Life list, gedaan in 2014

Ik weet niet meer wanneer ik mijn eerste life list ooit maakte en wat daar toen de aanleiding van was, feit is wel dat dat sindsdien een serieuze lijst geworden is met zeer haalbare, maar ook zeer utopische wensen en dromen.
Voor de volledige lijst verwijs ik jullie naar het aparte tabje; in deze blog ga ik vertellen over de puntjes die ik afgelopen jaar kon schrappen, die waar ik momenteel aan werk en tot slot ook degene die ik heb aangepast of verwijderd.

Afgewerkt (of herhaald) in 2014

Barcelona bezoeken
Ik bezocht Barcelona voor het eerst in 2007 met mijn moeder en broer en ging er opnieuw naartoe in 2011 op bezoek bij een vriendin. Ondertussen is het een driedubbele check geworden, want voor Johan zijn verjaardag gingen we er dit jaar voor het eerst met ons tweetjes naartoe.

Sagrada Família (Le petit requin)

Bloemen kopen zonder reden
Ik snap niet dat dit puntje niet al geschrapt was, want ik moet echt wel al ooit zomaar bloemen gekocht hebben. In alle geval kan het sinds deze amaryllis zeker doorstreept worden.

Een thuis maken met je lief
Ik schrapte dit al in 2012, toen Johan en ik gingen samenwonen in zijn appartement in Brussel. 2014 krijgt echter ook een erevermelding aangezien we toen hetzelfde deden in Zwitserland, maar dan helemaal vanaf nul i.p.v. in een al door een van beiden ingericht appartement.

Le petit requin

Iemand tegenkomen die je met “mevrouw” aanspreekt
Ha, dit zette ik er ongetwijfeld op in den tijd dat ik nog jonk en fris was. Tegenwoordig zou ik er beter van maken “iemand tegenkomen die je met “juffrouw” aanspreekt”. Tsss… 😉

Parapenten
Johan verraste mij op mijn verjaardag (onder andere) met een duoparapente met zicht op Jungfrau, Eiger en Mönch. Op de foto hangt trouwens iemand anders te zweven, maar een dag later hingen wij er op dezelfde manier 🙂

Parapente Mürren (Le petit requin)

Twee minuten onder water blijven zonder lucht
Ik ben niet helemaal zeker of dit nu begin 2014 was, of toch al eind 2013, maar hoe dan ook ben ik er op een duiktraining in geslaagd twee minuten zonder lucht onder water te blijven. Dat kunnen natuurlijk wel meer mensen, maar nadat ik ooit flauwviel tijdens zo’n apneu, was dat toch wat blijven spoken in mijn hoofd en kwam ik vaak sneller dan nodig terug boven water. Door die twee minuten is er nu weer wat meer zekerheid in mijn hoofd dat dat allemaal best wel kan.

Verjaren in het buitenland
Dit streepte ik al lang voor 2014 af, want met een verjaardag in Londen (2002), Cottbus (2009) en Zeeland (2013) zat ik al wel vaker in het buitenland. 2014 hoort echter ook thuis in het rijtje, want die verjaardag vierde ik, zoals al uit puntje 106 bleek, in Zwitserland. Al is dat tegenwoordig eigenlijk niet echt meer buitenland natuurlijk…

Zelf Sinterklaas / Sint-Maarten zijn
De eerste keer deed ik dat op het werk, waar ze enkel Sinterklaas kenden en Sint-Maarten dus een verrassing was. Dat was in 2011 (gevolgd door 2012 en 2013); vorig jaar was ik thuis Sint-Maarten.

Work in progress

100 postkaarten met de hand schrijven en versturen
Dit ben ik eind 2013, begin 2014 pas echt beginnen bijhouden; de teller staat nu – eind januari 2015 – op 32. Ik ben dus nog wel even bezig 🙂

20 van de 45 binnenstaten bezoeken
Ik bezocht over de jaren heen al Luxemburg, Oostenrijk, Vaticaanstad en voegde daar in 2014 – verrassing! – Zwitserland aan toe. Ook hier heb ik dus wel nog wat werk, maar het komende jaar zou Liechtenstein wel eens aan de lijst kunnen toegevoegd worden.

Alle continenten bezoeken (behalve Antarctica)
Europa is uiteraard een evidentie en in 2006, 2012 en 2014 ging ik naar Egypte, dus Afrika is ook al afgevinkt (al wil ik er absoluut nog meer van zien).
Er kan over gediscussieerd worden of Noord-Amerika en Zuid-Amerika één dan wel twee continenten zijn: in alle geval kan Noord al geschrapt worden sinds onze reis naar Canada in 2013 en komt Zuid hopelijk eind dit jaar aan de beurt.

Een jaar in het buitenland wonen
Eigenlijk zou ik dit al mogen schrappen, want met vijf maand Erasmus in Duitsland en ondertussen negen maand Zwitserland kom ik er al. Maar bon, nog drie maand wachten en dan kan ik dit puntje schrappen als één jaar aaneensluitend in het buitenland wonen, wat eigenlijk nog leuker is he 🙂

Geen tandvullingen of valse tanden voor mijn 25e
Euhm ja, ik was blijkbaar best wel trots op mijn tanden toen ik deze lijst oorspronkelijk maakte. Ondertussen ben ik de 25 gepasseerd en ga ik nog steeds zonder vullingen en andere toestanden door het leven. Proberen de 30 te halen dan maar? 🙂

In het buitenland werken
Het meest prioritaire van deze work-in-progress puntjes 🙂

Minstens een kwart van de Unesco Werelderfgoedlijst bezoeken
Kleine kanttekening hierbij: puntjes die heel veel objecten omvatten (vb. Belforten in België en Frankrijk) reken ik als gezien wanneer ik er minstens drie van bezocht heb. Puntjes bestaande uit twee locaties (vb. Bauhaus in Weimar en Dessau) zijn ok als ik er eentje van gezien heb.

Ik bezocht er in mijn leven al 35 of dat is tenminste wat ik mij herinner, want misschien bezocht ik toen ik klein was nog andere dingen. In 2014 voegde ik anderhalf puntje toe met het Palau de la Música Catalana in Barcelona (erkend samen met het Hospital de Sant Pau, dat ik al eerder zag) en de Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch:

 • Vlaamse Begijnhoven: ik bezocht ze uiteraard nog niet allemaal, maar wel al zeker drie
 • Grote Markt van Brussel
 • Belforten in België en Frankrijk: idem als de Begijnhoven
 • Historisch centrum van Brugge
 • Parken in de Canadese Rocky Mountains
 • Romeinse monumenten, Dom en Onze-Lieve-Vrouwekerk in Trier
 • Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn
 • Bauhauslocaties in Weimar (en Dessau)
 • Museuminsel in Berlijn
 • Oud Thebe en zijn necropolis
 • Nubische monumenten van Aboe Simbel tot Philae
 • Mont Saint-Michel en omliggende baai
 • Romeins theater met omgeving en de Triomfboog van Orange
 • Pont du Gard
 • Oevers van de Seine in Parijs
 • Historisch centrum van Avignon
 • Historisch centrum van Rome
 • Historisch centrum van Firenze
 • Venetië met zijn lagune
 • Domplein van Pisa
 • Historisch centrum van San Gimignano
 • Historisch centrum van Siena
 • Van Nellefabriek bij Rotterdam
 • Historisch centrum van Krakau
 • Koninklijke Wieliczka- (en Bochnia-)zoutmijnen
 • Hiëronymietenklooster (en toren van Belém) in Lissabon
 • Historisch centrum van Porto
 • Werken van Antoni Gaudí
 • Palau de la Música Catalana en Hospital de Sant Pau, Barcelona

Palau de la Música Catalana (Le petit requin)

 • Nationaal park El Teide
 • Vaticaanstad
 • Palace of Westminster en Westminster Abbey (met inbegrip van St. Margaret’s Church)
 • Tower of London
 • Maritiem Greenwich
 • Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch

Bettmerhorn (Le petit requin)

Staan op de planning voor komend jaar: hopelijk een paar objecten, gelegen in de Balkan, Chili/Argentinië en tot slot ook Zwitserland zelf.

Nieuwjaar vieren in 5 tijdzones
Voorlopig blijft dit steken op één tijdzone, zijnde die waar ik mij meestal bevind. Als alles volgens plan verloopt, ga ik hier wel één zone aan kunnen toevoegen volgend jaar 🙂

Ik schrapte jammer genoeg ook één puntje van deze sublijst, namelijk nummertje 89 “Meer dan één diploma halen”. Het blijft een droom, maar is niet langer work-in-progress.

Geschrapt of aangepast

De dodentocht uitwandelen –> De GR 20 op Corsica uitwandelen
Goh ja, niets mis met die Dodentocht op zich en chapeau voor iedereen die 100km op één dag kan wandelen, maar eerlijk gezegd spreekt het mij ondertussen niet meer aan. Google eens op afbeeldingen “dodentocht” en daarna “GR 20 Corsica” of “Tour du Mont Blanc” of “Skyline trail Canada” en je snapt wat ik bedoel. Liever 100km (of minder) verspreid over een trekking van meerdere dagen in een prachtig, bergachtig landschap dan 100km in één dag, maar in een plat, bebouwd landschap.
De vraag was dan: door welke wandeltocht vervang ik dit? Uiteindelijk koos ik voor de GR 20, aangezien de Mont Blanc al in een ander puntje (De Mont Blanc beklimmen) voorkomt.

Tweedsmuir Canada (Le petit requin)

Een huis kopen –> Een huis of appartement kopen
Niet dat ik dat niet meer wil, maar het moet niet meer per se een huis zijn. Hoor mij, degene die er tot haar 18e vast van overtuigd was dat ze ergens op het platteland in een groot huis met een grote tuin zou gaan wonen. En toen werd ik verliefd op Brussel 🙂 Bovendien zie ik ondertussen absoluut de voordelen van een appartement zonder grote tuin: veel minder onderhoud, veel minder opslagruimte (en dus noodzakelijk ook minder brol in huis), energiezuiniger…
Het mag dus nog steeds een huis zijn (zij het dan geen kast van een villa, maar een rijhuis met een klein tuintje ofzo), maar het mag evengoed een appartement zijn.

De uitersten van de wereldkaart opzoeken
Niet dat ik dit niet meer wil doen, maar ja, welke uitersten eigenlijk? Ik schrap dit puntje omdat het nogal vaag is (welk type wereldkaart? welke uitersten: noord-zuid of oost-west?) en ik reisbestemmingen liever kies op basis van wat er te zien is dan omdat ze nu eenmaal aan het uiterste van een kaart liggen.

Een TED-conferentie bijwonen
Tja, je wordt er tegenwoordig zo’n beetje mee overspoeld en bovendien kan je de interessante talks ook zo gemakkelijk online bekijken, dat de drang om daar per se eens in het echt te zitten een beetje verdwenen is.

Naar Disneyworld gaan
Ik ben als kind twee keer naar Disneyland geweest en dat was absoluut de moeite. Maar om nu zo ver te reizen voor een grotere versie daarvan… Ik zeg niet dat ik er nooit naar toe zal gaan, maar ’t is zeker geen “must” meer.

Mijn eigen kruidentuin hebben
Dit ga ik nog doen hoor, maar puntje 60 “Eigen groenten kweken” komt eigenlijk nogal op hetzelfde neer. Deze mocht er dus uit.

Dit is tevens de zevede post voor #projectblogboek, volgens haar idee, gebaseerd op haar boek.

#projectblogboek

4 Comments

 1. Een dikke merci om deze post met jouw Unesco-lijst naar je nieuwe blog over te zetten 🙂
  Ah, Barcelona! Die foto van de Sagrada Familia, zalig <3

  1. Graag gedaan! 🙂
   En ik ben zo blij dat we de Sagrada Familia in 2014 (opnieuw) bezocht hebben, zo’n enorm verschil met toen ik er voor het eerst was!

 2. Leuk, wij bezochten de Sagrada Familia ook in 2014 🙂 ! Zo indrukwekkend, we hebben er 3 uren vol bewondering en verwondering rondgelopen…
  En over de foto van het Palau de la Musica: heb je ook de concertzaal kunnen zien? We hadden een rondleiding geboekt, was enorm de moeite.

  1. Ah neen, die concertzaal hebben we niet gezien, jammer! We zijn er eigenlijk eerder toevallig langsgegaan, omdat we toch net in de buurt waren, dus we hebben geen rondleiding gedaan. Iets voor de volgende keer 😉

Comments are closed.