Voornemens 2016 – Maand 1 & 2

Begin dit jaar nam ik mij een aantal zaken voor, waarbij ik de nadruk legde op gezonde en rustgevende gewoontes. Ondertussen zijn we twee maand verder, dus tijd om eens te kijken hoe het er mee gaat (ok ja, eigenlijk zijn er al bijna drie maand om, maar het kwam er even niet van om deze update sneller af te werken).

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten
en
2. Vijf keer per week 10 minuten bewegen

Aangezien ik tegenwoordig in mijn agenda ook een grafisch overzichtje bij hou van hoeveel ik sport, toon ik jullie deze beide puntjes samen. Tot nu toe lukken beide voornemens best wel goed, op één week in januari na, waarin ik weliswaar 3x per week aan mijn half uur kwam, maar daarnaast maar één extra dag de 10′ haalde (laatste reisvoorbereidingen en een dag op het vliegtuig zijn de – lichtelijk flauwe – reden).

Die 10′ reken ik trouwens als “extra” t.o.v. de standaardbeweging die ik al heb: als ik bijvoorbeeld gewoon naar het station en daarna naar de universiteit of de bibliotheek ga, kom ik namelijk al aan een klein half uurtje wandelen. Of zelfs wanneer ik gewoon thuis ben, zal ik die 10 minuten wel halen wanneer ik alles optel (x keer naar toilet, x keer naar de keuken achter water…), maar ik beschouw dit dus echt wel als dingen die ik extra doe: een halte vroeger uitstappen om wat meer te stappen, een paar rug- of buikspieroefeningen doen… dat soort zaken.

Sport jan-feb (Le petit requin)
Groen = meer dan 30′ gesport / Blauw = 10′-30′ gesport of extra bewogen / Rood = minder dan 10′ gesport of extra bewogen

3. Een gewoonte maken van meditatie en yoga

Ik heb voorlopig nog geen extra aandacht gehad voor yoga: dat doe ik nu gemiddeld net geen 2x per week, maar aangezien ik ook ontspan door de andere sporten die ik doe, komt het belangrijkste doel – zijnde mijn hoofd leegmaken – hoe dan ook aan bod.

Waar ik wél al specifiek aan werkte, is het mediteren: ik volgde een 8 weken meditatieprogramma, waarin elke week een andere techniek aan de beurt komt. Dat gaat de ene keer uiteraard beter dan de andere en ook de ene manier werkt voor mij beter dan de andere (zo lukt focussen op mijn ademhaling véél beter dan focussen op het moment), maar dat hoort nu eenmaal bij meditatie. Wat goed werkt, neem ik mee; wat mij minder ligt, laat ik vallen (tenzij ik merk dat er wel potentieel is: zo was het focussen op mildheid om het zacht uit te drukken niet zo succesvol, maar ging het tegen het einde van de week wel al een ietsiepietsie beter dan in het begin).

Tot zover de praktische kant van de zaak; daarnaast ging ik met het boek De moed van imperfectie van Brené Brown ook de theoretische kant op. Dat ik het leerrijk vond, lazen jullie hier al.

4. Beter eten

Aangezien ’s avonds vakjes inkleuren best wel leuk blijkt, doe ik hetzelfde ook voor de verhoudingen vlees & vis tegenover vegetarisch eten en geraffineerde suikerloze tegen suikerbevattende dagen. Laten we beginnen met het leukste grafiekje van de twee:

Verhouding vlees-vegetarisch jan-feb (Le petit requin)
Groen = vegetarisch / Blauw = vis / Rood = vlees

Met 44 van de 60 dagen vegetarisch eten (ofte ruim 70%) gaat dat aspect ook dit jaar heel vlot. Zeker februari ziet er mooi uit, maar daar zitten de Dagen zonder Vlees natuurlijk ook voor iets tussen 🙂

En dan is er het grafiekje dat ik liever niet zou tonen. Maar bon, aangezien het nogal onnozel zou zijn om hier uit te pakken met de goede dingen en de slechte te verstoppen, een blik op mijn suikerinname:

Suiker jan-feb (Le petit requin)
Groen = geen suiker gegeten / Rood = suiker gegeten

Ik kleur weliswaar streng in, in die zin dat elk beetje geraffineerde suikers meetelt, of ik dus een dag chocolade en snoep zit te boefen of enkel ’s ochtends een boterham met confituur-met-suiker eet (damn you bezoekers voor wie ik confituur kocht, omdat ik vreesde dat ze mijn zelfgemaakte suikervrije confituur niet zouden lusten 😉 ). Jammer genoeg zijn die dagen met een ieniemienie beetje suiker in de minderheid… De ene dag ben ik – niet geheel onterecht – mild voor mijzelf en bedenk ik dat ik al met genoeg andere uitdagingen bezig ben (minder afval, meer seizoensgroenten…) én dat het stresserende weken op universiteit geweest zijn (verklaart vooral februari) en dat er op reis al wel eens makkelijker iets met suiker insluipt (verklaart een deel van januari). De andere dag ben ik dan weer – óók niet onterecht – lastig op mijzelf, want serieus, zó veel dagen? En alsof suiker tijdens dagen vol stress gaat helpen, ben ik nu echt zo stom om daar nog altijd aan toe te geven?

Bon ja, ik weet dus aan welk deel van mijn “beter eten”-voornemen er nog werk is…

5. Minimaliseren

Op het meetbare gebied bleef het minimaliseren tijdens de eerste twee maanden van dit jaar vrij beperkt: ik werkte nog wat tijdschriften weg en kuiste wat papieren uit, maar meer dan dat gebeurde er niet.

Op het minder meetbare gebied zette ik wel een belangrijke stap door te stoppen met werken en mijn studie voorrang te geven. Hoewel ook die bij momenten nog voor meer dan genoeg druk zorgt (alhoewel: niet zozeer die studie als wel mijn eigen verwachtingspatronen zorgen daarvoor), wil ik niet meer weten wat dat zou geweest zijn mét werk. Ik weet het namelijk van het vorige semester en het was teveel.

6. Vaker creatief bezig zijn

Massa’s plannen voor dit puntje, maar aangezien er maar 24 uren in een dag zijn, werkte ik er nog niet echt veel uit. Ik werkte wel verder aan mijn agenda (nu nog de laatste afwerkingen) en maakte een eigen weekmenuboekje, waarmee ik normaalgezien tot 2021 verder kan.

Weekmenuboekje feb-maart (Le petit requin)

7. 20 boeken lezen

Na twee maand las ik al een kwart van mijn doelstelling: vier van de vijf kwamen in januari op de teller. Februari was wat minder met maar één boek, maar gezien de hoeveelheid vakliteratuur (wat zelden volledige boeken zijn), ben ik al lang blij dat ik überhaupt iets ontspannends gelezen heb.

Al bij al gaat het dus best wel ok met mijn voornemens: de geraffineerde suikers zijn een drama, maar daarnaast worden er toch wel al wat gezonde gewoontes opgebouwd. Het blijft een kwestie van ermee bezig blijven, enkel zo worden het échte gewoontes waar ik op kan terugvallen wanneer paniek het dreigt over te nemen.

26 Comments

 1. leuk dat je het zo bijhoudt met die kleurtjes, het lijkt me handig en motiverend! welk programma volgde je om te mediteren? Online? Gratis?

  1. Dat motiveren, dat is soms dubbel: de ene keer wil ik per se mijn vakje groen kleuren, de andere zorgt het rood inkleuren er net voor dat ik al meteen de moed verlies voor de dag erna. Stom he? 🙂
   En ik stuur je meteen nog een mailtje!

 2. Leuk idee, met die gekleurde vakjes, zo heb je snel een duidelijk overzicht. En je bent duidelijk goed bezig!

 3. Leuk en motiverend, om zo kalenders met kleurtjes bij te houden!
  En een weekmenu-boekje tot 2021: dat wordt een gigantische bron van inspiratie!

  1. Ja, ik hoop dat ik het volhoud, dat weekmenuboekje! Ben jij ondertussen met het jouwe begonnen? Want ’t is door een reactie van jou ooit hier, dat ik op het idee gekomen ben om het niet in mijn agenda maar in een boekje-gespreid-over-meerdere-jaren te noteren. Merci dus ook 🙂

 4. Toegeven aan suiker is niet stom… het is ons zo ingegeven door onze opvoeding, door de maatschappij. Jammer maar helaas. Ik probeer gewoon niks meer in huis te halen en als de nood echt hoog is, bak ik iets, da’s nog altijd niet erg gezond maar wel zonder suiker enz, en ge weet wat ge eet in tegenstelling tot koekskes uit de winkel… ’t is niet ideaal want de suikerdrang blijft natuurlijk!!
  Het weekmenuboekje ziet er alvast superleuk uit!

  1. Dat zelf bakken is hier ook altijd het voornemen, alleen lukt het niet zo goed 🙂 Na die suikervrije maand in oktober vorig jaar heb ik dat ook best wel een tijdje volgehouden. Maar ja, toen kwamen de kerstdagen en voor ik het wist was de goesting weer zo groot dat ik mij in de winkel niet meer kon inhouden. Want effectief: het gewoon al niet kopen, is al een belangrijke stap he!

 5. In vele van deze voornemens kan ik me terugvinden. En voor jezelf zo een kalender bijhouden lijkt me wel in zekere zin motiverend… Qua meer beweging ga ik me bijvoorbeeld bewust verder parkeren om een langere afstand te voet te doen (ik heb geen fiets). En ben momenteel ook bezig in een interessant boek rond minder suikers. Dat schriftje met je handgeschreven weekmenu’s vind ik ook erg leuk :-), en Brené Brown, ik ken ze van een aantal TED talks en van een cursus die ik volgde. Succes toegewenst met je studies!

 6. Je bent toch echt goed bezig hoor! Ik vrees dat mijn grafiekje met de suikerinname er even rood uit zou zien…

 7. Leuk hoe je die overzichten bijhoudt met de verschillende kleurtjes! De aantrekkingskracht van suiker, daar heb ik het ook lastig mee. Ik denk wel eens dat ik volledig ben afgekickt en dan grijp ik toch weer opnieuw naar zoet. Dat meditatieprogramma klinkt ook wel interessant. Focussen op mildheid lijkt me een interessant thema, mildheid voor jezelf dan, niet evident voor een perfectionist.

  1. Blij dat ik niet de enige ben! Na die suikervrije maand vorig jaar was ik zeker dat ik dit keer wel écht afgekickt was hoor. Tsja, en toen kwamen de kerstdagen… Ik vraag mij af of het mij ooit gaat lukken 🙂

   En die mildheid was heel moeilijk, perfectionist die ik inderdaad ben, maar net daardoor ook wel leerrijk. Al moet ik het nog veel meer blijven inoefenen.

   1. Ik vrees dat het ook voor mij altijd een aandachtspunt zal blijven. Maar je hebt al bewezen dat je een hele maand zonder kan, he, dus terug afbouwen lukt wel weer.

 8. Misschien moet ik ook maar is met een menuboekje beginnen. Momenteel ligt hier een gigantische stapel weekmenu’s. Sowieso meer als 30. Nog een beetje en ik heb hier een heel jaar aan gerechten liggen. 😉

  1. Doen! 🙂 Ik hield het vorig jaar in mijn agenda bij en hoewel dat al wel leuk was, denk ik dat dit – net door het verzamelen van verschillende jaren bij elkaar – nog meer inspiratie gaat geven, dat ik er nog makkelijker eens in ga bladeren. Blijft dan nog de vraag of je die stapel gaat overschrijven of gewoon “vers” begint 😉

 9. Pfoe, amai, allemaal zo interessant! Ik zou op zo veel willen reageren, maar geen tijd voor een uitgebreid antwoord. Dus: proberen blijven focussen op die mildheid, dat lijkt mij de beste start. De rest komt wel goed 🙂

  1. Haha, nu ben ik wel nieuwsgierig naar wat er in dat uitgebreide antwoord zou gestaan hebben 😉
   En: will do! (of will try op zijn minst)

Comments are closed.