Voornemens 2017: in ’t lang en in ’t kort

Een evaluatie van mijn voornemens van 2016 komt er nog aan, maar ondertussen heb ik al een nieuw lijstje opgesteld (jah, ik ben en blijf nu eenmaal een lijstjesmadam 🙂 ). Doordat ik vorig jaar iets te weinig updates gegeven heb over mijn voornemens, ben ik een aantal ervan ook een beetje uit het oog verloren. Daarom ga ik dit jaar voor een mix van doelen op “lange” termijn, die het hele jaar gelden, en kortstondige seizoensdoelen, zodat ik mijn focus al naargelang het moment wat kan verleggen of aanpassen.

Jaardoelen

1. Drie keer per week minstens een half uur sporten
Dit puntje staat ondertussen voor de derde keer tussen mijn voornemens, maar het is er dan ook eentje dat goed werkt voor mij en ervoor zorgt dat ik regelmatig genoeg sport.

Halve marathon Brussel (Le petit requin)

2. Twee keer per week 10min bewegen
Ook dit is er eentje van vorig jaar, al is het wel de bedoeling om die 10 minuten nu wat vaker in te vullen met spier- en lenigheidsoefeningen, omdat ik heb gemerkt dat het tot nu toe vaak neerkwam op wandelen. Op zich niets mis mee, maar eigenlijk wilde ik vaker oefeningen doen. Mijn beenspieren worden genoeg geoefend door het fietsen en lopen, maar mijn arm- en buikspieren zijn eigenlijk bitter weinig waard. Tijd dus om daar wat werk in te steken!

3. 30 boeken lezen
Het aantal dat ik op Goodreads instelde als reading challenge. Omdat 30 uitdagend genoeg is, maar ook niet té 🙂

4. 10kg vermageren
Een combinatie van te weinig wilskracht en medicatie zorgde ervoor dat ik veel te veel snoepte en dus logischerwijs ook bijkwam. Al een chance dat ik regelmatig sport, want ik wil niet weten hoeveel ik anders zou zijn bijgekomen. Maar in alle geval: ik ben niet blij met die extra kilo’s en wil ze weer kwijt!

5. 75% vegetarisch eten
In 2015 waren 60% van mijn maaltijden vegetarisch; in 2016 steeg dat aantal lichtjes naar 66%. Volledig vegetarisch zie ik nog steeds niet zitten, maar driekwart lijkt mij ook al niet slecht 🙂

Penne met asperges (Le petit requin)

Winterdoelen

Mijn seizoensdoelen heb ik ondergebracht in vijf categorieën, zijnde diegene die voor mij momenteel het belangrijkste zijn: sport, creativiteit, organisatie en – last but not least – gezondheid in hoofd en lichaam.

1. Iets sportief: 10x zwemmen
Na een hele zomer zwemmen in meren en rivieren, heb ik het moeilijk om mijzelf samen te rapen en naar het zwembad te gaan. Beetje onnozel, want ik heb er wél deugd van. 10x zwemmen op drie maanden tijd voelt vrij uitdagend, wetende hoe (niet) vaak ik de laatste tijd ben gaan zwemmen, maar komt uiteindelijk nog niet eens op 1x per week neer en zou dus haalbaar moeten zijn.

2. Iets creatief: wattenschijfjes naaien
Ik doe al een eeuwigheid met die ene wattenrol die ik ooit kocht, maar ondertussen is ze bijna op en ik weiger nog eens te gaan voor een “één keer gebruiken en dan in de vuilbak”-oplossing. Bovendien hoop ik dat dit het ideale projectje is om de basis van het naaien mee te leren (ik heb gelukkig een groot fleecelaken als stof, dus er is wel wat ruimte voor verkeerde draadspanningen en dergelijke 😉 ).

3. Iets georganiseerd: agenda 2017 afwerken
Voor het derde jaar op rij maak ik mijn eigen agenda/bullet journal, maar het is mij niet gelukt die af te werken voor het einde van 2016. Geen ramp, maar ik wil dat wel in orde brengen, omdat één georganiseerd plekje om alles te noteren nu eenmaal voor veel meer rust zorgt dan overal losse nota’s te hebben rondslingeren.

Agenda (Le petit requin)
Mijn agenda van 2015

4. Iets gezond voor het hoofd: een 30 dagen yoga challenge doen
Yoga with Adrienne heeft net een nieuwe challenge gelanceerd, op Doyouyoga staat de vervanger van de 30 dagen challenge van Erin Motz en diezelfde Erin is ook met een nieuwe (weliswaar kortere) challenge gestart. Keuze genoeg dus om – bij gebrek aan budget om meteen een cursus te volgen – thuis wat meer ritme in mijn yoga”routine” te krijgen.

5. Iets gezond voor het lijf: 45 dagen suikervrij eten
Tja, ik zei het al dat ik de laatste tijd veel te veel gesnoept heb en dat terwijl ik best wel weet dat ik zonder kan. Ik deed al eens een suikervrije maand; dit keer maak ik het moeilijker en makkelijker tegelijk: meer dagen, maar niet noodzakelijk aaneensluitend. Zolang ik maar 45 van de 90 eerste dagen van het jaar geen suiker eet, is het goed.

En jullie, hebben jullie (veel) voornemens in dit nieuwe jaar?

25 Comments

  1. Merci! En ja, waarschijnlijk ben ik wel iets te ambitieus geweest… Al denk ik vooral: ’t is niet erg als ik het niet haal en ondertussen heb ik misschien toch al iets gedaan dat ervoor niet (zo goed) lukte 🙂

 1. Ik maak geen goede voornemens bij de jaarwisseling, maar je hebt mij wel een ideetje gegeven voor het 33-voor-33-lijstje dat ik wil opstellen. Al moet ik eerst nog 32 worden. 🙂

  1. Tss, een mens nieuwsgierig maken naar welk idee je wilt meenemen en dat dan houden voor volgend jaar 😉 Maar blij dat je hier inspiratie uithaalt 🙂

 2. Ik maak niet echt concrete voornemens omdat het er dan toch niet van komt. Ik ga misschien hier en daar wel een uitdaging aan 🙂

  1. Als het er toch niet van komt, heeft het inderdaad weinig zin om voornemens te maken. Bij mij werken ze (soms 😉 ) wel, vooral als ik ze concreet genoeg maak. Heb je al uitdagingen op het oog?

   1. Ja, ik heb er een 8-tal maar ik ga er over bloggen als ik ze voltooid heb. Omdat ik er dan wat minder druk op leg én januari is een maand om het rustig aan te doen, dus ik plan niks deze maand 🙂

 3. Ambitieus, maar wel allemaal fijne dingen, en allemaal goed voor de gezondheid! I like!

  Benieuwd om te volgen hoe het je dit jaar zal vergaan 🙂

  1. Merci! En ik probeer daar inderdaad op te letten: geen dingen die druk zetten (dat doe ik al genoeg zonder lijstjes…), maar net dingen die voor ontspanning zorgen.

 4. Dat zijn best interessante voornemens.
  Ik heb er maar één: mijn man iedere dag een kusje geven als we elkaar zien. Op de een of andere manier hebben wij dat nooit gedaan. En nu dus al vijf dagen op rij. 😉

 5. Ik maak het mezelf altijd nogal makkelijk door geen voornemens te maken. Echt streefwaarden of concrete doelen hou ik mezelf dus niet voor al hoop ik dit jaar wel veel eigen boeken te lezen, meer buiten te komen én misschien ook terug mijn Tai Chi-oefeningen boven te halen in de hoop dat die een gunstig effect hebben op mijn pijnlijke spieren -en gewrichten.

 6. Dat zijn behoorlijk wat plannen! Schrijf er ook nog maar bij: lief zijn voor jezelf! Voornemens zijn maar richtlijnen he, wees niet te streng 😉 al moet ik toegeven dat er veel mooie dingen bijzitten waar ik best eens wat zou kunnen overnemen.

  1. Oh, maar ik beschouw ze echt wel gewoon als richtlijnen hoor! Als het zo lukt om een gezonde gewoonte in te bouwen, des te beter; als ze niet lukken, dan heb ik op zijn minst geprobeerd en dat is sowieso beter dan helemaal niks doen (en ik hou van lijstjes, dat ook 😉

 7. Waauw, ambitieus zeg! Ik ben eerder van de luie soort die geen concrete voornemens maakt, kwestie van mezelf niet te ontgoochelen. Resultaat is wel dat er dan ook weinig naar iets wordt gestreefd 😉

  Voor bet vermageren kan ik eigenlijk wel het 2/5- of vastendieet aanraden. Dat is dat je 2 (niet opeenvolgende) dagen van de week slechts 1/4 van je dagelijkse behoefte eet (gemiddeld voor een vrouw zo’n 500kcal). Ik hoorde er voor het eerst over op de verbeelding bookclub meeting en toevallig de dag er op begon een collega er ook over. Initieel was ik heel sceptisch (honger je jezelf dan niet uit, bijvoorbeeld), maar na er iets meer over gelezen te hebben en het zelf geprobeerd te hebben, moet ik toegeven dat het goed werkt voor mij.
  Concreet eet ik 2 dagen in de week (meestal maandag en woensdag) enkel een avondmaal. Doorheen de dag drink ik wel water en thee (en 1 kop koffie om mijn dag te kunnen beginnen).
  Ik begon er mee in juli en slaagde er zo in om op 6 maanden tijd toch zo’n 7 kilo te verliezen met relatief weinig moeite. De meeste mensen waaraan ik dit uitleg vinden het een nogal extreem dieet, maar ik vond het verbazingwekkend eenvoudig. In principe ontzeg ik mij niks en een dag niet eten als je druk bezig bent is verrassend eenvoudig.
  Hmm, misschien moet ik er eens over bloggen, om mijn ervaring wat meer toe te lichten 😉

  In ieder geval, succes met je voornemens!

  1. Ja, ik las er ook al over, over dat 2/5-dieet, maar heb het tot nu toe nog niet overwogen, omdat ik mij niet kan inbeelden dat ik niet scheel zou zien van de honger tegen de vroege namiddag 🙂 Maar misschien valt dat inderdaad wel beter mee dan ik denk (en is het misschien ook makkelijker om helemaal niets te eten dan hele kleine porties). 7kg op 6 maanden klinkt alleszins wel heel goed! 🙂

 8. Wauwie, heel ambitieus 🙂
  Maar ben er zeker van dat het je zal lukken!
  Ik start hier morgen ook opnieuw met een suikerdetox want een beetje het zelfde verhaal dan bij jou medicatie + gebrek aan wilskracht = veel extra kilo’s.
  Succes met al jouw doelen. You can do it!

  1. Merci! Hele dagen thuiszitten helpt trouwens wel bij ambitieuze doelstellingen; kwestie dat er toch ook een voordeel aan is 😉
   Jij ook veel succes met de suikerdetox!

 9. Slim van met seizoensdoelen te werken! Daar heb je mij inspiratie mee gegeven, want hier is een winterdag bijvoorbeeld helemaal anders dan een zomerdag… Bovendien ligt met drie maanden de eindstreep veel dichter, wta misschien meer motiverend werkt. En ik kan me voorstellen dat je dan uiteindelijk op een jaar meer gedaan krijgt, omdat je vier keer per jaar een spurtje inzet om die eindestreep te halen, in plaats van één spurt in december 🙂

  Die yoga- challenge ga ik eens bekijken, en bij wattenschijfjes naaien kan ik me eigenlijk niet echt iets voorstellen, dus ik ben benieuwd naar de foto´s van je eindresultaat!

  Veel succes!

  1. Ja, dat hoop ik, dat ik meer ga bereiken door met seizoensdoelen te werken. En inderdaad, een winterdag is hier ook heel anders dan een zomerdag!
   Ik heb ook gemerkt dat mijn voornemens van vorig jaar goed werkten als ze concreet waren, maar veel minder als ze maar vaag waren (vb. 3x per week sporten tegenover “meer” yoga doen). Door die seizoensdoelen kan ik concrete doelen opstellen, zonder die per se direct een heel jaar te moeten volhouden, wat het hopelijk wat makkelijker gaat maken.

   Het idee voor die wattenschijfjes haalde ik uit Art d’Eco van Kelly, die er op haar blog Ma vie en vert o.a. hier over schrijft: http://mavieenvert.be/2016/04/12/nog-een-lading-spookjes-wasbare-wattenschijfjes-faq/

  1. Ik kom binnenkort bijlezen ben jou, ben benieuwd naar jouw voornemens!
   Die wattenschijfjes zijn vierkantjes, genaaid uit fleece, zodat ik ze kan wassen en hergebruiken. Ideetje uit Art d’Eco van Kelly van Ma vie en vert. Ga er alleszins over bloggen (als het lukt 😉

 10. Veel succes met de seizoensdoelen! Werkt alvast inspirerend om zelf ook voornemens te maken… Oa regelmatig vegetarisch koken zou terug dringend moeten ingevoerd worden, aan sporten heb ik een broertje dood, maar zwemmen deed vroeger wel altijd deugd. Toch eens de openingsuren van het gemeentelijk zwembad checken!

  1. Zeker doen! Ik heb het soms wat moeilijk om te vertrekken (dat omkleden, in dat water geraken…), maar het zwemmen zelf doet altijd wel deugd!

Comments are closed.