeg maar onopvallender 😉
Maar door dit soort postjes gaat 't bij mij ook altijd weer kriebelen om het toch nog eens te proberen… Argh!
Goh ja, als het digitaal goed werkt, is het ook niet erg om het niet op papier te doen he.
Op het werk deed ik ook alles digitaal, maar privé gaat dat momenteel gewoon niet omdat ik geen smartphone heb en dus op verplaatsing anders nooit aan mijn agenda zou kunnen.