Week 2015/07 in woord en beeld

Maandag vierden we Johan zijn 36e verjaardag, al bleef het vrij beperkt omdat hij moest werken. Desondanks was er tijd genoeg ’s ochtends en ’s avonds voor de nodige verwennerij!

Le petit requin

Terwijl we ons vorige week goed induffelden in de Vogezen, zakte de temperatuur ook hier thuis nog wat meer, met als resultaat een rivier die langzaam aan het bevriezen is. Op deze foto valt het al bij al nog mee; verderop kwam ik tijdens mijn looptocht nog een stuk tegen waar op 2m na de gehele breedte bedekt was onder een laagje ijs. Uiteraard enkel oppervlakkig, eronder stroomt het water nog, maar toch… de Dender of het Kanaal in Brussel heb ik nooit zo bevroren geweten.

Le petit requin

Deze week verdacht ik een medewerker van de plaatselijke Lidl ervan een hevige Star Warsfan te zijn 😉

Le petit requin

Een colloquium van de ETH over “Langfristperspektiven archäologischer Stätten” ofte langetermijnvooruitzichten voor archeologische sites vulde mijn donderdag en vrijdag. Interessant, zeker de eerste dag, met onder andere lezingen over opgravingen in Rome, Athene, Split, Paestum, Troje, Gordion… Het was boeiend te horen hoe soms wordt afgewogen welke lagen blootgelegd worden: zo hebben sommige sites lagen uit de Romeinse, de Griekse en de Bronstijd. Graaf je dan tot aan de lagen van de Bronstijd en verwijder je de bovenliggende lagen? Of toon je lagen uit de verschillende periodes? In hoeverre heeft toerisme een invloed hierop en mag het hier een invloed op hebben? Zo zal je bij een toeristische site misschien liever geen drie lagen door elkaar tonen, omdat een “leek” hieruit één grote stad zal maken i.p.v. drie periodes van één stad.

Le petit requin

De eerste dag ging door aan de ETH campus bij Hönggerberg, waar ik in oktober al geweest was voor een colloquium over steenimitatie. Voor de tweede dag kozen ze hun locatie in het centrum en dat gebouw was een ontdekking! Ik had de universiteit Zürich ernaast al bezocht, maar was om een of andere reden nog nooit verder gelopen richting ETH.
Wel opvallend tijdens die twee dagen lezingen: op één lezer na, leest iedereen hier zijn tekst gewoon af! Aaargh, serieus mensen, mag ik een beetje verwachten dat jullie vakkennis groot genoeg is om dat papiertje niet nodig te hebben? Of ben ik gewoon gebrainwasht door al die jury’s op de VUB, waar we genadeloos werden afgekraakt bij een slechte presentatiewijze (voor zover dat uiteraard al niet gebeurde op het inhoudelijke)?

Le petit requin

’s Avonds waren we uitgenodigd bij een koppel, waarvan ik de vrouw tijdens de German study groups leerde kennen. Heel gezellige avond, zodanig dat we de op één na laatste bus namen en daardoor ook voor het eerst de nachttrein… die eigenlijk dezelfde is als de dagtrein, maar dan 5 CHF duurder 😉
Zaterdag was het Valentijn, wat wij gelukkig niet vieren. Gelukkig, want kijk maar wat de Zwitsers (of toch de goedkope keten Denner) verstaat onder Valentijn: champagne – logisch -, kalfsvlees – al iets minder logisch, maar ok, ik zie nog een link naar een romantisch zelfgemaakt etentje – én, hou u vast, sigaretten. En daar zijn ze mij dus kwijt, want eikebah, wie wil er nu kussen met een asbak?

Le petit requin

Zondag had ik met vier andere vrouwen afgesproken voor een brunch in het gezellige “Kafi für Dich” (jaja, straks krijgen we hier nog echt een sociaal leven seg). Deze trap naar het niets kwam ik tegen op weg ernaartoe.

Le petit requin

4 Comments

 1. Ha, dus in CH mogen ze weer wel reclame maken voor sigaretten. Die Zwitsers toch – zo ecologisch en healthy en al. Roloog. De lijst met nadelen wordt langer, in mijn hoofd 🙂
  Die Star Wars-mat, zalig!
  Dan lukt het wel wat om te minglen met de locals?

 2. Er zijn restricties op de reclame, zo mag je vb. geen reclame maken op tv en radio of op plaatsen waar veel jongeren samenkomen. Hoe dan ook vind ik het belachelijk dat zo'n reclame mag, want zoals op deze affiche, dat is in een gewone supermarkt, dus mij maken ze niet wijs dat daar dan plots geen jongeren zouden komen…
  Maar euhm, ben je jezelf aan het overtuigen van niet naar Zwitserland verhuizen? Omdat je de laatste tijd eerder gefocust lijkt op de nadelen? 🙂

  Die "locals" zijn relatief hoor: 't zijn bijna allemaal buitenlanders zoals wij. Het sociaal leven dat ik hier beschrijf was met Amerikanen, Spanjaarden, Russen, een Portugese, een Iraanse en één half Zwitserse (die weliswaar de ganse wereld is rondgereisd en daardoor zo open staat voor anderen 😉 Nu ja, wat mij betreft hoeven het ook niet noodzakelijk Zwitsers te zijn.

 3. Ik probeer realistisch te blijven; de Zwitsers zijn een egoïstisch en bovenal racistisch volk, dat iets te veel skiliften bouwt en geen lekker gehakt heeft. Zo dat somt de grootste nadelen wel op 🙂 Ik droom nog steeds, maar durf er niet te hard op hopen. We zullen zien!

Comments are closed.