#kookboekweek 1: De moestuin van Mme Zsa Zsa / Art d’Eco

Een tijdje geleden las ik bij Sofie van Fiekefatjerietjes over de kookboekweek, een uitdaging die zij en Silke lanceren om mensen aan te zetten meer gerechten uit hun kookboeken, kooktijdschriften… klaar te maken.
Mijn eerste reactie was “woehoew, ik doe mee”. Ah ja, gerechten maken uit kookboeken staat immers ook op mijn 28 before 29-lijstje. Alleen ben ik daar wel een pak minder ambitieus met 12 recepten op een heel jaar i.p.v. drie recepten uit hetzelfde kookboek op één week 😉 Maar kijk, een beetje bladeren in onze kookboeken en een beetje flexibiliteit met de regels later, maakte ik op negen dagen tijd volgende zes recepten uit twee verschillende kookboeken.

Kookboekweek (Fiekfatjerietjes & Julienne)

Kookboek 1: De moestuin van Mme Zsazsa

Het is eigenlijk nogal schandalig dat ik tot nu toe niet verder kwam dan wat geblader in De moestuin van Mme Zsazsa. Niet alleen hadden we de moestuininfo kunnen gebruiken voor onze terrastuin dit jaar, ook de recepten zien er zeker het proberen uit. Eens een mens gewoon is aan het stramien “neem de seizoensgroentenlijst en google daarmee recepten”, dan blijken kookboeken echter makkelijk verwaarloosd te worden. Zeer ten onrechte, want de recepten in dit boek worden zelfs gegroepeerd per maand, zodat ik die seizoenswijzer er niet eens bij moet nemen om te weten wat ik op welk moment “mag” eten.

De moestuin van Mme Zsazsa
Bron: jongesla.com

Recept 1: Oriëntaalse spinazie
Een recept dat zeker de moeite is en – voor mij – ook leerrijk wat betreft kruidencombinaties, maar met één minpuntje: de gember smaakte voor ons iets te bitter door. Volgende keer voeg ik die dus iets later toe en dan wordt het ongetwijfeld heel lekker.

Oriëntaalse spinazie (De moestuin van Mme Zsazsa)

Recept 2: Ovenpasta met groenten
Het moet lang – heel lang – in de oven staan, maar als het er uitkomt, dan heb je ook wel iets om duimen en vingers bij af te likken. Dit recept gaat hier ongetwijfeld nog gemaakt worden!
In het boek wordt het gerecht overigens gemaakte met Griekse pasta, maar aangezien ze hier in de winkel compleet uit de lucht bleken te vallen toen ik daarnaar vroeg, maakten we het met een soort kleine macaroni (en voeg ik Griekse pasta maar toe aan het lijstje “te kopen in België” 😉 ).

Ovenpasta met venkel, courgette en geroosterde tomaat (De moestuin van Mme Zsazsa)

Recept 3: Erwtensoep
Erwtensoep met pastinaak, dat klonk lekker én snel en dus kwam dit receptje aan de beurt op een drukke dag. Of toch bijna, want als pastinaken vanaf oktober terug in seizoen zijn, dan is het blijkbaar net iets te hoopvol om er al op 1 oktober te willen kopen 🙂 Het exacte recept komt later deze winter waarschijnlijk wel nog eens aan bod, maar ook deze versie met “gewone” wortels (kwestie van toch in de wortelfamilie te blijven) was al heel lekker en zorgde meteen voor een vegetarisch gerecht op wereldveggiedag.

Erwtensoep (De moestuin van Mme Zsazsa)

Recept 4: Wortelhummus
In diezelfde 28 before 29-lijst staat ook dat ik wat meer vegetarisch broodbeleg wil uitproberen en hummus stond daarbij hoog op de verlanglijst. Al moet je daar best wel wat tijd voor inrekenen, zo blijkt:

 • Dag 1 = kikkererwten weken
 • Dag 2 =  kikkererwten koken
 • Dag 3 = worteltjes roosteren, tahin ofte sesampasta maken (wegens geen idee waar ik dat hier snel kon vinden én – vooral – of dat dan wel suikervrij zou zijn) en alles mengen.

Op zich valt dat wel nog mee natuurlijk; het is vooral een kwestie van op tijd eraan te denken dat je hummus wilt eten en niet pas op het moment zelf. Deze versie zal hier alleszins zeker nog gemaakt worden, al wil ik ook heel graag eens aan de slag met o.a. geroosterde paprika.

Wortelhummus (De moestuin van Mme Zsazsa)

Kookboek 2: Art d’Eco

Zo lang het eerste kookboek ongebruikt in de kast bleef staan, zo snel kwam dit uit de kast. Art d’Eco is uiteraard geen puur kookboek, maar dat gedeelte kwam wel het eerste van pas.

Art d'Eco
Bron: mavieenvert.be

Recept 5: Choco
Bij de voorbereiding van onze suikervrije maand, was het heel handig te weten dat ik in dit boek al een receptje ter beschikking had. Dat het in de smaak valt, moge duidelijk wezen, want ook ik – notoir niet choco-eter – ben ondertussen overstag gegaan.

Choco (Art d'Eco)

Recept 6: Overnight oats
Het enige receptje waarvan ik geen foto heb kunnen maken, aangezien ik mijn tijd ‘s ochtends compleet verkeerd inschatte, halsoverkop de deur moest uit spurten om mijn bus te halen en dus al lang blij was dat ik überhaupt ontbijt bij had!
Dat gehaast zorgde er ook voor dat er geen tijd meer was voor extra gepimp, zoals noten, extra fruit (naast het chiazaad en de banaan die er al in zaten) of – vooral – een beetje honing of ahornstroop. Daardoor was de eerste hap eventjes wennen en besefte ik ook meteen hoe zoet ik meestal eigenlijk ontbijt, zelfs al zijn het dan ongeraffineerde suikers. Lang leve het gehaast (toch deze keer), want zo ontdekte ik dat een havermoutpap zonder zoetigheid ook lekker kan zijn.

Een heel geslaagde kookboekweek dus en eentje die ik zeker nog eens ga herhalen. Niet noodzakelijk elke maand, zoals Sofie en Silke zelf van plan zijn, maar al naargelang tijd en goesting.

26 Comments

 1. Grappig dat je voor twee niet-typische kookboeken koos.
  Echt tof ook, die kookoekweek, zo leer je kookboeken wat beter kennen.

 2. “One can never have too many cookbooks” zeg ik altijd :-). Super dat je meedoet; je hoeft de regeltjes niet slaafs te volgen hé.
  ‘De Moestuin van Mme Zsazsa’ zal ik er zeker ook eens uitkiezen, want die recepten van Dorien, die zijn echt super altijd!

 3. Dat zou voor mij een héle uitdaging zijn. Kookboeken genoeg, maar koken doe ik nooit. (Ik mag wel recepten uitkiezen voor de keukenprins. Misschien moet ik dat maar eens doen?)

  1. Zeker doen 🙂 Bovenstaande recepten heb ik nu wel allemaal gemaakt, maar de kans zit er dik in dat er ook wel eens zullen tussen zitten die Johan gemaakt heeft, want hij kookt ook graag (en kan het beter dan ik) 🙂

 4. haha, ik probeer nu ook regelmatig eens mijn kookreceptenbundeltoestand erbij te halen als ik een weekmenu tracht op te stellen, dat helpt blijkbaar 😀

 5. Aargh, nu krijg ik ook zin om mee te doen met kookboekweek, maar ik ging mij inhouden met projectjes! 😉 Ik ga wel Mme ZsaZsa haar moestuinboek nog eens bovenhalen. Bedankt voor de inspiratie!

  1. Haha, herkenbaar (maar hier is dat inhouden dus mislukt 😉 Je kan ook in een aangepaste versie meedoen he, met 1 of 2 receptjes ofzo?

 6. Ik herken het besef van hoe zoet ik eigenlijk wel ontbeet bij mijn allereerste eerste hap overnight oats zonder extraatjes 🙂 Nu heb ik het vooral moeilijk met hoe zoet sommige dingen wel zijn, haha. Tof dat je mijn boek al hebt gebruikt!

 7. dat moestuinboek groeide in een mum van tijd uit tot één van de favoriete kookboeken hier!

  1. Wel, nu ik het eindelijk eens echt deftig bekeken heb, weet ik al niet meer wat eerst te maken, dus het zou goed kunnen dat het die titel hier ook nog gaat verdienen 🙂

 8. Dat recept van de ovenschotel, pasta en groenten, interesseert me wel! Waar kan ik het vinden? Bedankt!

   1. heb het boek helaas niet dus ga nog eens op zoek moeten gaan. lijkt me een handig gerecht om te serveren tijdens een feestje dat ik in het weekend geef.

    1. Ja inderdaad, je kan veel op voorhand doen (snijwerk & deel van de groenten klaarmaken) en dan is het op het moment zelf maar gewoon nog in de oven te schuiven. Succes met het vinden; misschien in de bib als ze het in de boekhandel niet meer zouden hebben?

     1. Heb het inderdaad in de bib gevonden! Allez, moet het nog ophalen. Ben benieuwd!

 9. Pingback: Ander en beter! |
 10. Over die kookboekenweek las ik ook, het kriebelt (nu we een nieuwe keuken hebben) om terug uitgebreider in de keuken te staan, de laatste tijd val ik te vaak terug op de diepvries, goeie voornemens dus!
  Zelfgemaakte choco, very interesting… 🙂

  1. Oh, diepvries is hier ook vaak een praktisch hulpmiddel hoor. Al moet hij natuurlijk hoe dan ook af en toe aangevuld worden 🙂
   En die zelfgemaakte choco is echt heel lekker!

 11. Pingback: #kookboekweek 2 |

Comments are closed.